Ухвала
від 09.04.2015 по справі 820/3603/15
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

У Х В А Л А

про відмову в забезпеченні позову

"09" квітня 2015 р.                                                             Справа №820/3603/15

Харківський окружний адміністративний суд у складі судді Мельникова Р.В., розглянувши клопотання управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м.Харкова про забезпечення адміністративного позову Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Харкова до Комунального закладу охорони здоров'я "Харківська міська клінічна дитяча лікарня № 16" про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

          Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, у якому просить суд стягнути з Комунального закладу охорони здоров'я "Харківська міська клінічна дитяча лікарня № 16" (вул. Луї Пастера, 2, м.Харків, 61075, р/р 35413001050223 в УДКСУ в Орджонікідзевському районі м.Харкова, МФО 851011, код ЄДРПОУ 24660907) на користь управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м.Харкова (вул.2П'ятирічки, 36, м.Харків, б1089, р/р 256083012091 в ФХОУ АТ "Державний ощадний банк" м.Харків, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22645252) суму заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до п."а" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за січень, лютий, березень місяці 2015 року в сумі 2907,14 грн.

          У позовній заяві позивач просить суд постановити ухвалу про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову в порядку ст.117 КАС України.

          Розглянувши вказане клопотання Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м.Харкова про забезпечення адміністративного позову, суд прийшов до висновку про відмову в його задоволенні, виходячи з наступного.

Згідно з ч.1 ст.117 Кодексу адміністративного судочинства України суд за клопотанням позивача або з власної ініціативи може постановити ухвалу про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, якщо існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі, або захист цих прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, а також якщо очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень.

Статтею 117 КАС України передбачено, що забезпечення позову в адміністративних справах допускається лише у двох формах: 1) зупинення дії рішення суб'єкта владних повноважень чи його окремих положень, що оскаржуються; 2) заборони вчиняти певні дії.

Обов'язковою умовою застосування заходів забезпечення позову є наявність хоча б однієї з таких обставин: очевидність небезпеки заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі; доведення позивачем того, що захист його прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття таких заходів, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат; очевидність ознак протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень.

Позивачем не доведено, що відповідач вчиняє такі дії, за яких небезпека заподіяння шкоди інтересам держави до ухвалення рішення у справі є очевидною, або захист інтересів держави стане неможливим без вжиття заходів забезпечення позову, або для відновлення цих інтересів необхідно буде докласти значних зусиль та витрат.

Тобто, позивачем не наведено обґрунтованих підстав для забезпечення позову, які передбачені ч. 1 ст. 117 КАС України.

Суд звертає увагу на те, що забезпечення позову - це сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання судового рішення в разі задоволення позовних вимог.

Однак, вирішуючи питання щодо вжиття заходів забезпечення позову, необхідно враховувати інтереси не тільки позивача, а й відповідача у справі, права якого можуть бути порушені у зв'язку із застосуванням заходів забезпечення позову.

Відповідач у справі є суб'єктом підприємницької діяльності, тому суд вважає, що заходи забезпечення позову не повинні перешкоджати його господарській діяльності, інакше може виникнути ризик спричинення відповідачу збитків, що матиме несприятливі наслідки як у разі задоволення позову, так і у разі відмови в його задоволенні.

Таким чином, у зв'язку з недоведеністю позивачем наявності умов для вжиття заходів забезпечення позову, суд вважає клопотання позивача необґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.117, 118, 160, 165, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

                                                            У Х В А Л И В:

Відмовити у задоволенні клопотання управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м.Харкова про забезпечення адміністративного позову Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Харкова до Комунального закладу охорони здоров'я "Харківська міська клінічна дитяча лікарня № 16" про стягнення заборгованості.           

          Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в п'ятиденний строк з дня отримання копії ухвали. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

          Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя                                                   Р.В. Мельников

          

                                                                                 

Дата ухвалення рішення09.04.2015
Оприлюднено16.04.2015
Номер документу43525906
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —820/3603/15

Ухвала від 09.04.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Ухвала від 09.04.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні