Ухвала
від 15.04.2015 по справі 758/4072/15-к
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/4072/15-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 квітня 2015 року Подільський районний суд м. Києва

в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

з участю секретаря - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

провівши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві розгляд кримінального провадження № 32015100050000029, яке надійшло на адресу суду з обвинувальним актом відносно

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Житомира, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, маючого на утриманні малолітніх дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , працюючого директором ТОВ «Інтербіз», зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_4 пред`явлено обвинувачення в тому, що він, будучи директором ТОВ «Інтербіз» (код ЄДРПОУ 35464180), зареєстрованого Головним управлінням юстиції у м. Києві за № 10711020000023861 від 23 листопада 2007 року, та перебуваючого на податковому обліку у ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві, призначеного на посаду наказом №01-к від 30 вересня 2009 року, виконуючи обов`язки визначені статутом підприємства, тобто виконуючи організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції керівника підприємства, і таким чином, являючись службовою особою суб`єкта підприємницької діяльності, умисно ухилився від сплати податків, які входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, що привели до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах, тобто скоїв злочин, передбачений ч. 3 ст. 212 КК України.

ОСОБА_4 в період з 01 січня 2013 року по 31 березня 2014 року, шляхом незаконного формування валових витрат та безпідставного формування податкового кредиту з податку на додану вартість, занизив податок на прибуток та податок на додану вартість ТОВ «Інтербіз» у відповідних податкових періодах за рахунок проведення безтоварних (фіктивних) фінансово-господарських операцій, які оформлено лише документально з ТОВ «Інфоколл» (код ЄДРПОУ 38216581) та ПП «Малахіт-2004» (код ЄДРПОУ 32821602), що призвело до фактичного ненадходження до Державного бюджету коштів у вигляді несплати податку на прибуток у сумі 1 755 680 грн. та податку на додану вартість у сумі 2 421 057 грн., тобто на загальну суму 4 176 737 грн., що більш ніж в п`ять тисяч разів перевищує установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян і є особливо великим розміром.

Так, у середині 2012 року, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, ОСОБА_4 , реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах шляхом незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість та валових витрат підприємства, отримав від невстановлених досудовим розслідуванням осіб реквізити підприємства ТОВ «Інфоколл» та ПП «Малахіт-2004», які використовувалися для складання необхідних фінансово-господарських документації (договорів, податкових накладних, актів виконаних робіт) з метою документального оформлення зовнішньої видимості щодо надання товарів, робіт, послуг від ТОВ «Інфоколл» та ПП «Малахіт-2004» в адресу ТОВ «Інтербіз».

Протягом січня 2013 року - березня 2014 року, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, шляхом незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість та валових витрат підприємства, що полягав у необхідності документального оформлення зовнішньої видимості щодо надання послуг із обробки вхідних та/або вихідних телефонних викликів від ТОВ «Інфоколл» та надання у строкове платне користування обладнання від ПП «Малахіт-2004» в адресу ТОВ «Інтербіз», ОСОБА_4 підписав первинні бухгалтерські документи, а саме, акти виконаних робіт за період з січня 2013 року по березень 2014 року, згідно яких замовник ТОВ «Інтербіз», в особі ОСОБА_4 начебто отримало послуги від ТОВ «Інфоколл» та ПП «Малахіт-2004». На підставі цих документів виписані податкові накладні від імені ТОВ «Інфоколл» та ПП «Малахіт-2004», які надали ОСОБА_4 право на формування незаконного податкового кредиту з податку на додану вартість.

ТОВ «Інтербіз» з метою створення видимості реальності проведення фінансово-господарських операцій з ТОВ «Інфоколл» та ПП «Малахіт-2004», перерахувало за допомогою системи «Клієнт-Банк» безготівкові кошти з розрахункових рахунків

ТОВ «Інтербіз» на розрахункові рахунки ТОВ «Інфоколл» та ПП «Малахіт-2004».

Гроші, які перераховувалися ТОВ «Інтербіз» за нібито отримані послуги, в подальшому невстановленими досудовим розслідуванням особами перераховувалися на рахунки фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), створених та зареєстрованих ОСОБА_8 , а саме: ТОВ Фірма «Борисфен» (код ЄДРПОУ 13455972), ПП «Укркомтех» (код ЄДРПОУ 38709725), ТОВ «Радуга Таврії» (код ЄДРПОУ 37239372), ПП «Електросервіс» (код ЄДРПОУ 34675394).

Вказані грошові кошти знімалися ОСОБА_8 шляхом підроблення банківських чеків та поверталися невстановленим досудовим розслідуванням особам, за винятком одного відсотку від загальної суми знятих коштів з рахунків підконтрольних фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності.

ОСОБА_4 , діючи умисно, з метою ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, використавши первинні фінансово-господарські документи ТОВ «Інтербріз» по взаємовідносинам з ТОВ «Інфоколл» та ПП «Малахіт-2004» (акти виконаних робіт, податкові накладні), відніс показники цих операцій до складу валових витрат підприємства у декларації з податку на прибуток підприємства за 2013 рік, чим незаконно сформував валові витрати підприємства на загальну суму 9 240 422 грн., та до податкових декларацій з ПДВ за січень 2013 року - березень 2014 року, чим незаконно сформував податковий кредит з податку на додану вартість, у відповідних податкових періодах, на загальну суму 2 421 057 грн.

Реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на ухилення від сплати податків, ОСОБА_4 , протягом січня 2013 року березня 2014 року, знаходячись в офісному приміщенні ТОВ «Інтербіз», за адресою: м. Київ, вул. Рилєєва, 10-а, підписав вище перелічені податкові декларації, після чого подав їх в електронному вигляді до ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві за адресою: м. Київ,

вул. Турівська, 12.

В судовому засіданні обвинуваченим ОСОБА_4 заявлено клопотання про закриття даного кримінального провадження в зв`язку з тим, що ним досягнуто податковий компроміс, тобто податкові зобов`язання сплачені підприємством у повному обсязі, тому діяння, передбачене ч. 3 ст. 212 КК України, відповідно до положень ч. 5 ст. 212 КК України, не вважається умисним ухиленням від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів).

Вислухавши думку прокурора з приводу заявленого клопотання, який не заперечував проти його задоволення, дослідивши матеріали провадження, суд прийшов до висновку про задоволення даного клопотання з наступних підстав.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 212 КК України, діяння, передбачені частинами першою-третьою цієї статті, не вважаються умисним ухиленням від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), якщо платник податків досяг податкового компромісу відповідно до підрозділу 9--2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Згідно вимог підрозділу 9--2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, сума заниженого податкового зобов`язання з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість сплачується в розмірі 5 відсотків такої суми. При цьому 95 відсотків суми заниженого податкового зобов`язання з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість вважаються погашеними, штрафні санкції не застосовуються, пеня не нараховується. Сума погашеного податкового зобов`язання з податку на прибуток та/або податку на додану вартість в розмірі 95 відсотків внаслідок застосування податкового компромісу не враховується для визначення об`єкта оподаткування податком на прибуток підприємств.

Вимогами п. 3 ч. 2 ст. 284 КПК України визначено, що кримінальне провадження закривається судом у випадку, коли досягнуто податковий компроміс у справах про кримінальні правопорушення, передбачені статтею 212 Кримінального кодексу України, відповідно до підрозділу 9--2 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України.

Як вбачається з обвинувального акту ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні умисного ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, що призвели до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Обвинуваченим ОСОБА_4 на підтвердження факту досягнення податкового компромісу надані оригінали платіжних доручень № 227 та № 228 від 06 квітня 2015 року з відмітками банку про сплату грошових коштів на загальну суму 208 837 гривень, що становить п`ять відсотків від завданої злочином шкоди.

Згідно вимог п. 2 ч. 7 ст. 284 КПК України, якщо обставини, передбачені п. 3 ч. 2 ст. 284 КПК України, виявляються під час судового провадження, суд постановляє ухвалу про закриття кримінального провадження.

За таких обставин, з урахуванням того, що в межах даного кримінального провадження досягнуто податкового компромісу, згоди ОСОБА_4 на закриття кримінального провадження з нереабілітуючої підстави, суд вважає, що є достатні підстави для закриття кримінального провадження згідно п. 3 ч. 2 ст. 284 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 284, 369-372 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Кримінальне провадження № 32015100050000029, яке надійшло на адресу суду з обвинувальним актом відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України - закрити у зв`язку з досягненням податкового компромісу.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва через Подільський районний суд м. Києва протягом семи днів з дня її оголошення.

CуддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.04.2015
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу43580940
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —758/4072/15-к

Ухвала від 07.04.2015

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Швиденко В. А.

Ухвала від 15.04.2015

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Швиденко В. А.

Ухвала від 14.04.2015

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Швиденко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні