Рішення
від 15.04.2015 по справі 133/783/15-ц
КОЗЯТИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 133/783/15-ц

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

15.04.2015 року

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Сєчко В.Л.

при секретарі Паращенко Л.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Козятині

цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Козятинського району Вінницької області , ОСОБА_3 районної державної адміністрації про визнання права власності на спадкове майно , -

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся в суд з позовом до ОСОБА_2 сільської ради , ОСОБА_3 РДА про визнання права власності на спадкові земельні ділянки площею 2,2006 га та 2,2077 га , розташовані на території ОСОБА_2 сільської ради Козятинського району Вінницької області. Свої вимоги мотивував тим, що 11 вересня 2000 року померла ОСОБА_4 та 13 червня 2009 року померла його баба ОСОБА_5. Після їх смерті відкрилася спадщини на земельні ділянки площею 2,22077 га та 2,2006 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва , які розташовані на території ОСОБА_2 сільської ради Козятинського району Вінницької області .

Позивач є спадкоємцем на земельну ділянку площею 2,2006 га відповідно до заповіту посвідченого секретарем виконкому ОСОБА_2 сільської ради 06 листопада 2007 року та зареєстрованого в реєстрі за № 124 , де спадкодавцем являється ОСОБА_5 та спадкоємцем на земельну ділянку площею 2,2077 га відповідно до заповіту посвідченого секретарем виконкому ОСОБА_2 сільської ради 06 травня 1998 року та зареєстрованого в реєстрі за № 7 , де спадкодавцем являється ОСОБА_4 . Спадкоємців які мають право на обов'язкову частку не має. Спадщину після смерті ОСОБА_4 прийняв , оскільки на момент відкриття спадщини він був неповнолітнім та у встановлений законом шестимісячний строк спадщину прийняв після смерті ОСОБА_5 та розпорядився спадковим майном.

Свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку площею 2,2077 га він не може отримати, оскільки відсутній правовстановлюючий документ на земельну ділянку , а саме державний акт. На день виготовлення Державного акту на право приватної власності на землю спадкодавиця ОСОБА_4І не змогла отримати даний Державний акт з причин своєї смерті . Також не має змоги отримати свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку площею 2,2006 га , оскільки відсутній оригінал правовстановлюючого документа на земельну ділянку , а саме Державний акт на право приватної власності на землю, лише копія .

Представник позивач ОСОБА_6 в судове засідання не з'явився , подав суду заяву, в якій позовні вимоги підтримує , справу просить розглянути у його відсутності.

Представник відповідача ОСОБА_3 РДА в судове засідання не з'явився. Подав суду заяву в якій позовні вимоги визнає повністю, просить слухати справу у його відсутності.

Представник відповідача ОСОБА_2 сільської ради Козятинського району Вінницької області в судове засідання не з'явився. Подав суду заяву в якій позовні вимоги визнає повністю, просить слухати справу у його відсутності.

Оскільки, визнання представниками відповідачів позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що 11 вересня 2000 року померла , ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть (а.с.16) та баба позивача ОСОБА_5 , яка померла 13 червня 2009 року , що підтверджується свідоцтвом про смерть (а.с. 7).

На день смерті ОСОБА_5 залишилось спадкове майно , яке складається із земельної ділянки площею 2,20 га , розташованої на території Дубомахаринецької сільської ради , Козятинського району , Вінницької області (а.с. 7) , яка належала померлій на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії ІІ-ВН №017062 .

На день смерті ОСОБА_4 залишилось спадкове майно , яке складається із земельної ділянки площею 2,2077 га , розташованої на території ОСОБА_2 сільської ради , Козятинського району , Вінницької області .

Позивач є спадкоємцем на земельну ділянку площею 2,2006 га відповідно до заповіту посвідченого секретарем виконкому ОСОБА_2 сільської ради 06 листопада 2007 року та зареєстрованого в реєстрі за № 124 , де спадкодавцем являється ОСОБА_5 та спадкоємцем на земельну ділянку площею 2,2077 га відповідно до заповіту посвідченого секретарем виконкому ОСОБА_2 сільської ради 06 травня 1998 року та зареєстрованого в реєстрі за № 7 , де спадкодавцем являється ОСОБА_4 (а.с.8,17).

Спадщину після смерті ОСОБА_4 позивач прийняв , оскільки на момент відкриття спадщини позивач був неповнолітнім та у встановлений законом шестимісячний строк спадщину прийняв , що підтверджується довідкою ОСОБА_2 сільської ради Козятинського району Вінницької області .

Свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку площею 2,2077 га позивач не може отримати, оскільки відсутній оригінал правовстановлюючого документу на земельну ділянку , а саме Державний акт на право власності на земельну ділянку на ім'я померлої ОСОБА_4 , оскільки за життя ОСОБА_4 була виготовлена технічна документація , оформлено Державний акт на право приватної власності на землю , однак не зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею , договорів оренди землі та не видавався померлій ОСОБА_4 Дії з реєстрації державного акта вчинити не можливо , оскільки спадкодавець помер, його дієздатність припинена .

Факт передачі у власність ОСОБА_4 земельної ділянки підтверджується рішенням 19 сесії 23 скликання ОСОБА_2 сільської ради Козятинського району від 31 січня 2002 року "Про затвердження списку пайовиків ОСОБА_2 сільської ради, які отримують Державні акти на право приватної власності на земельну частку (пай). (а.с.24 ) Відповідно до вказаного списку за № 780 зазначена ОСОБА_4. (а.с.25) Розпорядженням ОСОБА_3 районної державної адміністрації Вінницької області від 11.03.2002 р. "Про затвердження технічної документації, проекту організації території земельних часток (паїв) та видачу державних актів на право приватної власності на землю" ОСОБА_2 сільській раді. На підставі цього розпорядження був виготовлений на ім'я ОСОБА_4 державний акт на право власності на земельну ділянку який в подальшому був зареєстрований в книзі реєстрації державних актів управління Держземагенства у ОСОБА_3 районі, а також вказаній земельній ділянці був присвоєний кадастровий номер. Відповідно до ОСОБА_6 з Державного земельного кадастру про земельну ділянку земельній ділянці площею 2,2077 га розташованій на території ОСОБА_2 сільської ради Козятинського району Вінницької області присвоєно кадастровий номер 0521481600:03:002:0330 з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва(а.с.19).

Пунктом 3 Декрета Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року № 15-92 В«Про приватизацію земельних ділянокВ» встановлено, що право приватної власності громадян на земельні ділянки, передані їм для ведення особистого підсобного господарства, будівництва і обслуговування жилого будинку і господарських будівель (присадибна ділянка), садівництва, дачного і гаражного будівництва, посвідчується відповідною Радою народних депутатів, про що робиться запис у земельно-кадастрових документах, з наступною видачею державного акта на право приватної власності на землю.

Згідно з пунктом 7 Перехідних положень ЗК України 2001 року громадяни, що одержали у власність земельні ділянки у розмірах, що були передбачені раніше діючим законодавством, зберігають права на ці ділянки.

Також позивач не має змоги отримати свідоцтво про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку площею 2,2006 га , яка належала померлій ОСОБА_5 , оскільки відсутній оригінал правовстановлюючого документа на земельну ділянку , а саме Державний акт на право приватної власності на землю .

Право власності ОСОБА_5 на земельну ділянку площею 2,2006 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва , розташованої на території ОСОБА_2 сільської ради підтверджується копією Державного акта на право приватної власності на землю (а.с.10), Витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку (а.с.11).

Управління Держземагенства у ОСОБА_3 районі Вінницької області надало лише копію Державного акта на право приватної власності на землю серії ІІ-ВН №017062 (а.с.22).

Відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Тобто ОСОБА_5 та ОСОБА_4 на праві власності належали земельні ділянки площею 2,2006 га. - ОСОБА_5 та , відповідно 2,2077 га. - ОСОБА_4 га ,але був втрачений оригінал Державного акта на право приватної власності на землю на ім'я ОСОБА_5, а Державний акт на право приватної власності на землю на ім'я ОСОБА_4 був виготовлений , але в зв'язку зі смертю останньої не був отриманий , вони , як власники земельних ділянок , мають право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону, а тому позивач має право на вказані земельні ділянки , як на спадщину

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом, а тому суд приходить до висновку, що позивач набув право власності на земельні ділянки площею 2, 2006 та 2,2077 га.

На підставі наведеного та керуючись ст. 328,1218 ЦК України, ст.ст. 130, 174, 212-215 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Прийняти визнання позову відповідачами. Позовні вимоги задовольнити. Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку площею 2, 2006 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала померлій 13 червня 2009 року ОСОБА_5 , згідно Державного акта на право приватної власності на землю серії ІІ-ВН №017062, розташовану на території ОСОБА_2 сільської ради козятинського району Вінницької області .

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку площею 2, 2077 га, кадастровий номер 0521481600:03:002:0330 , для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала померлій 11 вересня 2000 року ОСОБА_4 , розташовану на території ОСОБА_2 сільської ради козятинського району Вінницької області .

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Вінницької області через Козятинський міськрайонний суд в 10 денний строк з дня отримання сторонами копії рішення.

Суддя - підпис ОСОБА_7

З оригіналом вірно. Суддя Секретар

Дата документу 15.04.2015 року

СудКозятинський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення15.04.2015
Оприлюднено05.05.2015
Номер документу43810596
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —133/783/15-ц

Рішення від 15.04.2015

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сєчко В. Л.

Ухвала від 27.03.2015

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Сєчко В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні