Ухвала
від 14.07.2014 по справі 826/5716/14
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

У Х В А Л А

про закриття провадження в частині позовних вимог

14 липня 2014 року м. Київ № 826/5716/14

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі:

головуючого судді - Шулежка В.П.,

при секретарі Пасічнюк С.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Даарія Плюс» до відділу державної виконавчої служби Тернопільського міського управління юстиції, реєстраційної служби Тернопільського міського управління юстиції Тернопільської області, за участю третьої особи - товариства з обмеженою відповідальністю «Женева» про визнання протиправними дій, зобов'язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

З позовом до Окружного адміністративного суду міста Києва звернулось товариство з обмеженою відповідальністю «Даарія Плюс» до відділу державної виконавчої служби Тернопільського міського управління юстиції, реєстраційної служби Тернопільського міського управління юстиції Тернопільської області, за участю третьої особи - товариства з обмеженою відповідальністю «Женева» про:

визнання протиправними дій державного виконавця ВДВС Тернопільського міського управління юстиції щодо відкриття виконавчого провадження на підставі ухвали Господарського суду Тернопільської області від 10.04.2014р. по справі №921/329/14-г/17 про накладення арешту на приміщення подарункового магазину, що знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Руська, 19, (реєстраційний номер об'єкту нерухомого майна: 21303784) та належить ТОВ «Даарія Плюс» (код ЄДРПОУ 38699162);

визнання протиправними дій державного реєстратора Реєстраційної служби Тернопільського міського управління юстиції Тернопільської області щодо проведення на підставі ухвали Господарського суду Тернопільської області від 10.04.2014р. року по справі № 921/329/14- г/17 державної реєстрації обтяження речового права на нерухоме майно, а саме: реєстрації накладення арешту на приміщення подарункового магазину, що знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Руська, 19, (реєстраційний номер об'єкту нерухомого майна: 21303784) та належить ТОВ «Даарія Плюс» (код ЄДРПОУ 38699162);

зобов'язання ВДВС Тернопільського міського управління юстиції (46000, вул. Лисенка/1, м. Тернопіль, код 25353113) повернути ухвалу від 10.04.2014р. року по справі №921/329/14-г/17 про накладення арешту на приміщення подарункового магазину, що знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Руська, 19, (реєстраційний номер об'єкту нерухомого майна: 21303784) та належить ТОВ «Даарія Плюс» (код ЄДРПОУ 38699162) до Господарського суду Тернопільської області без виконання;

зобов'язання Реєстраційної служби Тернопільського міського управління юстиції Тернопільської області (46000, м. Тернопіль, вул. Київська, З-A, код 25353113) в особі державного реєстратора Реєстраційної служби Тернопільського міського управління юстиції Тернопільської області, обраного через відповідну систему внутрішнього розподілу заяв і запитів державного реєстру речових прав на нерухоме майно, здійснити державну реєстрацію припинення арешту на приміщення подарункового магазину, що знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Руська, 19, (реєстраційний номер об'єкту нерухомого майна: 21303784), зареєстрованого на підставі ухвали Господарського суду Тернопільської області від 10.04.2014 року по справі № 921 /329/14-г/17.

Згідно з частиною 2 статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України, юрисдикція адміністративних судів поширюється на всі публічно-правові спори, крім спорів, для яких законом встановлений інший порядок судового вирішення.

Справа адміністративної юрисдикції - це переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень (п.1 ч.1 ст. 3 Кодексу адміністративного судочинства України).

Частиною першою ст. 181 Кодексу адміністративного судочинства України, яка визначає особливості провадження у справах з приводу рішень, дій чи бездіяльності державної виконавчої служби, передбачено, що учасники виконавчого провадження (крім державного виконавця) та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають право звернутися до адміністративного суду із позовною заявою, якщо вважають що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби порушені їхні права, свободи чи інтереси, а також якщо законом не встановлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності таких осіб.

Інший порядок судового оскарження визначено статтею 121-2 Господарського процесуального кодексу України (Розділ ХІV - Виконання рішення, ухвали, постанови).

Зокрема, за замістом статті 121-2 Господарського процесуального кодексу України вбачається, що скарги на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів можуть бути подані стягувачем, боржником або прокурором протягом десяти днів з дня вчинення оскаржуваної дії, або з дня, коли зазначеним особам стало про неї відомо, або з дня, коли дія мала бути вчинена.

Пунктом 2 Постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України «Про практику застосування адміністративними судами законодавства у справах із приводу оскарження рішень, дій чи бездіяльності державної виконавчої служби» від 13.12.2010р. № 3, (із змінами і доповненнями, внесеними постановами Пленуму Вищого адміністративного суду України від 21 травня 2012 року N 5, від 14 вересня 2012 року N 10) встановлено, що суди при визначенні юрисдикції повинні виходити з того, що до юрисдикції адміністративних судів належать спори щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності державної виконавчої служби при виконанні всіх виконавчих документів, передбачених частиною другою статті 3 Закону України "Про виконавче провадження", крім тих, відносно яких законом установлено інший, виключний порядок їх оскарження. .

Частиною четвертою статті 82 Закону України "Про виконавче провадження" встановлено, що рішення, дії чи бездіяльність державного виконавця або іншої посадової особи державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені сторонами до суду, який видав виконавчий документ, а іншими учасниками виконавчого провадження та особами, які залучаються до проведення виконавчих дій, - до відповідного адміністративного суду в порядку, передбаченому законом.

Отже, критеріями визначення юрисдикції судів щодо вирішення справ з приводу оскарження рішень дій чи бездіяльності органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення є юрисдикційна належність суду, який видав виконавчий документ, та статус позивача як сторони у виконавчому провадженні.

Таким чином, до юрисдикції адміністративних судів належать усі справи з приводу оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної виконавчої служби щодо виконання судових рішень на підставі виконавчих документів, виданих судами всіх юрисдикцій, за винятком тих, які видано загальними та господарськими судами у разі звернення до суду сторін відповідного виконавчого провадження чи їхніх представників.

Також, відповідно до Листа Вищого адміністративного суду України №810/13/13-09 від 22.05.2009р., за загальним правилом, контроль за виконанням судових рішень здійснюється судом, який видав виконавчий документ, а до юрисдикції адміністративних судів віднесено оскарження рішень, дій або бездіяльності державної виконавчої служби щодо виконання рішень в адміністративних справах.

Аналогічна позиція викладена і в Листі Вищого адміністративного суду України «Про практику застосування адміністративними судами законодавства у справах з приводу рішень, дій або бездіяльності державної виконавчої служби» від 09.01.2008р.№ 7/9/1/13-08.

Як вбачається з позовної заяви та доданих до неї матеріалів, позивач просить визнати протиправними дії державного виконавця щодо відкриття виконавчого провадження на підставі ухвали Господарського суду Тернопільської області від 10.04.2014р. по справі №921/329/14-г/17 про накладення арешту та зобов'язати ВДВС Тернопільського міського управління юстиції повернути ухвалу від 10.04.2014р. року по №921 /329/14-г/17 про накладення арешту до Господарського суду Тернопільської області без виконання.

Окрім того, позивач у даній справі є стороною у виконавчому провадженні.

Таким чином, позовні вимоги стосуються контролю за виконанням рішення Господарського суду Тернопільської області, а отже заявлені вимоги позивача не підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства. Зазначені вимоги позивача підлягають розгляду в порядку господарського судочинства.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 157 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що суд закриває провадження у справі, якщо справу не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

Враховуючи вищезазначене, суд приходить до висновку про необхідність закриття провадження у справі в частині позовних вимог про визнання протиправними дій державного виконавця щодо відкриття виконавчого провадження на підставі ухвали Господарського суду Тернопільської області від 10.242014р. по справі №921/329/14-г/17 про накладення арешту та зобов'язання ВДВС Тернопільського міського управління юстиції повернути ухвалу від 10.04.2014р. року по №921 /329/14-г/17 про накладення арешту до Господарського суду Тернопільської області без виконання.

Враховуючи викладене, керуючись ч.1 ст. 157, ст.160 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В :

Закрити провадження у справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Даарія Плюс» в частині позовних вимог про визнання протиправними дій державного виконавця ВДВС Тернопільського міського управління юстиції Тернопільської області щодо відкриття виконавчого провадження на підставі ухвали Господарського суду Тернопільської області від 10.04.2014р. по справі №921/329/14-г/17 про накладення арешту на приміщення подарункового магазину, що знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Руська, 19, (реєстраційний номер об'єкту нерухомого майна: 21303784) та належить ТОВ «Даарія Плюс» (код ЄДРПОУ 38699162) та зобов'язання ВДВС Тернопільського міського управління юстиції Тернопільської області (46000, вул. Лисенка/1, м. Тернопіль, код 25353113) повернути ухвалу від 10.04.2014р. року по №921 /329/14-г/17 про накладення арешту на приміщення подарункового магазину, що знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Руська, 19, (реєстраційний номер об'єкту нерухомого майна: 21303784) та належить ТОВ «Даарія Плюс» (код ЄДРПОУ 38699162) до Господарського суду Тернопільської області без виконання.

Роз'яснити позивачу, що вказані позовні вимоги підлягають розгляду в порядку господарського судочинства.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 5-ти денний строк з дня отримання ухвали.

Суддя В.П. Шулежко

Дата ухвалення рішення14.07.2014
Оприлюднено20.05.2015
Номер документу44210754
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/5716/14

Ухвала від 14.07.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шулежко В.П.

Постанова від 14.07.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шулежко В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні