Рішення
від 29.04.2015 по справі 925/368/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 квітня 2015 року Справа № 925/368/15

Господарський суд Черкаської області в особі судді Гури І.І., при секретарі судового засідання Мирошниченко Б.В., за участю представника позивача - Ченцов О.Є. за довіреністю, розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Черкаси у приміщенні господарського суду Черкаської області справу за позовом Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області, м. Черкаси до державного підприємства "Уманський лікеро-горілчаний завод", м. Умань Черкаської області про стягнення 9021,96 грн., -

УХВАЛИВ:

Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області (далі за текстом - позивач) звернувся до господарського суду Черкаської області з позовом до державного підприємства "Уманський лікеро-горілчаний завод" (далі за текстом - відповідач), у якому просить суд стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість по договору в розмірі 7805,62 грн., 3 % річних в розмірі 121,90 грн., інфляційні втрати в розмірі 1094,44 грн., всього загальну суму 9021,96 грн.

Відповідач участі свого представника в судове засідання не забезпечив, відзив на позов не подав. Ухвала суду про порушення провадження у справі надіслана на адресу відповідача, що вказана у позовній заяві і відповідає інформації про юридичну адресу відповідача, що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, повернулась до суду з довідкою пошти: "за закінченням терміну зберігання".

Згідно ст. 64, ст. 75 ГПК України справа розглянута за наявними у ній матеріалами.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав з підстав, вказаних у позовній заяві.

Згідно ст. 85 ГПК України у судовому засіданні оголошені вступна та резолютивна частини рішення.

Суд, дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, встановив наступне.

06.09.2007 між державною аварійно-рятувальною службою - Аварійно -рятувальний загін спеціального призначення ГУ МНС України в Черкаській області (позивач у справі, далі за договором - аварійно-рятувальна служба) та (відповідач у справі, далі за договором - об'єкт) державним підприємством "Уманський лікеро-горілчаний завод" (відповідач у справі, далі за договором - об'єкт) укладено договір №39 на постійне та обов'язкове обслуговування державними аварійно - рятувальними службами об'єктів та окремих територій (далі - Договір).

Договір містить, зокрема, такі умови:

Предметом договору є організація та здійснення аварійно-рятувальною службою аварійно-рятувального обслуговування об'єкта з метою своєчасного реагування та виконання аварійно-рятувальних робіт при виникненні на об'єкті надзвичайної ситуації, а також профілактичної роботи із запобігання (профілактики) виникненню надзвичайних ситуацій техногенного та природнього характерів, спрямованої на поліпшення техногенної безпеки об'єктів (територій) та підвищення рівня підготовленості об'єкта до рятування людей та ліквідації надзвичайних ситуацій (п. 1 Договору).

Для виконання покладених завдань аварійно-рятувальна служба зобов'язана: здійснювати добір основного складу аварійно-рятувальної служби відповідного кваліфікаційного рівня та стану здоров'я, придатного до роботи в екстремальних умовах. Постійно підтримувати необхідний фізичний, психологічний рівень підготовки рятувальників та високий рівень професіоналізму для проведення аварійно-рятувальних робіт; забезпечувати функціонування структурних підрозділів у режимі постійної готовності до виконання необхідного комплексу аварійно-рятувальних робіт в умовах надзвичайної ситуації або загрози її виникнення у кількості 1 оперативних одиниць згідно з нормативом виїзду на об'єкт, що регламентується планами реагування на надзвичайні ситуації (планами ліквідацій аварій, планами локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій); створювати та підтримувати у належному стані відповідні матеріально-технічні резерви для проведення аварійно-рятувальних робіт; організовувати ремонт та технічне обслуговування аварійно-рятувальних засобів, зазначених у табелі оснащення; під час ліквідації надзвичайних ситуацій забезпечувати: (перераховано); зберігати інформацію про державну та комерційну таємницю, яка стала відома у зв'язку з виконанням службових обов'язків (п. 2 Договору).

Вартість функціонування структурних підрозділів аварійно-рятувальної служби у режимі постійної готовності до виконання необхідного комплексу аварійно-рятувальних робіт в умовах надзвичайної ситуації або загрози її виникнення у кількості 1 оперативних одиниць складає 7,5 % від загальної вартості постійного та обов'язкового обслуговування об'єкта (117285.00), а саме 8796,36 грн. на рік. Оплата за виконання аварійно-рятувальних робіт виконується за фактичними витратами на їх виконання на підставі підтверджувальних документів (актів, відомостей обліку робочого часу тощо). За додатковою угодою сторін можливі інші види розрахунків, що не порушують чинне законодавство України (п.4.1.).

Плата за обслуговування об'єкта аварійно-рятувальною службою здійснюється щомісячним перерахуванням коштів у визначені строки згідно з наданим рахунком (п.4.2.).

Договір вступає в силу з 06.09.2007 (п. 6.1.).

Дія договору може бути припинена у разі виключення об'єкта з переліку об'єктів, які підлягають постійному та обов'язковому обслуговуванню державними аварійно-рятувальними службами, а також зникнення причин, які зумовлюють небезпеку виникнення надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру (п. 6.2.).

При відмові від послуг аварійно-рятувальної служби об'єкт повинен не пізніше як за місяць письмово попередити про це іншу сторону (п. 6.3.).

Сторони уклали Додаток від 02.09.2009 до Договору про таке: в зв'язку з складним фінансовим становищем підприємства та зменшенням об'єму виробництва, зменшується вартість обслуговування аварійно-рятувальною службою, яка складає 4,5% від загальної вартості постійного та обов'язкового обслуговування об'єкта (117285.00), а саме 5277.84 грн. на рік.

Позивач на виконання умов Договору надав послуги, зокрема за період з 14 грудня 2010 року по 05 червня 2012 року, що підтверджується нарядами на службу, рахунками.

Відповідач оплату за надані послуги за вказаний період не здійснив, докази оплати суду не надав.

Оцінюючи докази у справі в їх сукупності, суд вважає позовні вимоги підлягаючими частковому задоволенню, з огляду на наступне.

Загальні умови виконання господарських зобов'язань визначені главою 22 ГК України. Статтею 193 ГК України передбачено, що до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених ГК України.

Договір, на який посилається позивач, як на підставу позовних вимог, є договором про надання послуг, загальні положення про який встановлені главою 63 Цивільного кодексу України ( далі - ЦК України).

Відповідно до ст. 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов'язання.

У ч. 1 ст. 903 ЦК України встановлено, що якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

У п. 4.2. Договору встановлено, що плата за обслуговування об'єкта аварійно-рятувальною службою здійснюється щомісячним перерахуванням коштів у визначені строки згідно з наданим рахунком.

У наданих рахунках строк для оплати вказаний не був.

Згідно зі ст. 530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Вимоги про оплату надсилались в листах № 350 від 12.08.2014 (відправка 13.08.2014 згідно чеку Укрпошти), № 14 від 17.01.2015 (відправка - 17.01.2015 згідно чеку Укрпошти).

Отже, строк оплати згідно ч. 2 ст. 530 ЦК України за надані послуги настав.

У листі від 31.05.2012 вих. № 45 відповідач просить позивача розірвати Договір.

У листі від 06.06.2012 № 189 позивач повідомив відповідача, що розглянувши його лист № 45 від 31.05.2012, згідний розірвати Договір, вказавши, що таким чином договір є розірваним з 06.06.2012, просить погасити заборгованість за період з 14.12.2010 по 05.06.2012, яка станом на 06.06.2012 становить 12629,44 грн.

Відповідач не здійснив оплату, наданих позивачем послуг за період з 14.12.2010 по 05.06.2012 в сумі 7805,62 грн.

Позивач, враховуючи нормативний строк пересилання рекомендованого листа у межах області - 4-денний і семиденний строк для виконання вимоги від 12.08.2014 № 350, встановлений, ст. 530 ЦК України, враховуючи дату відправки вимоги - 13.08.2014, визначив днем початку прострочення відповідачем оплати за надані позивачем послуги - 25.08.2014, що відповідає вимогам ст. 530 ЦК України.

Згідно ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивач згідно ст. 625 ЦК України нарахував 3% річних за період з 25.08.2014 по 02.03.2015 (дата, визначена позивачем) в сумі 121,90 грн. та інфляційні за період вересень 2014 по січень 2015 року (включно). в сумі 1094,44 грн. Дані розрахунки перевірені судом, вони є обґрунтованими, відповідають обставинам справи та арифметично вірні.

Отже, позов підлягає повному задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати, понесені останнім при поданні позову, а саме: 1 827 грн. судового збору.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з державного підприємства "Уманський лікеро-горілчаний завод" (Черкаська обл., м. Умань, вул. Ленінської Іскри, буд. 27, ідентифікаційний код 14216689) на користь Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області ( м. Черкаси, вул. Сумгаїтська, 4, ідентифікаційний код 25576385) - 7805,62 грн. основного боргу, 121,90 грн. 3 % річних , 1094,44 грн. інфляційних та 1827,00 грн. судового збору.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд Черкаської області протягом 10 днів з дня складення повного рішення.

Повне рішення складено 06 травня 2015 року.

Суддя І.І. Гура

Дата ухвалення рішення29.04.2015
Оприлюднено12.05.2015
Номер документу43991983
СудочинствоГосподарське
Сутьюридичну адресу відповідача, що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, повернулась до суду з довідкою пошти: "за закінченням терміну зберігання". Згідно ст. 64, ст. 75 ГПК України справа розглянута за наявними у ній матеріалами. У судовому засіданні представник позивача

Судовий реєстр по справі —925/368/15

Рішення від 29.04.2015

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Гура І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні