Постанова
від 21.01.2015 по справі 814/3827/14
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 січня 2015 року                                                                       Справа № 814/3827/14

м. Миколаїв

Миколаївський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Середи О.Ф., розглянувши в порядку письмового провадження справу

за позовом: Управління Пенсійного фонду України в м. Южноукраїнську, м. Южноукраїнськ, Миколаївська область

до відповідача: Дочірнього підприємства «Южгідроспецбуд» Товариства з обмеженою відповідальністю «Гідробудсервіс», м. Южноукраїнськ, Миколаївська область

Суть спору: стягнення заборгованості в сумі 5505, 34 грн.,

в с т а н ов и в:

Управління Пенсійного фонду України в м. Южноукраїнську (надалі – позивач) звернулось до адміністративного суду з позовом до Дочірнього підприємства «Южгідроспецбуд» Товариства з обмеженою відповідальністю «Гідробудсервіс» (надалі - відповідач) про стягнення заборгованості в сумі 5505, 34 грн. по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що Управління Пенсійного фонду України в м. Южноукраїнську виплачується пільгова пенсія колишнім працівникам відповідача, але в порушення приписів пункту 2 Прикінцевих положень Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (надалі – Закон № 1058), відповідачем витрати на виплату та доставку пенсії за листопад 2014 року не відшкодовано, що стало підставою для звернення позивача до суду.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, надав до суду клопотання про розгляд справи за його відсутності, в порядку письмового провадження.

Відповідач у судове засідання не з'явився. Ухвала про відкриття провадження у справі від 19 грудня 2014 року направлена на адресу відповідача повернулась до суду без вручення її адресату з відміткою за закінченням терміну зберігання. Приписи Кодексу адміністративного судочинства України не передбачають з'ясування судом або стороною по справі фактичного місцезнаходження іншої сторони та здійснення її розшуку. Заперечень проти позову, заяв чи клопотань про розгляд справи за відсутності відповідача до суду не надходило.

Суд вважає, що справа може бути розглянута по суті на підставі наявних у справі доказів, а відсутність повноважних представників сторін, відповідно до статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, не перешкоджає вирішенню спору.

Дослідивши всі матеріали справи, оцінивши наявні докази в їх сукупності, суд встановив наступне.

Дочірнє підприємство “Южгідроспецбуд” ТОВ “Гідробудсервіс” перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в м. Южноукраїниську Миколаївської області з 01.01.2011 року та є платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Як вбачається із матеріалів справи колишнім працівникам відповідача призначено пенсії на пільгових умовах на підставі пункту "а" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” відповідач зобов'язаний вносити до Пенсійного фонду України внески, що покривають фактичні витрати на виплату та доставку пенсій призначених громадянам, які працювали на його підприємстві на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №1, на пільгових умовах, відповідно до пунктів “а” ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” № 1931-12 від 06.12.1991.

Підтвердженням спеціального трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах за списком № 1, є відповідний запис у трудовій книжці працівника або уточнююча довідка підприємства, надання яких визначено пунктами 3, 20, 23 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 637 від 12.08.1993 року.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди: особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до вимог п.6.8. вищезазначеної Інструкції підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсій або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна міс проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

          Згідно підпункту 6.4 п.6 Інструкції, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 “Прикінцевих положень” Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

На підставі Інструкції позивач надіслав відповідачеві повідомлення № 251 від 07.11.2014 року про сплату суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за листопад 2014 року на загальну суму 5505 грн. 34 коп.

Вказана сума заборгованості підтверджується наявними у матеріалах справи документами: особовою карткою платника; копією зведеного розрахунку заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 1; повідомленням № 251 від 07.11.2014 року про сплату суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за листопад 2014 року.

Згідно зі статтею 58 Закону № 1058 Пенсійний фонд України є органом, який здійснює керівництво та управління солідарною системою, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та підготовляє документи для її виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій, допомоги на поховання та інше, а таким чином є суб'єктом владних повноважень та має право звертатися з позовом до адміністративного суду (статті 4, 17 Кодексу адміністративного судочинства України).

Відповідно до частини 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Згідно із статтею 11 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в надані ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідач своїм правом не скористався, заперечення на позов або доказів погашення боргу суду не подав.

З огляду на зазначене вище, позовні вимоги обґрунтовані, підтверджуються матеріалами справи та їх належить задовольнити.

Судові витрати по справі відсутні.

Керуючись статтями 11, 128, 158-163, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд –

П О С Т А Н О В И В:

Позов Управління Пенсійного фонду України в м. Южноукраїнську Миколаївської області задовольнити повністю.

Стягнути з Дочірнього підприємства «Южгідроспецбуд» Товариства з обмеженою відповідальністю «Гідробудсервіс» (Гідрокомплекс, м. Южноукраїнськ, 55000, код ЄДРПОУ 31537417) заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в сумі 5505, 34 грн. (п'ять тисяч п'ятсот п'ять гривень тридцять чотири копійки).

Постанова набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня проголошення/отримання постанови, якщо протягом цього часу не буде подано апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили постанови за наслідками апеляційного провадження.

Порядок та строки апеляційного оскарження визначені ст. 186 КАС України.

Апеляційна скарга подається до Одеського апеляційного адміністративного суду через Миколаївський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Апеляційна скарга, подана після закінчення встановлених строків залишається без розгляду, якщо суд апеляційної інстанції за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку.

Головуючий суддя О. Ф. Середа

Дата ухвалення рішення21.01.2015
Оприлюднено30.04.2015
Номер документу43766372
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —814/3827/14

Ухвала від 15.11.2019

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Малих О.В.

Ухвала від 07.11.2019

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Малих О.В.

Постанова від 21.01.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Середа О. Ф.

Ухвала від 19.12.2014

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Середа О. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні