Ухвала
від 28.04.2015 по справі 25/5005/9498/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

28.04.15р. Справа № 25/5005/9498/2012 Суддя господарського суду Дніпропетровської області Полєв Д.М.

при секретарі судового засідання Карпенко К.М.

за участю представників сторін:

від кредитора: не з'явився

від боржника: ліквідатор Ткаченко Д.В.

в засіданні приймали участь: -

розглянувши справу

за заявою Управління Пенсійного фонду України в Індустріальному районі м. Дніпропетровська, м. Дніпропетровськ

до боржника Акціонерного товариства "Дніпропетровська будівельна фірма "Містобуд", м. Дніпропетровськ, 49079, вул. Комісара Крилова, 2-А (ЄДРПОУ 21927008)

про визнання банкрутом

СУТЬ СПОРУ:

Розглядається клопотання ліквідатора про погодження реалізації майнових активів банкрута, що включено до складу ліквідаційної маси та є предметами забезпечення ПАТ "АКБ Банк", а саме: розукомплектований кран баштового пересувного типу КБ-405-1А, заводський номер 916, 1988 року випуску, виробництва - Кранобудівного заводу ім. М.І. Калініна. Крім того, ліквідатор просить встановити порядок його продажу.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення ліквідатора, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Суть справи викладено в ухвалі господарського суду від 06.11.2012р.

Постановою суду від 20.11.2012р. АТ "Дніпропетровська будівельна фірма "Містобуд" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Ткаченко Д.В.

27.03.2015р. арбітражним керуючим надало клопотання про надання згоди на продаж майна АТ «ДБФ «Містобуд», яке забезпечує кредиторські вимоги ПАТ «АКБ Банк», а саме: розукомплектований кран баштовий пересувного типу КБ-405-1А, заводський номер 916 , 1988 року випуску, виробництва - Кранобудівного заводу ім. М.І. Калініна; встановлення порядку продажу майна банкрути відповідно до вимог Закону, а саме у вигляді цілісного майнового комплексу, за наступними параметрами:

1. Провести аукціон з продажу цілісного майнового комплексу АТ «ДБФ «Містобуд», що складається з розукомплектованого крану баштового пересувного типу КБ-405-1А, заводський номер 916, 1988 року випуску, виробництва - Кранобудівного заводу ім. М.І. Калініна, за початковою вартістю яка є сукупністю визнаних у встановленому Законом порядку вимог кредиторів, а саме за 381972,46грн. без можливості зниження початкової вартості;

2. У разі закінчення аукціону без визначення переможця або визнання аукціону таким, то не відбувся, провести повторний аукціон з продажу цілісного майновою комплексу АТ «ДБФ «Містобуд», що складається з розукомплектованого крану баштового пересувного типу КБ-405-1А, заводський номер 916, 1988 року випуску, виробництва - Кранобудівного заводу ім. М.І. Калініна, за початковою вартістю яка зменшена на 20% відсотків щодо початкової вартості відповідного попереднього аукціону, з можливістю зниження початкової вартості, але не нижче, ніж до граничної вартості, яка становить 50 відсотків початкової вартості повторного аукціону;

3. У разі закінчення повторного аукціону без визначення переможця або визнання аукціону таким, що не відбувся, провести другий повторний аукціон з продажу цілісного майнового комплексу АТ «ДБФ «Містобуд», що складається з розукомплектованого крану баштового пересувного типу КБ-405-1А, заводський номер 916, 1988 року випуску, виробництва - Кранобудівною заводу ім. М.І. Калініна, за початковою вартістю яка зменшена на 20% відсотків щодо початкової вартості відповідного попереднього повторного аукціону, з можливістю зниження початкової вартості на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір.

4. У разі якщо продати майно банкрута - АТ «ДБФ «Містобуд» у вигляді цілісного майнового комплексу на вдалося, ліквідатору здійснити продаж манна АТ «ДБФ «Містобуд» частинами, відповідно до вимог Закону, за відповідною згодою заставного кредитора - ПАТ «АКБ Банк», або господарського суду.

Заставний кредитор ПАТ "АКБ Банк" (далі - банк) не надав ліквідатору погодження на продаж майна, мотивуючи тим, що відповідно до ч. 3 ст. 51 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" затверджено способи та порядок реалізації активів ПАТ "АКБ Банк", які не передбачають відчуження заставного майна банку, в зв'язку з чим уповноваження особа не може надати згоду на реалізацію майна банкрута.

Банк у листі від 08.04.2015р. №05/98-31 заперечує проти визначеного ліквідатором розміру оцінки заставного майна та заперечує проти задоволення клопотання ліквідатора мотивуючи необхідністю проведення оцінки майна банкрута суб'єктом оціночної діяльності з числа осіб, акредитованих Фондом гарантування вкладів фізичних осіб для визначення оціночної вартості заставного майна.

Проте банком не подано клопотання в порядку ст. 58 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" про проведення незалежної оцінки майна.

28.04.2015р. до суду надійшло клопотання банку про погодження початкової вартості заставного майна, визначеного ліквідатором банкрута.

Розглянувши клопотання ліквідатора встановлено наступне.

Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції Закону 19.01.2013р.) положення цього Закону, що регулюють продаж майна в провадженні у справі про банкрутство, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до ст. 43 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон) майно, яке підлягає реалізації у ліквідаційній процедурі, оцінюється ліквідатором. Початковою вартістю цілісного майнового комплексу є сукупність визнаних у встановленому цим Законом порядку вимог кредиторів.

Статтею 42 Закону передбачено, що майно банкрута, що є предметом забезпечення, не включається до складу ліквідаційної маси і використовується виключно для задоволення вимог кредитора за зобов'язаннями, які воно забезпечує. Продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в порядку, передбаченому цим Законом, виключно за згодою кредитора, вимоги якого воно забезпечує, або суду.

Відповідно до ст. 44 Закону після проведення інвентаризації та оцінки майна ліквідатор здійснює продаж майна банкрута способом, обраним для його продажу за найвищою ціною: проведення аукціону, продаж безпосередньо юридичній або фізичній особі. Ліквідатор організовує проведення аукціону з продажу активів банкрута з урахуванням вимог цього Закону.

Згідно ст.49 Закону продаж майна боржника в провадженні у справі про банкрутство здійснюється в порядку, встановленому цим Законом, шляхом проведення торгів у формі аукціону, за винятком майна, продаж якого відповідно до законодавства України здійснюється шляхом проведення закритих торгів.

Частинами 1, 2 ст.65 Закону визначено, якщо інше не встановлено договором, у разі закінчення аукціону без визначення переможця протягом місяця (у разі продажу нерухомого майна - двох місяців) організатор аукціону зобов'язаний провести повторний аукціон. Якщо інше не встановлено договором, у разі закінчення повторного аукціону без визначення переможця протягом місяця організатор аукціону зобов'язаний провести другий повторний аукціон.

Відповідно до ч.3 ст.65 Закону, якщо інше не встановлено договором, початковою вартістю повторного аукціону, другого повторного аукціону є вартість, зменшена на 20 відсотків щодо початкової вартості відповідно попереднього аукціону, попереднього повторного аукціону.

Згідно ч.ч. 2, 3 ст.66 Закону повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової вартості, але не нижче, ніж до граничної вартості, яка становить 50 відсотків початкової вартості, вказаної в оголошенні про проведення аукціону. Якщо інше не встановлено договором про проведення аукціону, другий повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової вартості.

Відповідно до ч.4 ст.42 Закону майно банкрута, що є предметом забезпечення, не включається до складу ліквідаційної маси і використовується виключно для задоволення вимог кредитора за зобов'язаннями, які воно забезпечує.

Продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в порядку, передбаченому цим Законом, виключно за згодою кредитора, вимоги якого воно забезпечує, або суду.

Таким чином, нормами Закону встановлено обов'язок арбітражного керуючого отримувати згоду забезпеченого кредитора або суду на продаж заставного майна боржника, а сам порядок такого продажу визначений розділом IV Закону.

Враховуючи наведене, з метою здійснення реалізації заставного майна для погашення вимог заставного кредитора, суд в порядку ст. 42 Закону вважає за необхідне клопотання ліквідатора задовольнити частково, погодивши продаж майна банкрута. В решті вимог клопотання слід відхилити, оскільки суд не має підстав погоджувати встановлені Законом початкову вартість та порядок продажу майна банкрута.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, ст. ст. 41, 42, 43, 44, 49, 65, 66 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання ліквідатора акціонерного товариства "Дніпропетровська будівельна фірма "Містобуд", м. Дніпропетровськ арбітражного керуючого Ткаченко Д.В. №01-34/02-14/80 від 24.03.2015р. задовольнити частково.

Погодити продаж майна Акціонерного товариства "Дніпропетровська будівельна фірма "Містобуд", м. Дніпропетровськ, 49079, вул. Комісара Крилова, 2-А (ЄДРПОУ 21927008), що включено до складу ліквідаційної маси та є предметами забезпечення вимог ПАТ "АКБ Банк", а саме:

- розукомплектований кран баштового пересувного типу КБ-405-1А, заводський номер 916, 1988 року випуску, виробництва - Кранобудівного заводу ім. М.І. Калініна.

Ліквідатору провести продаж майна Акціонерного товариства "Дніпропетровська будівельна фірма "Містобуд", м. Дніпропетровськ, 49079, вул. Комісара Крилова, 2-А (ЄДРПОУ 21927008), що є предметом забезпечення вимог ПАТ "АКБ Банк" в порядку та на умовах визначених ст.ст. 64, 65, 66 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Суддя Д.М. Полєв

вик. Матросова

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення28.04.2015
Оприлюднено12.05.2015
Номер документу43990830
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —25/5005/9498/2012

Ухвала від 15.11.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 19.10.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 14.06.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 22.12.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 30.07.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 21.07.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 21.07.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 21.07.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 28.04.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 09.04.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні