Рішення
від 21.04.2015 по справі 904/2243/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

14.04.15р. Справа № 904/2243/15

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Кордекс Компані", м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний будинок "АМСТОР", м. Дніпропетровськ

про стягнення заборгованості за договором поставки

Суддя Петрова В.І.

Представники:

від позивача: Сергєєв П.О., дов. №1 від 26.03.15р.

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Кордекс Компані" звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний будинок "АМСТОР" про стягнення заборгованості у розмірі 159 787,65грн.

Позовні вимоги обгрунтовує неналежним виконанням відповідачем умов договору №1060 від 27.12.2012р., укладеного між сторонами, в частині повної та своєчасної оплати поставленого товару.

Відповідач явку представника в судове засідання не забезпечив, відзив на позов та витребувані судом документи не подав, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення "Укрпошта" №4903805942600 (а.с.74), з клопотанням про відкладення розгляду справи до суду не звертався.

У судовому засіданні представник позивача заперечував проти відкладення розгляду справи у зв"язку із нез"явленням відповідача, оскільки останній був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

Згідно ст.22 Господарського процесуального кодексу України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Враховуючи, що відповідач заздалегідь був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи і мав можливість надати документи, витребувані судом, для розгляду справи по суті без його участі, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.

14.04.2015 року по даній справі оголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до ст.85 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

27.12.2012р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Торгівельний будинок "АМСТОР" (покупець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Кордекс Компані" (постачальник) був укладений договір №1060, за умовами якого постачальник зобов'язався поставляти товар на умовах DDР (рампа торгового центру в місці поставки - згідно замовлення покупця), а покупець зобов'язався прийняти товар та сплатити його вартість відповідно до умов договору.

Товар, що підлягає поставці за цим договором, визначається Специфікацією (Додаток №3), яка є невід'ємною частиною договору.

Згідно п.1.2. договору покупець зобов'язується надавати постачальнику послуги, спрямовані на збільшення обсягу реалізації товару, в порядку та згідно умов, визначених у договорі, а постачальник зобов'язується своєчасно сплатити їх вартість.

За п.2.1. договору постачальник зобов'язується прийняти від покупця замовлення (Додаток №1) на постачання товару та здійснити постачання товару на умовах DDР (в редакції ІНКОТЕРМС 2010) з вивантаженням товару на рампу в місці доставки, за адресою, вказаною в замовленні, своїми транспортними засобами та за свій рахунок.

Згідно п.2.5. договору постачальник зобов'язується надавати разом з кожною партією товару до торгового центру покупця, зокрема, товарно-транспортну накладну, що не містить інформацію про ціну товару; замовлення; довіреність на представника постачальника або перевізника. За результатами приймання товару за кількістю на підставі товарно-транспортної накладної постачальник складає товарну (видаткову) накладну та податкову накладну, а у разі повернення товару - корегувальну податкову накладну. Постачальник надає товарну та податкову накладну до бухгалтерії покупця за юридичною адресою, визначеною в розділі 12 договору, протягом 10 (десяти) календарних днів з моменту постачання товару. Якщо термін оплати товару є меншим ніж 7 (сім) календарних днів, то постачальник повинен надати документи не пізніше наступного робочого дня після постачання товару. Якщо постачальник не надасть до бухгалтерії покупця накладні, або надасть накладні у неналежному вигляді, то покупець має право відстрочити дату розрахунку з постачальником на строк затримки надання необхідних товарних податкових накладних.

Відповідно до п.2.6. договору право власності на товар переходить до покупця з моменту підписання уповноваженими представниками сторін товарно-транспортної накладної, яка засвідчує момент передачі товару. Дата підписання накладної зазначається на штампі "Приймання товару". У разі повернення товару право власності на товар переходить від покупця до постачальника в момент підписання товарної, або товарно-транспортної накладної.

Загальна сума договору складає суму товару, отриманого по всім накладним покупцем, та сума послуг, наданих покупцем на користь постачальника (п.5.1. договору).

Згідно п.11.9. договору сторони домовились, що документи, пов"язані з виконанням даного договору, направляються за допомогою факсимільного зв"язку, або по е-mail, або за допомогою електронної системи EDI, або кур"єром, або поштою. Усі ці документи мають повну юридичну силу, можуть бути представлені до судових інстанцій в якості належних доказів. При надсиланні електронних повідомлень через систему EDI достатнім підтвердженням їх направлення є звіт провайдера EDI про відправлення документу.

Відповідно до ч.1 ст.712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов"язується передати у встановлений строк товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов"язаних з особистими, сімейними, домашніми або іншим подібним використанням, а покупець зобов"язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно ч.2 ст.712 Цивільного кодексу України до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Із матеріалів справи вбачається, що позивач на виконання умов договору поставив відповідачу товар на загальну суму 1 789 391,31грн.

Відповідно до ст.692 Цивільного кодексу України покупець зобов"язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

Згідно п.5.6. договору, з урахуванням протоколу розбіжностей та додаткової угоди від 29.10.2013р., покупець зобов"язаний здійснювати оплату за поставлений товар, за вирахуванням сум, які передбачені договором, протягом 85 календарних днів з моменту поставки товару, шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок постачальника.

Відповідно до ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Оскільки останнє замовлення товару було 26.11.2014р., а останнє повідомлення про прийом товару - 02.12.2014р., строк здійснення оплати отриманого товару за останньою поставкою настав 25.02.2015р.

Отже, враховуючи умови договору, строк оплати за поставку всього товару є таким, що настав.

Як вбачається із матеріалів справи, відповідач частково розрахувався за поставлений товар у розмірі 1 085 466,41грн. та повернув товар на суму 97 969,05грн. Крім того сторони здійснили взаємозалік у розмірі 446 168,20грн. (послуги, надані відповідачем позивачу).

Станом на момент розгляду справи заборгованість відповідача перед позивачем за договором №1060 від 27.12.2012р. складає 159 787,65грн., що підтверджується матеріалами справи.

Згідно ч.1 ст.193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України).

Відповідно до приписів статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим до виконання.

За ч.1 ст.625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Згідно статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов"язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов"язання (неналежне виконання).

На підставі викладеного, враховуючи, що відповідач докази сплати заборгованості до суду не надав, суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний будинок "АМСТОР" (49038, м. Дніпропетровськ, вул. Ленінградська, 27, ЄДРПОУ 32516492) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Кордекс Компані" (02125, м. Київ, вул. Старосільська, 1Е, ЄДРПОУ 38133799) заборгованість у розмірі 159 787,65грн. (сто п"ятдесят дев"ять тисяч сімсот вісімдесят сім грн. 65коп.) та 3 195,75грн. (три тисячі сто дев"яносто п"ять грн. 75коп.) судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 20.04.2015р.

Суддя В.І. Петрова

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення21.04.2015
Оприлюднено29.04.2015
Номер документу43742563
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/2243/15

Рішення від 21.04.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 20.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні