Постанова
від 16.04.2015 по справі 810/802/15
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 квітня 2015 року           810/802/15

Суддя Київського окружного адміністративного суду Виноградова О.І., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Славутич до товариства з обмеженою відповідальністю "Вікторія" про стягнення заборгованості,

в с т а н о в и в:

26 лютого 2015 р. до Київського окружного адміністративного суду звернулося Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Славутич (далі - позивач) з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Вікторія (далі - відповідач) про стягнення заборгованості у сумі 1369 грн 34 коп.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що у відповідача існує заборгованість зі сплати страхових внесків від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань за І півріччя 2008 р. на загальну суму 1 369 грн 34 коп.

                    Відповідач у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, письмових заперечень проти позову до суду не надав.

          Згідно з вимогами ч. 6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Суд, дослідивши наявні матеріали справи, встановив таке.

26 березня 2003 р. відповідач зареєстрований як юридична особа, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців і копією довідки про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України № 1411/2003(а.с. 4, 43-44), та є платником страхових внесків від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань (а.с. 5).

Відповідачем до позивача було подано розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за І півріччя 2008 р., в якому ним самостійно було нараховано зобов'язання у сумі 1369 грн 34 коп. (а.с. 6).

          У зв'язку з тим, що відповідач у добровільному порядку не сплатив названу заборгованість, позивачем було подано даний позов до суду.

Спірні правовідносини врегульовані такими нормативно-правовими актами.

Відповідно до вимог ст. 1 Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від 14 січня 1998 р. №16/98-ВР (далі - Основи) загальнообов'язкове державне соціальне страхування - це система прав, обов'язків і гарантій, яка передбачає надання соціального захисту, що включає матеріальне забезпечення громадян у разі хвороби, повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим ним органом (далі - роботодавець), громадянами, а також бюджетних та інших джерел, передбачених законом.

Згідно з вимогами ст. 4 Основ страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, є видом загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Як убачається з ч. 5 ст. 21 Основ (у редакції, що на момент виникнення спірних правовідносин) обов'язок сплачувати внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань покладався виключно на роботодавця.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23 вересня 1999 р. №1105-XIV (у редакції, що на момент виникнення спірних правовідносин) (далі – Закон України №1105-XIV) роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду.

Згідно з вимогами ст. 22 Основ до 1 січня 2011 року порядок здійснення платежів і резервування коштів, строки сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування визначались законами України з окремих видів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Як убачається з ч. 6 ст. 47 Закону України №1105-XIV, страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до вимог ст. 1 Закону України "Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування" від 11 січня 2001 р. №2213-III (у редакції, що на момент виникнення спірних правовідносин), ст. 45 Закону України №1105-XIV відповідач зобов'язаний щомісячно сплачувати до Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань страхові внески.

Згідно з вимогами п. 7 розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 8 липня 2010 р. № 2464-VI стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 р., в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 р. не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

Відповідно до вимог п. 5.1 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженій постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12 липня2007 р. № 36, зареєстрованій в Міністерстві юстиції України 1 серпня 2007 р. за № 867/14134, не внесені страхувальниками у встановлений строк страхові внески до Фонду вважаються недоїмкою і стягуються у порядку, передбаченому законодавством, з нарахуванням пені.

Згідно з п. 5.8 вказаної Інструкції при стягненні недоїмки за платежами до Фонду строки давності не застосовуються.

Наявні матеріали справи свідчать, що у відповідача існує заборгованість зі сплати страхових внесків від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань за І півріччя 2008 р. на загальну суму 1 369 грн 34 коп.

Дана обставина підтверджується розрахунковою відомісттю про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за І півріччя 2008 р., в якому ним самостійно було нараховано зобов'язання у сумі 1369 грн 34 коп. (а.с. 6).

          Доказів сплати зазначеної заборгованості відповідачем суду надано не було.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що сума заборгованості, яка підлягає стягненню, складає 1369 грн 34 коп., а отже, позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Враховуючи, що спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача – суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 69, 70, 71, 158 - 163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

п о с т а н о в и в:

позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Вікторія» на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві в м. Славутич Київської області суму 1369 (одну тисячу триста шістдесят дев'ять) грн 34 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано в установлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Київського апеляційного адміністративного суду через Київський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя                                                                                 Виноградова О.І.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.04.2015
Оприлюднено24.04.2015
Номер документу43662400
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —810/802/15

Ухвала від 02.05.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Головенко О.Д.

Постанова від 16.04.2015

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Виноградова О.І.

Ухвала від 23.03.2015

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Виноградова О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні