Постанова
від 06.02.2007 по справі 8/1488-нм
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/1488-НМ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



* 10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, '481-620

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "06" лютого 2007 р. Справа № 8/1488-НМ

Господарський суд Житомирської області у складі:

головуючого судді Давидюка В.К.

при секретарі Сульженко О.Л.

за участю представників сторін:

від позивача Бородін Д.В. (дов. від 21.09.05р.)

від відповідача  Сечін С.М. (дов. №78 від 10.01.07р.)

 

розглянув у відкритому судовому засіданні в м.Житомирі справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Ринок" (м. Житомир)  

до Житомирського обласного державного комунального підприємства по технічній інвентаризації (м. Житомир)

 

про визнання недійсним рішення та зобов'язання зареєструвати право власності на нерухоме майно

Позивач просив визнати недійсним рішення від 24.01.06р. №171 Житомирського обласного державного комунального підприємства по технічній інвентаризації про відмову ТОВ "Ринок" у реєстрації  права власності на тимчасовий універсальний торговельний комплекс по проспекту Миру, 15 в м.Житомирі та зобов'язати Житомирське обласне державне комунальне підприємство по технічній інвентаризації зареєструвати  за ТОВ "Ринок" право власності  на тимчасовий  універсальний торговельний комплекс по проспекту Миру, 15 в м.Житомирі.

В порядку ст. 137 КАС України позивач уточнив позовні вимоги та просить визнати за ним право власності на тимчасовий  універсальний торговельний комплекс по проспекту Миру, 15 в м.Житомирі (перша черга).

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав.

Відповідач у відзиві від 08.11.06р. за №2135 (а.с.15-17) та його представник відповідача позов не визнав, зазначив, що спірні об'єкти є тимчасовими спорудами тому реєстрації не підлягають.

Наказом Міністерства юстиції №7/5 від 07.02.02 відповідач наділений повноваженнями проводити реєстрацію прав власності на нерухоме майно, тобто є суб'єктом владних повноважень, отже спір підлягає вирішенню в порядку адміністративного судочинства.

Заслухавши представників сторін, дослідивши матеріали справи, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до договору оренди земельної ділянки від 29.05.01 Житомирська міська рада надала позивачу в строкове платне володіння і користування земельну ділянку по проспекту Миру, 15 площею 0,2750 га строком на 5 років, починаючи з дати його реєстрації (з 01.06.01р.).

Житомирська міська рада 28.05.03р. на 11 сесії XXIV скликання  постановила рішення №200 "Про надання дозволу  на вибір та обстеження земельних ділянок для збору матеріалів попереднього погодження місця розташування нових об'єктів архітектури та розроблення проектів відведення земельних ділянок" (а.с.19). Пунктом 1 даного рішення надано  дозвіл юридичним та  фізичним особам на вибір та обстеження земельних ділянок для збору матеріалів попереднього погодження місця розташування нових об'єктів архітектури. Пунктом 4 надано дозвіл замовникам, які визначені додатками 1 та 2 вести розроблення проектів відведення земельних ділянок на розміщення об'єктів архітектури за наявності затверджених міськвиконкомом актів вибору та обстеження земельних ділянок і погоджених генеральних планів забудови.

Вищезазначеним рішенням надано ТОВ "Ринок" право проведення будівництва універсального торгівельного комплексу по проспекту Миру, 15 в м.Житомирі на орендованій земельній ділянці відповідно до договору оренди земельної ділянки від 29.05.01р. (а.с.11-12) укладеного між ТОВ "Ринок" та Житомирською міськрадою.

Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради видано ТОВ "Ринок" дозвіл на виконання  будівельних робіт №238 від 30.12.04р. з реконструкції з розширенням території тимчасового універсального  торговельного комплексу по проспекту Миру, 15 (а.с.10).

Рішенням міськвиконкому №62 від 27.01.05р. призначено державну приймальну комісію  якою 19.12.05р. прийнято в експлуатацію реконструкцію з розширенням  території тимчасового універсального торговельного комплексу по проспекту Миру, 15 ТОВ "Ринок" (перша черга) про що складено акт державної приймальної комісії про готовність закінченого будівництвом об'єкта до експлуатації (а.с.8).

Виконавчим комітетом Житомирської міської ради 22.12.05р. прийнято рішення №865 "Про затвердження акту державної комісії по прийняттю в експлуатацію тимчасового універсального торговельного комплексу ТОВ "Ринок" по проспекту Миру, 15 (перша черга)" (а.с.18), яким затверджено акт державної комісії про готовність реконструкцію з розширенням території тимчасового універсального торговельного комплексу ТОВ "Ринок" по проспекту Миру, 15 (перша черга) до експлуатації загальною площею 658,0кв.м. Пунктом 2 даного рішення зобов'язано ТОВ "Ринок" забезпечити зовнішнє освітлення об'єкта в нічний час, його охорону і технічне укріплення з метою схоронності товарно-матеріальних цінностей та утримувати прилеглу до об'єкта по проспекту Миру, 15 територію в належному санітарному стані; закінчити благоустрій прилеглої території згідно проекту до 1 липня 2006 року.

Листом відповідача №171 від 24.01.06 позивачу відмовлено в реєстрації права власності на зазначене нерухоме майно з посиланням на те, що комплекс ринку прийнято в експлуатацію як тимчасовий, а тимчасові об'єкти реєстрації не підлягають.

Заслухавши пояснення представників сторін та дослідивши матеріали справи суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного:

З копії інвентаризаційної справи (а.с.34-76),  оригінал  якої  оглянуто  у   судовому  засіданні,  вбачається, що торгові будівлі універсального торговельного комплексу ТОВ "Ринок" по проспекту Миру, 15, які розташовані на земельній ділянці, з якою пов'язані фундаментом (бутобетонний), переміщення якого без його знецінення неможливе, є капітальною спорудою, тобто є нерухомим майном. Дані торгові будівлі обладнані водопроводом, каналізацією, електропостачанням.

Згідно статті 182 ЦК України право власності на нерухоме майно підлягає державній реєстрації. Відмова у державній реєстрації права на нерухомість може бути оскаржена до суду.

Відповідно до пункту 1.6 Тимчасове положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, яке затверджене Наказом Міністерства юстиції №7/5 від 07.02.02, реєстрації підлягають права власності на об'єкти нерухомого майна, будівництво яких закінчено та які прийняті в експлуатацію у встановленому порядку, за наявності матеріалів технічної інвентаризації, підготовлених тим БТІ, яке проводить реєстрацію права власності на ці об'єкти.

Відповідно до пункту 1.1 "Положення про порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт", затвердженого Наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 5 грудня 2000 року N 273 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 грудня 2000 р. за N 945/5166 дозвіл на виконання будівельних робіт з нового будівництва, реконструкції, реставрації та капітального ремонту будинків, споруд та інших об'єктів, розширення і технічного переоснащення (далі - роботи з будівництва) є документом, що посвідчує право забудовника (замовника) та генерального підрядника на виконання будівельних робіт, у відповідності до затвердженої проектної документації, підключення до інженерних мереж та споруд та надає право відповідним службам на видачу ордера на проведення земляних робіт. Дане положення встановлює порядок та умови надання дозволу на виконання будівельних робіт з нового будівництва, розширення, реконструкції, технічного переоснащення, реставрації та капітального ремонту об'єктів. Розділ 4. цього положення містить вичерпний перелік будівельних робіт, на які не вимагається дозвіл.

З представлених суду доказів достовірно встановлено, що будівництво закінчено, об'єкт прийнятий в експлуатацію, матеріали технічної інвентаризації виготовлені відповідачем.

Зі змісту акту державної приймальної комісії та рішення виконкому Житомирської міської ради №865 від 22.12.05р. та з огляду на викладене вбачається, що слово "тимчасового"  не відноситься до торгових будівель. Крім того слід зазначити, що виходячи з технічних характеристик об'єкту, які містяться в архітектурно-планувальному завданні, в інвентаризаційній справі, враховуючи, що державною приймальною комісією не встановлено відступів від проекту та технічних умов, зазначений об'єкт нерухомості не може вважатися тимчасовою спорудою.

Відповідно до ч.2 статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України суд може прийняти іншу постанову, яка б гарантувала захист прав особи.

Відповідно до ч.1 статті 182, ч.2 статті 331 ЦК України право власності на нерухоме майно виникає з моменту державної реєстрації.

Позовна вимога в частині визнання права власності підлягає задоволенню. Відмовляючи позивачу в реєстрації нерухомого майна відповідач тим самим не визнає за позивачем його право власності, отже порушує це право.

З урахуванням викладеного право позивача підлягає захисту в судовому порядку шляхом визнання за ним права власності на зазначений об'єкт - тимчасовий універсальний торговельний комплекс ТОВ "Ринок" по проспекту Миру, 15 в м.Житомирі (перша черга).

Відповідно до ч.1 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати в сумі 3,40 грн. підлягають стягненню на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Ринок" з Державного бюджету України.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159, 160 Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Позов задовольнити.

2.Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю "Ринок" (м.Житомир, вул.Київська, 99; код 30273375) право власності на універсальний торговельний комплекс по проспекту Миру, 15 в м,Житомирі.

3.Стягнути з Державного бюджету України на користь Товариством з обмеженою відповідальністю "Ринок" (м.Житомир, вул.Київська, 99; код 30273375) 3,40 грн. судових витрат.

Постанова може бути оскаржена до Житомирського апеляційного господарського суду шляхом подання заяви про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня викладення постанови в повному обсязі та подання апеляційної скарги протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя Давидюк В.К.      

Дата підписання постанови "____"


2007р.

Друк:

1 - в справу

2 - позивачу

3 - відповідачу

 

Дата ухвалення рішення06.02.2007
Оприлюднено21.08.2007
Номер документу439637
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/1488-нм

Постанова від 06.02.2007

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні