Постанова
від 10.04.2015 по справі 825/1019/15-а
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 квітня 2015 року Чернігів Справа № 825/1019/15-а

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді - Клопот С.Л.

при секретарі - Єгуновій О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Варвинського районного центру зайнятості до ОСОБА_1 про стягнення незаконно виплаченої допомоги по безробіттю , -

В С Т А Н О В И В:

Варвинський районний центру зайнятості звернувся до суду з адміністративним позовом до ОСОБА_1 про стягнення незаконно виплаченого матеріального забезпечення в розмірі 5657 грн. 83 коп. Свої вимоги обґрунтовує тим, що відповідач в період з 09.10.2014 по 02.03.2015 перебувала на обліку у Варвинському РЦЗ та отримував допомогу по безробіттю, в той час як була працевлаштована по цивільно - правовому договору в СТОВ «Дружба - Нова» , про що не повідомив Варвинському РЦЗ що, в свою чергу, є порушенням Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття". За таких обставин відповідач не мав права перебувати на обліку в центрі зайнятості та отримувати допомогу по безробіттю.

Позивач в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. Від позивача до суду надійшло клопотання, в якому він просить розглядати справу без участі його представника.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. Причини неявки суду не повідомив.

Суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення сторін належним чином про час і місце розгляду судової справи для реалізації ними права судового захисту своїх прав та інтересів. За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу без їх участі.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України не здійснювалося.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про зайнятість населення" безробітними визнаються працездатні громадяни працездатного віку, які через відсутність роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів і зареєстровані у державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, готові та здатні приступити до підходящої роботи.

В Україні до зайнятого населення, відповідно до п. б ч. 3 ст. 1 Закону України "Про зайнятість населення", належать громадяни, що проживають на території держави на законних підставах, зокрема, громадяни, які самостійно забезпечують себе роботою, включаючи підприємців, осіб, зайнятих індивідуальною трудовою діяльністю, творчою діяльністю, члени кооперативів, фермери та члени їх сімей, що беруть участь у виробництві, а також члени особистих селянських господарств, діяльність яких здійснюється відповідно до Закону України "Про особисте селянське господарство".

Пунктом 1 Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 р. N 219 до державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні можуть звертатися всі незайняті громадяни, які бажають працювати, а також зайняті громадяни, які бажають змінити професію або місце роботи, влаштуватися на роботу за сумісництвом чи у вільний від навчання час.

ОСОБА_1 в період з 02.04.2014 по 02.03.2015 перебувала на обліку у Варвинському РЦЗ та отримував допомогу по безробіттю.

Керуючись пунктом 18 частини 2 статті 22 Закону України "Про зайнятість населення", під час розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення було встановлено (Акт № 42 від 02.03.2015), що в період перебування на обліку як безробітного в Варвинському РЦЗ відповідач 09.10.2014 працевлаштувалась на СТОВ «Дружба - Нова» уклавши цивільно - правововий договір , про що не повідомила центр зайнятості.

Відповідно до статті 4 Закону України "Про зайнятість населення" № 5067-VI від 05.07.2012, до зайнятого населення належать особи, які працюють за наймом на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, особи, які забезпечують себе роботою самостійно.

Згідно з п.5.5 Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України 20.11.2000 N 307, в разі працевлаштування безробітного, виконання робіт за цивільно-правовими угодами, виплата допомоги по безробіттю припиняється.

Тобто особи, які перебувають в трудових відносинах з роботодавцем або виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, відносяться до зайнятого населення, не можуть бути визнані безробітними та отримувати допомогу по безробіттю.

Таким чином, укладення ОСОБА_1 09.10.2014 та 02.01.2015 цивільно - правововий договору є обставиною, що впливає на виплату матеріального забезпечення на випадок безробіття та надання соціальних послуг, про яку він не повідомила центр зайнятості.

Відповідно до статті 36 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов'язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг. Сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов'язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

За період з 09.10.2014 по 02.03.2015 відповідачу виплачено 5657 грн. 83 коп. допомоги по безробіттю, яка підлягає поверненню.

На підставі ч. 3 ст. 36 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" директором Варвинському РЦЗ прийнято наказ № 17 від 04.03.2015 про повернення коштів в розмірі 5657 грн. 83 коп.

Крім того слід зазначити, що з метою досудового врегулювання спору, позивачем 05.03.2015 було направлено відповідачу претензію № 01/313, в якому повідомлено про прийняте рішення, запропоновано добровільно повернути незаконно отримане матеріальне забезпечення та роз'яснено право на оскарження наказу.

Відповідач до центру зайнятості вищого рівня або в судовому порядку не оскаржив наказ № 17 від 04.03.2015 про повернення коштів, кошти в добровільному порядку не повернув.

Відповідно до ст. 39 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються в судовому порядку.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги Варвинського районного центру зайнятості до ОСОБА_1 про стягнення незаконно виплаченої допомоги по безробіттю підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 122, 158 - 163, 167, Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Варвинського районного центру зайнятості - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 (ідент. номер НОМЕР_1) на користь Варвинського районного центру зайнятості (код 14248583) незаконно виплачену допомогу по безробіттю в сумі 5657 грн. 83 коп..

Постанова суду набирає законної сили в порядку статей 167,186 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня отримання її копії.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Суддя С.Л. Клопот

Дата ухвалення рішення10.04.2015
Оприлюднено20.04.2015
Номер документу43551708
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —825/1019/15-а

Постанова від 08.04.2015

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

Постанова від 10.04.2015

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

Ухвала від 30.03.2015

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Клопот С.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні