Постанова
від 03.03.2015 по справі 808/187/15
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 березня 2015 року Справа № 808/187/15 м.Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Нечипуренко О.М. при секретарі Петрусь Д.К. розглянувши у місті Запоріжжі у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за заявою Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Запоріжжя Головного управління ДФС у Запорізькій області

до Приватного підприємства "Альянс-Газ ХХІ"

про стягнення коштів за податковим боргом,

ВСТАНОВИВ:

13.01.2015 о 15-40 год. Державна податкова інспекція у Ленінському районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області (далі - позивач) звернулась до суду з поданням до Приватного підприємства "Альянс-Газ ХХІ" (далі - відповідач), в якому просить стягнути з відповідача суму податкового боргу у розмірі 832,28грн.

Ухвалою суду від 14.01.2015 відкрито провадження в адміністративній справі №808/187/15, в порядку п.3 ч.1 ст. 183-3 КАС, та призначено справу до судового розгляду на 15.01.2015, у зв'язку з чим вжито заходи для повідомлення сторін про дату та час судового засідання. За клопотанням сторін . провадження у справі було зупинено до 18.02.2015.

Ухвалою від 18.02.2015 провадження у справі зупинено на підставі п.4 ч.2 ст.156 КАС України, для надання додаткових доказів до 03.03.2015.

03.03.2015 представник позивача направив суду клопотання про розгляд справи за його відсутності, в якому також зазначив, що підтримує позовні вимоги в повному обсязі та просить суд стягнути з відповідача суму податкового боргу.

Відповідач у судове засідання не з'явився. Про причини неявки суд не повідомив, проти подання податкового органу не заперечив.

Відповідно до вимог ч.1 ст.41 КАС України, суд під час судового розгляду адміністративної справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу. У разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Враховуючи те, що у судове засідання жодна із сторін не з'явилась, на підставі вищевказаної норми, суд не здійснює технічну фіксацію судового процесу.

Суд, з'ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, приходить до висновку, що подання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Приватне підприємство "Альянс-Газ ХХІ" (далі відповідач) має борг перед бюджетом з надходжень від викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення у розмірі 832,28 грн.

Податковий борг з надходжень від викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення виник на підставі донарахування штрафних санкцій з актом перевірки згідно податкового повідомлення-рішення №0004241502 від 11.09.2014, згідно якого відповідач повинен був сплатити 850,00 грн.

Проте, податковий борг було зменшено за рахунок переплати з цього податку у розмірі 17,72 грн.

Отже, податковий борг з надходжень від викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення складає 832,28 грн.

Податковий борг виник у зв'язку з несплатою відповідачем узгоджених сум податкового зобов'язання, нарахованих ДПІ за наслідками перевірок.

Пунктом 57.3. ст.57 ПК України визначено, що у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 (54.3.1. платник податків не подає в установлені строки податкову (митну) декларацію) - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення. крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Згідно пп. 14.1.175. п.14.1 ст.14 Податкового кодексу, податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Сума податкового зобов'язання, визначена відповідачу податковим органом не сплачена останнім в повному обсязі у встановлені законодавством України строки.

Відповідно до п.п. 95.1.- 95.3 ст. 95 Податкового Кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Згідно п.59.5. ст.59 Податкового кодексу України, у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що виник після надіслання (вручення) податкової вимоги

Податкова вимога від 04.11.2014 № 1121-25 була направлена рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Вищенаведеними нормативними актами не передбачено направлення податкових вимог в інших випадках.

Відповідно до ст. 183-3 Кодексу адміністративного судочинства України, провадження у справах за зверненням органів державної податкової служби при здійсненні ними передбачених законом повноважень здійснюється на підставі подання таких органів, зокрема, щодо стягнення коштів за податковим боргом.

Подання подається до суду першої інстанції протягом двадцяти чотирьох годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду, за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом.

Строки, встановленні цією статтею, обчислюються годинами і закінчуються із закінченням години, на яку припадає таке закінчення.

Суд вважає наявними обставини, які дають підставу для висновку щодо правомірності звернення до суду із поданням про стягнення податкового боргу, а саме: сплив 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання; виникнення податкового боргу; сплив 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

З огляду на викладене, суд вважає, що подання ДПІ у Ленінському районі м. Запоріжжя ГУ ДФС у Запорізькій області про стягнення з ПП "Альянс-Газ ХХІ" заборгованості у розмірі 832,28 грн. є обґрунтованим, а тому підлягає задоволенню.

Згідно ч.4 ст.94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 158- 163, 183-3 КАС України, ст.ст. 20, 46, 95, 203, 285 Податкового кодексу України, -

ПОСТАНОВИВ:

Подання ДПІ у Ленінському районі м. Запоріжжя Головного управління ДФС у Запорізькій області до Приватного підприємства "Альянс-Газ ХХІ" суми боргу у розмірі 832,28 грн. задовольнити.

Стягнути з рахунків платника податків - Приватного підприємства "Альянс-Газ ХХІ" (код ЄДРПОУ 34748747) у банках, обслуговуючих такого платника податків, кошти, у сумі податкового боргу з надходжень від викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення у розмірі 832,28 грн. (вісімсот тридцять дві гривні 28 коп.) на користь УК у Ленінському районі м. Запоріжжя (код одержувача 38025423 в ГУДКСУ у Запорізькій області, МФО 813015, на р/р 33119362700006, код платежу 19010101)

Згідно ч.7 ст.183-3 постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили і є остаточною після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня отримання копії постанови апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя О.М. Нечипуренко

Дата ухвалення рішення03.03.2015
Оприлюднено24.04.2015
Номер документу43662336
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/187/15

Постанова від 03.03.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нечипуренко Олександр Михайлович

Ухвала від 15.01.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нечипуренко Олександр Михайлович

Ухвала від 15.01.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нечипуренко Олександр Михайлович

Ухвала від 14.01.2015

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нечипуренко Олександр Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні