Постанова
від 21.04.2015 по справі 823/733/15
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 квітня 2015 року справа № 823/733/15

м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Паламара П.Г.,

при секретарі Овсієнку О.І.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Лисянському районі Черкаської області до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Поділ" про стягнення боргу,

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Лисянському районі Черкаської області (далі - позивач) звернулось до суду з адміністративним позовом до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Поділ" (далі - відповідач), в якому просить стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість по відшкодуванню сум пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 2267 грн. 56 коп.

Позивач зазначає, що відповідач має заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за лютий-березень 2015 року в розмірі 2267 грн. 56 коп., яка останнім у добровільному порядку не сплачена, а тому позивач просить її стягнути в судовому порядку.

Начальник управління Пенсійного фонду України в Лисянському районі Черкаської області надіслав до суду клопотання, в якому просить задовольнити позовні вимоги та провести розгляд справи без участі представника позивача.

Директор СТОВ «Поділ» надав суду письмове клопотання про проведення розгляду справи без участі представника відповідача, а також надав суду письмове заперечення на адміністративний позов, в якому зазначено, що позивачем не враховані зміни у Податковому кодексі України щодо спрощеної системи оподаткування та відсутність змін щодо пільг з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, передбачених для платників спрощеної системи оподаткування.

За таких обставин, відповідач просить суд відмовити позивачу у задоволенні позовних вимог.

Відповідно до ч. 4 ст. 122 КАС України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

На підставі ч. 4 ст. 122 КАС України суд вирішив розглянути адміністративну справу в порядку письмового провадження.

Розглянувши матеріали справи, повно, всебічно та об'єктивно дослідивши надані у справі докази, надавши їм юридичну оцінку, суд прийшов до такого висновку.

Згідно з письмовими доказами, які містяться в матеріалах справи, сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Поділ" зареєстроване як суб'єкт господарювання 22.03.2000, ідентифікаційний код 03791137, є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

З поданого до суду розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з 2015 року, вбачається, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 виплачено пенсію відповідно до вимог чинного законодавства.

Судом встановлено, що згідно із карткою особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2 сума витрат на виплату та доставку пенсій вищезазначеним особам за лютий-березень 2015 року складає 2267 грн. 56 коп.

При вирішенні спору суд враховує, що у відповідності до пункту 1 статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон № 400/97-ВР) платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є: суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

В силу положень абзацу 4 пункту 1 статті 2 Закону № 400/97-ВР для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Разом з тим, Законом України "Про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення працівників сільськогосподарських підприємств - платників фіксованого сільськогосподарського податку" (надалі - Закон № 2613) було доповнено абз.4 п.1 ст.2 Закону №400/97 словами "крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку".

Законом № 2613 визначено сферу його регулювання і стосується останній внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення, що регламентують роботу працівників сільськогосподарських підприємств - платників фіксованого сільськогосподарського податку. Фінансування пільгових пенсій за рахунок коштів державного бюджету стосувалося лише колишніх працівників сільськогосподарських підприємств - платників фіксованого сільськогосподарського податку, за рахунок чого вони і були звільнені від обов'язку відшкодовувати фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, визначеного у ст.2 Закону №400/97.

З набранням чинності Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" від 28.12.2014 № 71-VIII, СТОВ "Поділ" з 01.01.2015 не є платником фіксованого сільськогосподарського податку, а використовує спеціальний податковий режим спрощеного оподаткування.

Інших пільг із сплати пільгових пенсій відповідач не має, пільгові пенсії призначені його колишнім працівникам фінансуються на загальних підставах, тобто за рахунок коштів Пенсійного фонду України, що належать до відшкодування відповідачем.

Для платників єдиного податку виключень щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, чинним законодавством не передбачено.

Тобто, з 01.01.2015 відповідач повинен відшкодовувати Пенсійному фонду фактичні витрати на виплату і доставку пенсії, призначеної ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відповідно до пункту "б-з" ч. 1 ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до частини 1 статті 3, абзацу 3 пункту 1 статті 4 Закону № 400/97-ВР збір на обов'язкове державне пенсійне страхування платники збору сплачують до Пенсійного фонду України у порядку, визначеному законодавством України; на обов'язкове державне пенсійне страхування встановлюються ставки збору у таких розмірах: 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абзацом четвертим пункту 1 статті 2 цього Закону.

Як встановлено судом, згідно з підпунктами 6.4, 6.5, 6.8 пункту 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за №64/8663, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій. Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Аналізуючи вищевказані норми Законів та Інструкції, суд приходить до висновку, що відповідач, як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та юридична особа, працівники якого вийшли на пільгову пенсію, зобов'язаний відшкодовувати Пенсійному фонду витрати на виплату та доставку пільгової пенсії цим працівникам.

Таким чином, заборгованість відповідача перед позивачем з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за лютий-березень 2015 року становить 2267 грн. 56 коп.

Статтею 23 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що спори, які виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.

Згідно з частиною 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

За вказаних обставин, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи є обґрунтованими, а вимоги такими, що підлягають задоволенню.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 11, 14, 70, 71, 122, 159 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути із сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Поділ» (19300, Черкаська область, смт. Лисянка, вул. Леніна, 96, ідентифікаційний код 03791137) на користь управління Пенсійного фонду України в Лисянському районі Черкаської області (19300, Черкаська область, смт. Лисянка, вул.Леніна, 26, ідентифікаційний код 21366662) борг на покриття фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за лютий-березень 2015 року по Списку №2 на загальну суму 2267 (дві тисячі двісті шістдесят сім) грн. 56 коп.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд у порядку ст.186 КАС України.

Суддя П.Г. Паламар

Дата ухвалення рішення21.04.2015
Оприлюднено28.04.2015
Номер документу43710937
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/733/15

Ухвала від 28.05.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Губська Л.В.

Ухвала від 15.06.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Губська Л.В.

Ухвала від 28.05.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Губська Л.В.

Ухвала від 20.05.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Губська Л.В.

Постанова від 21.04.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

Ухвала від 06.04.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні