Рішення
від 13.05.2015 по справі 583/1164/15-ц
ОХТИРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 583/1164/15-ц

2/583/557/15

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 травня 2015 року Охтирський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючого - судді - Кудіна А.М.

з участю секретаря с/з - Якубович В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Охтирка цивільну справу за позовом

ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Лотуре Агро» про розірвання договору оренди землі,

встановив:

14.04.2015 року позивачка звернулася до суду з позовом до відповідача про розірвання договору оренди землі, мотивуючи свої вимоги тим, що їй на праві приватної власності належить земельна ділянка (пай) загальною площею 2,90 га, в тому числі: рілля 2,7124 га (кадастровий номер НОМЕР_2), сіножаті 0,1853 га (кадастровий номер НОМЕР_3) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Куземинської сільської ради Охтирського району Сумської області відповідно до державного акту на право приватної власності на землю серія НОМЕР_4, виданого відділом Держкомзему у Охтирському районі на підставі рішення 14 сесії 23 скликання Куземинської сільської ради від 27.06.2001 р., зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за НОМЕР_5 від 28.12.2001 р. 12 лютого 2007 р. між нею та відповідачем було укладено договір оренди вказаної землі, зареєстрований в Охтирському районному відділі ДП «Центр Державного земельного кадастру» при Держкомземі України 30.07.2007 року за №040761502905. ТОВ «Лотуре-Агро» орендну плату за користування земельною ділянкою не сплатило за 2013-2014 роки, чим порушило умови договору, крім того використовувало земельні ділянки способами, які погіршували їх стан, а з осені 2014 р. доручило обробіток землі третій особі ТОВ «Аграрна компанія Форвард», яка в подальшому повинна продати урожай і кошти від продажу передати ПАТ «Златобанк» в рахунок погашення боргу згідно договору від 01.07.2014 р. крім того, відповідач без її згоди передав у користування належну їй земельну ділянку ТОВ «Діамант Агро», а на підставі договору застави передало ПАТ «Банк Камбіо» в тому числі і її земельну ділянку. 18.04.2014 р. між ПАТ «Банк Камбіо» та ТОВ «Дамант Агро» було укладено договір про відступлення права вимоги за кредитним договором, відповідно до якого право вимоги за основними договорами та договором застави переходить до ТОВ «Діамант Агро». Тому позивачка і просить розірвати договір оренди землі, укладеного між нею та ТОВ «Лотуре Агро».

Позивачка та її представник ОСОБА_3 в судове засідання не з'явилися, в письмовій заяві просили справу розглянути без їх участі, позовні вимоги підтримали повністю, просили позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився з невідомих суду причин, хоча про день та час розгляду справи повідомлений завчасно та належним чином, про що у справі маються повідомлення про вручення поштового відправлення.

Виходячи з наведеного, суд вважає за необхідне провести розгляд даної справи без участі сторін та без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу на підставі наявних документів, та ухвалити заочне рішення, оскільки позивач в своїй заяві проти цього не заперечує.

Суд, вивчивши матеріали справи, дослідивши та оцінивши письмові докази, дійшов висновку, що позов є обґрунтованим і підлягає задоволенню з таких підстав.

В судовому засіданні встановлено, що 12.02.2007 року між ОСОБА_2, яка є власником земельної ділянки загальною площею 2,90 га, в тому числі: рілля 2,7124 га (кадастровий номер НОМЕР_2), сіножаті 0,1853 га (кадастровий номер НОМЕР_3) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Куземинської сільської ради Охтирського району Сумської області відповідно до державного акту на право приватної власності на землю серія НОМЕР_4, виданого відділом Держкомзему у Охтирському районі на підставі рішення 14 сесії 23 скликання Куземинської сільської ради від 27.06.2001 р., зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за НОМЕР_5 від 28.12.2001 р., та ТОВ «Лотуре Агро» було укладено договір оренди землі строком на 10 років, який 30.07.2007 року був зареєстрований в Охтирському районному відділі ДП «Центр Державного земельного кадастру» при Держкомземі України 30.07.2007 року за №040761502905.

Пунктом 31 договору оренди землі передбачені обов'язки орендаря, який, зокрема, зобов'язаний виконувати встановлені щодо земельної ділянки обмеження в обсязі, передбаченому законом та цим договором; дотримуватись режиму природоохоронного використання земель. Пунктами 9-11 Договору оренди землі передбачено, що орендна плата вноситься орендарем у розмірі 368,09 грн. за рік, що становить 1,5 % від грошової оцінки земельної ділянки, і виплачується за взаємною згодою сторін у грошовій та натуральній формах. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням коефіцієнта індексації. Орендна плата вноситься у такі строки: у грошовій формі - один раз у рік до 20 числа першого за звітним роком місяця, натуральна - до 20 числа останнього у звітному році місяця. Однак, відповідач з 2013 року умов вказаного договору не виконує і орендної плати за використання земельної ділянки за вказаний період позивачці ОСОБА_2 не сплатив, передав земельну ділянку без її згоди в суборенду третім особам ТОВ «Діамант Агро», в порушення умов договору і вказаних нормативних актів, що є підставою для розірвання цього договору. Дані правовідносини випливають із договору оренди землі і регулюються договором оренди, Законом України «Про оренду землі», Земельним кодексом України, ЦК України.

Пунктами 15,16 договору оренди землі передбачено, що земельна ділянка передається в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, цільове призначення земельної ділянки - землі сільськогосподарського призначення. Згідно п. 28 договору оренди землі, орендодавець має право вимагати від орендаря: використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з цим Договором, дотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, своєчасного внесення орендної плати. Пунктом 31 договору оренди землі передбачено обов'язок орендаря виконувати встановлені щодо земельної ділянки обмеження в обсязі, передбаченому законом та цим Договором, дотримуватися режиму природоохоронного використання земель. Пунктом 38 договору оренди передбачено підстави його розірвання, зокрема: за взаємною згодою сторін; рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом. Пунктом 39 договору оренди обумовлена можливість розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку. Умовами розірвання договору в односторонньому порядку є невиконання умов договору та ухилення орендаря від виплати орендної плати.

Відповідно до вимог ст.792 ЦК України за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов'язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату. Відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом. Відповідно до ст. 15 Закону України «Про оренду землі» істотними умовами договору оренди землі є об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки. Відповідно до вимог ст. 24 Закону України «Про оренду землі» орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати. Згідно ст. 25 Закону України «Про оренду землі» орендар земельної ділянки має право самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі. Згідно із вимогами ч. 1 ст. 32 Закону України «Про оренду землі» на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Згідно ст. 410 ЦК України землекористувач зобов'язаний вносити плату за користування земельною ділянкою. Землекористувач зобов'язаний ефективно використовувати земельну ділянку відповідно до її цільового призначення, підвищувати її родючість, застосовувати природоохоронні технології виробництва, утримуватися від дій, які можуть призвести до погіршення екологічної ситуації. Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Відповідно ч. 1 ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямованих встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Згідно ст. 651 ЦК України, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. Відповідно до приписів ч. 1 ст. 652 ЦК України та п.п. «г», «д» ст. 141 Земельного кодексу України у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах. Орендар земельної ділянки має право самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі (стаття 25 Закону України «Про оренду землі»), а орендодавець, відповідно до частини першої статті 24 цього Закону, має право вимагати від орендаря безпосереднього використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди та своєчасного внесення орендної плати. Залучення третіх осіб до обробітку землі та оплати орендної плати орендодавцю з припиненням орендарем господарської діяльності з безпосереднього цільового використання орендованої земельної ділянки виходить за межі діяльності, яку може здійснювати орендар без погодження з орендодавцем. За змістом частини першої статті 32 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору.

Згідно з ч.2 ст. 214 ЦПК України при виборі правової норми, що підлягає застосуванню до спірних правовідносин, суд зобов'язаний враховувати висновки Верховного Суду України, викладені у рішеннях, прийнятих за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 355 цього Кодексу.

Так, в матеріалах справи маються копія договору застави від 03.09.2013 року, згідно якого ТОВ «Лотуре-Агро» передає право оренди земельної ділянки ПАТ «Банк Камбіо», копія договору від 01.10.2013 року між Спільним українсько-німецьким підприємством «Магдон», ТОВ «Лотуре-Агро» та ПАТ «Банк Камбіо» про обробіток та копія договору про відступлення права вимоги від 18.04.2014 року, відповідно до якого до ТОВ «Діамант-Агро» перейшли всі права та обов'язки щодо проведення обробітку та виплат за спірним договором оренди земельної ділянки, хоча сама позивачка згоди на це не давала. Самі ж вищевказані договори не зареєстровані належним чином. При вирішенні даної справи суд керується правовими позиціями, висловленими Верховним Судом України у постанові від 12 лютого 2014 року (у справі № 6-166 цс 13), предметом якої був спір про розірвання договору оренди землі і зробив правовий висновок про те, що виходячи зі змісту статей 24 та 25 Закону України від 6 жовтня 1998 року № 161-XIV «Про оренду землі» припинення орендарем господарської діяльності з безпосереднього цільового використання орендованої земельної ділянки та передача третім особам функцій з її обробітку й оплати орендної плати орендодавцю, виходить за межі господарської діяльності, яку може здійснювати орендар без погодження з орендодавцем, та є підставою для розірвання договору оренди земельної ділянки за ст. 32 вказаного Закону.

Таким чином, аналізуючи приведені докази та даючи їм оцінку, суд дійшов висновку, що права позивачки порушені та підлягають захисту, оскільки, відповідачем порушуються істотні умови договору оренди землі, не сплачується орендна плата, не використовується земельна ділянка, крім того, земельна ділянка фактично передана без згоди орендодавця в користування ТОВ «Діамант - Агро», що є підставою для розірвання договору оренди землі.

На підставі викладеного, ст. ст. 526, 626, 651, 652 ЦК України, ст. ст. 22, 96, 125, 141 ЗК України, ст. ст. 24, 25, 32 ЗУ «Про оренду землі», керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 169, 197, 212-215, 225, 226 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_2 про розірвання договору оренди - задовольнити.

Розірвати договір оренди земельної ділянки загальною площею 2,90 га, в тому числі: рілля 2,7124 га (кадастровий номер НОМЕР_2), сіножаті 0,1853 га (кадастровий номер НОМЕР_3), укладений 12 лютого 2007 року між ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Лотуре Агро» код ЄДРПОУ 34287465, зареєстрований в Охтирському районному відділі ДП «Центр Державного земельного кадастру» при Держкомземі України 30 липня 2007 року за №04076150290.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Сумської області через Охтирський міськрайонний суд Сумської області протягом 10 днів з дня його проголошення, а особами, які приймали участь у справі, але не були присутні при проголошенні рішення - в той же строк з часу отримання його копії. Рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою ТОВ «Лотуре Агро», яка подається протягом 10 днів з дня отримання його копії.

Суддя Охтирського міськрайсуду

Сумської області А.М.Кудін

СудОхтирський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення13.05.2015
Оприлюднено15.05.2015
Номер документу44116775
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —583/1164/15-ц

Рішення від 13.05.2015

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Кудін А. М.

Ухвала від 15.04.2015

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Кудін А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні