Ухвала
від 31.03.2015 по справі 808/2803/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

31 березня 2015 рокусправа № 808/2803/14

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Уханенка С.А.

суддів: Богданенка І.Ю. Дадим Ю.М.

за участю секретаря судового засідання: Сколишева О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дніпропетровську апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об'єднання "Лідер-К" на постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 27 травня 2014 р. по справі за позовом Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області до товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об'єднання "Лідер-К" про стягнення податкового боргу,-

в с т а н о в и в:

У квітні 2014 року позивач звернувся до суду з позовом, в якому просив стягнути з рахунків платника податків у всіх банках, обслуговуючих товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об'єднання "Лідер-К" на користь УК у Ленінському районі м. Запоріжжя податковий борг з податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів на суму 16 782,56 грн.

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 27 травня 2014 р. позов задоволено. Стягнуто з рахунків товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об'єднання "Лідер-К" (69006, Запорізька область, м.Запоріжжя, проспект Леніна, буд.234, кв.99, ідентифікаційний код 33175462) у банках, обслуговуючих даного платника податків, на користь Державного бюджету України податковий борг з податку на додану вартість у сумі 16782 грн. 56 коп. перерахувавши на р/р31218210700006, одержувач - УК у Ленінському районі м.Запоріжжя, банк - ГУДКСУ у Запорізькій області, МФО 813015, код ЄДРПОУ 38025423, код платежу 14010101.

Не погодившись з постановою суду відповідач подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права просить скасувати оскаржувану постанову та прийняти нову постанову, якою в задоволенні адміністративного позову відмовити в повному обсязі.

Перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість постанови суду, в межах доводів апеляційної скарги, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено та матеріалами справи підтверджено, що товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об'єднання "Лідер-К" 22.09.2004р. зареєстроване як юридична особа за адресою: 69006, Запорізька область, м.Запоріжжя, проспект Леніна, буд.234, кв.99. ТОВ "НВО "Лідер-К" має ідентифікаційний код 33175462.

Відповідачем до податкового органу було подано декларації з податку на додану вартість (звітні): вх.№9084287568 від 27.12.2013, в якій ТОВ "НВО "Лідер-К" визначено податкові зобов'язання на суму 15011 грн. 00 коп. за листопад 2013 року; вх.№9087723343 від 17.01.2014, якою визначено податкове зобов'язання на суму 740 грн. 00 коп. за грудень 2013 року; вх.№9004514708 від 05.02.2014, якою визначено податкове зобов'язання на суму 715 грн. 00 коп. за січень 2014 року; вх.№9014876723 від 20.03.2014, якою визначено податкове зобов'язання на суму 367 грн. 00 коп. за лютий 2014 року.

У визначені законом строки зазначені податкові зобов'язання відповідачем не сплачені та відповідно до довідки позивача заборгованість з урахуванням переплати становить 16 782,56 грн.

Таким чином, на час розгляду справи зазначені суми боргу боржником не сплачені, що не заперечується останнім.

Задовольняючи позовні вимоги суд першої інстанції дійшов висновку щодо наявності у відповідача несплаченого податкового боргу.

Суд апеляційної інстанції погоджується з висновком суду першої інстанції з огляду на наступне.

Відповідно до п.57.1 ст.57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Податкова декларація подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (п.203.1 ст.203 Податкового кодексу України).

Відповідно до п.203.2 ст.203 Податкового кодексу України платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого пунктом 203.1 цієї статті для подання податкової декларації.

Відповідно до п. п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Згідно п.95.1. ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Пунктом 95.2 ст. 95 Податкового кодексу України встановлено, що стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

В силу п.95.3 ст.95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Матеріалами справи підтверджується, що податковим органом товариству з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об'єднання "Лідер-К" була направлена податкова вимога від 25.01.2014 року №18-15.

При цьому, щодо не сплачених самостійно визначених податкових зобов'язань відповідачем надано пояснення щодо не віднесення до податкового кредиту частини суми сплаченого ПДВ за отриманий імпортований товар у червні 2011 року, у зв'язку з чим було подано уточнюючий розрахунок по ПДВ за травень 2012 року з виправленням самостійно виявленої помилки, з урахуванням якого також було подано декларацію за березень 2014 року.

Згідно з п.50.1 ст.50 Податкового кодексу України у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 цього Кодексу) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку. Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені. Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний, за винятком випадків, установлених пунктом 50.2 цієї статті: а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку; б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п'яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку. Якщо після подачі декларації за звітний період платник податків подає нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий самий звітний період, то штрафи, визначені у цьому пункті, не застосовуються.

Як зазначено у абз.4 п.46.6 ст.46 Податкового кодексу України, вимоги статей 46-50 цього Кодексу не поширюються на декларування товарів (продукції), ввезених на митну територію України або вивезених з неї відповідно до митного законодавства України (крім випадків, визначених у цих статтях), а також на декларування відрахувань до соціальних фондів та інше інформаційне декларування, яке містить економічні відомості про суб'єктів оподаткування, що не стосуються обчислення податків.

Таким чином, враховуючи викладене суд апеляційної інстанції погоджується з висновком суду першої інстанції що позивачем не доведено та не надано відповідних доказів, які б спростували висновок податкового органу про наявність у товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об'єднання "Лідер-К" податкового боргу.

Також суд апеляційної інстанції вважає за необхідне зазначити щодо безпідставності посилань заявника апеляційної скарги на п.п.20.1.17 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України, оскільки в даному випадку податковий орган звернувся з позовом про стягнення коштів з рахунків платника відповідно до п.п.20.1.18 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України.

Доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції, у зв'язку чим суд апеляційної інстанції вважає за необхідне апеляційну скаргу залишити без задоволення, а постанову суду першої інстанції без змін.

Керуючись ст. ст. 198, 200, 205, 206 КАС України, суд , -

у х в а л и в:

Апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об'єднання "Лідер-К" - залишити без задоволення.

Постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 27 травня 2014 р. - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з моменту її виготовлення в повному обсязі.

В повному обсязі ухвала виготовлена 12.05.2015 року.

Головуючий: С.А. Уханенко

Суддя: І.Ю. Богданенко

Суддя: Ю.М. Дадим

СудДніпропетровський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.03.2015
Оприлюднено25.05.2015
Номер документу44265610
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/2803/14

Ухвала від 31.03.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Уханенко С.А.

Ухвала від 08.09.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Уханенко С.А.

Постанова від 27.05.2014

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Ухвала від 30.04.2014

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні