Рішення
від 24.03.2015 по справі 911/72/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. С.Петлюри, 16тел. 239-72-81

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" березня 2015 р. Справа № 911/72/15

Господарський суд Київської області у складі судді Черногуза А.Ф., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Укоінвест-Агро" до Дмитрівської сільської ради про визнання укладеним договору,

за участю представників:

позивача: Карпович О.В. (дов. № 04 від 26.01.2015);

відповідача: Дідич Т.Т. (голова сільської ради).

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

У провадженні господарського суду Київської області знаходиться справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Укоінвест-Агро" до Дмитрівської сільської ради про визнання укладеним договору.

В обґрунтування позову позивач зазначає, що відповідач безпідставно ухиляється від укладення договору оренди земельної ділянки та просить визнати такий договір укладеним у поданій ним редакції.

Ухвалою господарського суду Київської області від 14.01.2015 порушено провадження у справі та призначено її до розгляду на 27.01.2015.

Ухвалою від 27.01.2015 розгляд справи було відкладено 10.03.2015.

10.03.2015 через канцелярію господарського суду Київської області надійшло клопотання позивача про продовження строку розгляду справи на 15 днів.

В судовому засіданні 10.03.2015 суд оголосив перерву до 24.03.2015.

Ухвалою від 10.03.2015 строк розгляду справи продовжено на 15 днів в порядку ст. 69 Господарського процесуального кодексу України.

В судовому засіданні 24.03.2015 суд заслухав пояснення представників сторін.

Враховуючи, що сторони були належним чином повідомлені про судове засідання та те, що реалізація норми ст. 38 Господарського процесуального кодексу України щодо витребування господарським судом у сторін документів і матеріалів, необхідних для вирішення спору, безпосередньо залежить від суб'єктивної реалізації сторонами їх диспозитивного права подавати та витребовувати через суд докази, а також враховуючи положення п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України, який визначає одним з принципів судочинства свободу в наданні сторонами суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, господарський суд вважає, що судом в межах наданих повноважень створені належні умови для надання сторонами доказів та вважає за можливе розглядати справу за наявними у справі документами.

В судовому засіданні 24.03.2015 суд, після виходу з нарадчої кімнати в порядку ст. 82-1 Господарського процесуального кодексу України, проголосив вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази та оцінивши їх в сукупності, суд

Установив:

Рішенням виконавчого комітету Дмитрівської сільської ради № 158 від 28.10.1999 попередньо погоджено виділення земельної ділянки розміром 0,23 га ТОВ "Укоінвест-Агро" для будівництва торгового центру в с. Дмитрівка.

Рішенням виконавчого комітету Дмитрівської сільської ради № 90 від 11.05.2000 надано ТОВ "Укоінвест-Агро" дозвіл на проведення проектно-кошторисних робіт по будівництву торгового центру в с. Дмитрівка.

На замовлення ТОВ "Укоінвест-Агро" на підставі договору № 6/8 від 10.06.2002 Товариством з обмеженою відповідальністю «Київський регіональний інститут земельної реформи» було розроблено проект відведення земельної ділянки в оренду ТОВ "Укоінвест-Агро" для розміщення торгового центру а с. Дмитрівка Києво-Святошинського району Київської області.

Рішенням Дмитрівської сільської ради від 11.03.2010 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ТОВ "Укоінвест-Агро" площею 0,23 га на умовах оренди терміном на 5 років під розміщення торгового центру в селі Дмитрівка Києво-Святошинського району Київської області за рахунок земель запасу Дмитрівської сільської ради. Крім того, вирішено вилучити за рахунок земель Дмитрівської сільської ради земельну ділянку площею 0,23 га при умові виконання вимог, зазначених у висновках органів виконавчої влади, передати зазначену земельну ділянку площею 0,23 га в оренду ТОВ "Укоінвест-Агро" терміном на 5 років під приміщення торгового центру, встановити ставку орендної плати - 3% нормативної грошової оцінки землі в рік, сільському голові доручено заключити договір оренди земельної ділянки з ТОВ "Укоінвест-Агро" згідно чинного законодавства.

Рішенням виконавчого комітету Дмитрівської сільської ради № 103 від 29.04.2010 вказаній земельній ділянці присвоєно адресу - с. Дмитрівка, вулиця Садова, 2-Б Києво-Святошинського району Київської області.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначає, що відповідач ухиляється від виконання власного рішення від 11.03.2010, а саме від укладення обумовленого договору оренди земельної ділянки. Так, відповідач не здійснив жодних юридично значимих дій на виконання рішення від 11.03.2010, що останнім у судовому засіданні підтверджено, хоча обов'язок укласти договір згідно рішення Дмитрівської сільської ради покладався на голову останньої. Вбачається, що позивач звертався до відповідача з листом № 08 від 31.07.2014, в якому просив укласти договір оренди та надавав відповідний проект такого договору. Вказаний лист був отриманий відповідачем 31.07.2014, про що свідчить його штамп на примірнику листа (копія міститься в матеріалах справи). Відтак, позивач просить визнати договір оренди земельної ділянки укладеним у запропонованій ним редакції.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані докази, суд дійшов висновку, що вказані позовні вимоги підлягають частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав і обов'язків є, зокрема, договори та інші правочини. Однією з підстав виникнення господарського зобов'язання згідно ст. 174 Господарського кодексу України, є господарський договір.

Відповідно до ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Відповідно до ст. 116 Земельного кодексу України (в редакції на момент виникнення спірних правовідносин) громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону.

Згідно ст. 122, 124 Земельного кодексу України (в редакції на момент виникнення спірних правовідносин) сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб. Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Згідно ст. 124 Земельного кодексу України (в редакції на момент виникнення спірних правовідносин) передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про оренду землі» (в редакції на момент виникнення спірних правовідносин) укладення договору оренди земельної ділянки із земель приватної власності здійснюється за згодою орендодавця та особи, яка згідно із законом вправі набувати право оренди на таку земельну ділянку. Укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування - орендодавця, прийнятого у порядку, передбаченому Земельним кодексом України, або за результатами аукціону.

Статтею 13 Закону України «Про оренду землі» (в редакції на момент виникнення спірних правовідносин) договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Судом встановлено, що Рішення Дмитрівської сільської ради від 11.03.2010 не оскаржувалось, не скасовувалось та є чинним. Відтак, на підставі вказаного рішення у відповідача виник обов'язок укласти договір оренди обумовленої сторонами земельної ділянки, тоді як позивачем було належним чином виконано усі дії (як то отримання відповідних дозволів тощо) для набуття вказаної земельної ділянки в оренду. Водночас, вбачається, що відповідач тривалий час безпідставно ухиляється від укладення відповідного договору на виконання Рішення Дмитрівської сільської ради від 11.03.2010.

Так, позивач звертався до відповідача з листом № 08 від 31.07.2014, в якому просив укласти договір оренди та надавав відповідний проект такого договору. Вказаний факт також підтверджується довідкою № 187 від 24.03.2015, наданою відповідачем (міститься в матеріалах справи).

Відповідно до довідок № 186 від 24.03.3015 та від 23.03.2015, наданих Виконавчим комітетом Дмитрівської сільської ради та Управлінням Держамагенства у Києво-Святошинському районі Київської області земельна ділянка (кадастровий номер 3222484401:01:005:0004) площею 0,23 га, розташована в с. Дмитрівка Києво-Святошинського району Київської області станом на 24.03.2015 вільна від забудови та в оренду, постійне користування чи власність фізичним та юридичним особам не надавалась.

Отже, оскільки позивачем здійснено усі дії для набуття земельної ділянки в оренду, Рішення Дмитрівської сільської ради від 11.03.2010 є чинним, позивач звертався до відповідача з пропозицією укласти договір, а відповідач як уповноважений орган відповідних дій не здійснив, суд вважає вимогу позивача про визнання договору оренди земельної ділянки укладеним обґрунтованою, документально підтвердженою, відповідачем не спростованою та такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 187 Господарського кодексу України спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. Інші переддоговірні спори можуть бути предметом розгляду суду у разі якщо це передбачено угодою сторін або якщо сторони зобов'язані укласти певний господарський договір на підставі укладеного між ними попереднього договору. День набрання чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладення відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше.

Згідно ст.ст. 14, 15 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально. Типова форма договору оренди землі затверджується Кабінетом Міністрів України. Істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату. За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови. У разі якщо договором оренди землі передбачено здійснення заходів, спрямованих на охорону та поліпшення об'єкта оренди, до договору додається угода щодо відшкодування орендарю витрат на такі заходи.

Суд, перевіривши поданий позивачем проект, встановив, що він відповідає вимогам чинного законодавства та складений відповідно до типової форми, затвердженої Кабінетом Міністрів України. Водночас, п. 2.2. договору викладено позивачем у такій редакції: «п. 2.2. Відповідно до витягу № 01-21/11408 з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, яка надається в оренду терміном на 5 років, виданого 13 грудня 2014 року Управлінням Держземагенства у Києво-Святошинському районі Київської області Головного управління Держземагенства у Київській області Держземагенства України нормативна грошова оцінка Земельної ділянки становить 891 438-14 грн . (вісімсот дев'яносто одна тисяча чотириста тридцять вісім гривень 14 копійок.»

В матеріалах справи міститься витяг про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, підписаний сільським головою Дмитрівської сільської ради, згідно якого нормативна грошова оцінка спірної земельної ділянки складає - 979283,39 грн. Відтак, суд вважає за необхідне викласти п. 2.2. договору у власній редакції згідно зазначеної довідки: «п. 2.2. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 979283,39 грн». Інші умови договору затверджуються судом у поданій позивачем редакції.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відтак, сторони звертаючись до суду повинні враховувати те, що визначення та наповнення доказової бази переданого на розгляд суду спору покладаються саме на сторони, а не на суд. Суд вирішує спір на підставі поданих та витребуваних в порядку ст. 38 Господарського процесуального кодексу України сторонами доказів.

Витрати по сплаті судового збору в порядку ст.ст. 44,49 Господарського процесуального кодексу України покладаються судом на відповідача.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити частково.

2. Вважати укладеним договір оренди земельної ділянки між Товариства з обмеженою відповідальністю "Укоінвест-Агро" (код ЄДРПОУ 24220597) та Дмитрівською сільською радою (код ЄДРПОУ 04362125) у наступній редакції:

«Д О Г О В І Р

оренди земельної ділянки

Ми, що нижче підписалися: Дмитрівська сільська рада Києво-Святошинського району Київської області , ідентифікаційний код 04362125, місцезнаходження якої: Київська область, Києво-Святошинський район, село Дмитрівка, вул. Садова, буд. 2, в особі сільського голови Дідича Тараса Тарасовича, який проживає за адресою: 08112, с.Дмитрівка, Києво-Святошинського району, вул.Садова,буд.8, кв.38, та діє на підставі ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування» та Рішення ХХ сесії V скликання Дмитрівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області від 11 березня 2010 року, в подальшому "Орендодавець" , з однієї сторони, та

Товариство з обмеженою відповідальністю «УКОІНВЕСТ-АГРО» , яке зареєстроване Києво-Святошинською районною державною адміністрацією Київської області 24 вересня 1996 року за № 1 339 120 0000 002444, свідоцтво серія АОО №089170, код ЄДРПОУ 24220597, в особі директора Бондаренка Олега Олексійовича, що мешкає за адресою: с.Дмитрівка, Києво-Святошинського району, вул.Садова, 9, кв.26 та який діє на підставі Статуту (нова редакція), зареєстрованого реєстраційною службою Києво-Святошинського районного управління юстиції Київської області 25 березня 2014 року, номер запису 13391050017002444, в подальшому "Орендар ", з другої сторони, що разом надалі - Сторони , уклали цей договір про нижченаведене:

1. Предмет Договору.

1.1. Орендодавець передає в оренду (у строкове платне володіння і користування), а Орендар приймає в оренду (у строкове платне володіння і користування) земельну ділянку площею 0,23 (нуль цілих двадцять три сотих) гектара (далі - Об'єкт оренди або Земельна ділянка), визначену цим Договором.

1.2. Земельна ділянка надається в оренду на підставі Рішення ХХ сесії V скликання Дмитрівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області від 11 березня 2010 року.

1.3. Вказана Земельна ділянка відноситься до земель запасу Дмитрівської сільської Ради Києво-Святошинського району Київської області.

2. Об'єкт оренди.

2.1. Об'єктом оренди відповідно до цього Договору є Земельна ділянка з наступними характеристиками:

- місце розташування - в с.Дмитрівка, Києво-Святошинського району, Київської області, вул.Садова.2-Б, і межує з півдня - вул.Молодіжна, з південного сходу - вул.Садова, з півночі-приміщення сільської ради та клуб, і з заходу - житлова забудова;

- площа - 0,23 (нуль цілих двадцять три сотих) гектара ;

- цільове призначення - під розміщення торгового центру та групи МАФ;

- кадастровий номер - 3222484401:01:005:0004

Опис меж земельної ділянки:

Від А до Б землі Києво-Святошинського райДУ;

Від Б до А землі Дмитрівської сільської ради.

2.2. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 979283,39 грн.

2.3. Об'єкт оренди, який передається в оренду, не має недоліків, що можуть перешкоджати його ефективному використанню.

3. Строк дії Договору.

Договір укладено на 5 (п'ять) років.

4. Орендна плата.

4.1. Визначена цим Договором орендна плата за Об'єкт оренди становить платіж, який Орендар вносить Орендодавцеві за користування Земельною ділянкою у грошовій формі у розмірі 3 (три) % на рік від нормативної грошової оцінки земельної ділянки рівними частками у вигляді щомісячних платежів.

4.2. Орендна плата вноситься Орендарем за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом тридцяти календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

4.3. Внесення орендної плати на майбутній період оренди допускається на термін не більше одного року.

4.4. Розмір орендної плати може переглядатись у випадках, передбачених законом, за згодою Сторін.

4.5. Розмір орендної плати може змінюватись за згодою Сторін шляхом прийняття відповідного рішення Дмитрівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області та внесення змін до цього Договору.

4.6. Нормативна грошова оцінка Земельної ділянки щороку уточнюється на коефіцієнт індексації, що проводиться без внесення змін та доповнень до цього Договору відповідно до чинного законодавства України.

4.7. Зміна банківських реквізитів Орендодавця може здійснюватися Орендодавцем в односторонньому порядку і не потребує внесення змін до цього Договору. Орендодавець зобов'язується своєчасно повідомляти Орендаря про такі зміни.

4.8. За несвоєчасне внесення орендної плати справляється пеня в розмірі 0,1 (нуль цілих одна десята) відсотка від несплаченої суми за кожний день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки НБУ, що діє в період, за який сплачується пеня.

4.9. У разі визнання судом договору недійсним, отримана Орендодавцем плата за фактичний строк оренди Об'єкту оренди не повертається.

4.10. Контроль за правильністю обчислення і справляння орендної плати, нарахування пені за несвоєчасну сплату орендної плати та її стягнення здійснює районний податковий орган за місцем розташування Об'єкту оренди.

4.11. Орендар має право відповідного зменшення орендної плати, якщо стан орендованої земельної ділянки погіршився не з вини Орендаря за умови підтвердження цього погіршення відповідними документами.

5. Умови використання, збереження та обмеження (обтяження)

щодо використання Земельної ділянки.

5.1. Умови використання та збереження стану Об'єкта оренди:

- на Об'єкті оренди не дозволяється діяльність, не пов'язана з цільовим призначенням Об'єкту оренди. Зміна цільового призначення Об'єкту оренди можлива лише в разі прийняття Дмитрівською сільською радою Києво-Святошинського району Київської області рішення про затвердження проекту відведення Земельної ділянки у зв'язку зі зміною цільового призначення Земельної ділянки та внесення відповідних змін до Договору. Роботи по розробці проекту землеустрою щодо відведення Земельної ділянки сплачує Орендар.

5.2. Згідно висновку № 1357 від 04 жовтня 2002 року, виданого Києво-Святошинським районним відділом земельних ресурсів Київського обласного управління земельних ресурсів про наявні обмеження на використання земельної ділянки, яка надається в оренду для розміщення торгового центру, вона повинна використовуватись з дотриманням обов'язків землекористувачів та змісту добросусідства згідно ст. 96 Земельного кодексу України.

5.3. Відсутність заборони передачі в користування Об'єкту оренди підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 26 грудня 2014 року.

5.4. Відсутність податкової застави щодо Орендодавця перевірено за витягом з Державного реєстру обтяжень рухомого майна про податкові застави від 26 грудня 2014 року.

5.5. Відсутність податкової застави щодо Орендаря перевірено за витягом з Державного реєстру обтяжень рухомого майна про податкові застави від 29 грудня 2014 року.

6. Умови передачі у заставу та внесення до статутного капіталу права

оренди земельної ділянки.

Право на оренду Земельної ділянки не може бути внесено до статутного капіталу, передано у заставу.

7. Умови і строки передачі Земельної ділянки в оренду.

7.1. Передача Земельної ділянки здійснюється за Актом приймання-передачі Об'єкта оренди в день державної реєстрації цього Договору.

7.2. Право на оренду Земельної ділянки виникає після державної реєстрації цього права.

8. Умови повернення Земельної ділянки.

8.1. Після припинення дії Договору Орендар повертає Орендодавцеві Об'єкт оренди у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду. Орендодавець у разі погіршення корисних властивостей Об'єкту оренди, пов'язаних із зміною його стану, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначеному Сторонами. Якщо Сторонами не досягнуто згоди про розмір відшкодування збитків, спір розв'язується у судовому порядку.

8.2. Поліпшення стану Об'єкту оренди, проведені Орендарем за письмовою згодою з Орендодавцем землі, підлягають відшкодуванню.

8.3. Здійснені Орендарем без згоди Орендодавця витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, які неможливо відокремити без заподіяння шкоди цій ділянці, не підлягають відшкодуванню.

8.4. Орендар вправі залишити за собою здійснені ним за власний рахунок вигоди від поліпшення орендованої земельної ділянки, якщо ці поліпшення можуть бути відокремлені без заподіяння шкоди земельній ділянці.

8.5. Розміри збитків визначаються Сторонами договору оренди. У разі недосягнення Сторонами згоди про розмір відшкодування збитків спір вирішується в судовому порядку.

8.6. Орендар має право на відшкодування збитків, заподіяних унаслідок невиконання Орендодавцем зобов'язань, передбачених цим Договором.

Збитками вважаються:

- фактичні витрати, яких Орендар зазнав у зв'язку з невиконанням або неналежним виконанням умов договору Орендодавцем, а також витрати, які Орендар здійснив або повинен здійснити для відновлення свого порушеного права;

- доходи, які Орендар міг би реально отримати в разі належного виконання Орендодавцем умов Договору.

8.7. Розмір фактичних витрат Орендаря визначається на підставі документально підтверджених даних.

9. Права та обов'язки Сторін.

9.1. Орендодавець має право вимагати від Орендаря:

- використання Об'єкту оренди за цільовим призначенням згідно з цим Договором;

- своєчасного внесення орендної плати;

- дотримання екологічної безпеки землекористування;

- додержання державних стандартів, норм і правил, у тому числі місцевих правил забудови

населених пунктів;

- дострокового розірвання цього Договору;

- відшкодування понесених збитків, в тому числі не отриманих доходів, відповідно до

чинного законодавства у разі розірвання цього Договору .

9.2. Орендодавець зобов'язаний:

- повідомити в письмовій формі Орендаря про намір продати Об'єкт оренди третій особі із

зазначенням його ціни та інших умов, на яких він продається;

- не вчиняти дій, які б перешкоджали Орендарю користуватися Об'єктом оренди;

- передати в користування Об'єкт оренди у стані, що відповідає умовам цього Договору;

- відшкодувати Орендарю капітальні витрати, пов'язані з поліпшенням стану Об'єкта

оренди, яке проводилося Орендарем за згодою Орендодавця;

- попередити Орендаря про особливі властивості та недоліки земельної ділянки, які в процесі

її використання можуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або

призвести до погіршення стану самого Об'єкта оренди.

9.3. Орендар має право:

- самостійно господарювати на землі з дотриманням вимог чинного законодавства України

та умов цього Договору;

- у разі розірвання цього Договору, за погодженням Сторін, має право вимагати

відшкодування нанесених збитків відповідно до чинного законодавства;

- після закінчення строку, на який було укладено цей Договір при умові належного

виконання обов'язків відповідно до умов цього Договору, Орендар має за інших рівних

умов переважне право на поновлення Договору;

- переважне право на купівлю Об'єкту оренди у разі його продажу;

- отримувати дохід.

9.4. Орендар зобов'язаний:

- приступати до використання Об'єкту оренди в строк, встановлений цим Договором, після

підписання цього Договору і Акту приймання- передачі Об'єкту оренди та державної

реєстрації права;

- використовувати Об'єкт оренди відповідно до його цільового призначення;

- своєчасно вносити орендну плату;

- забезпечити вільний доступ до Об'єкту оренди представнику контролюючих органів;

- повернути Об'єкт оренди Орендодавцю у стані, придатному для його подальшого

використання після припинення дії цього Договору;

- у строки, встановлені чинним законодавством звітувати перед податковими органами

району за місцем розташування Об'єкту оренди про сплату орендної плати;

- забезпечити вільний доступ до прокладання, ремонту та експлуатації існуючих

інженерних мереж і споруд, розміщених у межах Об'єкту оренди;

- у п'ятиденний строк після державної реєстрації Договору оренди Об'єкту оренди надати

копію цього Договору до районного податкового органу за місцем розташування Об'єкту

оренди.

9.5. Сторони також мають інші права і несуть інші обов'язки, визначені законодавством України.

10. Ризик випадкового знищення або пошкодження

Об'єкта оренди чи його частини.

Ризик випадкового знищення або пошкодження Об'єкта оренди чи його частини несе Орендар з моменту виникнення права на оренду.

11. Страхування об'єкта оренди.

Сторони домовилися про те, що Орендар має право застрахувати об'єкт оренди.

12. Зміна умов Договору та припинення і поновлення Договору.

12.1. Всі зміни та/або доповнення до цього Договору вносяться за згодою Сторін.

Згодою або запереченням Орендодавця на зміни та/або доповнення до цього Договору, є його рішення, прийняте в установленому законодавством порядку.

12.2. Витрати, пов'язані з внесенням змін та/або доповнення до цього Договору, сплачує Орендар.

12.3. Договір оренди припиняється в разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- викупу Об'єкту оренди для суспільних потреб та примусового відчуження Об'єкту оренди з

мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законодавством України;

- поєднання в одній особі власника Об'єкту оренди та Орендаря;

- Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

12.4. Припинення Договору шляхом розірвання.

Договір може бути розірваний:

- за взаємною згодою Сторін;

- за рішенням суду, в порядку, встановленому законом;

- у разі невиконання або неналежного виконання Орендарем обов'язків, визначених у пунктах 9.4 та 5.1 цього Договору.

12.5. Сторони погоджуються з тим, що дострокове розірвання цього Договору має здійснюватися лише у випадках, прямо передбачених цим Договором та за умови письмового попередження зацікавленої в цьому сторони не пізніше, ніж за один місяць.

12.6. Поновлення Договору:

- після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, Орендар, за умови належного виконання своїх обов'язків, має за інших рівних умов переважне право на поновлення Договору. У цьому разі Орендар повинен не пізніше ніж за 3 (три) місяці до закінчення строку дії Договору повідомити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію;

- у разі поновлення Договору на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою Сторін.

12.7. Право на оренду земельної ділянки у випадку реорганізації Орендаря переходить до правонаступника, а в разі його відмови - до осіб, які використовували цю земельну ділянку разом з Орендарем і виявили бажання стати Орендарями.

12.8. У разі припинення або розірвання цього Договору Орендар зобов'язаний повернути Орендодавцеві Об'єкт оренди, на умовах, визначених цим Договором. У разі невиконання Орендарем обов'язку щодо умов повернення Орендодавцеві Об'єкту оренди Орендар зобов'язаний відшкодувати Орендодавцеві завдані збитки.

12.9. Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до третьої особи, а також реорганізація Орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання Договору.

13. Відповідальність Сторін за невиконання або неналежне виконання

Договору та вирішення спорів.

13.1. У разі невиконання своїх зобов'язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність, визначену цим Договором та законодавством.

13.2. У разі невиконання Орендарем умов цього Договору та обов'язків, передбачених законодавством України, Договір може бути достроково розірваний.

13.3. Сторона, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

13.4. Усі спори, що пов'язані із виконанням умов цього Договору, вирішуються судами України, при неможливості досудового врегулювання спорів, що виникають при виконанні умов цього Договору.

14. Суборенда Земельної ділянки.

14.1. Орендована Земельна ділянка чи її частина може передаватись у суборенду за згодою Орендодавця.

14.2. Орендодавець надає свою згоду чи заперечення щодо передачі Земельної ділянки у суборенду шляхом прийняття в установленому законодавством порядку відповідного рішення.

14.3. Умови договору суборенди Земельної ділянки повинні обмежуватися умовами даного Договору і не суперечити йому.

15. Прикінцеві положення.

15.1. Зі змістом статей розділу II-VI Закону України "Про оренду

землі", ст.ст.124-126, 134, 141, 144 глави 19 Земельного кодексу України, § 1,3 глави 58 Цивільного кодексу України Сторони ознайомлені.

15.2. Невід'ємною частиною цього Договору є:

додаток №1 - акт приймання-передачі земельної ділянки;

додаток №2 - викопіювання з генплану села Дмитрівка Києво-Святошинського району

Київської області;

додаток №3 - кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів;

додаток №4 - акт про встановлення на місцевості, перенесення в натуру межі земельної

ділянки та передачу на зберігання межових знаків користувачу земельної ділянки;

додаток №5 - проект відведення земельної ділянки в оренду ТОВ «УКОІНВЕСТ-АГРО» для розміщення торгового центру в с. Дмитрівка Києво-Святошинського району Київської області.

16. Реквізити Сторін.

16.1. Особи, які підписують цей Договір за і від імені кожної Сторони, заявляють і гарантують, що кожна з них є уповноваженою підписати цей договір, що вони несуть повну відповідальність за будь-які втрати, які може понести інша Сторона у випадку безпідставного представництва на момент підписання цього договору.

16.2. СТОРОНИ даного договору зобов'язуються в строк не пізніше 7 (семи) календарних днів із дня, коли відбудеться зміна, інформувати одна одну про будь-які зміни їхнього місцезнаходження, юридичної адреси, поштових і банківських реквізитів, номерів телефонів і телефаксів, форми власності, зміни уповноважених посадових осіб, а також про всі інші зміни, що здатні вплинути на виконання зобов'язань СТОРІН за даним договором. Сторона несе повну відповідальність за правильність вказаних нею у цьому договорі реквізитів, а у разі неповідомлення несе ризик настання пов'язаних із ним несприятливих наслідків.

16.3.

ОРЕНДОДАВЕЦЬ ОРЕНДАР ДМИТРІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА 08112, с.Дмитрівка, Києво-Святошинського р-ну, вул.Садова, 2 ТОВ «УКОІНВЕСТ-АГРО» 08123, с.Личанка, Києво- Святошинского р-ну, вул.Центральна, 43 п/р 26000223473800 в АТ «УКРСИББАНК», відділення №831, МФО 351005 код ЄДРПОУ 24220597 інд.податковий № 242205910137 номер свід-ва 13823111 св-во платника єд. податку з 01.01.12 р. бланк серія Б № 665229 видано 30.05.2012 р. Сільський голова Дмитрівської сільської ради


Т.Т.ДІДИЧ Директор ТОВ «УКОІНВЕСТ-АГРО»
О.О.БОНДАРЕНКО» 3. Стягнути з Дмитрівської сільської ради (код ЄДРПОУ 04362125) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Укоінвест-Агро" (код ЄДРПОУ 24220597) 1218,00 грн судового збору.

4. Видати наказ.

Повний текст рішення складено 10.04.2015.

Суддя А.Ф. Черногуз

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення24.03.2015
Оприлюднено22.04.2015
Номер документу43615719
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/72/15

Рішення від 24.03.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 14.01.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні