Постанова
від 29.04.2015 по справі 820/2762/15
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Харків

29 квітня 2015 р.                                                                       Справа № 820/2762/15

          Харківський окружний адміністративний суд у складі судді Мельникова Р.В.,

розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Основ'янської об'єднаної державної податкової інспекції м.Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергопромпоставка" про припинення юридичної особи, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд припинити юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю "Енергопромпоставка".

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що відповідач зареєстрований як юридична особа та знаходиться на обліку в Основ'янській ОДПІ м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області як платник податків, але більше року не подає до податкового органу податкові декларації, документи фінансової звітності.

          Згідно з п.3 ч.1 ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України ця адміністративна справа розглядається у порядку скороченого провадження.

          Копія ухвали про відкриття скороченого провадження була надіслана відповідачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення за адресою, зазначеною у спеціальному витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. Конверт із судовими документами повернувся до суду з поміткою “за закінченням терміну зберігання”.

З урахуванням положень ч.ч. 8 та 11 ст.35 КАС України, відповідач належним чином повідомлений про наслідки неподання до суду заперечення проти позову.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, прийшов до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Енергопромпоставка" зареєстроване як юридична особа, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осі та фізичних осіб підприємців та перебуває на обліку в Основ'янській ОДПІ м. Харкова ГУ Міндоходів у Харківській області.

Підставою для звернення з позовом у справі є неподання відповідачем звітності до податкових органів більше року, а саме остання звітність була подана 02.11.2010 р. за ІІІ квартали 2010 року, що підтверджується довідкою від 05.05.2015.

Згідно з довідкою від 27.02.2015 відповідач не має заборгованості перед бюджетом.

Відповідно до ч.1 ст.33 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців” від 15 травня 2003 року N755-IV (зі змінами і доповненнями) юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням державних органів, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Згідно ч. 2 згаданого закону, юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

          Частина 2 цієї ст.38 цього ж Закону визначає, що однією з підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством, є неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Підпунктами 16.1.1-16.1.3, 16.1.11 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України (ПК України) встановлено, що платник податків зобов'язаний: стати на облік у контролюючих органах в порядку, встановленому законодавством України; вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів; подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; повідомляти контролюючі органи про зміну місцезнаходження юридичної особи та зміну місця проживання фізичної особи - підприємця.

Строки подання податкових декларацій встановлено п.49.18 ст.49 ПК України.

Згідно з п. 49.2 ПК України, платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Відповідно до пп.20.1.37 та п. 67.2 ПК України, контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

Пунктом 68.1 ст.68 ПК України передбачено, що орган державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців у день державної реєстрації такої особи, державної реєстрації припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, внесення будь-яких інших записів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повинен передати відповідному контролюючому органу повідомлення та відомості з реєстраційної картки про вчинення реєстраційних дій, передбачених законом.

          Враховуючи викладене та беручи до уваги те, що факт неподання відповідачем протягом року до податкової інспекції податкових декларацій, документів фінансової звітності підтверджується матеріалами справи, суд прийшов до висновку, що вимоги позивача обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.158-163, 183-2, 186, 254, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Основ'янської об'єднаної державної податкової інспекції м.Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергопромпоставка" про припинення юридичної особи - задовольнити.

Припинити юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю "Енергопромпоставка" (код 33818297; вул.. Гордієнківська, буд. 8,Харків,61110 ).

Постанова підлягає негайному виконанню.

Копію постанови, після набрання нею законної сили, надіслати реєстраційній службі Харківського міського управління юстиції (просп. Московський, 96-А, м. Харків, 61068).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України.

Суддя                                                                                 Р.В. Мельников

Дата ухвалення рішення29.04.2015
Оприлюднено08.05.2015
Номер документу43881825
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/2762/15

Постанова від 29.04.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Ухвала від 20.03.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні