Рішення
від 12.05.2015 по справі 320/2873/15-ц
МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 12.05.2015

Справа № 320/2873/15-ц

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

" 12" травня 2015 року м. Мелітополь

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області у складі:

головуючого - судді Фоміна В.А.,при секретарі - Мазуріній О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Мелітополі цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

В С Т А Н О В И В:

Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, звернувся до Мелітопольського міськрайонного суду з позовом, в якому просить позбавити відповідачів батьківських прав відносно неповнолітнього ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, та стягнути з відповідачів на користь КУ «Чернігівський дитячий будинок-інтернат» аліменти на утримання ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі по 1/4 частини на кожну дитину з усіх видів заробітку (доходу), але не менше ніж 30% прожиткового мінімуму для кожної дитини відповідного віку, в якому перебуває дитина.

Позов обґрунтований тим, що відповідачі є батьками ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1. 11 березня 2001 року відповідачі написали заяви про відмову від виховання та утримання дитини. ОСОБА_1 було влаштовано до інтернатного закладу на повне державне забезпечення. У теперішній час неповнолітній ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, знаходиться на повному державному утриманні в КУ «Чернігівський дитячий будинок-інтернат». Батьки дитину жодного разу не відвідували, не цікавилися умовами проживання та утримання дитини, та його станом здоров'я.

Тому позивач просить суд позбавити батьківських прав відповідачів відносно ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, та стягнути з них аліменти на утримання дитини на користь комунальної установи, в якій перебуває дитина.

Від представника позивача - ОСОБА_4 до суду надійшла заява з проханням слухати справу у її відсутність, позовні вимоги позивача підтримує в повному обсязі. Не заперечує проти винесення заочного рішення.

Від прокурора Мелітопольської міжрайонної прокуратури - Чеканової С.С. до суду надійшла заява з проханням слухати справу у її відсутність, позовні вимоги позивача підтримує в повному обсязі. Не заперечує проти винесення заочного рішення.

Відповідачі в судове засідання не з'явились, не повідомивши суд про причини неявки. Про час та місце слухання справи були повідомлені належним чином.

У зв'язку з неявкою відповідачів та на підставі заяви представника позивача та прокурора суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 197 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає повному задоволенню, з наступних підстав.

Відповідно до вимог ст. 10 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Стаття 60 ЦПК України передбачає, що кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 ЦПК України. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Судом встановлено, що відповідачі по справі є батьками ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1. \а.с. 4\ Реєстрація народження дитини проведена відповідно до ст. 126 СК України. \а.с. 5, 6\

11 березня 2001 року ОСОБА_2 написав заяву на ім'я Головного лікаря Мелітопольської дитячої лікарні про те, що він відмовляється від виховання і утримання своєї дитини - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, який перебуває в дитячій лікарні м. Мелітополя, та просить влаштувати дитину у дитячий заклад на державне забезпечення. \а.с. 7\

11 березня 2001 року ОСОБА_6 написала заяву на ім'я Головного лікаря Мелітопольської дитячої лікарні про те, що вона відмовляється від виховання і утримання своєї дитини - ОСОБА_1, який перебуває в дитячій лікарні м. Мелітополя, та просить влаштувати дитину у дитячий заклад на державне забезпечення. \а.с. 8\

Розпорядженням Голови Комунарської районної державної адміністрації Запорізької міської ради від 12 квітня 2005 року, малолітнього ОСОБА_1 влаштовано до інтернатного закладу на повне державне забезпечення. \а.с. 9\

Відповідно до Довідки директора КУ «Чернігівський дитячий будинок-інтернат» від 05.05.2010 року, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, знаходиться в даному закладі на повному державному забезпеченні з 28 липня 2005 року. За станом здоров'я дитина не навчається. \а.с. 11\

Згідно Акту про невідвідування дитини батьками з КУ «Чернігівський дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради від 30.01.2015 року, в даному закладі на вихованні та повному державному забезпеченні знаходиться ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1. За час перебування дитини в будинку-інтернаті з 28 липня 2005 року і по дату складання акту ОСОБА_2 та ОСОБА_6 дитину не відвідували, умовами проживання та утримання, станом здоров'я не цікавились. Письмових та усних запитів про дитину на адресу інтернату від батьків не надходило, жодного разу до дитини не приїжджали. Дитина вважається покинутою і залишеною без батьківського піклування. \а.с. 10\

Відповідно до висновку від 30 квітня 2015 року № 62/2 Орган опіки та піклування Виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області вважає доцільним позбавити батьківських прав ОСОБА_2 та ОСОБА_6 по відношенню до ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Рішенням Виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області № 62/2 від 30 квітня 2015 року про затвердження висновку щодо доцільності позбавлення ОСОБА_2 та ОСОБА_6 батьківських прав вирішено затвердити висновок органу опіки та піклування - виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 та ОСОБА_6 по відношенню до ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Відповідно до ст.12 Закону України "Про охорону дитинства" на батьків покладається відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки зобов'язані виховувати дітей, піклуватися про їх здоров"я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку їх природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Відповідно до п. 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав", ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і розумовий розвиток дитини, не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду і лікування, не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення.

Статтею 150 Сімейного кодексу України встановлено обов'язки батьків щодо виховання та розвитку дитини, в тому числі зобов'язання піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною освіти.

Відповідно до ч. 4 ст. 155 Сімейного кодексу України, ухилення батьків від виконання батьківських обов'язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до ст. 164 ч. 1 п. 2 Сімейного кодексу України мати та батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

Відповідно до ст. 164 ч.1 п. 6 Сімейного кодексу України мати та батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.

В рішенні Європейського суду з прав людини від 18 грудня 2008 року у справі "Савіни проти України" встановлено, що вирішуючи справи про позбавлення батьківських прав, суд зобов'язаний дотримуватися вимог ст. 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод у частині права заявників на повагу до сімейного життя, зокрема, судове рішення має бути побудоване на з'ясованих обставинах: чи були мотиви для позбавлення батьківських прав доречними і достатніми, чи здатне рішення про позбавлення батьківських прав забезпечити належний захист дитини, чи було проведено ретельний аналіз можливих наслідків пропонованого заходу з опіки для батьків і дитини, чи ґрунтується висновок органу опіки на достатній доказовій базі, чи мали батьки достатні можливості брати участь у вирішенні такого питання.

Відповідно до роз`яснень Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007р. «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» при вирішенні спорів про позбавлення батьківських прав суди повинні виходити не з формальних міркувань, а з фактичних інтересів дітей та умов їх нормального виховання.

Слід зазначити, що з моменту народження дитина перебувала в лікарні і була позбавлені піклування з боку батьків. З цього часу дитина виховувалась іншими особами, які працюють в спеціалізованих закладах. З часу написання заяв про відмову від дитини, відповідачі дитину не відвідували, умовами проживання та утримання, станом здоров'я не цікавились. Письмових та усних запитів про дитину на адресу інтернату від батьків не надходило, жодного разу до дитини не приїжджали. Дитина вважається покинутою і залишеною без батьківського піклування.

А тому позовні вимоги позивача в частині позбавлення відповідачів батьківських прав є обґрунтованими.

Статтею 166 ч.2 Сімейного кодексу України передбачено, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Згідно до вимог ст. 180 СК України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

У відповідності до ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її батька або у твердій грошовій сумі.

Згідно до ч. 2 ст. 182 СК України мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Тому суд вважає також необхідним стягнути з відповідачів аліменти в розмірі по 1/4 частини заробітку, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на утримання дитини на користь КУ «Чернігівський дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради, щомісячно, починаючи з 31 березня 2015 року і до повноліття дитини.

Крім того, відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від 08 липня 2011 року № 3674-VІ, від сплати судового збору звільняються державні органи, підприємства, установи, організації, громадські організації та громадяни, які звернулися у випадках, передбачених законодавством, із заявами до суду щодо захисту прав та інтересів інших осіб.

Згідно до ч. 3 ст. 88 ЦПК України якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

Відповідно до Постанови Пленуму ВССУ з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17.10.2014 року «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» при пред'явленні позову до кількох відповідачів одним або кількома позивачами, звільненими від сплати судового збору, він стягується в дохід держави за рішенням суду окремо з кожного відповідача пропорційно до розміру задоволених позовних вимог. Солідарне стягнення суми судових витрат законом не передбачено.

Оскільки позивач звільнений від сплати судового збору при подачі позову і позовні вимоги позивача задоволено в повному обсязі, тому суд вважає необхідним стягнути з відповідачів в рівних частках на користь держави також судовий збір в сумі 243 грн. 60 коп.

Керуючись Постановою Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007р. «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», ст.ст. 10, 60, 174, 179, 212, 224-227 ЦПК України, ст.ст. 150, 155, 164, 166, 180-183 СК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов Органу опіки та піклування Виконавчого комітету Мелітопольської міської ради Запорізької області в інтересах неповнолітнього ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити:

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, по відношенню до їх неповнолітньої дитини - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер - НОМЕР_1, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, на користь Комунальної Установи «Чернігівський дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради (р\р 35419001000936 ГУДКУ в Запорізькій області, МФО 813015, код ЄДРПОУ 03188599), юридична адреса: 71244 Запорізька область, Чернігівський район, с. Калинівка, вул. Степова, 1, аліменти на утримання неповнолітнього ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі 1/4 частини заробітку (доходу), але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 31 березня 2015 року і до досягнення дитиною повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_4.

Стягнути з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, відомості про ідентифікаційний номер відсутні згідно Довідки з Міністерства доходів та зборів від 06.04.2015 року, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2, на користь Комунальної Установи «Чернігівський дитячий будинок-інтернат» Запорізької обласної ради (р\р 35419001000936 ГУДКУ в Запорізькій області, МФО 813015, код ЄДРПОУ 03188599), юридична адреса: 71244 Запорізька область, Чернігівський район, с. Калинівка, вул. Степова, 1, аліменти на утримання неповнолітнього ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі 1/4 частини заробітку (доходу), але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 31 березня 2015 року і до досягнення дитиною повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_4.

Стягнути в рівних частках з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер - НОМЕР_1, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, та ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, відомості про ідентифікаційний номер відсутні згідно Довідки з Міністерства доходів та зборів від 06.04.2015 року, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2, судовий збір в розмірі 243 грн. 60 коп. (31215206700013, Код ЄДРПОУ суду: 36969096 Мелітопольське УДК ГУДКУ у Запорізькій області, одержувач коштів: Державний бюджет м. Мелітополь 22030001, Код отримувача (код ЄДРПОУ): 37968956, МФО: 813015, призначення платежу: судовий збір, ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір»).

Рішення в частині стягнення місячного платежу аліментів належить негайному виконанню.

Заочне рішення може бути переглянуте Мелітопольським міськрайонним судом Запорізької області за письмовою заявою відповідача. Заява про перегляд заочного рішення може бути подана протягом десяти днів з дня отримання його копії.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Запорізької області через Мелітопольський міськрайонний суд протягом 10 днів з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: В.А. Фомін

Дата ухвалення рішення12.05.2015
Оприлюднено11.12.2015
Номер документу44143008
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —320/2873/15-ц

Рішення від 12.05.2015

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Фомін В. А.

Ухвала від 17.04.2015

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Фомін В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні