Ухвала
від 07.05.2015 по справі 909/357/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А ЛА

07 травня 2015 р. Справа № 909/357/15

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Михайлишин В. В. , при секретарі судового засідання Максимів Н. Б., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Клот-Інвест"

(вул. Саксаганського, 121/112, Шевченківський район, м. Київ, 01032)

до відповідача - 1: Товариства з обмеженою відповідальністю "Глобус" (вул. Вокзальна, 8,

м. Надвірна, Надвірнянський район, Івано-Франківська область, 78400)

до відповідача - 2: Публічного акціонерного товариства "Банк Форум"

(вул. Верховної Ради, 7, м. Київ, 02100)

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Відділ Примусового виконання рішень Державної виконавчої

служби України (вул. Артема, 73, м. Київ, 01001)

про звільнення з-під арешту нерухомого майна, що було предметом іпотеки та придбане на

електронних торгах позивачем,

За участі представників сторін:

Від позивача: Санніков Р. М. - представник (паспорт серії КС № 955856 виданий 05 червня 2013 року Залізничним РВ ГІДМС України у Львівській області, нотаріально посвідчена довіреність № 5153 від 22.2014).

Від відповідача - 1: Подвірний О. М. - представник (паспорт серії КС № 254313 виданий 06 травня 2003 року Шевченківським РВ ЛМУ УМВС України у Львівській області, довіреність № 1/01/15 від 15.01.2015).

Від відповідача - 2: Жулінський А.А. - начальник відділу по роботі з проблемними активами в Львівській області Управління судового врегулювання Департаменту ліквідаційних процедур Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" (паспорт серії АС № 389564 виданий 03 квітня 1998 року Локачинським РВ УМВС України у Волинській області, довіреність від 22.01.2015).

Від третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Відділу Примусового виконання рішень Державної виконавчої служби України: представники в судове засідання не з'явились.

в с т а н о в и в:

У провадженні господарського суду Івано-Франківської області перебуває справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Клот-Інвест" до відповідача - 1: Товариства з обмеженою відповідальністю "Глобус" та відповідача - 2: Публічного акціонерного товариства "Банк Форум", Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Відділ Примусового виконання рішень Державної виконавчої служби України про звільнення з-під арешту нерухомого майна, що було предметом іпотеки та придбане на електронних торгах позивачем.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 22.04.2015 розгляд справи призначено на 07.05.2015.

14.04.2015 до канцелярії суду надійшло клопотання позивача про залучення Реєстраційної служби Надвірнянського районного управління юстиції, як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача. В обґрунтування свого клопотання позивач зазначає, що державним реєстратором Реєстраційної служби Надвірнянського районного управління юстиції 17.06.2014 були внесені записи обтяжень № № 6032075, 6032194, які позивач просить виключити із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Щодо вказаного клопотання позивача суд зазначає наступне.

Згідно з ст. 27 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за клопотанням сторін, прокурора або ініціативи господарського суду.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", орган державної реєстрації прав проводить державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

Державна реєстраційна служба, здійснюючи реєстрацію прав, перевіряє подані документи лише на їх відповідність вимогам Закону "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та іншим нормативно-правовим актам.

Таким чином, права та їх обтяження лише реєструється нею відповідно до вимог законодавства, на підставі поданих документів та є лише адміністративним актом, тому рішення господарського суду Івано-Франківської області у даній справі не зможе вплинути на права або обов'язки Реєстраційної служби Надвірнянського районного управління юстиції як юридичної особи, а лише у випадку винесення судом рішення на користь позивача зможе стати підставою для внесення відповідних відомостей до Державного реєстру прав.

З огляду на зазначене, суд відмовляє позивачу у клопотанні про залучення Реєстраційної служби Надвірнянського районного управління юстиції, як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

16.04.2015 відповідач - 2: Публічне акціонерне товариство "Банк Форум" подав через канцелярію господарського суду Івано-Франківської області клопотання (Вх. № 4321/15) про зупинення провадження у справі.

Клопотання відповідача - 2 мотивовано тим, що в провадженні господарського суду Івано-Франківської області перебуває справа № 909/402/15 за позовом Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Клот-Інвест" про визнання недійсним правочину укладеного за результатами проведення прилюдних торгів з продажу майнового комплексу, що знаходиться за адресою: Івано-Франківська область, Надвірнянський район, м. Надвірна, вул. Вокзальна, 8, що належало Товариству з обмеженою відповідальністю "Глобус".

Представник відповідача - 2: Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" в судовому засіданні підтримав подане клопотання про зупинення провадження у справі.

Представник позивача заперечував проти задоволення клопотання про зупинення провадження у справі.

Представник відповідача - 1: Товариства з обмеженою відповідальністю "Глобус" вирішення цього питання залишив на розсуд суду.

Розглянувши в судовому засіданні клопотання відповідача - 2 про зупинення провадження у справі, суд встановив наступне.

20.11.2014 були проведені електронні торги з реалізації майнового комплексу, що знаходиться за адресою: Івано-Франківська область, Надвірнянський район, м. Надвірна, вул. Вокзальна, 8, що належало Товариству з обмеженою відповідальністю "Глобус". Переможцем торгів стало Товариство з обмеженою відповідальністю "Клот-Інвест".

24.12.2014, на підставі акту від 08.12.2014 про реалізацію предмета іпотеки, затвердженого начальником відділу примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Івано-Франківській області, приватним нотаріусом Надвірнянського районного нотаріального округу Кузнєцовою Н. М. Товариству з обмеженою відповідальністю "Клот-Інвест" видано свідоцтво про придбання з прилюдних торгів зазначеного нерухомого майна.

31.03.2015 до господарського суду Івано-Франківської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Клот-Інвест" до відповідача - 1: Товариства з обмеженою відповідальністю "Глобус" та відповідача - 2: Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" про звільнення з-під арешту нерухомого майна, що було предметом іпотеки та придбане на електронних торгах позивачем. У своєму позові Товариство з обмеженою відповідальністю "Клот-Інвест" просить суд звільнити з-під арешту майно за адресою: Івано-Франківська область, Надвірнянський район, м. Надвірна, вул. Вокзальна, 8.

01.04.2015 господарський суд Івано-Франківської області (суддя Михайлишин В. В.) порушив провадження у даній справі, предметом позову у якій є звільнення з-під арешту майнового комплексу, що знаходиться за адресою: Івано-Франківська область, Надвірнянський район, м. Надвірна, вул. Вокзальна, 8, що належало Товариству з обмеженою відповідальністю "Глобус", придбаного на електронних торгах Товариством з обмеженою відповідальністю "Клот-Інвест".

Як визначено у п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду УРСР від 27.08.1976 № 6 "Про судову практику в справах про виключення майна з опису" за правилами, встановленими для розгляду позовів про виключення майна з опису, розглядаються вимоги громадян і організацій, що ґрунтуються на праві власності на описане майно або на праві володіння ним.

Таким чином, розглядаючи позовні вимоги про звільнення з-під арешту майна, суду, зокрема, слід надати належну правову оцінку правам позивача на це майно - праві власності чи права володіння цим майном.

Судом встановлено, що ухвалою господарського суду Івано-Франківської області (суддя Калашник В. О.) від 28.04.2015 порушено провадження у справі № 909/402/15 за позовом Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Клот-Інвест" про визнання недійсним правочину укладеного за результатами проведення прилюдних торгів з продажу майнового комплексу, що знаходиться за адресою: Івано-Франківська область, Надвірнянський район, м. Надвірна, вул. Вокзальна, 8, що належало Товариству з обмеженою відповідальністю "Глобус".

Предметом позову у справі № 909/402/15 є визнання недійсним правочину укладеного за результатами проведення прилюдних торгів з продажу майнового комплексу, що належало Товариству з обмеженою відповідальністю "Глобус" і знаходиться за адресою: Івано-Франківська область, Надвірнянський район, м. Надвірна, вул. Вокзальна, 8 та скасування акту про реалізацію предмета іпотеки від 08.12.2014 виданого Товариству з обмеженою відповідальністю "Клот-Інвест" як переможцю прилюдних торгів.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач у справі № 909/357/15 Товариство з обмеженою відповідальністю "Клот-Інвест" обґрунтовує свої позовні вимоги щодо звільнення з-під арешту нерухомого майна належністю йому на праві власності майнового комплексу, придбаного ним на електронних торгах, що відбулися 20.11.2014, результати яких оспорюються в межах справи № 909/402/15.

Станом на 07.05.2015 розгляд справи № 909/402/15 відкладено на 19.05.2015.

Відповідно до ч. 1 ст. 79 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом.

Як визначено у п. 3.16 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", статтею 79 Господарського процесуального кодексу України встановлено вичерпний перелік підстав зупинення провадження у справі. Зупинення провадження у справі з інших підстав є неправомірним.

Зокрема, відповідно до частини першої статті 79 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом. При цьому пов'язаною з даною справою є така інша справа, у якій інший суд встановлює обставини, що впливають чи можуть вплинути на подання і оцінку доказів у даній справі; в тому числі йдеться про факти, які мають преюдиціальне значення (частини третя і четверта статті 35 Господарського процесуального кодексу України).

Під неможливістю розгляду даної справи слід розуміти неможливість для даного господарського суду самостійно встановити обставини, які встановлюються іншим судом в іншій справі, - у зв'язку з непідвідомчістю або непідсудністю іншої справи даному господарському суду, одночасністю розгляду двох пов'язаних між собою справ різними судами або з інших причин.

Іншим судом, про який йдеться у частині першій статті 79 Господарського процесуального кодексу України, є будь-який орган, що входить до складу судової системи України згідно з статтею 3 та частиною другою статті 17 Закону України "Про судоустрій і статус суддів"; іншим судом може вважатися й інший склад суду (одноособовий чи колегіальний) в тому ж самому судовому органі, в якому працює суддя (судді), що вирішує (вирішують) питання про зупинення провадження у справі.

Вищенаведені обставини відповідно до приписів статті 79 Господарського процесуального кодексу України є підставою для зупинення провадження у справі до вирішення господарським судом Івано-Франківської області справи № 909/402/15.

З огляду на викладене, суд вважає за доцільне задовольнити клопотання відповідача - 2: Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" та зупинити провадження у справі № 909/357/15.

Керуючись ч. 1 ст. 79, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в:

1. У задоволенні клопотання позивача про залучення Реєстраційної служби Надвірнянського районного управління юстиції, як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - відмовити .

2. Зупинити провадження у справі № 909/357/15 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Клот-Інвест" до відповідача - 1: Товариства з обмеженою відповідальністю "Глобус" та відповідача - 2: Публічного акціонерного товариства "Банк Форум", Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Відділ Примусового виконання рішень Державної виконавчої служби України про звільнення з-під арешту нерухомого майна, що було предметом іпотеки та придбане на електронних торгах позивачем до вирішення пов'язаної з нею справи № 909/402/15.

3. Зобов'язати сторін повідомити господарський суд Івано-Франківської області про результати розгляду справи № 909/402/15.

Господарський суд поновлює провадження у справі після усунення обставин, що зумовили його зупинення.

Суддя Михайлишин В. В.

Виготовлено в КП "Діловодство спеціалізованого суду"


Максимів Н. Б. 07.05.15

Дата ухвалення рішення07.05.2015
Оприлюднено18.05.2015
Номер документу44123075
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/357/15

Рішення від 02.03.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 15.02.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 15.02.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 01.02.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 01.02.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 01.02.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 03.01.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 08.12.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О.В.

Ухвала від 07.05.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 22.04.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні