Постанова
від 05.05.2015 по справі 819/1137/15-а
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/1137/15-a

05 травня 2015 р.м.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі розглянувши у письмовому провадженні у м. Тернополі адміністративну справу за позовом Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС в Тернопільській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Екотек» про стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ:

Тернопільська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Тернопільській області звернулась до суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Екотек» про стягнення податкового боргу в сумі 13 410,86 грн.

В обґрунтування заявлених вимог посилається на те, що відповідач несвоєчасно та не в повному обсязі сплачував узгодженні суми податкового зобов'язання, що призвело до виникнення податкового боргу на суму 13 410,86 грн.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, подав до суду клопотання про розгляд справи без його участі в якому позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, подав до суду клопотання про розгляд справи без його участі в якому позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши подані докази, суд вважає, що позов підставний і підлягає до задоволення, виходячи з наступних міркувань.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Екотек» зареєстроване органами державної реєстрації як юридична особа та перебуває на обліку у Тернопільській ОДПІ ГУ ДФС в Тернопільській області як платник податків і відповідно до ст. 67 Конституції України та ст. 36 Податкового кодексу України на нього покладений обов'язок сплачувати податки і збори в порядку і розмірах у встановлені законами терміни.

Згідно пп. 14.1.39. п. 14.1. ст. 14 ПК України грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк) (пп. 14.1.156. п. 14.1. ст. 14 ПК-України).

В порушення вищевказаних норм, відповідач несвоєчасно та не в повному обсязі сплачував узгодженні суми грошових зобов'язань, що призвело до виникнення податкового боргу на загальну суму 13 410,86 грн. в тому числі по платежах:

- податок на додану вартість -13 409,97 грн.

- податок на прибуток приватних підприємств-0,89 грн.

Судом встановлено, що заборгованість по сплаті податку на додану вартість виникла у зв'язку із несплатою узгодженого податкового зобов'язання нарахованого згідно податкової декларації № 9074165360від 22.12.2014 року, податкової декларації №9078708695 від 20.01.2015 року., податкової декларації №9042878842 від 19.03.2015 року. Згідно розрахунку суми позовних вимог по платежу – податок на додану вартість (а.с.13), 13.02.2015 року відповідач невчасно сплатив 3 160,00 грн. внаслідок чого контролюючим органом нараховано ТОВ «Торговий дім «Екотех» 100,05 грн. пені також, як вбачається із даного розрахунку, по даному платежу у відповідача є переплата в розмірі 755,08 грн. Враховуючи дану переплату сума податкового боргу по податку на додану вартість яка підлягає до стягнення у судовому порядку становить 13 409,97 грн.

Згідно довідки про наявність податкового боргу ТОВ «Торговий дім «Екртех» станом на 17.04.2015 року (а.с. 12) за відповідачем рахується борг по податку на прибуток приватних підприємств у розмірі 0,89 грн. пені.

Відповідно до п.59.1 ст.59 ПК України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

З метою виконання вимог ст.59 ПК України та вжиття заходів з погашення заборгованості податковим органом було сформовано та надіслано платнику податків податкову вимогу форми «Ю» № 298-25 від 14.01.2015 р. (а.с.17) рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Дана вимога вручена уповноваженому представнику ТОВ «Торговий дім «Екотех» 16.01.2015 року, однак це не призвело до погашення податкового боргу.

Відповідно до п.п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податковим боргом платника податків визнається сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до п.п. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України органи доходів і зборів мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Згідно п.п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам доходів і зборів, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Згідно ст.69 КАС доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, які мають значення для правильного вирішення справи. При цьому належними є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування.

Відповідно до п.2 ст. 51 Кодексу адміністративного судочинства України відповідач має право визнати адміністративний позов повністю або частково.

Згідно п.1 ст. 136 КАС України позивач може відмовитися від адміністративного позову, а відповідач - визнати адміністративний позов протягом всього часу судового розгляду, зробивши усну заяву. Якщо відмову від адміністративного позову чи визнання адміністративного позову викладено в адресованій суду письмовій заяві, ця заява приєднується до справи.

Як зазначається у п.3 ст.112 КАС України у разі повного визнання відповідачем адміністративного позову і прийняття його судом приймається постанова суду про задоволення адміністративного позову.

За наведених обставин суд вважає, що дії відповідача по визнанню позову не суперечать закону, не порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами і підлягають до задоволення повністю.

Керуючись ст.ст. 158-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Екотех» (вулиця Подільська, будинок 42, місто Тернопіль, Тернопільська область 46000, код ЄДРПОУ 37681463) податковий борг в сумі 13 410 (тринадцять тисяч чотириста десять гривень) 86 копійок за рахунок коштів на банківських рахунках відповідача та за рахунок готівки.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд у порядок і строки, передбачені статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строків апеляційного оскарження. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо воно не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Головуючий суддя                                                                      Баранюк А.З.

копія вірна

Суддя                                                                                          Баранюк А.З.

Дата ухвалення рішення05.05.2015
Оприлюднено13.05.2015
Номер документу44048311
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/1137/15-а

Постанова від 05.05.2015

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк А.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні