Постанова
від 29.04.2015 по справі 802/920/15-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

29 квітня 2015 р. Справа № 802/920/15-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Віятик Н.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом: управління Пенсійного фонду України в Томашпільському районі Вінницької області

до: Вінницького обласного комунального виробничого підприємства водопровідно-каналізаційного господарства "Вінницяоблводоканал" в особі Томашпільського відокремленого підрозділу водопровідно-каналізаційного господарства Вінницького обласного комунального виробничого підприємства водопровідно-каналізаційного господарства "Вінницяоблводоканал"

про: стягнення фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій по списку №2 в розмірі 1213,49 грн., -

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду звернулось управління Пенсійного фонду України у Томашпільському районі (далі - УПФ України у Томашпільському районі, позивач) з адміністративним позовом до Вінницького обласного комунального виробничого підприємства водопровідно-каналізаційного господарства "Вінницяоблводоканал" в особі Томашпільського відокремленого підрозділу водопровідно-каналізаційного господарства Вінницького обласного комунального виробничого підприємства водопровідно-каналізаційного господарства "Вінницяоблводоканал" (далі - ВОКВПВКГ "Вінницяоблводоканал" в особі Томашпільського ВП "Вінницяоблводоканал", відповідач) про стягнення заборгованості.

Позов мотивовано тим, що за ВОКВПВКГ "Вінницяоблводоканал" в особі Томашпільського ВП "Вінницяоблводоканал" утворилась заборгованість по невідшкодованих до Пенсійного фонду України фактичних витратах на виплату та доставку пільгової пенсії ОСОБА_1 за період з грудня 2014 року по березень 2015 року, призначеної за віком на пільгових умовах по Списку №2, відповідно до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", на загальну суму 1213,49 грн.

Позивач не з'явився в судове засідання, подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, зазначивши, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач в судові засідання не з'явився. Про дату, час та місце судового засіданні повідомлявся завчасно та належним чином, про що свідчать поштові повідомлення.

Відповідно до вимог статті 122 КАС України адміністративна справа має бути розглянута і вирішена протягом розумного строку, але не більше місяця з дня відкриття провадження у справі, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином про дату, час і місце розгляду судової справи, а тому дійшов висновку про можливість розглянути справу без участі відповідача, відповідно до положень ст. 128 КАС України, в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ВОКВПВКГ "Вінницяоблводоканал" в особі Томашпільського ВП "Вінницяоблводоканал" взято на облік в УПФ України у Томашпільському районі та є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", а також платником страхових внесків відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Відповідно до частини 1 статті 8 Закону України "Про пенсійне забезпечення", виплата пенсій здійснюється з коштів Пенсійного фонду України.

Відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", встановлено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження професійних та корпоративних фондів - за результатами атестації робочих місць, пенсії можуть призначатися за рахунок коштів підприємств та організацій, бюджетних коштів та цільових фондів, але не раніше ніж за п'ять років до досягнення віку, передбаченого статтею 26 вищезазначеного Закону, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Порядок відшкодування підприємствами витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах визначено Інструкцією "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", що затверджена Постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 № 64/8663.

Визначення сум до відшкодування, формування розрахунків фактичних витрат здійснюється органами Фонду.

Встановлено єдиний порядок для відшкодування пенсій призначених відповідно до пункту "б" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та інших видів пільгових пенсій.

Розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій надсилається раз на рік, до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій. Підприємства вносять плату щомісяця до 25-го числа.

Абзацом 4 пункту 1 статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" визначено, що об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Підпунктом 6.1 пункту 6 Інструкції "Про порядок обчислення та сплати підприємствами, установами, організаціями та громадянами збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, інших платежів, а також обліку їх надходження до Пенсійного фонду України" №21-1, встановлено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Таким чином, відшкодуванню підлягають фактичні витрати Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які працювали або працюють на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці.

За правилами, встановленими підпунктом 6.8. Інструкції №21-1, підприємства та організації зобов'язані щомісяця до 25-го числа вносити до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", ВОКВПВКГ "Вінницяоблводоканал" в особі Томашпільського ВП "Вінницяоблводоканал" має сплатити до Пенсійного фонду України витрати на виплату та доставку пенсії за період з грудня 2014 року по березень 2015 року пенсіонеру ОСОБА_1, який має стаж роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, в розмірі 100 % від загальної суми фактичних витрат на виплату пільгової пенсії, в загальній сумі 1213,49 грн.

Вказані обставини стверджуються розрахунками по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій по Списку № 2, які містяться в матеріалах справи. Станом на час розгляду справи в суді, відповідачем витрати на виплату та доставку пільгової пенсії за Списком №2 пенсіонеру ОСОБА_1 за період з грудня 2014 року по березень 2015 року в загальній сумі 1213,49 грн. УПФ України у Томашпільському районі не відшкодовано.

Таким чином, у ВОКВПВКГ "Вінницяоблводоканал" в особі Томашпільського ВП "Вінницяоблводоканал" перед УПФ України у Томашпільському районі існує заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгової пенсії громадянину ОСОБА_1, яка підлягає стягненню.

Відповідно до статей 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд, згідно статті 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, Вінницький окружний адміністративний суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити.

2. Стягнути з Вінницького обласного комунального виробничого підприємства водопровідно-каналізаційного господарства "Вінницяоблводоканал" в особі Томашпільського відокремленого підрозділу водопровідно-каналізаційного господарства Вінницького обласного комунального виробничого підприємства водопровідно-каналізаційного господарства "Вінницяоблводоканал" (вул. Київська, 173, м. Вінниця, Вінницька обл., код ЄДРПОУ 03339012) кошти в сумі 1213 (одна тисяча двісті тринадцять) грн. 49 коп. на користь управління Пенсійного фонду України в Томашпільському районі (код ЄДРПОУ 24897621).

Постанова набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Віятик Наталія Володимирівна

Дата ухвалення рішення29.04.2015
Оприлюднено08.05.2015
Номер документу43880328
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/920/15-а

Постанова від 29.04.2015

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Віятик Наталія Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні