Постанова
від 15.04.2015 по справі 819/804/15-а
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/804/15-a

15 квітня 2015 р.м.Тернопіль Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі головуючого судді Осташа А.В. при секретарі судового засідання Костецькій Н.Т.

за участю:

представника позивача - Гетьман А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Тернополі адміністративну справу

за позовом Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Тернопільській області

до товариства з обмеженою відповідальністю «Ізі Кредит»

про стягнення податкового боргу за рахунок готівки, що належить ТОВ «Ізі Кредит» та з рахунків у банках, обслуговуючих ТОВ «Ізі Кредит», -

ВСТАНОВИВ:

Тернопільська об'єднана державна податкова інспекція ГУ ДФС у Тернопільській області звернулася у Тернопільський окружний адміністративний суд з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Ізі Кредит» про стягнення податкового боргу за рахунок готівки, що належить ТОВ «Ізі Кредит» та з рахунків у банках, обслуговуючих ТОВ «Ізі Кредит» в розмірі 383,13 грн.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримала повністю, суду пояснила, що відповідач несвоєчасно та не в повному обсязі сплачував узгоджені суми податкового зобов'язання, внаслідок чого станом на 12.02.2015 року у нього виникла заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами по податку на прибуток фінансових установ, розташованих на території України, за винятком страхових організацій на загальну суму 383,13 грн. Оскільки відповідач не сплатив в добровільному порядку вищевказаний податковий борг, то просив стягнути його за рахунок готівки, що належить ТОВ «Ізі Кредит» та з рахунків у банках, обслуговуючих ТОВ «Ізі Кредит».

В судове засідання представник відповідача не прибув, проте подав до суду клопотання в якому просить розглядати справу без його участі, позовні вимоги визнає в повному обсязі.

Заслухавши у відкритому судовому засіданні пояснення представника позивача, дослідивши подані суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав .

Судом встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю «Ізі Кредит» зареєстроване як юридична особа та перебуває на обліку у Тернопільській ОДПІ ГУ ДФС у Тернопільській області, як платник податків.

Згідно до ст. 67 Конституції України та пп.16.1.4. п.16.1. ст. 16 Податкового кодексу України на відповідача покладений обов'язок сплачувати податки і збори в строки та у розмірах, встановлених законодавством.

Як слідує з матеріалів справи, відповідач несвоєчасно та не в повному обсязі сплачував узгоджені суми податкового зобов'язання, внаслідок чого станом на 12.02.2015 року у нього виникла заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами по податку на прибуток фінансових установ, розташованих на території України, за винятком страхових організацій на суму 383,13 грн. в тому числі 1,63 грн. пені.

Вищевказана сума заборгованості підтверджується довідкою про наявність податкового боргу від 12.02.2015 року (а.с.10), розрахунком суми позовних вимог (а.с.11), розрахунком пені (а.с.12), розрахунком штрафних (фінансових) санкцій (а.с.15) та податковим повідомленням - рішенням форми «ІІІ» № 0023891502 від 10.09.2014 року (на підставі акта перевірки № 259/15-02/38826999 від 06.08.2014 року) (а.с.14).

Доказів оскарження чи скасування у встановленому порядку вищевказаного податкового повідомлення - рішення відповідачем не надано та судом не здобуто. Також відповідачем не надано та судом не здобуто доказів, які б підтверджували самостійну сплату відповідачем визначеної у податковому повідомленні - рішенні суми податкового зобов'язання з податку на прибуток фінансових установ, розташованих на території України, за винятком страхових організацій.

Таким чином, податкове зобов'язання по податку на прибуток фінансових установ, розташованих на території України, за винятком страхових організацій нараховані контролюючим органом на підставі податкового повідомлення - рішення є узгодженими у порядку і на умовах, визначених Податковим кодексом України.

Відповідно до п.п. 14.1.156 п. 14 ст. 14 ПК України податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством.

Відповідно до п.57.3 ст. 57 Податкового кодексу України у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1-54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Несплачене у встановлений строк податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному порядку, визнається згідно п.п 14.1.175 п.14. ст. 14 ПК України сумою грошового зобов'язання, самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження.

Згідно п.п.129.1.1 п. 129.1. ст. 129 ПК України після закінчення встановлених цим Кодексом строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Таким чином, заборгованість відповідача перед бюджетами та державними цільовими фондами по податку на прибуток фінансових установ, розташованих на території України, за винятком страхових організацій на загальну суму 383,13 грн. є податковим боргом.

Судом встановлено, що у зв'язку з несплатою податкового боргу згідно ст. 59 ПК України відповідачу було надіслано податкову вимогу форми «Ю» № 10724-25 від 10.11.2014 року.

Як слідує з матеріалів справи, з дати отримання податкової вимоги, відповідачем податковий борг не погашався в повному обсязі, а отже, відповідно до ст. 60 ПК України вищевказана податкова вимога не відкликалася.

На час розгляду справи судом, доказів погашення податкового боргу у сумі 383,13 грн. відповідачем не надано, та судом не здобуто.

Відповідно до п.41.2. ст. 41 Податкового кодексу України органами стягнення є виключно контролюючі органи, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень, а також державні виконавці у межах своїх повноважень.

Відповідно до п. 95.3 та п. 95.4 ст. 95 ПК України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Контролюючий орган на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Враховуючи викладене , суд приходить до висновку, що позовні вимоги Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Тернопільській області є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 94, 158-167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити.

2. Стягнути з рахунків у банках товариства з обмеженою відповідальністю «Ізі Кредит» (46008, вул. Руська, буд. 2, офіс 41, м. Тернопіль, код ЄДРПОУ 38826999), що обслуговують такого платника та за рахунок готівки, що належить товариству з обмеженою відповідальністю «Ізі Кредит» (46008, вул. Руська, буд. 2, офіс 41, м. Тернопіль, код ЄДРПОУ 38826999) на користь держави податковий борг у розмірі 383 (триста вісімдесят три) гривні 13 коп. по податку на прибуток фінансових установ, розташованих на території України, за винятком страхових організацій.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції, який ухвали постанову. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також: прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Головуючий суддя Осташ А. В.

копія вірна

Суддя Осташ А. В.

Дата ухвалення рішення15.04.2015
Оприлюднено22.04.2015
Номер документу43611331
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/804/15-а

Постанова від 15.04.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні