Ухвала
від 24.04.2015 по справі 359/2876/15-к
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/2876/15-к

Провадження № 1-в/359/161/2015

У Х В А Л А

Іменем України

24 квітня 2015 р. Бориспільський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

за участю прокурора ОСОБА_2 ,

за участю представника БВК № 119 ОСОБА_3 ,

за участю засудженого ОСОБА_4 ,

за участю президента ГО "Київська міська

федерація кікбоксингу і таїландського

боксу Муей Тай" ОСОБА_5 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Бориспіль в режимі відео конференції клопотання засудженого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, українця, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, маючого на утриманні малолітню дочку, 2009 р. народження, до засудження працюючого на посаді тренера в "Київській федерації кікбоксингу", маючого державні нагороди, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, про заміну йому невідбутої частини покарання більш м`яким (на виправні роботи), -

встановив:

Вироком Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 27.12.2013 р., ОСОБА_4 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України та призначено покарання у виді 4 років позбавлення волі, та на підставі ст. ст. 75, 76 КК України, звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком 2 роки.

Вироком Апеляційного суду Миколаївської області від 27.03.2014 року, вирок Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 27.12.2013 р. відносно ОСОБА_4 в частині звільнення від відбування призначеного покарання з випробуванням, на підставі ст. 75 КК України, з покладенням обов`язків, передбачених ст. 76 КК України, - скасовано, та засуджено ОСОБА_4 за ч. 4 ст. 296 КК України на 4 роки позбавлення волі. В іншій частині зазначений вирок суду першої інстанції залишено без змін.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 23.09.2014 р., вирок колегії суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Миколаївської області від 27.03.2014 р. щодо ОСОБА_4 залишено без змін.

Згідно вищевказаного вироку засуджений відбуває покарання в Бориспільській ВК №119.

01.04.2015 року до Бориспільського міськрайонного суду Київської області надійшло клопотання засудженого ОСОБА_4 про заміну йому невідбутої частини покарання більш м`яким, на підставі ст. 82 КК України.

Засуджений в судовому засіданні просив клопотання задовольнити та просив суд замінити йому невідбуту частину покарання на більщ м`яке, а саме виправні роботи.

Президент ГО "Київська міська федерація кікбоксингу і таїландського боксу Муей Тай" ОСОБА_5 своє клопотання підтримав та просив замінити покарання у виді позбавлення волі, що залишилось відбувати ОСОБА_4 на більш м`яке у виді виправних робіт. З свого боку гарантує нагляд за засудженим, його працевлаштування на посаду тренера-викладача, виховання та дотримання ним трудової дисципліни, зобов`язуються сплачувати заробітну плату у розмірі 1551 грн. 00 коп. щомісячно, проводити відрахування в дохід держави в розмірі 20 відсотків від суми його заробітної плати, розуміє наслідки та виниклі обов`язки щодо засудженого.

У судовому засіданні представник БВК клопотання підтримав та просив задовольнити.

Прокурор також клопотання підтримав, та просив суд замінити засудженому ОСОБА_4 невідбуту частину покарання на більщ м`яке, а саме виправні роботи..

Суд, заслухавши думку учасників судового процесу, дослідивши матеріали клопотання та особової справи в їх сукупності, вважає подання обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Частиною 1 ст. 82 КК України передбачено, що особам, що відбувають покарання у виді обмеження або позбавлення волі, невідбута частина покарання може бути замінена судом більш м`яким покаранням. У цих випадках більш м`яке покарання призначається в межах строків, установлених у Загальній частині цього Кодексу для даного виду покарання, і не повинне перевищувати невідбутного строку покарання, призначеного вироком.

Для застосування такої заміни, згідно п. 2 ч. 4 ст. 82 КК України, необхідно щоб засуджений фактично відбув не менше половину строку покарання, призначеного судом за умисний тяжкий злочин, що в даному випадку встановлено судом.

Згідно вироку Апеляційного суду Миколаївської області від 27.03.2014 року, ОСОБА_4 засуджено до 4 років позбавлення волі. Строк покарання рахується з 27.03.2014 року.

Ухвалою Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 11.06.2014 р. засудженому ОСОБА_4 невідбуту частину покарання у виді позбавлення волі 3 роки 9 місяців скорочено наполовину в силу ст. ст. 6, 11 Закону України "Про амністію у 2014 році" від 08.04.2014 року.

Відповідно до п. 11 ППВСУ "Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м`яким" № 2 від 26.04.2002 р., при вирішенні питання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання або заміну невідбутої частини покарання більш м`яким щодо засудженого, покарання якому було пом`якшено згідно з актом амністії, помилування або за рішенням суду, фактично відбута частина покарання повинна обчислюватись виходячи з покарання, встановленого актом амністії, помилування або рішенням суду.

Таким чином, на момент направлення клопотання до суду ОСОБА_4 відбув 1/2 строку покарання, оскільки засуджений за тяжкий злочин. Невідбута частина покарання на момент розгляду клопотання становить 10 місяці 10 днів.

Відповідно до ч. 3 ст. 82 КК України заміна невідбутої частини покарання більш м`яким може бути застосована, якщо засуджений став на шлях виправлення.

Пунктом 2 ППВСУ "Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м`яким" № 2 від 26.02.2002 р. передбачено, що умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміна невідбутої частини покарання більш м`яким можливі лише після повного та всебічного вивчення даних про особу засудженого. Крім того, пунктом 17 даної Постанови передбачено, під час судового розгляду справ даної категорії, судам слід ретельно з`ясувати ставлення засудженого до вчиненого злочину, праці, додержання ним вимог режиму, участі у самодіяльних організаціях засуджених та інше. При цьому головною умовою прийняття такого рішення є доведеність того, що засуджений став на шлях виправлення.

Відповідно до коментованої ст. 82 КК України, положення про те, що засуджений став на шлях виправлення, означає, що його зразкова поведінка і сумлінне ставлення до виконання обов`язків в період відбування покарання засвідчили успішність процесу виправлення і можливість ефективного продовження його за умови застосування до засудженого більш м`якого виду покарання.

З матеріалів особової справи вбачається, що засуджений знаходиться у місцях позбавлення волі з 27.03.2014 р. Під час утримання в Миколаївському слідчому ізоляторі вимог режиму утримування не порушував. Стягнень та заохочень не мав.

З 23.04.2014 р. відбуває покарання в БВК № 119. За період перебування в установі допустив одне порушення, встановленого порядку відбування покарання, за що має стягнення, яке знято у встановленому законом порядку. Однак, в подальшому змінив свою поведінку та зарекомендував себе з позитивного боку. З власної ініціативи працевлаштований на виробництві установи. Завжди чемний та доброзичливий. Приймає участь у суспільно-корисній праці по благоустрою установи. За сумлінну поведінку та ставлення до праці має одне заохочення правами начальника установи.

Приймає участь у громадському житті колективу відділення. Форми одягу дотримується, носить охайно. До майна установи відноситься бережно.

Приймає участь у програмі диференційованого виховного впливу участі "Фізкультура і спорт". За організацію та командну перемогу в спортивних змаганнях серед засуджених по футболу, присвяченого святкуванню Дня Незалежності України має одне заохочення правами начальника установи.

У відношенні до представників адміністрації колонії намагається бути ввічливим, виконує їх законні вимоги.

У відношенні до засуджених неконфліктний, підтримує рівні стосунки. Зв`язок з рідними підтримує у встановленому законом порядку, шляхом листування та побачень. Вину за вироком суду визнав частково, виконавчі листи до установи не надходили.

Згідно ст. 12 КК України злочин, за вчинення якого був засуджений ОСОБА_4 є тяжким злочином.

Можливість наступного працевлаштування ОСОБА_4 на посаду тренера в ГО "Київська міська федерація кікбоксингу і таїландського боксу Муей Тай" підтверджується гарантійною довідкою в ГО "Київська міська федерація кікбоксингу і таїландського боксу Муей Тай" (а.с.5), штатним розкладом та тарифікаційним списком тренерів в ГО "Київська міська федерація кікбоксингу і таїландського боксу Муей Тай" про наявність вакансії тренера (а.с.4) та повідомленням ГО "Київська міська федерація кікбоксингу і таїландського боксу Муей Тай" від 21.04.2015 р. про можливість працевлаштування ОСОБА_4 після звільнення з установи виконання покарань на посаду тренера викладача з кікбоксингу (а.с.58)

Подані вищевказані президентом ГО "Київська міська федерація кікбоксингу і таїландського боксу Муей Тай" ОСОБА_5 , матеріали не викликають у суду сумніву щодо позиції останнього та можливості подальшого відбування покарання ОСОБА_4 у виді виправних робіт у вказаному закладі.

Крім того, як вбачається з особової справи засудженого ОСОБА_4 , відповідно до постанов від 17.10.2014 р. та 28.11.2014 р. до ОСОБА_4 було застосовано дисциплінарні стягнення у виді оголошення попередження та догани за залишення строю під час шикування і за відсутність у строю під час вечірньої перевірки. Однак, у зв`язку з тим, що дані дисциплінарні стягнення не відповідають тяжкості і характеру скоєних порушень, то відповідно до вказівки старшого прокурора Бориспільської міжрайонної прокуратури юриста 2 класу ОСОБА_2 про усунення порушень вимог кримінально-виконавчого законодавства при застосуванні дисциплінарних стягнень до засуджених від 17.04.2015 р., постанови від 17.10.2014 р. та 28.11.2014 р. про накладення на засудженого ОСОБА_4 дисциплінарних стягнень у виді оголошення попередження та догани були скасовані (а.с.53-54). Таким чином, вищевказані постанови не можуть слугувати підставами для обмеження засудженого права на заміну невідбутої частини покарання більш м`яким, і не є підставою для сумніву, що засуджений став на шлях виправлення.

Як встановлено судом, ОСОБА_4 на момент розгляду клопотання фактично відбув 1/2 частину строку призначеного судом покарання за вчинений ним умисний тяжкий злочин. Своєю сумлінною поведінкою та ставленням до праці ОСОБА_4 довів, що став на шлях виправлення.

За таких обставин, суд вважає за доцільне замінити засудженому невідбуту частину покарання у виді позбавлення волі на більш м`яке у виді виправних робіт у ГО "Київська міська федерація кікбоксингу і таїландського боксу Муей Тай" строком на 10 місяців 10 днів з відрахуванням 20 відсотків заробітку у відповідності до ст. 57 КК України. При цьому суд враховує клопотання президента ГО "Київська міська федерація кікбоксингу і таїландського боксу Муей Тай" ОСОБА_5 , щодо працевлаштування засудженого, та організацію контролю над його поведінкою.

Враховуючи зазначене, на підставі ст. ст. 12, 61, 82 КК України та керуючись ч. 2 ст. 369, ст. 370, ч. 3 ст. 371, ст. ст. 372, 376, 537, 539 КПК України, суд -

п о с т а н о в и в :

Клопотання засудженого ОСОБА_4 - задовольнити.

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засудженого вироком Апеляційного суду Миколаївської області від 27.03.2014 року до 4 років позбавлення волі, замінити невідбуту частину покарання у виді позбавлення волі на більш м`яке у виді виправних робіт у Громадській організації "Київська міська федерація кікбоксингу і таїландського боксу Муей Тай" (03115, м. Київ, Святошинський район, вул. Львівська, 25, ідентифікаційний код 37012687) строком на 10 місяців 10 днів з відрахуванням 20% (двадцяти відсотків) із суми заробітку засудженого в дохід держави України щомісячно.

Ухвала може бути оскаржена протягом 7 днів з дня проголошення до Апеляційного суду Київської області через Бориспільський міськрайонний суд Київської області.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.04.2015
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу43747542
СудочинствоКримінальне
Сутьзаміну йому невідбутої частини покарання більш м`яким (на виправні роботи

Судовий реєстр по справі —359/2876/15-к

Ухвала від 24.04.2015

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Туманова К. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні