Рішення
від 12.05.2015 по справі 320/1913/15-ц
МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 12.05.2015

Справа № 320/1913/15-ц

2/320/1401/15

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 травня 2015 року м. Мелітополь

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області в складі:

головуючого - судді Ковальової Ю.В.,

за участю прокурора Чеканової С.С.,

при секретарі: Черемісіній О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області цивільну справу за позовною заявою

Органу опіки та піклування - виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідачки про позбавлення відповідача батьківських прав відносно її неповнолітнього сина - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, стягнення з відповідачки на утримання дитини аліментів в розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менше ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з дня подачі позову та до досягнення дитиною повноліття на користь Піщанської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату, в якому перебуває дитина.

В обґрунтування позову вказує, що відповідачка по справі є матір'ю неповнолітнього ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1. Відомості про батька при реєстрації народження дитини записані відповідно до ст. 135 Сімейного кодексу України. Реєстрацію народження ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 проводив молодший медичний працівник Мелітопольського міжрайонного пологового будинку, оскільки відповідно до заяви ОСОБА_2 на ім'я головного лікаря Мелітопольської дитячої лікарні від 15.09.2000 року мати відмовилася від батьківських прав по відношенню до новонародженого сина. ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 влаштовано до інтернатного закладу на повне державне забезпечення, в якому він з 15.04.2005 року навчається та перебуває на повному державному утриманні. За весь період перебування дитини у закладі ні мати, ні родичі дитину не відвідували, не дзвонили, не цікавилися його життям та здоров'ям.

Представник позивача в судове засідання не з'явилась, від неї надійшла заява з проханням слухати справу у її відсутність, на заявлених позовних вимогах наполягає, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідачка в судове засідання не з'явилася з невідомої суду причини, про час, місце і дату судового засідання була повідомлена належним чином. Судова повістка надсилались їй за її зареєстрованим місцем проживання: АДРЕСА_1, однак до суду повернувся конверт із відміткою: «за закінченням терміну зберігання», що відповідно до ч.5 ст. 74 ЦПК України вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене належним чином. Про поважні причини своєї неявки суд не повідомила, заяв про відкладення розгляду справи та про розгляд справи за її відсутності від неї не надходило, тому суд визнає її неявку неповажною та вважає можливим розглянути справу за її відсутності, ухваливши заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, що відповідає вимогам ст. 224 ЦПК України.

Прокурор заперечень проти позову не надала.

Відповідно до ч.2 ст. 197 ЦПК України, в зв'язку з неявкою сторін, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що позовну заяву слід задовольнити повністю.

Судом встановлено наступне.

Відповідно до копії свідоцтва про народження, актовий запис № 922, виданого 06.10.2000 року Відділом реєстрації актів громадянського стану м. Мелітополя Запорізької області, батьками ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 є ОСОБА_2 та ОСОБА_3. /а.с.4/.

Як вбачається з копії заяви відповідачки на ім'я головного лікаря Державного комунального підприємства Мелітопольської міської дитячої лікарні від 15.09.2000 року ОСОБА_2 просить передати свою дитину - ОСОБА_4 на державне забезпечення, так як вона відмовляється від батьківських прав по причині неповноцінності дитини. /а.с. 7/.

Згідно копій довідок Відділу реєстрації актів цивільного стану по м. Мелітополю Мелітопольського міськрайонного управління юстиції Запорізької області від 01.03.2007 року № 312/3.4.11а реєстрація народження ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 проведена відповідно до ст. 135 Сімейного кодексу України, за заявою молодшого медичного робітника Мелітопольського міжрайонного пологового будинку, мати від дитини відмовилася. /а.с. 5,6/.

За розпорядженням голови Комунарської районної адміністрації Запорізької міської ради № 162р від 25.01.2005 року ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 влаштовано до інтернатного закладу на повне державне забезпечення. /а.с. 8/.

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 з 15 квітня 2005 року навчається в Піщанській спеціальній загальноосвітній школі-інтернат і знаходиться на повному державному утриманні. За весь період перебування дитини в закладі ні мати, ні родичі хлопчика не провідували, не дзвонили, не цікавились його життям та здоров'ям, що підтверджується копіями довідок, виданих директором Піщанської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернат від 17.05.2010 року та від 31.01.2015 року № 31. /а.с. 9, 10/.

Згідно висновку органу опіки та піклування, затвердженого рішенням виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області № 62/3 від 30.04.2015 року про позбавлення батьківських прав, орган опіки та піклування виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області вважає доцільним позбавити батьківських прав ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3 по відношенню до сина ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, оскільки відповідачка по справі ухиляється від виконання батьківських обов'язків по вихованню та матеріальному утриманню сина, не піклується про його фізичний, розумовий та духовний розвиток та не цікавиться його долею.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.164 Сімейного Кодексу України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання батьківських обов'язків по вихованню дитини.

Згідно з ч. 1 ст. 20 Конвенції ООН про права дитини, дитина, яка тимчасово або постійно позбавлена сімейного оточення, має право на особливий захист і допомогу, які надаються державою.

Відповідно до п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30.03.2007 року "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Таким чином, судом встановлено, що відповідачка відсторонилася від виконання своїх батьківських обов'язків, не займається вихованням свого сина, не цікавиться його здоров'ям і життям.

Тому, суд приходить до висновку, що відповідачку слід позбавити батьківських прав по відношенню до її неповнолітньої дитини - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Крім того, згідно до ст. 180 Сімейного Кодексу України, батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

У відповідності з ч.2 ст. 166 Сімейного Кодексу України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Тому, з відповідачки необхідно стягувати аліменти на утримання дитини в розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менше ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з дня подачі позову та до досягнення дитиною повноліття на користь Піщанської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату, в якому перебуває дитина.

У відповідності до ст. 88 ЦПК України суд стягує з відповідача на користь держави судовий збір в розмірі 243 грн. 60 коп.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 88, 197, 212, 224-228 ЦПК України, ст. ст. 164, 165, 166, 180, 182 Сімейного Кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов Органу опіки та піклування - виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженку м. Рубцовськ Алтайського краю, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 батьківських прав по відношенню до сина ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Мелітополя Запорізької області, актовий запис про народження № 922 від 06.10.2000 року, складений Відділом реєстрації актів громадянського стану м. Мелітополя Запорізької області.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженки м. Рубцовськ Алтайського краю, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 на користь Піщанської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату (адреса: 24700, Вінницька область, смт. Піщанка, вул. Щорса, 79; рахунок 35424301023738, код 21723872, МФО 380805 УДКСУ у Піщанському районі, призначення платежу - аліменти на ОСОБА_1), в якому перебуває дитина, аліменти на утримання неповнолітньої дитини - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 03 березня 2015 року і до досягнення ним повноліття.

Рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженки м. Рубцовськ Алтайського краю, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 судовий збір у сумі 243 /двісті сорок три/ гривні 60 копійок на користь держави.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Запорізької області через Мелітопольський міськрайонний суд протягом 10 днів з дня проголошення рішення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя: Ю.В. Ковальова

Дата ухвалення рішення12.05.2015
Оприлюднено11.12.2015
Номер документу44088215
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —320/1913/15-ц

Рішення від 12.05.2015

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Ковальова Ю. В.

Ухвала від 21.04.2015

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Ковальова Ю. В.

Ухвала від 03.04.2015

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Ковальова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні