Ухвала
від 21.04.2015 по справі 757/7762/15-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 квітня 2015 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

з участю секретаря ОСОБА_4

прокурора ОСОБА_5

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу директора ТОВ «Трейд Меркурій Нью» ОСОБА_6 , на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 12.03.2015 року,-

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою частково задоволено клопотання старшого слідчого в ОВС СВ ГУ СБ України в м. Києві та Київській області ОСОБА_7 , погоджене прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_8 , про накладення арешту на майно та накладено арешт на банківський рахунок № НОМЕР_1 відкритому ТОВ «Трейд Меркурій Нью» (код ЄДРПОУ 39028793) у АТ «КБ «Союз» (МФО 380515).

Ухвала слідчого судді мотивована тим, що вказані грошові кошти, що знаходяться на відповідному банківському рахунку, відповідають критеріям ч. 2 ст. 167 КПК України, у зв`язку з чим відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням суду першої інстанції представник власника майна подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 12.03.2015 року, постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання слідчого СВ ГУ СБ України в м. Києві та Київській області ОСОБА_7 про накладення арешту на грошові кошти, поновити пропущений строк на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді від 12.03.2015 року.

Апелянт в своїй апеляційній скарзі зазначає, що слідчий суддя під час розгляду клопотання не звернув уваги на те, що жодній посадовій особі ТОВ «Трейд Меркурій Нью» чи іншій особі у кримінальному провадженні № 22015101110000029 не повідомлено про підозру у вчиненні будь-якого кримінального правопорушення. Вказане товариство має штат працівників, сплачує податки і має підтверджені відомості в Єдиному реєстрі юридичних та фізичних осіб підприємців. Накладення арешту на вказані у клопотанні слідчого грошові кошти призведе до негативних наслідків для ТОВ «Трейд Меркурій Нью», а розумність і співрозмірність обмеження права власності не відповідає завданням кримінального провадження. Зазначений банківський рахунок є основним рахунком товариства, у зв`язку з накладенням арешту на нього товариство позбавлене можливості сплачувати податки і виплачувати своїм працівникам заробітну плату. На думку апелянта, у слідчого судді були відсутні будь-які підстави для задоволення клопотання слідчого, в зв`язку з чим ухвала слідчого судді підлягає скасуванню.

Крім того, враховуючи те, що розгляд клопотання проводився у відсутність представника власника майна, апелянт просить поновити строк на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді від 12.03.2015 року.

Заслухавши доповідь судді, думку прокурора, який просив у задоволенні апеляційної скарги відмовити, вважає ухвалу слідчого судді законною та обґрунтованою, дослідивши матеріали судового провадження, обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що строк апеляційного оскарження ухвали слідчого судді апелянтом не було пропущено, а його апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 395 КПК України ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення. Згідно ч. 3 зазначеної статті, якщо ухвалу суду було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Враховуючи, що ухвалу від 12.03.2015 року було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, колегія суддів вважає, що строк на апеляційне оскарження має бути поновлений, оскільки він був пропущений з поважних причин.

Що стосується безпосередньо поданої апеляційної скарги, то колегія суддів звертає увагу на наступні обставини.

Як вбачається з ухвали слідчого судді та матеріалів клопотання слідчого, Головним управлінням Служби безпеки України у м. Києві та Київській області, проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22015101110000029 від 18.02.2015 року, за ознаками вчинення злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 205 КК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України, слідчий суддя або суд під час судового провадження накладає арешт на майно у вигляді речей, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у ч. 2 ст. 167 КПК України.

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 167 КПК України, тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, доходи від них, або на які було спрямоване кримінальне правопорушення.

Відповідно ст. 171 КПК України, слідчий має право, за погодженням з прокурором, в межах кримінального провадження звернутися до слідчого судді з клопотанням про арешт майна у виді речей, документів або грошей, в якому повинно зазначатись підстави, у зв`язку з якими потрібно здійснити арешт майна; перелік і види майна, що належить арештувати; документи, що підтверджують право власності на майно, що належить арештувати.

Розглядаючи клопотання про накладення арешту на майно, в порядку статей 170-173 КПК України, для прийняття законного та обґрунтованого рішення, слідчий суддя повинен з`ясувати всі обставини, які передбачають підстави для арешту майна або відмови у задоволенні клопотання про арешт майна.

Під час апеляційного розгляду колегією суддів встановлено, що зазначені вимоги закону слідчим суддею дотримані.

Як встановлено під час апеляційного розгляду, рішення слідчого судді про задоволення клопотання слідчого про арешт майна, є законним та обґрунтованим, а тому, як вважає колегія суддів, підлягає залишенню без змін.

При винесенні ухвали судом, у відповідності до вимог ст. 173 КПК України, були враховані наведені в клопотанні слідчого правові підстави для арешту майна, а тому слідчим суддею обґрунтовано задоволено клопотання слідчого про арешт майна, з урахуванням наявних для цього підстав, передбачених ст. 170 КПК України.

Як вбачається з ухвали слідчого судді, суд дослідив зазначені обставини та дійшов обґрунтованого висновку, з яким погоджується і колегія суддів, про те, що грошові кошти, які містяться на банківському рахунку НОМЕР_1 відкритому ТОВ «Трейд Меркурій Нью» (код ЄДРПОУ 39028793) у АТ «КБ «Союз» (МФО 380515) були набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення і тому відповідають критеріям п. 4 ч. 2 ст. 167 КПК України.

Крім цього, у висновках органу досудового розслідування при зверненні з клопотанням про арешт майна порушень вимог КПК України та чогось очевидно безпідставного чи довільного судом першої інстанції виявлено не було. Не виявлено таких обставин і колегією суддів.

Істотних порушень вимог КПК України, які б давали підстави для скасування ухвали слідчого судді, по справі не вбачається.

З урахуванням викладеного, колегія суддів вважає, що рішення суду прийнято у відповідності до вимог закону, слідчий суддя при розгляді клопотання з`ясував всі обставини, з якими закон пов`язує можливість накладення арешту на майно, а тому ухвалу слідчого судді необхідно залишити без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Керуючись ст.ст. 170, 171, 173, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 06 березня 2015 року, якою частково задоволено клопотання старшого слідчого в ОВС СВ ГУ СБ України в м. Києві та Київській області ОСОБА_7 , погоджене прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_8 , про накладення арешту на майно та накладено арешт на банківський рахунок № НОМЕР_1 відкритому ТОВ «Трейд Меркурій Нью» (код ЄДРПОУ 39028793) у АТ «КБ «Союз» (МФО 380515) залишити без змін, а апеляційну скаргу директора ТОВ «Трейд Меркурій Нью» ОСОБА_6 , - без задоволення.

Ухвала апеляційного суду м. Києва оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Справа № 11-сс/796/1036/2015 Категорія ст. 172 КПК України

Слідчий суддя суду 1-ї інстанції: ОСОБА_9

Доповідач: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.04.2015
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу43794551
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/7762/15-к

Ухвала від 21.04.2015

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Рибак Іван Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні