Рішення
від 09.04.2015 по справі 923/225/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 квітня 2015 р. Справа № 923/225/15

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пригузи П.Д. при секретарі Рубанику О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Прокурора Генічеського району Херсонської області в інтересах держави в особі:

позивача-1: Генічеської районної державної адміністрації, ідентифікаційний код 04060045, вул. Леніна, 5, м. Генічеськ,

позивача-2: Стрілківської сільської ради Генічеського району Херсонської області, вул. Леніна, 58, с. Стрілкове Генічеського району Херсонської області,

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Аранта", ідентифікаційний код 32377682, вул. Братславська, 14-Б, м. Київ,

про розірвання договорів оренди земельних ділянок,

за участю прокурора відділу прокуратури Херсонської області Петренко Л.В., посвідчення № 030355від 17.11.2014 р.;

представники сторін не прибули

в с т а н о в и в:

Прокурор Генічеського району Херсонської області в інтересах держави в особі: Генічеської районної державної адміністрації (позивач-1) та Стрілківської сільської ради Генічеського району Херсонської області (позивач-2), звернувся з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Аранта" (відповідач) про розірвання договорів оренди земельних ділянок укладених між позивачем-1 та відповідачем 28 лютого 2008 року та 13 жовтня 2008 року з підстав систематичної несплати орендарем сум орендної плати.

Ухвалою від 16.02.2015 р. господарський суд прийняв позовну заяву та порушив провадження у справі, призначив справу до розгляду, витребував від відповідача відзив на позов з документальним та правовим обґрунтуванням своєї позиції, належним чином посвідчені копії та/або витяги з реєстраційних документів та виконати інші дії.

Розгляд справи неодноразово (03.03.2015 р. та 19.03.2015 р.) відкладався господарським судом через нез'явлення представників сторін, необхідністю витребування додаткових доказів та відомостей.

Від позивача-1 надійшло до суду клопотання про розгляд справи без участі представника, в якому позивач повністю підтримує позовні вимоги прокурора. Додатково до справи надіслано відомості про заборгованість відповідача окремо за кожним договором оренди землі, яка утворилася з 30.04.2014 р.

Від Генічеської об'єднаної державної податкової інспекції головного управління ДФС у Херсонській області надійшли відомості про наявність заборгованості з орендної плати за землю, яка обліковується за відповідачем станом на 31.01.2015 р. у сумі 145307,78 грн.

Відповідач надіслав до суду заяву про визнання позовних вимог, в якій зазначає, що визнає позов повністю і не заперечує проти ухвалення судом рішення про задоволення позовних вимог. Заява підписана від імені відповідача повноважним представником - директором ТОВ "Аранта" Шупіло І.В., повноваження якого підтверджено доданою до заяви випискою з ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, згідно відомостей якого керівником ТОВ "Аранта" є Шупіло Ірина Веніаміновна.

Прокурор у судовому засіданні підтримав позовні вимоги з підстав, викладених у позовній заяві, зазначивши, що відповідач протягам тривалого часу не сплачує орендної плати за договорами оренди земельних ділянок, укладених між ним та Генічеською районною адміністрацією 28 лютого 2008 року та 13 жовтня 2008 року, просить суд розірвати зазначені договори оренди земельних ділянок, та повернути в розпорядження держави орендовані земельні ділянки.

Заслухавши представника відповідача Херсонської обласної державної адміністрації, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає позовні вимоги такими, що не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи і підтверджено сторонами 28.02.2008 та 13.10.2008 року між ТОВ "Аранта" та Генічеською районною державною адміністрацією на підставі розпорядження Херсонської обласної державної адміністрації від 14.12.2007 року № 1488 та від 10.09.2008 р. № 1202 були укладені Договори оренди землі (а.с. 13, а.с. 16), про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 21.03.2008 року за № 4АА002179-040872000003 та від 12.11.2008 року № 4АА002179-040872000018.

Згідно з умовами вищезазначених Договорів (пункт 9 кожного) передбачено, що річна орендна плата становить 81050,70 грн. по кожному договору, яка відповідно до п.11 договорів має сплачуватися щомісячно рівними частками.

Як вбачається з довідки Генічеської об'єднаної державної податкової інспекції головного управління ДФС у Херсонській області та з інформації позивача-1 Генічеської районної державної адміністрації, заборгованість з орендної плати за землю за двома договорами оренди, що є предметом спору, становить 145307,78 грн. станом на 31.01.2015 р. Заборгованість виникла з квітня 2014 року, щомісячні платежі не здійснюються до цього часу за кожним з договорів оренди.

Державою в особі Генічеської об'єднаної державної податкової інспекції здійснювалися заходи по примусовому стягненню заборгованості, про що свідчать надані прокурором копії судових рішень (а.с. 21-22).

Окрім того, позивачем-1 за спірними договорами на адресу відповідача надсилалися претензії від 05.06.2014 та 10.09.2014 року (а.с. 19-20).

Таким чином відповідач фактично в односторонньому порядку відмовився від виконання зобов'язань, за договорами оренди земель державної власності від 28.02.2008 та від 13.10.2008.

Зазначені факти не заперечуються відповідачем, позовні вимоги про розірвання договорів оренди визнано повністю.

За таких обставин позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 2 ст. 651 Цивільного кодексу України, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін, у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Згідно ст. 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Згідно ст. 13 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно ст. 21 Закону України "Про оренду землі" орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Відповідно до ст. 25 Закону України "Про оренду землі" орендар земельної ділянки має право самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі.

Згідно ст. 96 Земельного кодексу України землекористувачі, зобов'язані, зокрема, своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Згідно ст. 32 Закону України "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Відповідно до підпунктів 2.20, 2.23 пункту 2 постанови пленуму Вищого господарського суду України № 6 від 17.05.2011 р. "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин", у вирішенні спорів про розірвання договору оренди земельної ділянки судам слід враховувати, що відповідно до статті 32 Закону України "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених умовами договору. Розглядаючи справи зі спорів про розірвання договору оренди з підстав заборгованості з орендної плати, потрібно мати на увазі, що згідно зі статтями 1, 13 Закону України "Про оренду землі" основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі. Разом з тим доводи про наявність заборгованості з орендної плати мають підтверджуватися належними доказами, наприклад, довідкою, виданою державною податковою інспекцією про наявність (або відсутність) заборгованості за земельним податком та орендною платою.

Таким чином, вказані вище обставини свідчать про неналежне виконання відповідачем умов договору оренди земельної ділянки та систематичну несплату ним орендної плати.

За таких фактичних обставин та правових підстав позовні вимоги в частині розірвання договору оренди земельної ділянки є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Вимоги прокурора щодо зобов'язання відповідача повернути до земель державної власності земельну ділянку також підлягають задоволенню судом, оскільки відповідно до ч. 1 ст. 34 Закону України "Про оренду землі", у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором.

Судовий збір відповідно до ст. 49 ГПК України відноситься на відповідача.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Розірвати укладений між Генічеською районною державною адміністрацією, ідентифікаційний код 04060045, вул. Леніна, 5, м. Генічеськ та Товариством з обмеженою відповідальністю "Аранта", ідентифікаційний код 32377682, вул. Братиславська, 14-Б, м. Київ, договір оренди землі від 28.02.2008 року земель рекреаційного призначення загальною площею 5,0 га, нормативна грошова оцінка землі 190570,00 грн., який зареєстровано у Генічеському районному окрузі Херсонської регіональної філії ДП «Центру ДЗК», запис у Державному реєстрі земель від 21.03.2008 року за № 4АА002179 - 040872000003.

3. Розірвати укладений між Генічеською районною державною адміністрацією, ідентифікаційний код 04060045, вул. Леніна, 5, м. Генічеськ та Товариством з обмеженою відповідальністю "Аранта", ідентифікаційний код 32377682, вул. Братиславська, 14-Б, м. Київ, договір оренди землі від 13.10.2008 року земель рекреаційного призначення загальною площею 5,0 га, нормативна грошова оцінка землі 190570,00 грн., який зареєстровано у Генічеському районному окрузі Херсонської регіональної філії ДП «Центру ДЗК», запис у Державному реєстрі земель від 12.11.2008 року за № 4АА002179 - 040872000018.

4. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Аранта", ідентифікаційний код 32377682, вул. Братиславська, 14-Б, м. Київ повернути орендовану за розірваним договором оренди землі від 28.02.2008 року земельну ділянку рекреаційного призначення загальною площею 5,0 га, нормативна грошова оцінка землі 190570,00 грн., яка розташована за межами населеного пункту села Стрілкове на території Стрілківської сільської ради Генічеського району Херсонської області, стягувачеві Генічеській районній державній адміністрації, 04060045, вул. Леніна, 5, м. Генічеськ Херсонської області.

5. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Аранта", ідентифікаційний код 32377682, вул. Братиславська, 14-Б, м. Київ повернути орендовану за розірваним договором оренди землі від 13.10.2008 року земельну ділянку рекреаційного призначення загальною площею 5,0 га, нормативна грошова оцінка землі 190570,00грн., яка розташована за межами населеного пункту села Стрілкове на території Стрілківської сільської ради Генічеського району Херсонської області, стягувачеві Генічеській районній державній адміністрації, 04060045, вул. Леніна, 5, м. Генічеськ Херсонської області.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Аранта", ідентифікаційний код 32377682, вул. Братиславська, 14-Б, м. Київ в доход спеціального фонду Державного бюджету на р/р № 31215206783002 в ГУДКСУ у Херсонській області, МФО 852010, код ЄДРПОУ 37959779, одержувач УДКСУ у місті Херсоні, судові витрати в сумі 2436,00 грн. (дві тисячі чотириста тридцять шість гривень 00 копійок), призначення платежу - судовий збір, код 03500045.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення складено і підписано 14.04.2015 р.

Суддя П.Д. Пригуза

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення09.04.2015
Оприлюднено20.04.2015
Номер документу43563019
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/225/15

Рішення від 09.04.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні