Рішення
від 06.05.2015 по справі 916/1145/15-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"06" травня 2015 р.Справа № 916/1145/15-г

За позовом : Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "Укргазбанк"

До відповідача : Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРЕСТ-НАФТОКАР"

про стягнення 17990,71 грн.

Суддя Д'яченко Т.Г.

Представники сторін:

Від позивача: Недзельська О.І., за довіреністю

Від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ : Позивач - Публічне акціонерне товариство Акціонерний банк "Укргазбанк" звернувся до господарського суду Одеської області з позовною заявою, в якій просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРЕСТ-НАФТОКАР" заборгованість за договором про відкриття рахунку в цінних паперах №550/06 від 03.07.2006р. в розмірі 17 990,71 грн., з яких 9 950 грн. заборгованість за абонентську плату, 2258,90 грн. - інфляційні збитки, 645,97 грн. - сума 3%річних з простроченої суми, 160, 84 грн. пеня в межах строку позовної давності, 4975 грн. штраф за невиконання умов договору.

Товариством з обмеженою відповідальністю "ТРЕСТ-НАФТОКАР" відзиву на позовну заяву та витребуваних судом документів не надано, відповідач свого права на захист не використав, хоч і повідомлявся про час та місце проведення судового засідання належним чином, шляхом надіслання ухвал суду на адресу реєстрації, однак надіслана кореспонденція суду повернулась без вручення, у зв'язку з відсутністю відповідача за юридичною адресою, що вбачається з відповідної відмітки поштової організації на поштовому відправленні, яке повернулось до суду. За наведених обставин, суд вважає можливим розглядати справу за наявними в ній матеріалами в порядку ст. 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши в судовому засіданні пояснення представника позивача, суд встановив.

03 липня 2006р. між Відкритим акціонерним товариством акціонерний банк „Укргазбанк" (Зберігач) та Товариством з обмеженою відповідальністю „ТРЕСТ - НАФТОКАР" (Депонент) було укладено договір про відкриття рахунку в цінних паперах №550/06.

У відповідності до п. 1 договору Депонент доручає, а Зберігач зобов'язується надавати Депоненту послуги відносно відкриття та ведення рахунку в цінних паперах, зберігання належних Депоненту цінних паперів, проведення операцій по даному рахунку, отримання прибутку по цінним паперам на викладених умовах згідно Положення про депозитарну діяльність, затвердженого ДКЦПФР від 26 травня 1998 року за №61, внутрішньому положенню Зберігача цінних паперів та інших внутрішніх документах Зберігача, чинному законодавству України та на підставі розпоряджень Депонента.

Пунктами 2.3. та 3. Договору передбачено зобов'язання Депонента оплатити послуги Зберігача у відповідності з затвердженими тарифами Зберігача, котрі є невід'ємною частиною даного договору. Оплата послуг Зберігача включає в себе абонентську плату та вартість послуг в залежності від виконання дій та/або операцій, згідно з тарифами Зберігача. Плата за послуги надані Зберігачем, вноситься Депонентом щомісячно до 15 числа наступного за тим місяцем, в якому надавалися послуги.

У відповідності до умов договору про відкриття рахунку в цінних паперах №№550/06 від 03.07.2006р. Товариством з обмеженою відповідальністю „ТРЕСТ-НАФТОКАР" було подано заявку від 03.07.2006р. про відкриття рахунку в цінних паперах.

Як вбачається з письмових пояснень представника позивача, впродовж дії договору про відкриття рахунку в цінних паперах №№550/06 від 03.07.2006р. у період з 16.02.2012р. по 16.12.2014р. Відкритим акціонерним товариством акціонерний банк „Укргазбанк" надано Товариству з обмеженою відповідальністю „ТРЕСТ - НАФТОКАР" послуги за договором на загальну суму 9950 грн., що підтверджується також даними розрахунків позивача та даними виписки з особового рахунку про прострочені доходи за депозитарні послуги відповідача з 03.07.2006р. по 15.01.2015р.

Як вбачається з п. 1.3 статуту ПАТ „Укргазбанк", Публічне акціонерне товариство акціонерний банк „Укргазбанк" є правонаступником Відкритого акціонерного товариства акціонерний банк „Укргазбанк".

Як зазначається представником позивача, Товариством з обмеженою відповідальністю „ТРЕСТ - НАФТОКАР" неналежним чином виконувались прийняті на себе зобов'язання по сплаті вартості отриманих послуг, у зв'язку з чим за період з 16.02.2012р. по 15.01.2015р. у відповідача виникла заборгованість , яка становить 9 950 грн.

Пунктом 6 Договору сторони передбачили, що у випадку затримки сплати вартості наданих послуг Зберігача Депонент сплачує Зберігачу пеню у розмірі 0,5% від загальної суми (за кожен день прострочення), що підлягає сплаті, якщо платіж за надані Депоненту депозитарні послуги прострочено більш ніж на тридцять днів, то така дія Депонента вважається відмовою від виконання умов даного договору та зобов'язує Депонента сплатити штраф у розмірі 50 % від суми заборгованості Депонента, визначеної на день фактичної сплати.

У зв'язку з простроченням сплати вартості отриманих послуг, позивачем здійснено розрахунок пені (розрахунок проведено за кожним з періодичних платежів на строк, що не перевищує 6 місяців з застосуванням у розрахунку подвійної облікової ставки НБУ), 3% річних (розрахунок проведено станом на 15.01.2015р. за весь фактичний період прострочення за кожним з періодичних платежів), інфляційних (розрахунок проведено станом по грудень 2014р. за весь фактичний період прострочення за кожним з періодичних платежів із застосуванням офіційно встановлених індексів інфляції) та штрафу (розрахунок здійснено з урахуванням п. 6 Договору, із розрахунку 50% від суми заборгованості). Так, відповідно до даних такого розрахунку за відповідачем рахується 9 950 грн. основної заборгованості, 2258,90 грн. інфляційних збитків, 645,97 грн. суми 3% річних з простроченої суми, 160,84 грн. пені, 4975 грн. штрафу за невиконання умов договору.

Позовні вимоги обґрунтовані невиконанням прийнятих на себе договірних зобов'язань відповідачем та направлені на стягнення з відповідача заборгованості за договором про відкриття рахунку в цінних паперах №550/06 від 03.07.2006р. у сумі 17 990,71, з яких 9 950 грн. заборгованість за абонентську плату, 2 258,90 інфляційні збитки, 645, 97 грн. сума 3% річних з простроченої суми, 160, 84 грн. пеня в межах строку позовної давності та 4 975 грн. штраф за невиконання умов договору.

Суд, розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення представника позивача, проаналізувавши норми чинного законодавства, дійшов наступних висновків.

Статтею 193 Господарського Кодексу України та статтею 526 Цивільного Кодексу України передбачено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається, крім випадків, передбачених законом. (ч.ч.1, 7 ст.193 ГК України).

Ст. 5 Закону України „Про депозитарну систему України" передбачено, що рахунок у цінних паперах депонента відкривається депозитарною установою на підставі договору про обслуговування рахунка в цінних паперах власнику цінних паперів, співвласникам цінних паперів або нотаріусу, на депозит яких внесено цінні папери, а також самій депозитарній установі (на підставі наказу керівника цієї депозитарної установи) або Національному банку України відповідно до законодавства. Договір про обслуговування рахунка в цінних паперах укладається між депонентом та депозитарною установою, відповідно до якого депозитарна установа в установленому Комісією порядку на рахунку у цінних паперах веде облік цінних паперів, що належать власникові, співвласникам цінних паперів, у разі зарахування цінних паперів на депозит нотаріуса - відповідному кредиторові, а також облік прав зазначених осіб на цінні папери, що обліковуються на певному рахунку у цінних паперах, та обмеження таких прав.

Відповідно до п. 1 ст. 628 Цивільного Кодексу України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідно вимог ст. 629 Цивільного Кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Дослідивши обставини спору, судом було встановлено факт неналежного виконання Товариством з обмеженою відповідальністю "ТРЕСТ-НАФТОКАР" прийнятих на себе зобов'язань за умовами договору про відкриття рахунку в цінних паперах №550/06 від 03.07.2006р. в частині сплати наданих послуг.

Приймаючи до уваги те, що позовні вимоги Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "Укргазбанк" про стягнення заборгованості в розмірі 9950 грн. підтверджуються наявними в матеріалах справи доказами, не спростовані відповідачем, суд вважає їх обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно з ч.2 ст. 218 Господарського Кодексу України учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення. У разі якщо інше не передбачено законом або договором, суб'єкт господарювання за порушення господарського зобов`язання несе господарсько-правову відповідальність, якщо не доведе, що належне виконання зобов`язання виявилося неможливим внаслідок дії непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин за даних умов здійснення господарської діяльності.

Відповідно до ст. 230 Господарського Кодексу України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Згідно ст. 549 Цивільного Кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Статтею 3 Закону України „Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" встановлено, що розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Згідно формули розрахунку пені, наведеної в листі Національного банку України №25-011/388-1707 від 12.03.1997р. на виконання Закону України „Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань", сума простроченого платежу помножена на розмір пені за кожен день прострочення у відсотках, розділена на сто та помножена на кількість днів прострочення платежу буде дорівнювати сумі пені за прострочення платежу.

Частиною 2 ст. 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Пунктом 6 Договору сторони передбачили, що у випадку затримки сплати вартості наданих послуг Зберігача Депонент сплачує Зберігачу пеню у розмірі 0,5% від загальної суми (за кожен день прострочення), що підлягає сплаті, якщо платіж за надані Депоненту депозитарні послуги прострочено більш ніж на тридцять днів, то така дія Депонента вважається відмовою від виконання умов даного договору та зобов'язує Депонента сплатити штраф у розмірі 50 % від суми заборгованості Депонента, визначеної на день фактичної сплати.

Суд, перевіривши розрахунок Позивача щодо сплати Відповідачем 2258,90 грн. інфляційних збитків, 645,97 грн. суми 3% річних з простроченої суми, 160,84 грн. пені, 4975грн. штрафу за невиконання умов договору, вважає його вірним, а вимоги про їх стягнення правомірними.

Приймаючи до уваги вищевикладене, суд дійшов висновку про необхідність задоволення позовних вимог зі стягненням з відповідача заборгованості за про відкриття рахунку в цінних паперах №550/06 від 03.07.2006р. в розмірі 17990,71 грн., з яких 9950 грн. основна заборгованість, 2258,90 грн. інфляційні збитки, 645,97 грн. сума 3% річних 160,84грн. пеня та 4975 грн. штраф за невиконання умов договору.

На підставі ст. ст. 44, 49 ГПК України витрати по сплаті судового збору в сумі 1827 грн. покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРЕСТ-НАФТОКАР" (65125, м. Одеса, вул. Канатна, буд. 4, код 34423997) на користь Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "Укргазбанк" (03087, м. Київ, вул. Єреванська, 1, код 23697280) заборгованість за договором про відкриття рахунку в цінних паперах №550/06 від 03.07.2006р. в розмірі 17990 (сімнадцять тисяч дев'ятсот дев'яносто) грн. 71 коп., з яких 9950 (дев'ять тисяч дев'ятсот п'ятдесят) грн. основна заборгованість, 2258 (дві тисячі двісті п'ятдесят вісім) грн. 90 коп. інфляційні збитки, 645 (шістсот сорок п'ять) грн. 97 коп. сума 3 % річних, 160 (сто шістдесят) грн. 84 коп. сума пені, 4 975 (чотири тисячі дев'ятсот сімдесят п'ять) грн. штраф за невиконання умов договору та 1827 (тисяча вісімсот двадцять сім) грн. судового збору.

Повний текст рішення складено 07 травня 2015 р.

Рішення набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя Т.Г. Д'яченко

Дата ухвалення рішення06.05.2015
Оприлюднено13.05.2015
Номер документу44033543
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 17990,71 грн

Судовий реєстр по справі —916/1145/15-г

Рішення від 06.05.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 01.04.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 20.03.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні