Ухвала
від 14.05.2015 по справі 815/55/15
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

У Х В А Л А

14 травня 2015 р. Справа № 815/55/15

Категорія: 8.3.3 Головуючий в 1 інстанції: Катаєва Е. В.

Одеський апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

доповідача - судді Стас Л.В.

суддів-Турецької І.О., Косцової І.П.

розглянувши у порядку письмового провадження клопотання товариства з обмеженою відповідальністю «КОНТАКТ» про закриття провадження у зв'язку із примиренням сторін на умовах податкового компромісу у справі за апеляційною скаргою Державної податкової інспекції у Малиновському районі міста Одеси Головного управління Державної фіскальної служби в Одеській області на постанову Одеського окружного адміністративного суду від 06 березня 2015 року по справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «КОНТАКТ» до Державної податкової інспекції у Малиновському районі міста Одеси Головного управління Державної фіскальної служби в Одеській області про скасування податкових повідомлень-рішень, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «КОНТАКТ» (далі по тексту - позивач, ТОВ «КОНТАКТ» ) звернулось до суду з позовом до Державної податкової інспекції у Малиновському районі міста Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області (далі ДПІ у Малиновському районі міста Одеси), в якому просило скасувати податкові повідомлення-рішення відповідача від 23.12.2014 року № 0004052201 про збільшення грошового зобов'язання з податку на прибуток на суму 129923,00 грн. та №0000732203 про збільшення грошового зобов'язання з податку на додану вартість у розмірі 347631,00 гривен.

Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 06 березня 2015 року - позов задоволено. Визнано протиправними та скасовано податкові повідомлення-рішення Державної податкової інспекції у Малиновському районі міста Одеси ГУ Міндоходів в Одеській області від 23.12.2014 року № 0004052201 (форма Р) про збільшення грошового зобов'язання з податку на прибуток на суму 129923,00 грн. (86615,00грн. за основним платежем, 43308,00грн. за штрафними (фінансовими) санкціями), №0000732203 (форми Р) про збільшення грошового зобов'язання з податку на додану вартість у розмірі 347631,00 гривен (231754,00грн. за основним платежем, 115877,00грн. за штрафними (фінансовими) санкціями). Стягнуто з Державного бюджету України на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «КОНТАКТ» судові витрати у сумі 487,20 грн.

В апеляційній скарзі, Державна податкова інспекція у Малиновському районі міста Одеси Головного управління Державної фіскальної служби в Одеській області, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального права, просить постанову Одеського окружного адміністративного суду від 06 березня 2015 року - скасувати, прийняти нову постанову про відмову в задоволенні позову.

05 травня 2015 року від ТОВ «КОНТАКТ» до суду апеляційної інстанції надійшло клопотання про закриття провадження по даній адміністративній справі у зв'язку із примиренням сторін на умовах податкового компромісу.

Обґрунтовуючи дане клопотання сторони зазначили, що податковий орган 02 квітня 2015 року прийняв рішення № 15 щодо погодження застосування податкового компромісу відносно ТОВ «КОНТАКТ», а тому є підстави для закриття провадження у справі, у зв'язку з примиренням сторін.

Сторони до суду апеляційної інстанції не з'явилися, належним чином повідомлені про місце, день та час судового засідання.

Відповідно до ч.4 ст.196 КАС України, неприбуття у судове засідання сторін, належним чином повідомлених про дату, час і місце апеляційного розгляду, не перешкоджає судовому розгляду справи.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, колегія суддів вважає, що клопотання про закриття провадження у справі підлягає задоволенню.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 113 КАС України сторони можуть повністю або частково врегулювати спір на основі взаємних поступок. Примирення сторін може стосуватися лише прав та обов'язків сторін і предмета адміністративного позову.

Приписами п. 11 - 2 Розділу VІІІ «Прикінцеві та Перехідні положення» КАС України визначено, що підставою для примирення сторін на будь-якій стадії процесу є досягнення податкового компромісу щодо сплати податкових зобов'язань з податку на додану вартість та податку на прибуток підприємств відповідно до підрозділу 9-2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Зі змісту підрозділу 9-2 Розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України вбачається, що податковий компроміс - це режим звільнення від юридичної відповідальності платників податків та/або їх посадових (службових) осіб за заниження податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року з урахуванням строків давності, встановлених статтею 102 цього Кодексу.

Згідно із п. 2 підрозділу 9-2 Розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України сума заниженого податкового зобов'язання з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість сплачується в розмірі 5 відсотків такої суми. При цьому 95 відсотків суми заниженого податкового зобов'язання з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість вважаються погашеними, штрафні санкції не застосовуються, пеня не нараховується.

Відповідно до п. п. 7, 8 підрозділу 9-2 Розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України процедура податкового компромісу, встановлена цим підрозділом, поширюється також на неузгоджені суми податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість, визначені у податкових повідомленнях-рішеннях, щодо яких триває процедура судового та/або адміністративного оскарження, а також на випадки, коли платник податків отримав податкове повідомлення-рішення, за яким податкові зобов'язання не узгоджені відповідно до норм цього Кодексу. Досягнення податкового компромісу у такому разі здійснюється за заявою платника податків у письмовій формі до контролюючого органу про намір досягнення податкового компромісу. У таких випадках днем узгодження платником податків податкових зобов'язань, визначених у податковому повідомленні-рішенні, є день подання такої заяви до відповідного контролюючого органу. У разі несплати платником податків такого податкового зобов'язання у сумі, визначеній пунктом 2 цього підрозділу, таке податкове зобов'язання вважається неузгодженим.

Податковий компроміс вважається досягнутим після сплати платником податків узгоджених податкових зобов'язань згідно із цим підрозділом. Після досягнення податкового компромісу згідно із цим підрозділом такі зобов'язання не підлягають оскарженню та їх розмір не може бути змінений в інших податкових періодах.

На виконання вказаних вимог податкового законодавства ТОВ «КОНТАКТ» звернулося до Державної податкової інспекції у Малиновському районі міста Одеси із заявою про намір досягнення податкового компромісу по податкових зобов'язаннях з податку на прибуток та податку на додану вартість, донарахованих податковими повідомленнями-рішеннями від 23 грудня 2014 року № 0004052201 та №0000732203.

Також ТОВ «КОНТАКТ» сплатило 5 відсотків від сум податкових зобов'язань, що підтверджується платіжними дорученнями №л3845 від 24.03.2015р. на суму 4331,00 грн. та № л3850 від 25.03.2015р. на 11588,00 грн.

ДПІ у Малиновському районі міста Одеси за результатом розгляду заяви позивача про компроміс по вказаним податковим повідомленням-рішенням, своїм рішенням від 02 квітня 2015 року № 15 погодило застосування податкового компромісу.

Відповідно до ст. 194 КАС України, позивач може відмовитися від адміністративного позову, а сторони можуть примиритися у будь-який час до закінчення апеляційного розгляду. У разі відмови від адміністративного позову або примирення сторін суд апеляційної інстанції постановляє ухвалу відповідно до вимог статей 112 і 113 цього Кодексу.

Частинами 1, 3 ст. 113 КАС України передбачено, що сторони можуть повністю або частково врегулювати спір на основі взаємних поступок. Примирення сторін може стосуватися лише прав та обов'язків сторін і предмета адміністративного позову. У разі примирення сторін суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі.

Також, відповідно до п. 3 частини 1 статті 157 КАС України, суд закриває провадження у справі якщо сторони досягли примирення.

Відповідно до ч. 1 ст. 203 КАС України, постанова або ухвала суду першої інстанції скасовується в апеляційному порядку і позовна заява залишається без розгляду або провадження у справі закривається з підстав, встановлених відповідно статтями 155 і 157 цього Кодексу.

Враховуючи усе вищенаведене, а також те, що обставини, які є підставою для закриття провадження у справі, виникли після ухвалення оскаржуваного судового рішення, суд апеляційної інстанції на підставі частини 2 статті 203 КАС України, приходить до висновку про необхідність визнання постанови суду першої інстанції нечинною та закриття провадження у справі.

Керуючись ст.ст. 113, 157, 194, 197, 203, 205, 206, 254, п. 11-2 розділу VІІІ "Прикінцеві та перехідні положення" КАС України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА :

Клопотання товариства з обмеженою відповідальністю «КОНТАКТ» про закриття провадження у справі - задовольнити.

Постанову Одеського окружного адміністративного суду від 06 березня 2015 року визнати - нечинною.

Провадження у справі за адміністративним позовом товариства з обмеженою відповідальністю «КОНТАКТ» до Державної податкової інспекції у Малиновському районі міста Одеси Головного управління Державної фіскальної служби в Одеській області про скасування податкових повідомлень-рішень - закрити.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили через п'ять днів після направлення копій особам, які беруть участь у справі, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції.

Головуючий:

Судді:

СудОдеський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.05.2015
Оприлюднено20.05.2015
Номер документу44214455
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/55/15

Ухвала від 31.03.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Стас Л.В.

Ухвала від 03.02.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Катаєва Е. В.

Ухвала від 19.01.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Катаєва Е. В.

Ухвала від 14.05.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Стас Л.В.

Ухвала від 31.03.2015

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Стас Л.В.

Постанова від 06.03.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Катаєва Е. В.

Постанова від 06.03.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Катаєва Е. В.

Ухвала від 16.02.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Катаєва Е. В.

Ухвала від 19.01.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Катаєва Е. В.

Ухвала від 06.01.2015

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Катаєва Е. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні