Постанова
від 20.04.2015 по справі 823/782/15
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 квітня 2015 року справа № 823/782/15

15 год. 40 хв. м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Бабич А.М.,

за участю:

секретаря судового засідання - Демченко Н.Ю.,

представника позивача - не прибув,

представника відповідача - не прибув,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в м. Смілі та Смілянському районі Черкаської області до приватного акціонерного товариства «Смілянське племпідприємство» про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій,

ВСТАНОВИВ:

03.04.2015 у Черкаський окружний адміністративний суд надійшов адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в м. Смілі та Смілянському районі Черкаської області (далі - позивач) про стягнення з приватного акціонерного товариства «Смілянське племпідприємство» (далі - відповідач) на користь позивача заборгованості за березень 2015 року в сумі 1287,37грн. з покриття фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії, призначеної за списком №2 колишньому працівнику відповідача.

Позовні вимоги мотивовано тим, що відповідач у добровільному порядку не погасив вищевказану заборгованість.

Позивач просив розгляд справи проводити без участі його представника за наявними у справі матеріалами.

Відповідач явку свого представника в судове засідання не забезпечив, заперечень на позов не надав, хоча повідомлений про час та місце судового розгляду справи в установленому законом порядку.

Згідно з ч.1 ст.41 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) не здійснювалось фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу, у зв'язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі.

Дослідивши письмові докази у справі та оцінивши їх у сукупності, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, у зв'язку з таким.

Приватне акціонерне товариство «Смілянське племпідприємство» зареєстроване як юридична особа з 26.11.1996 (код ЄДРПОУ 00709537) та є платником страхових внесків до Пенсійного фонду України.

З письмових доказів у справі суд встановив, що колишньому працівнику відповідача, а саме: ОСОБА_1, - призначено пенсію на пільгових умовах зі зниженням пенсійного віку згідно з пунктами "б-з" ч.1 ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (далі - Закон №1788-XII), відповідно до яких на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Відповідач видав вказаній особі довідку про підтвердження її трудового стажу, копія якої в матеріалах справи (а.с.8).

Відповідно до вимог абз.1 п.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 №1058-IV (далі - Закон №1058-IV) пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці - за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці - за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугою років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугою років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Порядок відшкодування фактичних витрат з виплати та доставки пільгових пенсій передбачений Інструкцією про порядок обчислення та сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року (далі - Інструкція №21-1).

Відповідно до п.6.1 Інструкції №21-1 витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, підлягають відшкодуванню страхувальниками в розмірі 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого ч.2 Прикінцевих положень Закону №1058-IV.

Згідно з п.6.4 Інструкції №21-1 розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону №1058-IV, які надсилаються підприємствам до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

На виконання п.6.4 Інструкції №21-1 повідомлення-розрахунок щодо вищезазначених пільгових пенсійних виплат за березень 2015 року належним чином направлений відповідачу, але не оскаржений. Отже, зазначена в ньому сума є узгодженою та підлягає відшкодуванню.

П.6.8. Інструкції №21-1 визначено, що підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

З письмових доказів у справі суд встановив, що відповідач належним чином не виконав свій обов'язок щодо відшкодування позивачу фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії за списком №2 ОСОБА_1, внаслідок чого має заборгованість з її відшкодування за березень 2015 року в сумі 1287,37грн. Тому суд вважає доведеним право позивача на стягнення цієї заборгованості.

Керуючись ст. ст. 158 - 165, 254 - 256 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в м.Смілі та Смілянському районі Черкаської області задовольнити повністю.

Стягнути з приватного акціонерного товариства «Смілянське племпідприємство» (20732, Черкаська обл., Смілянський район, с.Миколаївка, вул. Гагаріна, буд.2А; код ЄДРПОУ 00709537) на користь управління Пенсійного фонду України в м.Смілі та Смілянському районі Черкаської області (20700, Черкаська обл., м.Сміла, вул. Леніна, буд.35; код ЄДРПОУ 37802563) заборгованість у сумі 1287,37грн. (одна тисяча двісті вісімдесят сім гривень 37коп.) за березень 2015 року з покриття фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії, призначених за списком №2 ОСОБА_1

2. Постанова набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з моменту проголошення постанови. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

3. Копію постанови направити сторонам.

Суддя А.М. Бабич

Дата ухвалення рішення20.04.2015
Оприлюднено28.04.2015
Номер документу43710934
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/782/15

Постанова від 20.04.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.М. Бабич

Ухвала від 14.04.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.М. Бабич

Ухвала від 06.04.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.М. Бабич

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні