Рішення
від 27.03.2015 по справі 482/1561/14-ц
НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

27.03.2015

Справа №482/1561/14-ц

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

27 березня 2015 року м.Нова Одеса

Новоодеський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Баранкевич В.О.

при секретарі Пазюк І.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Нова Одеса цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ТзОВ "Айнур Терра", ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, третя особа без самостійних вимог приватний нотаріус Миколаївського міського нотаріального округу Дворецький К.М., про визнання права власності на майно в порядку обов'язкової частки у спадщини, за зустрічним позовом ТзОВ «Айнур Терра" до ОСОБА_1 про визнання права власності -

В С Т А Н О В И В:

У вересні 2014 року до Новоодеського районного суду надійшов позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ТзОВ "Айнур Терра", ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, третя особа без самостійних вимог приватний нотаріус Миколаївського міського нотаріального округу Дворецький К.М., про визнання права власності на майно в порядку обов'язкової частки у спадщини, за зустрічним позовом ТзОВ «Айнур Терра" до ОСОБА_1 про визнання права власності.

Позивач просить визнати за ним в порядку спадкування після смерті його батька ОСОБА_7, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2, право власності на ? частки земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,36 га, кадастровий номер - НОМЕР_2, що розташована на території Баловненської сільської ради Новоодеського району Миколаївської області, право власності на ? частку земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,0963 га кадастровий номер - НОМЕР_1, що перебуває у спільній власності та розташована по АДРЕСА_1, а також право на ? частку від 2.01 % статутного фонду ТОВ «АйнурТерра» код ЄДРПОУ 37672663, розташованого за адресою с. Баловне вул. Матвіївська, 1 Новоодеського району Миколаївської області.

В своїх вимогах позивач посилається на те, що він є сином ОСОБА_8, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2. Окрім сина ОСОБА_9 у померлого є ще донька - ОСОБА_10. Згідно заповіту складеного ОСОБА_7 все належне йому майно він заповів ОСОБА_2, яка являється онукою спадкодавця. Спадкоємиця за заповітом ОСОБА_2, прийняла спадщину шляхом вступу в управління спадковим майном з дня смерті.

Позивач зазначає, що на момент смерті свого батька вже був непрацездатним та отримує в зв'язку з цим пенсію, тому відноситься до категорії непрацездатних осіб, які відповідно до ст.. 1241 ЦК України спадкують за законом обов'язкову частку. ОСОБА_1 звернувся до нотаріуса та подав заяву про прийняття спадщини. Відповідачка ОСОБА_2 законного права ОСОБА_1 не визнає, в зв'язку з чим ОСОБА_1 за відсутності оригіналів правовстановлюючих документів на підставі якого спадкове майно належить спадкодавцю було відмовлено приватним нотаріусом Миколаївського міського нотаріального округу Миколаївської області Дворецьким К.М.. у видачі свідоцтва про право власності на обов'язкову частку у спадщині, про що винесено постанову від 11.07.2014 року.

Через вищевказані обставини позивач був вимушений звернутися до суду з позовом про визнання права власності на вищевказане нерухоме майно в порядку спадкування за законом на обов'язкову частку після смерті свого батька.

Позивач в судове засідання не з'явився, але надав до суду заяву в якій вказав, що позовні вимоги підтримує повністю та просить справу розглядати в її відсутність.

Відповідачі в судове засідання не з'явились, про причини своєї неявки суд не повідомили.

Третя особа приватний нотаріус Миколаївського міського нотаріального округу К.М. Дворецький в судове засідання не з'явився.

З матеріалів справи видно, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_7, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 виданого 25 липня 2012 року Міським відділ державної реєстрації актів цивільного стану Миколаївського міського управління юстиції .

Після смерті ОСОБА_7 лишилося спадкове майно, а саме земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,36 га, кадастровий номер - НОМЕР_2, що розташована на території Баловненської сільської ради Новоодеського району Миколаївської області, земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,0963 га кадастровий номер - НОМЕР_1, що перебуває у спільній власності та розташована по АДРЕСА_1, а також 2.01 % статутного фонду ТОВ «АйнурТерра» код ЄДРПОУ 37672663, розташованого за адресою с. Баловне вул. Матвіївська, 1, Новоодеського району Миколаївської області.

З копії матеріалів спадкової справи № 8/2012 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_7 початої 12.09.2012 р., вбачається, що 12.09.2012 року до приватного нотаріуса звернулась відповідачка - ОСОБА_2, з заявою прийняття всієї спадщини після смерті ОСОБА_7,, так як останній залишив на її ім'яна все своє майно заповіт, посвідчений приватним нотаріусом Миколаївського міського нотаріального округу Дворецьким К.М. 05.06.2012 року за реєстровим № 830.

Відповідно копії заповіту від 05.06.2012 року ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1, все своє майно (рухоме та нерухоме), заповів ОСОБА_2.

З копії заяви ОСОБА_1 від 12.09.2012 року вбачається, що він звернувся до приватного нотаріуса для прийняття спадщини після смерті свого батька, про що подав відповідну заяву.

Коли позивач звернувся до приватного нотаріуса Миколаївського міського нотаріального округу йому було відмовлено у вчинені нотаріальних дій так як відсутній правовстановлюючий документ на підставі якого спадкове майно належить спадкодавцю.

У жовтні 2014 року відповідач ТОВ «Айнур терра » подав до суду зустрічний позов до ОСОБА_1, ОСОБА_2,, ОСОБА_3, ОСОБА_4 про визнання права власності на нежилову будівлю.

Відповідач ОСОБА_2 подала до суду свої письмові заперечення проти позову ОСОБА_1 та просила відмовити у задоволенні позову ОСОБА_1 та ТОВ «Айнур терра».

Згідно частин 1 та 3 статті 1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину, а відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Стаття 1241 ЦК України передбачає, право на обов'язкову частку у спадщині. Так, малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов'язкова частка). До обов'язкової частки у спадщині зараховується вартість речей звичайної домашньої обстановки та вжитку, вартість заповідального відказу, встановленого на користь особи, яка має право на обов'язкову частку, а також вартість інших речей та майнових прав, які перейшли до неї як до спадкоємця. Будь-які обмеження та обтяження, встановлені у заповіті для спадкоємця, який має право на обов'язкову частку у спадщині, дійсні лише щодо тієї частини спадщини, яка перевищує його обов'язкову частку.

Перелік осіб, які мають право на обов'язкову частку, що визначений статтею 1241 ЦК, є вичерпним і розширеного тлумачення не потребує.

П. 19 постанови Пленуму ВС України від30.05.2008 N 7 «Про судову практику у справах про спадкування» передбачає, що той зі спадкоємців, який має право на обов'язкову частку у спадщині та проживав разом із спадкодавцем на день його смерті, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо у визначеному законом порядку не відмовився від неї. Якщо той зі спадкоємців, хто має право на обов'язкову частку та не проживав зі спадкодавцем на день його смерті, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Зазначена постанова Пленуму передбачає, що позбавлення особи права на обов'язкову частку судом ЦК України не передбачає, хоча особа, яка має право на обов'язкову частку, може бути усунена від права на спадкування відповідно до статті 1224 ЦК.

З письмових заперечень відповідачки ОСОБА_2 та матеріалів справи вбачається, що відповідачка зверталась до суду для усунення від спадкування ОСОБА_1 та рішенням Центрального районного суду м. Миколаєва від 04.10.2013 року ОСОБА_1 його було усунуто від права на спадкування після смерті ОСОБА_7, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2.

Проте, рішенням апеляційного суду Миколаївської області від 23.01.2014 року зазначене рішення Центрального районного суду м. Миколаєва від 04.10.2013 року було скасоване і ухвалено нове рішення, яким у задоволенні вимог позову ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про усунення від права на спадкування - було відмовлено, за відсутності підстав для усунення ОСОБА_1 від права на спадкування.

Оскільки позивач прийняв спадщину після смерті свого батька ОСОБА_7 шляхом подачі заяви до нотаріальної контори та не був усунутий від права на спадкування, то його позовні вимоги про визнання права власності на земельні ділянки та право на частку статутного фонду ТОВ «АйнурТерра» підлягають задоволенню.

Що стосується зустрічного позову ТОВ «Айнр Терра» то, як вбачається з матеріалів справи 26.06.2012 року між ТОВ «Айнур Терра» та ОСОБА_3, ОСОБА_4,, ОСОБА_7 був підписаний акт приймання передачі № 10, згідно якого останні передали добровільно, а ТОВ «Айнур Терра» прийняло у влісність до статутного фонду Товариства, згідно протоколу Зборів учасників Товариства № 1 від 26.06.2012 року нежитлову будівлю, загальною площею 2814,8 кв.м, блок побутових та допоміжних служб, за адресою АДРЕСА_2.

Згідно рішення виконавчого комітету Баловненської сільської ради № 69 від 14.11.2012 року право власності на блок побутових та допоміжних служб за адресою АДРЕСА_2 було оформлено на ТОВ «Айнур Терра» .

ТОВ «Айнур Терра» звернулось до спадкоємців ОСОБА_7 за отриманням оригіналів документів на майно, для оформлення права власності, однак спадкоємці відмовились надавати документи.

Відповідно до ст.115 ЦК України товариство є власником майна, переданого йому учасником товариства у власність як вклад до статутного (складеного) капіталу.

Позовні вимоги ТОВ «Айнур Терра » до ОСОБА_1, ОСОБА_3, ОСОБА_4, про визнання права власності на нежитлову будівлю теж слід задовільнити

За таких обставин, на підставі ст..ст.1218, 1241, 1224, ЦК України позови слід задовольнити в повному об'ємі.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 130, 174, 209, 212-215 та 218 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ТзОВ "Айнур Терра", ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, третя особа без самостійних вимог приватний нотаріус Миколаївського міського нотаріального округу Дворецький К.М., про визнання права власності на майно в порядку обов'язкової частки у спадщини - задовольнити.

Визнати право власності за ОСОБА_1 на ? частку земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,36 га, кадастровий номер - НОМЕР_2, що розташована на території Баловненської сільської ради Новоодеського району Миколаївської області в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 його батька ОСОБА_7.

Визнати право власності за ОСОБА_1 на ? частку земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,0963 га кадастровий номер - НОМЕР_1, що перебуває у спільній власності та розташована по АДРЕСА_1, в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 його батька ОСОБА_7.

Визнати право за ОСОБА_1 на ? частку від 2.01 % статутного фонду ТОВ «АйнурТерра» код ЄДРПОУ 37672663, розташованого за адресою с. Баловне вул.Матвіївська, 1 Новоодеського району Миколаївської області.

Зустрічний позов ТзОВ «Айнур Терра" до ОСОБА_1 про визнання права власності - задовольнити.

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Айнур Терра» право власності на нежитлову будівлю, загальною площею 2814,8 кв.м., блок побутових та допоміжних служб, літ С-1, що розташовано за адресою АДРЕСА_2

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Миколаївської області через Новоодеський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги, яка подається протягом 10 днів дня проголошення рішення.

Головуючий: В.О. Баранкевич

СудНовоодеський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення27.03.2015
Оприлюднено17.04.2015
Номер документу43544509
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —482/1561/14-ц

Рішення від 27.03.2015

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Рішення від 27.03.2015

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Ухвала від 05.09.2014

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні