Рішення
від 14.04.2015 по справі 923/372/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 квітня 2015 р. Справа № 923/372/15

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пригузи П.Д. при секретарі Рубанику О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Прокурора Голопристанського району Херсонської області в інтересах держави в особі Голопристанської районної державної адміністрації, вул. 1-го Травня, 41, м. Гола Пристань,

до Приватного підприємства "Южное бюро судоходства", ідентифікаційний код 32125358, вул. 20 Східна, 31 м. Херсон,

про розірвання договору оренди земельної ділянки та зобов'язання орендаря повернути земельну ділянку,

за участю прокурора відділу прокуратури Херсонської області Петренко Л.В., посвідчення № 030055 від 17.11.2014 р.;

представників сторін:

від позивач - Семченко М.Г., довіреність № 01-25/154 від 25.03.2015 р.;

від відповідача - не прибув.

в с т а н о в и в:

Прокурор Голопристанського району Херсонської області в інтересах держави в особі Голопристанської районної державної адміністрації (позивача) звернувся з позовною заявою до Приватного підприємства "Южное бюро судоходства", м. Херсон (відповідач) про розірвання договору оренди земельної ділянки та зобов'язання орендаря повернути земельну ділянку з мотивів систематичного невиконання відповідачем своїх обов'язків за договором.

В судовому засіданні прокурор та представник позивача підтримали позовні вимоги, з підстав, зазначених у позові, просять його задовольнити.

Відповідач не забезпечив участі у справі свого представника. Прокурором надано до справи витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 31.03.2015 р., згідно якого місцезнаходження юридичної особи: м. Херсон, вул. 20-та Східна, будинок 31, збігається з адресою відповідача, вказаною у позовній заяві та адресою, за якою суд надсилав відповідачеві ухвали про порушення справи та відкладення її розгляду. Отже, суд вважає, що відповідача належним чином повідомлено про час та місце проведення судового засідання.

У судовому засіданні прокурор підтримала позовні вимоги, повідомила, що відповідач понад три роки не сплачує орендну плату за користування земельною ділянкою, вважає несплату систематичною, просить розірвати договір оренди, укладений 07.03.2007 р. позивачем, Голопристанською районною державною адміністрацією та відповідачем, приватним підприємством "Южное бюро судоходства" і зобов'язати відповідача повернути орендовану земельну ділянку позивачеві шляхом складання Акту про прийом та передачу земельної ділянки.

Заслухавши прокурора та представника позивача, суд приходить до висновку про можливість розгляду справи за наявними у ній матеріалами та про задоволення позову з наступних підстав.

Між Голопристанською районною державною адміністрацією Херсонської області та Приватним підприємством "Южное бюро судоходства", ідентифікаційний код 32125358, вул. 20 Східна, 31 м. Херсон, укладено договір оренди землі загальною площею 6,6139 га на території Великокардашинської сільської ради Голопристанського району Херсонської області, нормативна грошова оцінка землі 2 252 430,00 грн., який зареєстровано у Голопристанському відділі Херсонської регіональної філії ДП «Центр ДЗК», запис у Державному реєстрі земель від 19.03.2007 за № 4АА 002173-040772100001.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач неналежно виконує свої зобов'язання за договором, зокрема, з відповідача за двома судовими рішеннями 21.05.2012 р., 16.04.2013р. Херсонським окружним адміністративним судом стягувалася заборгованість по орендній платі за землю (а.с. 18, 20). За повідомленням Цюрупинської ОДПІ ДФС станом на 10.04.2015 р. за відповідачем по спірному договору рахується заборгованість в сумі 95 580,27 грн., відкрите виконавче провадження. Таким чином недоїмка з орендної плати обліковується з 2012 року.

Згідно пунктів 9-11 договору встановлено розмір орендної плати 22 524,30 грн. на рік та визначено, що орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі щомісячно у рівних частинах від загального розміру з урахуванням індексів інфляції.

У відповідності до п. 38 договору визначено, що договір припиняється шляхом його розірвання з підстав, визначених законодавством.

Відповідно до ст. 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 2 ст. 651 Цивільного кодексу України, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін, у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Згідно ст. 93 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Згідно ст. 13 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно ст. 21 Закону України "Про оренду землі" орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Відповідно до ст. 25 Закону України "Про оренду землі" орендар земельної ділянки має право самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі.

Згідно ст. 96 Земельного кодексу України землекористувачі, зобов'язані, зокрема, своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Згідно ст. 32 Закону України "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Відповідно до підпунктів 2.20, 2.23 пункту 2 постанови пленуму Вищого господарського суду України № 6 від 17.05.2011 р. "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин", у вирішенні спорів про розірвання договору оренди земельної ділянки судам слід враховувати, що відповідно до статті 32 Закону України "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених умовами договору. Розглядаючи справи зі спорів про розірвання договору оренди з підстав заборгованості з орендної плати, потрібно мати на увазі, що згідно зі статтями 1, 13 Закону України "Про оренду землі" основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі. Разом з тим доводи про наявність заборгованості з орендної плати мають підтверджуватися належними доказами, наприклад, довідкою, виданою державною податковою інспекцією про наявність (або відсутність) заборгованості за земельним податком та орендною платою.

Таким чином, вказані вище обставини свідчать про неналежне виконання відповідачем умов договору оренди земельної ділянки та систематичну несплату ним орендної плати.

За таких фактичних обставин та правових підстав позовні вимоги в частині розірвання договору оренди земельної ділянки є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Вимоги прокурора щодо зобов'язання відповідача повернути стягувачеві земельну ділянку також підлягають задоволенню судом, оскільки відповідно до ч. 1 ст. 34 Закону України "Про оренду землі", у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором.

Судовий збір відповідно до ст. 49 ГПК України відноситься на відповідача.

Керуючись ст. ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Розірвати укладений між Голопристанською районною державною адміністрацією Херсонської області та Приватним підприємством "Южное бюро судоходства", ідентифікаційний код 32125358, вул. 20 Східна, 31 м. Херсон, договір оренди землі загальною площею 6,6139 га на території Великокардашинської сільської ради Голопристанського району Херсонської області, нормативна грошова оцінка землі 2 252 430,00 грн., який зареєстровано у Голопристанському відділі Херсонської регіональної філії ДП «Центр ДЗК», запис у Державному реєстрі земель від 19.03.2007 за № 4АА 002173-040772100001.

3. Зобов'язати Приватне підприємство "Южное бюро судоходства", ідентифікаційний код 32125358, вул. 20 Східна, 31 м. Херсон, повернути стягувачеві Голопристанській районній державній адміністрації Херсонської області, ідентифікаційний код 04060051, вул. 1-го Травня, 41, м. Гола Пристань, орендовану земельну ділянку загальною площею 6,6139 га, що розміщена на території Великокардашинської сільської ради Голопристанського району Херсонської області, нормативна грошова оцінка землі 2 252 430,00 грн.

4. Стягнути з Приватного підприємства "Южное бюро судоходства", ідентифікаційний код 32125358, вул. 20 Східна, 31 м. Херсон, в доход спеціального фонду Державного бюджету на р/р № 31215206783002 в ГУДКСУ у Херсонській області, МФО 852010, код ЄДРПОУ 37959779, одержувач УДКСУ у місті Херсоні, судові витрати в сумі 2436,00 грн. (дві тисячі чотириста тридцять шість гривень 00 копійок), призначення платежу - судовий збір, код 03500045.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення складено і підписано 20.04.2015 р.

Суддя П.Д. Пригуза

Дата ухвалення рішення14.04.2015
Оприлюднено27.04.2015
Номер документу43686508
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/372/15

Ухвала від 12.01.2016

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Рішення від 14.04.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 10.03.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні