Постанова
від 08.08.2014 по справі 808/4538/14
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 серпня 2014 року Справа № 808/4538/14 м.Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі судді Лазаренка М.С., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовом: Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м.Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області

до: товариства з обмеженою відповідальністю «ЕКОСІСТЕМЗ»

про: стягнення коштів за податковим боргом у розмірі 2 231 грн. 32 коп.,

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду (далі – суд) надійшов адміністративний позов Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м.Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області (далі – ДПІ у Шевченківському районі м.Запоріжжя, позивач) до товариства з обмеженою відповідальністю «ЕКОСІСТЕМЗ» (далі – відповідач), в якому позивач просить суд стягнути з відповідача податковий борг перед бюджетом у сумі 2 231 грн. 32 коп.

Ухвалою суду від 16.07.2014 відкрито скорочене провадження в адміністративній справі №808/4538/14.

Ухвала суду від 16.07.2014 була направлена на адресу відповідача за відомою суду адресою згідно довідки з ЄДРПОУ, 28.07.2014 поштова кореспонденція була отримана уповноваженим представником відповідача, про що свідчить підпис на повідомленні про вручення поштового відправлення.

Станом на 08.08.2014 відповідачем до канцелярії суду заперечення проти позову не були подані.

За правилами частин першої та шостої статті 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, якщо особа, яка бере участь у справі, без поважних причин не надасть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які вона посилається, суд вирішує справу на основі наявних доказів.

Суддя, оцінивши повідомлені позивачем обставини та наявні у справі докази у їх сукупності, вирішив продовжити розгляд справи у порядку скороченого провадження і встановив наявність достатніх підстав для прийняття законного та обґрунтованого рішення.

Як вбачається з матеріалів справи, товариство з обмеженою відповідальністю «ЕКОСІСТЕМЗ» зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – платників податків 29.05.2008 та перебуває на обліку як платник податків в ДПІ у Шевченківському районі м.Запоріжжя з 30.05.2008.

За довідкою позивача, відповідач має податкову заборгованість перед бюджетом у сумі 2231,32 грн., яка виникла у зв'язку з несплатою до бюджету узгодженої суми грошового зобов'язання і складається з податку на прибуток приватних підприємств.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем була подана податкова декларація з податку на прибуток приватних підприємств №9090879365 від 28.02.2014 на суму 2237,00 грн. На момент виникнення боргу у відповідача була наявна переплата у сумі 5,68 грн., тому сума боргу зменшилась та складає 2231,32 грн.

Таким чином сума податкового боргу з податку на прибуток підприємств становить 2231,32 грн.

Підпунктом 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 ПК України передбачено обов'язок платників податків сплачувати податки та збори у строки та в розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

За приписом пункту 46.1 статті 46 ПК України, податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Митні декларації прирівнюються до податкових декларацій для цілей нарахування та/або сплати податкових зобов'язань.

Додатки до податкової декларації є її невід'ємною частиною.

Згідно з підпунктом 49.18.1 пункту 49.18 статті 49 ПК України, податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює, зокрема, календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Відповідно до підпункту 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 ПК України, податковий борг - це сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Згідно з абзацом 1 пункту 57.1 статті 57 ПК України, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до абзацу 1 пункту 59.1 статті 59 ПК України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Пунктом 59.3 статті 59 ПК України встановлено, що податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

ДПІ у Шевченківському районі м. Запоріжжя вживалися заходи щодо стягнення податкового боргу у встановленому законом порядку, а саме податкову вимогу форми «Ю» від 26.03.2014 № 325-25 було вручено керівнику відповідача особисто, про що свідчить підпис на корінці податкової вимоги.

Як вбачається з пунктів 95.1 – 95.2 ПК України, контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Відповідно до абзацу 1 пункту 95.3 статті 95 ПК України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Станом на час розгляду справи, податковий борг у розмірі 2 231,32 грн. не погашений.

Контролюючі органи відповідно до підпункту 20.1.34 пункту 20.1 статті 20 ПК України мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню у повному обсязі, а несплачена заборгованість у розмірі 2 231,32 грн. стягненню з відповідача.

Згідно з частиною четвертою статті 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Враховуючи вищезазначене, керуючись статтями 2, 4, 7 – 12, 14, 86, 158 –162, 183-2 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з рахунків платника податків товариства з обмеженою відповідальністю «ЕКОСІСТЕМЗ» (код ЄДРПОУ 35924414) на погашення податкового боргу з податку на прибуток приватних підприємств заборгованість у розмірі 2 231 (дві тисячі двісті тридцять одну) грн. 32 коп. на розрахунковий рахунок 31114009700009, код платежу 11021000, отримувач – Державний бюджет Шевченківського району, ЄДРПОУ 38025367, банк ГУДКСУ у Запорізькій області, МФО 831015.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя М.С. Лазаренко

Дата ухвалення рішення08.08.2014
Оприлюднено08.05.2015
Номер документу43880748
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/4538/14

Постанова від 08.08.2014

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Ухвала від 16.07.2014

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні