Постанова
від 19.05.2015 по справі 823/503/15
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа: № 823/503/15 Головуючий у 1-й інстанції: Каліновська А.В.

Суддя-доповідач: Ключкович В.Ю.

ПОСТАНОВА

Іменем України

19 травня 2015 року м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Ключковича В.Ю.,

суддів Петрика І.Й.

Собківа Я.М.

при секретарі Шевчук К.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу публічного акціонерного товариства "Україна 1" на постанову Черкаського окружного адміністративного суду від 23 березня 2015 року у справі за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в Черкаському районі Черкаської області до публічного акціонерного товариства "Україна 1" про стягнення боргу на покриття фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій,

В С Т А Н О В И В:

Постановою Черкаського окружного адміністративного суду від 23 березня 2015 року позов управління Пенсійного фонду України в Черкаському районі Черкаської області - задоволено повністю. Стягнуто з публічного акціонерного товариства "Україна 1" (19601, Черкаська область, Черкаський район, с. Геронимівка, вул. Леніна, буд. 1, ідентифікаційний код 03793354) на користь управління Пенсійного фонду України в Черкаському районі Черкаської області (18008, м. Черкаси, вул. Вернигори, 17, ідентифікаційний код 21366780) борг на покриття фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за лютий 2015 року на загальну суму 2995 (дві тисячі дев'ятсот дев'яносто п'ять) грн. 85 коп.

Не погоджуючись з постановленим рішенням суду першої інстанції, відповідачем подано апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, а також на неповне з'ясування обставин справи, що призвело до неправильного вирішення справи, апелянт просить скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нову, якою у задоволенні адміністративного позову відмовити повністю.

Розглянувши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи та дослідивши докази, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга публічного акціонерного товариства "Україна 1" підлягає частковому задоволенню, а постанова суду першої інстанції підлягає зміні виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 198 КАС України за наслідками розгляду апеляційної скарги на постанову суду суд апеляційної інстанції має право, зокрема, змінити постанову суду.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, право позивача на стягнення з відповідача заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій у розмірі 2995 грн. 85 коп. є доведеним, а тому позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в Черкаському районі Черкаської області є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

З таким висновком суду першої інстанції колегія суддів апеляційного адміністративного суду погоджується частково з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено та матеріалами справи підтверджено, що на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Черкаському районі Черкаської області перебуває ОСОБА_3, котрий отримує пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до ст. 13 Закону № 1788-XII як колишній працівник відповідача, який працював на посаді тракториста. Вищезазначена робота відноситься до категорії робіт з шкідливими та важкими умовами праці за списком №2, що підтверджується довідкою публічного акціонерного товариства "Україна 1", копія якої міститься в матеріалах справи.

Судом першої інстанції встановлено, що у відповідача за лютий 2015 року рахується заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в Черкаському районі Черкаської області по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах працівникам за Списком №2, на суму 2995 грн. 85 коп.

Управлінням Пенсійного фонду України в Черкаському районі Черкаської області на підставі розрахунків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, визначено розмір витрат, які підлягають відшкодуванню за рахунок відповідача у зв'язку з виплатою та доставкою пенсій за період з 01.02.2015 по 27.02.2015, на загальну суму 2995 грн. 85 коп.

Даючи правову оцінку обставинам справи у взаємозв'язку з нормами чинного законодавства, колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду зазначає наступне.

За змістом п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, роботах з особливо шкідливими й важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через такі фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення». У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до ст. 27 та з урахуванням норм ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Згідно з абз.4 п.п.1 п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до ПФУ плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими й важкими умовами праці за списком № 1, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Пільгові пенсії призначаються працівникам на підставі довідок, що видаються підприємствами про характер шкідливості виконуваної роботи працівника на даному підприємстві.

Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Відповідно до п. 6.4 Глави 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19 грудня 2003 року, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663, органи пенсійного фонду щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій, визначають розмір сум до відшкодування на поточний рік. Підприємства відповідно до вимог п. 6.8 глави 6 вказаної Інструкції щомісяця до 25-го числа повинні вносити до ПФУ зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

В матеріалах справи міститься розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з лютого 2015 року (а.с.9), в рядку 3 якого зазначено, що ОСОБА_3 призначено пенсію з 29.10.2014.

В цьому ж розрахунку зазначено, що місячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсії становить 682 грн. 88 коп. (рядок 16), а сума фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за період з дати призначення (перерахунку) пенсії по дати формування розрахунку становить 2312 грн. 97 коп. (рядок 15).

Судом апеляційної інстанції із пояснень представника позивача та заперечень на апеляційну скаргу встановлено, що пенсійним органом визначено до відшкодування ПАТ «Україна 1» фактичні витрати на виплату та доставку пенсій за жовтень 2014- 264,34 грн., листопад 2014-682,87 грн., грудень 2014 - 682,88 грн., січень 2015 - 682,88 грн., лютий 2015 - 682,88 грн.

Відповідно до п. 1 ст. 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" об'єктом оподаткування для платників збору (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку) є фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з"ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 цього закону.

Наявною в матеріалах справи довідкою №1689/23-25-15-050 від 19.02.2014 підтверджується, що відповідач був платником фіксованого сільськогосподарського податку у 2014 році (а.с.42).

Тобто у 2014 році відповідача було звільнено від обов'язку відшкодовувати витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, а тому доводи пенсійного органу щодо наявності у відповідача заборгованості за період 2014 року є необґрунтованими.

Разом з тим, Законом України №71-VIII від 28 грудня 2014 року "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи", главу 2 "Фіксований сільськогосподарський податок" виключено з Податкового кодексу України, а з 01 січня 2015 року платники такого податку автоматично стали платниками єдиного податку четвертої групи.

Тобто, чинним законодавством не передбачено виключень щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, для платників єдиного податку і відповідно з 01 січня 2015 року у вказаної категорії платників виникає обов'язок відшкодування пільгових пенсій.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів, беручи до уваги, що у 2014 році відповідач був звільнений від обов'язку відшкодовувати витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, приходить до висновку, що адміністративний позов підлягає частковому задоволенню, а саме лише в частині стягнення з відповідача витрати на виплату та доставку пільгових пенсій за січень-лютий 2015 року на загальну суму 1365 грн. 76 коп.

При визначенні суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсії за січень-лютий 2015 року, яка підлягає сплаті відповідачем, судом апеляційної інстанції взято дані 16 рядку розрахунку, згідно якого місячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсії для відповідача становить 682 грн. 88 коп. (682 грн. 88 коп. +682 грн. 88 коп. = 1365 грн. 76 коп.).

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Частиною другою статті 71 КАС України визначено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову, який відповідачами в даному випадку виконаний не в повній мірі.

За таких обставин колегія суддів вважає, що судом першої інстанції при вирішенні питання про правомірність дій та рішень відповідача допущено порушення норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи в частині позовних вимог, у зв'язку з чим вважає за необхідне апеляційну скаргу відповідача задовольнити частково, а постанову суду першої інстанції змінити.

Керуючись ст.ст. 160,198,201, 207, 212, 254 КАС України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу публічного акціонерного товариства "Україна 1" - задовольнити частково.

Постанову Черкаського окружного адміністративного суду від 23 березня 2015 року - змінити, виклавши резолютивну частину в наступній редакції:

«Адміністративний позов задовольнити частково.

Стягнути з публічного акціонерного товариства "Україна 1" (19601, Черкаська область, Черкаський район, с. Геронимівка, вул. Леніна, буд. 1, ідентифікаційний код 03793354) на користь управління Пенсійного фонду України в Черкаському районі Черкаської області (18008, м. Черкаси, вул. Вернигори, 17, ідентифікаційний код 21366780) борг на покриття фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій за період січень-лютий 2015 року на загальну суму 1365 ( тисяча триста шістдесят п'ять ) грн. 76 коп.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити».

Постанова набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів з дня її складення в повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Повний текст постанови складено та підписано 19.05.2015.

Головуючий суддя: В.Ю.Ключкович

Судді: І.Й. Петрик

Я.М.Собків

Головуючий суддя Ключкович В.Ю.

Судді: Петрик І.Й.

Собків Я.М.

Дата ухвалення рішення19.05.2015
Оприлюднено22.05.2015
Номер документу44241924
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/503/15

Ухвала від 22.04.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Ключкович В.Ю.

Постанова від 19.05.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Ключкович В.Ю.

Ухвала від 22.04.2015

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Ключкович В.Ю.

Постанова від 23.03.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Каліновська

Ухвала від 05.03.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Каліновська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні