Ухвала
від 22.04.2015 по справі 757/7538/15-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2015 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

з участю секретаря ОСОБА_4

представника власника майна ОСОБА_5

власника майна ОСОБА_6

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу директора ТОВ «Інвестбудкапітал» ОСОБА_6 , на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 06.03.2015 року,-

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою частково задоволено клопотання старшого слідчого в ОВС СВ ГУ СБ України в м. Києві та Київській області ОСОБА_7 , погоджене прокурором, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, прокуратури м. Києва ОСОБА_8 , про накладення арешту на майно та накладено арешт на грошові кошти на банківському рахунку № НОМЕР_1 , відкритому ТОВ «Інвестбудкапітал» (код ЄДРПОУ 39555873) у АТ «КБ «Союз» (МФО 380515).

Не погоджуючись з прийнятим рішенням суду першої інстанції представник власника майна подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 06.03.2015 року, постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання слідчого СВ ГУ СБ України в м. Києві та Київській області ОСОБА_7 про накладення арешту на грошові кошти, поновити пропущений строк на апеляційну оскарження ухвали слідчого судді від 06.03.2015 року.

Апелянт в своїй апеляційній скарзі зазначає, що слідчий суддя під час розгляду клопотання не звернув уваги на те, що жодній посадовій особі ТОВ «Інвестбудкапітал» чи іншій особі у кримінальному провадженні № 22015101110000029 не повідомлено про підозру у вчиненні будь-якого кримінального правопорушення. Вказане товариство має штат працівників, сплачує податки і має підтверджені відомості в Єдиному реєстрі юридичних та фізичних осіб підприємців. Накладення арешту на вказані у клопотанні слідчого грошові кошти призведе до негативних наслідків для ТОВ «Інвестбудкапітал», а розумність і спів розмірність обмеження права власності не відповідає завданням кримінального провадження. Зазначений банківський рахунок є основним рахунком товариства, у зв`язку з накладенням арешту на нього товариство позбавлене можливості сплачувати податки і виплачувати своїм працівникам заробітну плату. На думку апелянта, у слідчого судді були відсутні будь-які підстави для задоволення клопотання слідчого, в зв`язку з чим ухвала слідчого судді підлягає скасуванню. Крім того, враховуючи те, що розгляд клопотання проводився у відсутність представника власника майна, апелянт просить та поновити строк на апеляційне оскарження ухвали слідчого судді.

Заслухавши доповідь судді, пояснення апелянта та його представника, які підтримали апеляційну скаргу, просив її задовольнити та скасувати ухвалу слідчого судді про накладення арешту, вивчивши матеріали судового провадження, обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу слід задовольнити, ухвалу слідчого судді скасувати та відмовити у задоволенні клопотання слідчого.

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 395 КПК України ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення. Згідно ч. 3 зазначеної статті, якщо ухвалу суду було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Враховуючи, що ухвалу від 06.03.2015 року було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, колегія суддів вважає, що строк на апеляційне оскарження має бути поновлений, оскільки він був пропущений з поважних причин.

При застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження слідчий суддя повинен діяти у відповідності до вимог КПК України та судовою процедурою гарантувати дотримання прав, свобод та законних інтересів осіб; умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

Зокрема, при вирішенні питання про арешт майна для прийняття законного та обґрунтованого рішення слідчий суддя, згідно ст. 94, ст. 132, ст. 173 КПК України, повинен врахувати: існування обґрунтованої підозри щодо вчинення злочину та достатність доказів, що вказують на вчинення злочину; правову підставу для арешту майна; можливий розмір шкоди, завданої злочином; наслідки арешту майна для третіх осіб; розумність і співмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

Відповідні дані мають міститися і у клопотанні слідчого, який звертається з проханням арештувати майно, оскільки згідно ст. 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав та основоположних свобод, будь-яке обмеження власності повинно здійснюватися відповідно до закону, а отже суб`єкт, який ініціює таке обмеження повинен обґрунтувати свою ініціативу з посиланням на норми закону.

Однак, зазначених вимог закону слідчий суддя та слідчий не дотрималися.

Як вбачається з ухвали слідчого судді та даних ЄРДР, при розгляді клопотання про накладення арешту на майно, що належить ТОВ «Картас Траст Компані», слідчий суддя зазначив, що в провадженні СВ Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області знаходяться матеріали досудового розслідування № 22015101110000029 від 18.02.2015 року за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 205 КК України.

Розслідування ведеться за фактом того, що у період з 2012 року по даний час особами, в тому числі із складу засновників, керівників і співробітників АТ «КБ «Союз» (МФО 380515) та ПАТ «КБ «Альянс» (код ЄДРПОУ 14360506), засновників та керівників суб`єктів господарювання, створених з метою прикриття незаконної діяльності створено групу з метою заволодіння грошовими котами шляхом зловживання своїм службовим становищем за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах.

На даний час вищевказані особи організовують перерахування підприємствами реального сектору економіки, в тому числі державними і комунальними, грошових коштів на рахунки фіктивних суб`єктів господарювання, в тому числі так званих «транзитних підприємств», для мінімізації податкового навантаження, штучного формування податкового кредиту з ПДВ, нібито за виконання різноманітних послуг, робіт або поставку товарно-матеріальних цінностей. Фактично такі роботи не виконуються, послуги не надаються, а товарно-матеріально цінності не реалізовуються, а кошти обготївковуються шляхом проведення подальших операцій з іншими «транзитними» і фіктивними суб`єктами господарювання, які задіяні в злочинній схемі «конвертаційного центру», з подальшим їх обготівкуванням через рахунки фізичних осіб - підприємців, переважно через каси АТ «КБ «Союз» (код ЄДРПОУ 35574578) та ПАТ «КБ «Альянс» (код ЄДРПОУ 14360506).

Функціонування незаконної схеми, полягає у перерахуванні з рахунків підприємств реального сектору економіки Київського та інших регіонів України грошових коштів на рахунки так званих «транзитних підприємств», з метою мінімізації податкового навантаження, штучного формування податкового кредиту з податку на додану вартість, протиправного перерахування валюти за межі України з використанням фіктивних комерційних структур, а також для привласнення та заволодіння чужим майном. Фактично відповідні роботи не проводились, послуги не надавались, постачання товарів не здійснювалось, а грошові кошти обготівковувались через рахунки юридичних та фізичних осіб, які відкриті, зокрема, в ПАТ «КБ Фінансовий партнер» (МФО 380872).

Крім того, у період з 2012 року по даний час ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_6 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 та інші невстановлені особи, організувавши створення на території м. Киева злочинної схеми («конвертаційного центру») з використанням банківських установ AT «КБ «Союз» (код ЄДРПОУ 35574578) та ПАТ «КБ «Альянс» (код ЄДРПОУ 14360506), через каси яких ; відбувається видача незаконно обготівкованих коштів, вчиняють фіктивне підприємництво. З метою прикриття вказаної незаконної діяльності члени групи створили ряд фіктивних суб`єктів господарювання, в тому числі ТОВ «Картас Траст Компані».

Видача коштів, здобутих злочинним шляхом, відбувається з кас AT «КБ «Союз» (код ЄДРПОУ 35574578) та ПАТ «КБ «Альянс» (код ЄДРПОУ 14360506) через рахунки фізичних осіб-підприємців.

Встановивши зазначені фактичні обставини кримінального провадження, слідчий суддя дійшов до помилкового висновку про необхідність арештувати грошові кошти, які розміщені на банківському рахунку № НОМЕР_1 , відкритому ТОВ «Інвестбудкапітал» (код ЄДРПОУ 39555873) у АТ «КБ «Союз» (МФО 380515), оскільки вказані грошові кошти набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення та відповідають критеріям, визначеним у п. 4 ч. 2 ст. 167 КПК України.

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України арешт може бути накладено на нерухоме та рухоме майно, майнові права інтелектуальної власності, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковому вигляді, цінні папери, корпоративні права, які перебувають у власності підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, і перебувають у нього або в інших фізичних, або юридичних осіб з метою забезпечення можливої конфіскації майна або цивільного позову.

При цьому слідчий суддя вказаної норми закону не дотримався, оскільки не дивлячись на те, що кримінальне провадження № 22015101110000029 зареєстроване ще 18.02.2015 року повідомлення про підозру будь-кому із посадових осіб ТОВ «Інвестбудкапітал» не повідомлено, отже на час розгляду клопотання слідчого та накладення арешту на вказане майно у вказаному кримінальному провадженні № 22015101110000029 ТОВ «Інвестбудкапітал» в статусі підозрюваного, обвинуваченого не перебувало, у зв`язку з чим у слідчого судді були відсутні правові підстави для накладення арешту на майно.

Окрім цього, посилання слідчого судді на ту обставину, що вказане майно відповідає критеріям ч. 2 ст. 167 КПК України також не містить під собою правового підґрунтя, оскільки дане твердження належним чином необґрунтовано та немотивоване, а є тільки звичайним посиланням на відповідну норму закону. Слідчим суддею не дано належну оцінку тому, що клопотання слідчого про арешт майна не відповідає вимогам ст. 171 КПК України.

Відповідно до п.п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК України, арешт майна є одним із видів заходів забезпечення кримінального провадження. Відповідно до п.п. 1 ч. 3 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

Враховуючи вищевикладене мотивування клопотання, слідчий в розумінні вимог ст. 132 КПК України не надав достатніх і належних доказів тих обставин, на які послався у клопотанні, а слідчий суддя у відповідності до ст. 94 КПК України, належним чином не оцінив ці докази, з точки зору їх достатності та взаємозв`язку для прийняття рішення. Апеляційний суд наявності таких доказів не вбачає.

Вказані обставини вплинули і на те, що належним чином не було встановлено, як в ухвалі слідчого судді, так і в клопотанні слідчого, правової підстави для накладення арешту на грошові кошти, які розміщені на банківському рахунку № НОМЕР_1 , відкритому ТОВ «Інвестбудкапітал» (код ЄДРПОУ 39555873) у АТ «КБ «Союз» (МФО 380515).

Так, визначаючи правову підставу для накладення арешту, слідчий суддя та слідчий вказали, що грошові кошти, які розміщені на банківському рахунку № НОМЕР_1 , відкритому ТОВ «Інвестбудкапітал» (код ЄДРПОУ 39555873) у АТ «КБ «Союз» (МФО 380515), набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, що відповідно до ч. 2 ст. 170, ч. 2 ст. 167 КПК України, дає підстави для їх арешту.

Разом з тим, згідно норм Глави 10 та Глави 17 КПК України, правові підстави, з яких слідчим вноситься клопотання про накладення арешту та, відповідно, накладається арешт слідчим суддею, мають співвідноситися з обставинами кримінального провадження.

Однак, ні в клопотанні слідчий, ні в ухвалі слідчий суддя, з достатньою повнотою не обґрунтували, яким саме чином грошові кошти, які розміщені на банківському рахунку № НОМЕР_1 , відкритому ТОВ «Інвестбудкапітал» (код ЄДРПОУ 39555873) у АТ «КБ «Союз» (МФО 380515), були набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення та відповідають критеріям, визначених ч. 2 ст. 167 КПК України.

З урахуванням викладеного, а саме того, що за матеріалами клопотання неможливо чітко встановити тих обставин, яке відношення майно ТОВ «Інвестбудкапітал», має до розслідуваного злочину, апеляційний суд вважає, що у даному кримінальному провадженні слідчий не довів необхідності у накладенні арешту на майно ТОВ «Інвестбудкапітал», що відповідно до ч. 1 ст. 173 КПК України мало стати підставою для відмови у задоволенні клопотання, однак безпідставно не було зроблено слідчим суддею.

Крім того, слід наголосити, що мали місце й інші істотні порушення кримінального процесуального закону слідчим суддею при розгляді клопотання слідчого.

Так, відповідно до вимог ч.ч. 1, 2 ст. 172 КПК України, клопотання слідчого про арешт майна розглядається за участю власника майна. Клопотання слідчого може бути розглянуто без повідомлення власника майна, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Така необхідність завжди має бути об`єктивно обґрунтована з метою недопущення порушення права на захист особи та забезпечення змагальності, всебічності судового розгляду.

Зокрема відповідна необхідність може обумовлюватися наявністю обґрунтованої підозри, що власник майна в разі повідомлення про наміри накласти арешт на його майно може сховати, знищити чи пошкодити майно.

В будь-якому випадку слідчий повинен мотивувати необхідність розгляду клопотання без повідомлення власника майна, а слідчий суддя переконатися, що таке мотивування є обґрунтованим.

Однак, слідчий суддя прийняв рішення про необхідність розгляду клопотання слідчого про арешт майна без повідомлення власника майна, жодним чином не мотивував своє рішення наявністю об`єктивних для цього підстав. В клопотанні слідчого також не містилось обґрунтування необхідності розгляду клопотання про арешт майна за відсутності власника майна.

Таким чином, розгляд клопотання було проведено з порушенням права власника майна на захист, що призвело до однобічності судового розгляду та незаконності судового рішення.

На підставі вищевикладених обставин, які свідчать про однобічність і необ`єктивність судового розгляду, істотне порушення вимог КПК України, ухвала слідчого судді як незаконна підлягає скасуванню, а апеляційна скарга - задоволенню з постановленням апеляційним судом нової ухвали про відмову у задоволенні клопотання слідчого, як такого, що внесено до суду з порушенням вимог КПК України та за недоведеності необхідності арешту майна, який, при викладених у клопотанні обставинах, явно порушуватиме справедливий баланс між інтересами власника, гарантованими законом, і завданням цього кримінального провадження.

Керуючись ст.ст. 170, 171, 173, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргудиректора ТОВ «Інвестбудкапітал» ОСОБА_6 , задовольнити.

Ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 06.03.2015 року, якою частково задоволено клопотання старшого слідчого в ОВС СВ ГУ СБ України в м. Києві та Київській області ОСОБА_7 , погоджене прокурором, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, прокуратури м. Києва ОСОБА_8 , про накладення арешту на майно та накладено арешт на грошові кошти на банківському рахунку № НОМЕР_1 , відкритому ТОВ «Інвестбудкапітал» (код ЄДРПОУ 39555873) у АТ «КБ «Союз» (МФО 380515) скасувати.

Постановити нову ухвалу, якою в задоволенні клопотання старшого слідчого в ОВС СВ ГУ СБ України в м. Києві та Київській області ОСОБА_7 , погодженого прокурором, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, прокуратури м. Києва ОСОБА_8 , про накладення арешту на грошові кошти на банківському рахунку № НОМЕР_1 , відкритому ТОВ «Інвестбудкапітал» (код ЄДРПОУ 39555873) у АТ «КБ «Союз» (МФО 380515), відмовити.

Ухвала Апеляційного суду м. Києва оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Справа № 11-сс/796/905/2015 Категорія ст. 172 КПК України

Слідчий суддя суду 1-ї інстанції: ОСОБА_33

Доповідач: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.04.2015
Оприлюднено16.03.2023
Номер документу43844755
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/7538/15-к

Ухвала від 22.04.2015

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Рибак Іван Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні