Рішення
від 15.04.2015 по справі 904/10466/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

14.04.15р. Справа № 904/10466/14 За позовом Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Аксіома", м.Дніпропетровськ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Лана-Л", м.Дніпропетровськ

про стягнення 98 724 242,00 грн.

Суддя Мельниченко І.Ф.

Представники:

від позивача:Солодовников А.В., дов. № 01/371 від 10.04.15 року, представник;

від відповідача: не з'явився.

СУТЬ СПОРУ:

Публічне акціонерне товариство „Комерційний банк „Аксіома" звернулось до господарського суду Дніпропетровської області із позовом про стягнення 80 000 000 грн., що складають суму заборгованості за Договором про надання відкличної відновлювальної кредитної лінії № 05ю.027/13 від 25.12.2014 р., 2 705 753,43 грн. - заборгованості за процентами, 17 449,99 грн. - пені за процентами, 8 000 000,00 грн. - штрафу за процентами, 1 000,00 грн. - комісії, 38,58 грн. - пені по комісії.

Відповідач відзив на позовну заяву не надав, його повноважний представник в судове засідання не з'явився.

Останній був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, з огляду на наступне.

Згідно з Інформаційним листом Вищого господарського суду України від 13.08.2008р. № 01-8/482 "Про деякі питання застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у першому півріччі 2008 року" відповідно до пункту 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженою наказом Вищого господарського суду України від 10.12.2002р. № 75 (з подальшими змінами), перший, належним чином підписаний, примірник процесуального документа (ухвали, рішення, постанови) залишається у справі; на звороті у лівому нижньому куті цього примірника проставляється відповідний штамп суду з відміткою про відправку документа, що містить: вихідний реєстраційний номер, загальну кількість відправлених примірників документа, дату відправки, підпис працівника, яким вона здійснена.

Дана відмітка, за умови, що її оформлено відповідно до наведених вимог названої Інструкції, є підтвердженням належного надсилання копій процесуального документа сторонам та іншим учасникам судового процесу.

Водночас до повноважень господарських судів не віднесено з'ясування фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи, примірники повідомлення про вручення рекомендованої кореспонденції, повернуті органами зв'язку з позначками „адресат вибув", „адресат відсутній", зокрема, "за зазначеною адресою не проживає" і т. п., з урахуванням конкретних обставин справи можуть вважатися належними доказами виконання господарським судом обов'язку щодо повідомлення учасників процесу про вчинення судом певних процесуальних дій.

Крім того, особи, які беруть участь у розгляді справи, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення. Доказом такого повідомлення в разі неповернення ухвали підприємством зв'язку може бути й долучений до матеріалів справи та засвідчений самим судом витяг з офіційного сайту Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" щодо відстеження пересилання поштових відправлень, який містить інформацію про отримання адресатом відповідного поштового відправлення, або засвідчена копія реєстру поштових відправлень суду. (див. Постанову Пленуму ВГСУ № 18 від 26.12.11р. "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України).

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на 18.03.15 р., відповідач знаходиться за адресою, зазначеною у позовній заяві, на яку і були надіслані ухвали як про прийняття справи до свого провадження суддею Мельниченко І.Ф., так і про відкладення розгляду справи до 14.04.15 р.

Як вбачається із матеріалів справи, відправлення за номером 4994524622866 передане на зберігання 26.03.15 р. об'єктом поштового зв'язку Дніпропетровськ 7 з індексом 49007, інші відомості відсутні, про що свідчить копія витягу з офіційного сайту Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" (а.с. 50-51).

Крім того, поштове відправлення, в якому містилась ухвала про призначення розгляду справи на 19.03.15 р., повернуто підприємством зв'язку з поміткою „за закінченням терміну зберігання" (а.с. 33-36).

Таким чином, господарський суд вважає, що відповідач не скористався своїм правом на участь представника у судовому засіданні.

14.04.15 р. в судовому засіданні оголошені вступна та резолютивна частини рішення (ст. 85 Господарського процесуального кодексу України ).

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

25.12.14 р. між Публічним акціонерним товариство „Комерційний банк „Аксіома" (Банк; Позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю „Лана-Л" (Позичальник; Відповідач) укладено Договір про надання відкличної відновлювальної кредитної лінії № 05ю.027/13 (далі - Договір).

Відповідно до п. 1.1. Договору, з урахуванням змін внесених Додатковою угодою від 06.10.14 р., Кредитор зобов'язується надати Позичальнику грошові кошти у тимчасове користування на умовах забезпеченості, повернення, строковості, платності та цільового характеру використання.

Відповідно до частини 1 статті 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Згідно п. 1.2. Договору, Кредит надається Позичальнику на наступні цілі: поповнення обігових коштів.

Відповідно до п. 1.1.1. Договору, з урахуванням змін внесених Додатковою угодою від 06.10.14 р., надання Кредиту буде здійснюватись окремими частинами - траншами, зі сплатою 13 % відсотків річних в межах максимального ліміту заборгованості 80 000 000 грн. та кінцевим терміном повернення заборгованості за Кредитом до 24 грудня 2014 року на умовах визначених Договором.

Під терміном „відновлювальна кредитна лінія" розуміється кредитна лінія, при якій ліміт кредитування визначається у вигляді ліміту основної (позичкової) заборгованості за кредитом. У разі часткового або повного погашення кредиту, позичальник може повторно отримати кредит в межах зазначеного ліміту протягом строку дії кредиту. Кредитна лінія є відкличною.

Виконуючи умови Договору, Банк надав Відповідачу кредитний ліміт в сумі 80 000 000 грн., що підтверджується копією меморіального ордеру № TR.10752.311.99 від 25.12.13 р. (а.с. 8).

Відповідно до п. 2.13. Договору, з урахуванням змін внесених Додатковою угодою від 06.10.14 р., погашення заборгованості Позичальника за Договором здійснюється в наступній черговості:

- прострочена заборгованість за комісії;

- прострочена заборгованість за нарахованими процентами;

- прострочена заборгованість за Кредитом;

- строкова заборгованість за нарахованими процентами;

- строкова заборгованість за Кредитом;

- пеня за порушення строків повернення Кредиту та сплати процентів;

- штрафні санкції.

Згідно п. 2.4. Договору, термін користування Позичальником кожним Траншем Кредиту не може перевищувати загальний строк кредитування зазначений в п. 1.1.1. Договору. В разі не погашення Кредиту в строк зазначений в п. 1.1.1. Договору, та/або строк зазначений в додаткових угодах до Договору, заборгованість вважається простроченою.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу , інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту, або інших вимог, що звичайно ставляться.

Доказів виконання зобов'язання щодо повернення кредитних коштів в сумі 80 000 000 грн., на момент розгляду спору, відповідач не надав.

При викладених обставинах вимоги позивача щодо стягнення заборгованості по поверненню кредиту на вищевказану суму, слід визнати обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до п. 2.10. Договору, з урахуванням змін внесених Додатковою угодою від 06.10.14 р., Позичальник щомісячно, строком до 27 числа кожного поточного місяця, сплачує Кредитору комісію у розмірі 1 000 грн.

Крім того, в п.п. 2.5., 2.6., 2.7. Договору сторони передбачили, що Кредитор нараховує відсотки за фактичними залишками кредитної заборгованості Позичальника перед Кредитором.

Нарахування процентів за користування кредитом здійснюється у валюті Кредиту щомісячно в останній робочий день поточного місяця за період з першого по останнє число місяця, а також в день повернення заборгованості за кредитом у повному обсязі.

Нарахування процентів за користування кредитом здійснюється за методом „факт/факт" (фактична кількість днів за користування Кредитом в місяці та фактична кількість днів в році). При розрахунку процентів враховується день надання та не враховується день погашення Кредиту.

Відповідно до п. 2 Додаткової угоди від 06.10.14 р. до Договору, сплата процентів здійснюється у валюті кредиту щомісячно з „01" по „29" число місяця наступного за звітним, а також в день повернення заборгованості за кредитом в повній сумі, на рахунок № 20689502000300 у ПАТ „КБ „Аксіома". Сплата процентів за вересень 2014 року здійснюється не пізніше 30 листопада 2014 року.

Якщо сплата процентів припадає на вихідний чи святковий день, то сплата процентів здійснюється у наступний робочий день. У разі не сплати процентів в зазначений термін, заборгованість вважається простроченою.

Згідно наданого позивачем розрахунку сума комісії складає 1 000 грн.; сума нарахованих процентів за період з 25.12.13 р. по 18.12.14 р. складає 5 829 041, 09 грн.

Відповідач неналежним чином виконав зобов'язання щодо сплати процентів, здійснивши розрахунки частково.

Доказів погашення заборгованості по комісії в сумі 1 000 грн. та по процентам за користування кредитом в сумі 2 705 753, 43 грн., відповідач, на момент розгляду спору, не надав, у зв'язку з чим, зазначені суми також підлягають до примусового стягнення.

Згідно статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Статтею 611 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

За прострочення Позичальником строків сплати процентів та комісії, визначених Договором, а також прострочення строків повернення Кредиту, сторонами передбачена відповідальність у вигляді пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період невиконання зобов'язань за Договором, а також відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 5% від суми максимального ліміту Кредиту (п.п. 4.2., 4.3.).

Згідно наданого позивачем розрахунку сума пені за прострочення сплати процентів за період з 02.12.14 р. по 18.12.14 р. складає 17 449, 99 грн.; сума пені за прострочення сплати комісії за період з 28.10.14 р. по 18.12. 14р. складає 38, 58 грн.; сума штрафу за несвоєчасну сплату процентів складає 8 000 000 грн.

Зазначені вище суми підлягають до примусового стягнення.

Керуючись ст.ст. 526 , 610 , 611 1054 Цивільного кодексу України , ст.ст. 49 , 82-85 Господарського процесуального кодексу України , господарський суд, -ВИРІШИВ:

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Лана-Л" (49007, м. Дніпропетровськ, вул. Бориса Кротова, буд. 50, код ЄДРПОУ 35203297) на користь Публічного акціонерного товариства „Комерційний банк „Аксіома" (49005, м. Дніпропетровськ, вул. Сімферопольська, буд. 11, прим. 25, код ЄДРПОУ 33972230) 80 000 000 (вісімдесят мільйонів гривень) заборгованості за кредитом, 2 705 753 (два мільйона сімсот п'ять тисяч сімсот п'ятдесят три гривні) 43 коп. заборгованості за процентами, 1 000 (одна тисяча гривень) комісії, 17 449 (сімнадцять тисяч чотириста сорок дев'ять гривень) 99 коп. пені за процентами, 38 (тридцять вісім гривень) 58 коп. пені по комісії, 8 000 000 (вісім мільйонів гривень) штрафу за процентами.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Лана-Л" (49007, м. Дніпропетровськ, вул. Бориса Кротова, буд. 50, код ЄДРПОУ 35203297) до спеціального фонду Державного бюджету України (одержувач: Управління Державної казначейської служби України у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області, ЄДРПОУ 37989269, рахунок № 31214206783005 в ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області, МФО 805012, КБКД 22030001, код ЄДРПОУ господарського суду Дніпропетровської області 03499891, п. 2.1 з таблиці ставок судового збору, за якими визначено розмір судового збору) 73 080 (сімдесят три тисячі вісімдесят гривень) судового збору.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання і може бути оскарженим протягом цього строку до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено: 20.04.15 р.

Суддя І.Ф. Мельниченко

Дата ухвалення рішення15.04.2015
Оприлюднено24.04.2015
Номер документу43664761
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 98 724 242,00 грн

Судовий реєстр по справі —904/10466/14

Рішення від 15.04.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 23.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 19.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 19.02.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 05.02.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 21.01.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

Ухвала від 05.01.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна Світлана Павлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні