Ухвала
від 23.04.2015 по справі 908/2366/15-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 29/14/15

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

за результатами підготовчого засідання

23.04.2015 Справа № 908/2366/15-г

м. Запоріжжя

Кредитор - 1 - Товариство з обмеженою відповідальністю «Запорізька юридична компанія», код з ЄДР - 33004651 (69002 м.Запоріжжя вул. Червоногвардійська, 40)

Кредитор - 2 - Товариство з обмеженою відповідальністю «БІЗ-2012», код з ЄДР - 38284887 (69104 м.Запоріжжя вул. Чумаченка, 7-а)

Боржник - Державно-кооперативний проектно-вишукувальний інститут «Запоріжагропроект», код з ЄДР - 05455359 (69095 м.Запоріжжя проспект Леніна, 109)

про банкрутство

Суддя Кричмаржевський В.А.

За участю представників :

- кредитора - 1 - Москаленко Ю.В. (директора)

- кредитора - 2 - Москаленко Ю.В. (за довіреністю)

- боржника - Стремидла Ю.І. (директора)

У підготовчому засіданні розглядається заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізька юридична компанія», код з ЄДР - 33004651, та Товариства з обмеженою відповідальністю «БІЗ-2012», код з ЄДР - 38284887, про порушення провадження у справі про банкрутство Державно-кооперативного проектно-вишукувального інституту «Запоріжагропроект», код з ЄДР - 05455359, яка подана у зв'язку з неспроможністю останнього виконати свої грошові зобов'язання перед вищезгаданими кредиторами.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 10.04.2015р. заяву зазначених осіб прийнято до розгляду, справі присвоєно номер провадження - 29/14/15, підготовче засідання суду призначене на 23 квітня 2015р.

У підготовчому засіданні представник кредиторів підтримав викладені у заяві про порушення справи про банкрутство доводи, вважають вимоги безспірними, оскільки заборгованість з боржника на користь ініціюючих кредиторів стягнута в судовому порядку, розмір боргу складає - 673.200 грн., що перевищує 300 мінімальних заробітних плат, і вимоги не були задоволені протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку.

Боржник у відзиві і його представник в судовому засіданні вважають кредиторські вимоги обґрунтованими, оскільки підтверджуються рішеннями суду та відкритими виконавчими провадженнями, визнають їх у повному обсязі.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників кредиторів, боржника, проаналізувавши діюче законодавство, суд -

Установив:

Державно-кооперативний проектно-вишукувальний інститут «Запоріжагропроект» (далі - ДКПВІ «Запоріжагропроект») зареєстрований в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців як суб'єкт підприємницької діяльності юридична особа за адресою: 69095 м.Запоріжжя проспект Леніна, 109, код з ЄДР - 05455359.

Частиною 3 статті 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі за текстом - Закон про банкрутство) визначено, що справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Безспірні вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника. До складу цих вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції. Згідно з частиною 1 статті 16 Закону про банкрутство перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом.

Частиною 3 вказаної статті встановлено, якщо справа порушується за заявою кредитора, господарський суд перевіряє обґрунтованість його вимог, їх безспірність, вжиття заходів щодо примусового стягнення за цими вимогами в порядку виконавчого провадження. Так, з матеріалів справи вбачається, що господарським судом Запорізької області 11 листопада 2014р. у справі № 908/4244/14 з боржника на користь кредитора-1 - Товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізька юридична компанія», код з ЄДР - 33004651, стягнуто 340 000грн. та 6 800грн. судового збору. Цим же судом 01 грудня 2014р. у справі № 908/4606/14 з боржника на користь кредитора-2 - Товариства з обмеженою відповідальністю «БІЗ-2012», код з ЄДР - 38284887, стягнуто 320 000грн. та 6 400грн. судового збору.

На виконання зазначених рішень господарським судом видані відповідні накази, на підставі яких з метою стягнення боргу у примусовому порядку були відкриті виконавчі провадження.

Присутні в судовому засіданні представники кредиторів та боржника підтвердили суду, що заборгованість боржником у примусовому порядку не погашена. Таким чином, загальна сума безспірних вимог ініціюючих кредиторів до боржника складає - 673.200грн., що перевищує встановлені законодавством триста розмірів мінімальної заробітної плати.

Документальні докази свідчать про те, що боржник є неплатоспроможним, заборгованість не погашена протягом трьох місяців від дати відкриття виконавчих проваджень, відкритих на виконання рішень суду, а тому господарський суд дійшов висновку, що у нього відсутня можливість розрахуватися зі своїми кредиторами інакше ніж через застосування до нього процедур, визначених Законом про банкрутство. Судом визнаються безспірні вимоги кредиторів повністю на загальну суму - 673.200грн., оскільки відповідно до п. 3 статті 10 Закону про банкрутство справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом. Вищевказані факти свідчать про наявність підстав для провадження справи про банкрутство ДКПВІ «Запоріжагропроект».

За таких обставин суд вважає за необхідне порушити провадження у справі про банкрутство ДКПВІ «Запоріжагропроект», визнати вимоги ініціюючих кредиторів до боржника в розмірі - 673.200грн., ввести процедуру розпорядження майном, мораторій на задоволення вимог кредиторів та призначити розпорядника майна боржника з числа осіб, що мають право на здійснення діяльності арбітражного керуючого.

З метою виявлення усіх кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, здійснюється офіційне оприлюднення оголошення про порушення справи про банкрутство на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

Відповідно до п.1 ч.1 статті 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кандидатура арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) для виконання повноважень розпорядника майна визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

На запит суду автоматизованою системою було визначено кандидатуру арбітражного керуючого Коломієць Юлію Сергіївну (свідоцтво Міністерства юстиції України № 816 від 17.04.2013р.) в якості розпорядника майна боржника. Також вона була повідомлена судом в установленому порядку, про що свідчать долучені до справи документальні докази. Але у визначений законом строк від вищезгаданого арбітражного керуючого до суду не надходила заява про надання згоди на призначення її розпорядником майна боржника. Разом з тим до господарського суду Запорізької області 21.04.2015р. з заявами про участь в якості розпорядника майна боржника у цій справі звернулися арбітражні керуючі Сиволобов М.М. та Швець Д.І.

Відповідно до частини 1 статті 114 Закону у разі якщо від арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), визначеного автоматизованою системою, не надійшла заява про згоду стати розпорядником майна в цій справі, то розпорядника майна призначає суд без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Розглянувши заяви цих арбітражних керуючих, суд вирішив призначити розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Швеця Дмитра Івановича, виходячи з такого.

Як вже зазначалось, відповідно до норм Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі якщо від арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), визначеного автоматизованою системою, не надійшла заява про згоду стати розпорядником майна в цій справі, то розпорядника майна призначає суд без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

За наявності конкуренції кандидатур на призначення розпорядника майна боржника, керуючого санацією чи ліквідатора, остаточне прийняття рішення щодо призначення тієї чи іншої кандидатури залишається за господарським судом, який при вирішенні даного питання має керуватись оцінкою професійних якостей, запропонованих кандидатів, досвіду їхньої діяльності у якості арбітражних керуючих, завантаженістю тощо, та виходити з того, яка з запропонованих кандидатур буде більш ефективною, при цьому жодна з наданих кандидатур арбітражних керуючих не є для суду пріоритетною. З огляду на те, що вищезгадані кандидатури арбітражних керуючих є однаковими за рівнем фахової підготовки, завантаженістю в роботі, суд вважає за доцільне призначити розпорядником майна боржника - арбітражного керуючого Швеця Д.І., оскільки він проживає та працює в місті Запоріжжі, має приміщення, автомобіль та іншу технічну можливість оперативно та якісно здійснювати покладені на нього обов'язки.

В той же час інший арбітражний керуючий - Сиволобов М.М. проживає та працює в місті Києві, а тому суд вважає, що цей арбітражний керуючий буде відчувати певні труднощі при здійсненні покладених на нього обов'язків розпорядника майна боржника, який знаходиться у місті Запоріжжі.

А відтак кандидатура розпорядника майна боржника - арбітражного керуючого Сиволобова М.М. відхиляється судом з вищевикладених підстав.

За таких обставин слід ввести процедуру розпорядження майном боржника, призначити розпорядником майна арбітражного керуючого -Швеця Дмитра Івановича.

Частиною 9 статті 16 Закону про банкрутство визначено, що в ухвалі про порушення провадження у справі про банкрутство зазначається про призначення розпорядника майна, встановлення розміру оплати його послуг та джерела її сплати. Відповідно до статті 115 Закону про банкрутство грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна визначається в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень або в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до порушення провадження у справі про банкрутство, якщо такий розмір перевищує дві мінімальні заробітні плати. Розмір грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна не може перевищувати п'яти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Право вимоги грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень розпорядника майна боржника.

Сплата грошової винагороди арбітражному керуючому (розпоряднику майна) здійснюється шляхом її авансування заявником (кредитором або боржником) у розмірі, зазначеному у цій частині. Сума авансового платежу вноситься на депозитний рахунок нотаріуса та виплачується арбітражному керуючому (розпоряднику майна) за кожний місяць виконання ним повноважень розпорядника майна. Суд вважає за необхідне встановити грошову винагороду розпоряднику майна у розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень за рахунок ініціюючих кредиторів - Товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізька юридична компанія», код з ЄДР - 33004651, та Товариства з обмеженою відповідальністю «БІЗ-2012», код з ЄДР - 38284887.

Попереднє засідання суду призначається на 30 червня 2015р. о 10-00 год.

Керуючись статтями 2, 10, 16, 19, 22, 114 та 115 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , статтею 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

Ухвалив :

Порушити провадження у справі про банкрутство Державно-кооперативного проектно-вишукувального інституту «Запоріжагропроект», код з ЄДР - 05455359 (69095 м.Запоріжжя проспект Леніна, 109).

Визнати безспірні грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізька юридична компанія», код з ЄДР - 33004651, до боржника у розмірі - 346.800 грн., та Товариства з обмеженою відповідальністю «БІЗ-2012», код з ЄДР - 38284887, до боржника у розмірі - 326.400 грн.

Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Ввести процедуру розпорядження майном боржника.

Розпорядником майна призначити арбітражного керуючого Швеця Дмитра Івановича (свідоцтво Міністерства юстиції України № 944 від 28.05.2013р.; ідентифікаційний номер - 2918409575, адреса для листування: 69124 м.Запоріжжя а/с 7338).

Встановити грошову винагороду розпоряднику майна у розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень за рахунок кредиторів - Товариства з обмеженою відповідальністю «Запорізька юридична компанія», код з ЄДР - 33004651, та Товариства з обмеженою відповідальністю «БІЗ-2012».

З метою виявлення усіх кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, здійснити офіційне оприлюднення оголошення про порушення справи про банкрутство Державно-кооперативного проектно-вишукувального інституту «Запоріжагропроект», код з ЄДР - 05455359, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

Попереднє засідання суду призначити на 30 червня 2015р. о 10-00 год .

Зобов 'язати розпорядника майна боржника в установленому законом порядку до 20 червня 2015р .:

- надати суду відомості про результати розгляду вимог кредиторів;

- скласти реєстр вимог кредиторів та подати його на затвердження суду;

- провести інвентаризацію майна боржника.

Зобов'язати розпорядника майна боржника повідомити усіх конкурсних кредиторів про день та час попереднього засідання суду.

Визнати обов'язковою явку в судове засідання уповноважених представників сторін та розпорядника майна .

Попередити арбітражного керуючого Швеця Д.І. про негативні наслідки, які можуть наступити в разі неналежного виконання ним обов'язків розпорядника майна боржника у цій справі .

Копію ухвали надіслати: сторонам у справі, розпоряднику майна боржника Швецю Д.І., ДПІ у Жовтневому районі м. Запоріжжя ГУ ДФС у Запорізькій області, Жовтневому районному суду міста Запоріжжя, Жовтневому ВДВС Запорізького міського управління юстиції, державному реєстратору реєстраційної служби Запорізького міського управління юстиції, Головному управлінню юстиції у Запорізькій області, арбітражному керуючому Сиволобову М.М.

Суддя В.А. Кричмаржевський

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення23.04.2015
Оприлюднено29.04.2015
Номер документу43743558
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/2366/15-г

Ухвала від 03.12.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 01.10.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 14.09.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Постанова від 27.07.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 14.07.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 30.06.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 27.05.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 23.04.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 10.04.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні