Ухвала
від 16.04.2015 по справі 804/3578/13-а
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"16" квітня 2015 р. м. Київ К/800/10264/15

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі суддів:

Островича С.Е., Степашка О.І., Федорова М.О.

розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Люкс Авто ЛТД" на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 02 квітня 2013 року та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 23 липня 2014 року у справі за позовом Державної податкової інспекції у Кіровському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Люкс Авто ЛТД" про припинення юридичної особи, -

встановила:

Державна податкова інспекція у Кіровському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби (далі - ДПІ у Кіровському районі) звернулась до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Люкс Авто ЛТД" (далі - ТОВ "Люкс Авто ЛТД") в якому просить припинити юридичну особу.

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 02 квітня 2013 року позов ДПІ у Кіровському районі задоволено.

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 23 липня 2014 року апеляційну скаргу ТОВ "Люкс Авто ЛТД" залишено без задоволення, а постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 02 квітня 2013 року - залишено без змін.

Не погоджуючись з рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій ТОВ "Люкс Авто ЛТД" подало касаційну скаргу в якій просить скасувати постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 02 квітня 2013 року та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 23 липня 2014 року та прийняти нове рішення, яким відмовити ДПІ у Кіровському районі у задоволенні позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 220 КАС України, суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі і не може досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в судовому рішенні та вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу.

Заслухавши доповідь судді Вищого адміністративного суду України стосовно обставин, необхідних для прийняття рішення судом касаційної інстанції, перевіривши і обговоривши доводи касаційної скарги, проаналізувавши правильність застосування судами першої і апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого адміністративного суду України приходить до висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судами першої та апеляційної інстанцій встановлені такі фактичні обставини справи.

ТОВ "Люкс Авто ЛТД" знаходиться на обліку у ДПІ у Кіровському районі і є платником податків і зборів, що підтверджується довідкою про взяття на облік платника податків №7922 від 28 серпня 2012 року.

Згідно довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців серії АА №816399 №14559444 державним реєстратором 26 серпня 2011 року внесено запис №12241430012017896 щодо відсутності юридичної особи за адресою місцезнаходження: 49000, м. Дніпропетровськ, вул. Курчатова, 10.

Відповідно до пп. 20.1.12 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою - підприємцем підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Відповідно до ч. 1 п. 67.2 ст. 67 Податкового кодексу України органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або припинення підприємницької діяльності фізичної осіб - підприємців.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" підставами для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи є наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Задовольняючи позовні вимоги про припинення юридичної особи ТОВ "Люкс Авто ЛТД" суди першої та апеляційної інстанцій виходили з того, що ДПІ у Кіровському районі надано докази наявності у Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Однак, колегія суддів касаційної інстанції приходить до висновку, що судами попередніх інстанцій при винесенні рішення не надано належної оцінки наданим ТОВ "Люкс Авто ЛТД" доказам того, що в Єдиному державному реєстрі немає запису про відсутність юридичної особи ТОВ "Люкс Авто ЛТД" за вказаним її місцезнаходженням, зокрема Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 17 лютого 2014 року, який було здійснено в період розгляду справи у суді апеляційної інстанції.

Також судами попередніх інстанцій залишено без уваги докази підтвердження ТОВ "Люкс Авто ЛТД" фактичного місцезнаходження договором оренди №68 від 15 листопада 2012 року.

Наведена неповнота встановлення обставин зі спору призвела до прийняття попередніми судовими інстанціями рішень, які не відповідають вимогам ст. 159 Кодексу адміністративного судочинства України щодо законності та обґрунтованості судового рішення, тоді як передбачені процесуальним законодавством межі перегляду справи в касаційній інстанції не дають Вищому адміністративному суду України права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені попередніми судовими інстанціями.

Під час нового розгляду суду слід врахувати викладене, всебічно і повно з'ясувати та перевірити всі фактичні обставини справи, витребувати та об'єктивно оцінити докази, що мають юридичне значення для її розгляду і вирішення спору по суті, встановити дійсні права і обов'язки сторін, і в залежності від встановленого правильно застосувати норми матеріального права, що регулюють спірні правовідносини, та прийняти законне і обґрунтоване рішення.

Керуючись ст.ст. 220, 222, 223, 227, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів -

ухвалила:

Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Люкс Авто ЛТД" задовольнити частково.

Постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 02 квітня 2013 року та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 23 липня 2014 року - скасувати.

Справу за позовом Державної податкової інспекції у Кіровському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Люкс Авто ЛТД" про припинення юридичної особи направити на новий розгляд до суду першої інстанції.

Ухвала є остаточною і оскарженню не підлягає.

Судді С.Е. Острович О.І. Степашко М.О. Федоров

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення16.04.2015
Оприлюднено27.04.2015
Номер документу43765330
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/3578/13-а

Ухвала від 16.04.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Острович С.Е.

Ухвала від 09.04.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Острович С.Е.

Ухвала від 10.03.2015

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Острович С.Е.

Постанова від 02.04.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кальник Віталій Валерійович

Ухвала від 11.03.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кальник Віталій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні