Ухвала
від 17.04.2015 по справі 461/3803/15-ц
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/3803/15-ц

Провадження № 6/461/95/15

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.04.2015 року Галицький районний суд міста Львова у складі:

головуючого судді Фролової Л.Д.,

при секретарі Думичі Р.М.,

за участі державного виконавця Меленчука В.І.,

розглянувши подання головного державного виконавця Галицького відділу державної виконавчої служби Львівського міського управління юстиції про тимчасове обмеження у праві виїзду ОСОБА_1 за межі України, -

ВСТАНОВИВ:

Подання про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон громадянки України ОСОБА_1 вмотивоване тим, що на виконанні у відділі ДВС знаходиться виконавче провадження № 41472782 з примусовому виконання наказу, виданого Господарським судом Львівської області про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю «Альтара» на користь ТзОВ «Літературна Агенція «Піраміда» заборгованості у розмірі 95778,00 гривень.

Зазначає, що керівник боржника - товариства з обмеженою відповідальністю «Альтара» ОСОБА_1 протягом тривалого часу не виконує рішення суду, на вимоги державного виконавця боржник не реагує. Просить встановити тимчасове обмеження у праві виїзду громадянки України ОСОБА_1 за кордон України, до погашення заборгованості за виконавчим документом.

Відповідно до ч. 2 ст. 377-1 ЦПК України, сторони та інші заінтересовані особи про розгляд подання не повідомлялись.

Державний виконавець в судовому засіданні подання підтримав у повному обсязі, просив задовольнити.

Суд, розглянувши подані документи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги державного виконавця, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду подання, вважає, що воно підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 5 ст. 124 Конституції України, судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України. Відповідно до ч. 2 ст. 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» , громадянинові України, який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, передбачених пунктами 1-9 частини першої цієї статті. Пунктом 2, 5 ч. 1 цієї статті встановлено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у видачі паспорта у випадках, якщо:

- діють неврегульовані аліментні, договірні чи інші невиконані зобов'язання - до виконання зобов'язань, або розв'язання спору за погодженням сторін у передбачених законом випадках, або забезпечення зобов'язань заставою, якщо інше не передбачено міжнародним договором України;

- він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням, рішенням іншого органу (посадової особи), - до виконання зобов'язань.

Приписами статті 377-1 ЦПК України передбачено, що питання про тимчасове обмеження боржника-фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи у праві виїзду за межі України при виконанні судових рішень та рішень інших органів(посадових осіб) вирішується судом за місцем знаходження органу державної виконавчої служби за поданням державного виконавця, погодженим з начальником відділу державної виконавчої служби.

Умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку визначені Законом України "Про виконавче провадження".

Статтею 1 вказаного Закону передбачено, що виконавче провадження, як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, зазначених у цьому Законі, спрямованих на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які здійснюються на підставах, у спосіб та в межах повноважень, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, виданими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно до правової позиції Верховного Суду України щодо вирішення питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України "ухилення від виконання зобов'язань, покладених судовим рішенням, рішенням іншого органу (посадової особи)", вжите у п. 5 ч. 1 ст. 6 Закону № 3857-XII "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" та у п. 18 ч. 3 ст. 11 Закону № 606-XIV «Про виконавче провадження», позначає з об'єктивної сторони такі діяння (дії чи бездіяльність) особи боржника, які полягають у навмисному чи іншому свідомому невиконанні нею зазначених обов'язків. У зв'язку з цим і здійснюється примусове виконання. Це також є підставою для звернення з поданням до суду щодо вирішення питання про застосування до такої особи тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України.

Судовим розглядом встановлено, що 15 січня 2014 року державним виконавцем було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження № 41472782 по примусовому виконання наказу № 914/2884/13, виданого Господарським судом Львівської області про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю «Альтара» на користь ТзОВ «Літературна Агенція «Піраміда» заборгованості у розмірі 95778,00 гривень (а.с.6-9).

При цьому, відповідно до вимог Закону України «Про виконавче провадження» боржнику був наданий строк для добровільного виконання рішення суду.

Як свідчить відмітка на супроводжувальному листі до постанови про відкриття виконавчого провадження (а.с.8), остання отримана 16 січня 2014 року ОСОБА_1

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.35-38) ОСОБА_1 з 27 листопада 2013 року виконує обов'язки керівника ТОВ «Альтара». Зазначене підтверджується також протоколом № 2 від 27 листопада 2013 року (а.с.27-28).

Однак, отримавши постанову про відкриття виконавчого провадження, керівником підприємства - товариства з обмеженою відповідальністю «Альтара» ОСОБА_1 не вжиті заходи щодо виконання рішення суду. Натомість, 17 січня 2014 року, тобто на наступний день після отримання постанови про відкриття, нерухоме майно, а саме нежитлові приміщення у м. Львові, по вулиці Хмельницького Б., будинок 63 площею 268.1 кв.м передане товариству з обмеженою відповідальністю «АЛЬ-ТАРА» (а.с.89-90). Проведені в подальшому державним виконавцем виконавчі дії у січні 2014 року щодо розшуку майна боржника результатів не дали. Згідно відповідей компетентних установ нерухоме та рухоме майно у боржника відсутнє (а.с.10-19). Станом на день розгляду вказаного клопотання заборгованість боржником не погашена, виконавче провадження не закінчене.

На думку суду, вказане свідчить про ухилення керівника підприємства-боржника від виконання рішення суду та дає підстави для задоволення клопотання державного виконавця.

Статтею 19 Закону України «Про державну прикордонну службу України» передбачено, що обмеження права громадян на виїзд з України належить до виключної компетенції Адміністрації Державної прикордонної служби України, а п. 8 зазначеної статті покладає на державну прикордонну службу України обов'язок запобігання і недопущення в'їзду та виїзду за кордон з України осіб, яким згідно із законодавством не дозволяється в'їзд в Україну або яких тимчасово обмежено в праві виїзду з України.

Керуючись ст. ст. 209, 210, 377-1 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Подання головного державного виконавця Галицького відділу державної виконавчої служби Львівського міського управління юстиції про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України ОСОБА_1, - задовольнити.

Встановити громадянці України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон України до повного виконання майнових зобов'язань згідно рішення Господарського суду Львівської області про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю «Альтара» на користь ТзОВ «Літературна Агенція «Піраміда» заборгованості у розмірі 95778,00 гривень.

Копію ухвали після набрання нею законної сили направити Адміністрації Державній прикордонної служби України - для виконання.

Ухвала суду в частині тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон ОСОБА_1 підлягає до негайного виконання.

Ухвалу може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Львівської області через Галицький районний суд м. Львова протягом п'яти діб з дня отримання копії ухвали.

Суддя Л.Д. Фролова

Дата ухвалення рішення17.04.2015
Оприлюднено23.04.2015
Номер документу43659697
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —461/3803/15-ц

Ухвала від 07.04.2015

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Фролова Л. Д.

Ухвала від 17.04.2015

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Фролова Л. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні