Ухвала
від 16.04.2015 по справі 362/357/15-ц
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 362/357/15-ц

Провадження № 2/362/817/15

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.04.2015 року Васильківський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого - судді Медведєва К.В.

при секретарі - Савчук Т.І.

розглянувши цивільну справу за позовом Васильківського міжрайонного прокурора Київської області в інтересах держави в особі Головного управління Держземагентства у Київській області, Державного підприємства «Дослідне сільськогосподарське виробництво Інституту фізіології рослин і генетики НАН України» до Реєстраційної служби Васильківського міськрайонного управління юстиції про скасування рішення державного реєстратора Реєстраційної служби Васильківського міськрайонного управління юстиції, третя особа без самостійних вимог на стороні відповідача ОСОБА_1 про державну реєстрацію прав та їх обтяжень ОСОБА_1 за № 14673091 від 24.07.14 на земельну ділянку з кадастровим номером 3221455300:03:004:0014 для ведення особистого селянського господарства,-

В С Т А Н О В И В:

До суду надійшла позовна заява прокурора, вимоги у якій ухвалою суду від 23.01.2015 року було роз'єднано в самостійні провадження, зокрема і позов у вказаній справі.

Прокурор в судове засідання не з'явився, подавши до суду заяву, в якій просив розглядати справу без його участі та поклався на думку суду.

До суду надійшла заява третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача про закриття провадження у справі, оскільки вказана справа підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства та просила розглядати справу без її участі.

Інші учасники судового розгляду, повідомлені належним чином, в судове засідання не з'явилися.

Суд вважає, що провадження у справі підлягає закриттю виходячи з наступного.

Статті 1, 3 і 15 ЦПК України зазначають, що завданням цивільного судочинства є розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а також з інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства, за захистом яких кожна особа має право звернутися до суду.

Разом з тим, згідно з положеннями ст.ст. 5, 11 і 17 Кодексу адміністративного судочинства України, до компетенції лише адміністративних судів відносяться спори фізичних осіб із суб'єктом владних повноважень, щодо оскарження його дій чи бездіяльності, в тому числі спори до суб'єкта владних повноважень про зобов'язання вчинити дії чи утриматись від їх вчинення.

Відповідно до п. 8 Постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 20.05.2013 року № 8 « Про окремі питання юрисдикції адміністративних судів» відповідно до абзацу другого частини першої статті 2 Закону України від 1 липня 2004 року № 1952-IV "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (далі - Закон № 1952-IV) державна реєстрація речових прав на нерухоме майно - це офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. За змістом статті 9 цього Закону державний реєстратор є державним службовцем, крім випадку, коли державним реєстратором є нотаріус як спеціальний суб'єкт, на якого покладаються (делегуються) функції державного реєстратора прав на нерухоме майно. Відповідно до частини другої статті 30 цього Закону дії або бездіяльність державного реєстратора, державного кадастрового реєстратора, нотаріуса, державного виконавця можуть бути оскаржені до суду. Суди повинні мати на увазі, що під діями також слід розуміти рішення, прийняті зазначеними суб'єктами владних повноважень з питань реєстрації. Спори, які виникають у цих відносинах, підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Крім того, Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ в листі «Про судову практику розгляду справ про оскарження нотаріальних дій або відмову в їх вчиненні» також наголошено на тому, що подібні справи належать до справ адміністративної юрисдикції і звернуто увагу на необхідність застосування п. 8 постанови пленуму Вищого адміністративного суду України від 20 травня 2013 року № 8 «Про окремі питання юрисдикції адміністративних судів».

Оскільки предметом судового розгляду є оскарження рішення державного реєстратора, то справа, що розглядається судом, підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.205 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Отже, провадження у справі необхідно закрити, та роз'яснити учасникам судового розгляду, що розгляд вказаної справи належить до юрисдикції адміністративних судів.

На підставі вищевказаного, керуючись ст.ст. 1, 3, 15, 205, 206, 210, 293-295 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Провадження у справі закрити.

Повідомити заявнику, що розгляд вказаної справи належить до юрисдикції адміністративних судів.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги або по закінченню апеляційного провадження.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Апеляційного суду Київської області через Васильківський міськрайонний суд Київської області шляхом подачі в 5-денний строк з дня винесення ухвали апеляційної скарги.

Суддя

Дата ухвалення рішення16.04.2015
Оприлюднено22.04.2015
Номер документу43627408
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію прав та їх обтяжень ОСОБА_1 за № 14673091 від 24.07.14 на земельну ділянку з кадастровим номером 3221455300:03:004:0014 для ведення особистого селянського господарства

Судовий реєстр по справі —362/357/15-ц

Ухвала від 16.04.2015

Цивільне

Васильківський міськрайонний суд Київської області

Медведєв К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні