Постанова
від 05.03.2015 по справі 814/3926/14
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 березня 2015 року Справа № 814/3926/14

Суддя Миколаївського окружного адміністративного суду Лебедєва Г.В., розглянувши в порядку письмового провадження в м. Миколаєві справу за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Миколаєва до товариства з обмеженою відповідальністю «Спецжитлобуд» про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за період з 01.12.2014 року по 26.12.2014 року в сумі 1142,51 грн., -

ВСТАНОВИВ:

До Миколаївського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Миколаєва до приватного акціонерного товариства будівельно-монтажного управління «Спецжитлобуд» про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за період з 01.12.2014 року по 26.12.2014 року в сумі 1142,51 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що на адресу відповідача направлявся розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пункту "б-з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", з зазначенням суми по пенсіонеру ОСОБА_1 за період з 01.12.2014 року по 26.12.2014 року, які підлягають відшкодуванню відповідачем.

Як вказує позивач, на підставі виставленого розрахунку за період з 01.12.2014 року по 26.12.2014 року товариству нарахована сума витрат у розмірі 1222,51 грн., у зв'язку із частковою сплатою відповідачем заборгованості сума яка підлягає відшкодуванню складає 1142,51 грн.

Оскільки, заборгованість на загальну суму 1142,51 грн. в добровільному порядку відповідачем погашена не була, позивач звернувся до суду з вказаним позовом.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав до суду клопотання про розгляд справи за його відсутністю в порядку письмового провадження. В судове засідання представник відповідача не з'явився, судова повістка про виклик була надіслана на адресу місцезнаходження відповідача згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, але була повернута до суду з поштовою відміткою від 26.02.2015 року : «за закінченням терміну зберігання». Згідно ч.4 ст.33 Кодексу адміністративного судочинства України, судова кореспонденція надсилається юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. У разі відсутності осіб, за такою адресою, вважається, що судова кореспонденція вручена їм належним чином. На підставі пункту 10 частини 1 ст.3, частини 6 ст.128 КАС України, суд вважає за можливе розглянути адміністративний позов в порядку письмового провадження. Вивчивши матеріали справи, дослідивши обставини та факти, якими обґрунтовуються вимоги, перевіривши їх доказами, суд вважає, що адміністративний позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно витягу з пошуку відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 19.01.2015 року проведено державну реєстрацію юридичної особи, яка утворена в результаті перетворення - товариство з обмеженою відповідальністю «Спецжитлобуд».

Товариство з обмеженою відповідальністю «Спецжитлобуд» - є правонаступником приватного акціонерного товариства будівельно-монтажного управління "Спецжитлобуд", що підтверджується витягом з пошуку відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Також, товариство з обмеженою відповідальністю «Спецжитлобуд» перебуває на обліку в органах Пенсійного фонду України, як платник страхових внесків, відповідно до ст.14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Згідно з приписами п.п.1,2 ст.1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26 червня 1997 року №400/97-ВР (із змінами та доповненнями) платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є, у тому числі, суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених у пункті 1 цієї статті, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади.

Судом встановлено, що пенсіонеру ОСОБА_1, який раніше працював на товаристві відповідача, має необхідний стаж роботи, зазначений у ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", що дає право на призначення пільгової пенсії, що підтверджується довідкою про підтвердження наявного трудового стажу (а.с.14).

Пенсія, призначена на пільгових умовах зазначеному пенсіонеру, за період з 01.12.2014 року по 26.12.2014 року була виплачена у повному обсязі, що підтверджується наявною в матеріалах справи довідкою від 03.12.2014 року №308/05 управління Пенсійного фонду України в місті Южне Одеської області, наданої управлінню Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Миколаєва (а.с.13).

З розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б-з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" вбачається, що місячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій по пенсіонеру ОСОБА_1 становить - 1222,51 грн.

Як вбачається із розрахунку заборгованості, відповідач часткового сплатив заборгованість у сумі 80 грн. (а.с.6).

Таким чином, за період з 01.12.2014 року по 26.12.2014 року відповідачу нараховано до відшкодування суму фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до п. "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (список № 2) у розмірі 1142,51 грн.

Відповідно до ч.2 Прикінцевих положень ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №1058-ІV від 09.07.2003 пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зазначеним особам, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". Згідно зі ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах. Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи - жінкам.

Відповідно до п.6.1 Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до пенсійного фонду України", затвердженої Постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. №21-1 (із змінами та доповненнями) відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Згідно з п. 6.4 вказаної Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до пенсійного фонду України" розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Пунктом 6.8. Інструкції встановлено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Отже, товариство зобов'язане відшкодовувати фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій управлінню Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Миколаєва.

Абзацом 4 пункту 1 статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "а", "б"- "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Таким чином, виплати по оплаті пільгових пенсій відшкодовуються Пенсійному фонду за рахунок відповідних підприємств.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем був направлений розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пункту "б-з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", з зазначенням суми за грудень 2014 року, по пенсіонеру ОСОБА_1, який був повернутий до управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Миколаєва, що підтверджується копією конверту із поштовою відміткою від 12.12.2014 року «за закінченням терміну зберігання» (а.с.12).

Таким чином, враховуючи вищевикладене, судом встановлено, що управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Миколаєва здійснювало доставку та виплату пільгової пенсії колишньому працівнику відповідача.

З урахуванням того, що відповідачем не сплачено заборгованість перед Пенсійним фондом України у сумі 1142,51 грн., залишок фактичного боргу відповідача по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за період з 01.12.2014 року по 26.12.2014 року станом на момент розгляду справи сума заборгованості складає 1142,51 грн.

Разом з цим, доказів сплати відповідачем вищевказаної суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій на пільгових умовах, за спірний період у встановленому чинним законодавством порядку та строки до суду не надано.

Відповідно до ч. 1 ст.71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Миколаєва є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутністю витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір), згідно з ч. 4 ст. 94 КАС України стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст.2, 7- 9, 14, 70-72, 79, 86, 94, 103, 112, 158 -163, 167 КАС України суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м.Миколаєва до товариства з обмеженою відповідальністю «Спецжитлобуд» про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за період з 01.12.2014 року по 26.12.2014 року в сумі 1142,51 грн. - задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Спецжитлобуд» (код ЄДРПОУ 01273059) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах у розмірі 1142,51 грн. (одинадцять тисяч сто сорок дві гривні п'ятдесят одна копійка) на користь управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м.Миколаєва (код ЄДРПОУ 20916741) на р/р 256083016116, в філії МОУ ПАТ «Державний ощадний банк України», МФО 326461.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі до Одеського апеляційного адміністративного суду через Миколаївський окружний адміністративний суд апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги на постанову суду одночасно надсилається особою, яка її подає, до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого ст. 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя Г.В. Лебедєва

СудМиколаївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.03.2015
Оприлюднено26.05.2015
Номер документу44288073
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —814/3926/14

Постанова від 05.03.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Лебедєва Г. В.

Ухвала від 11.02.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Лебедєва Г. В.

Ухвала від 20.01.2015

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Лебедєва Г. В.

Ухвала від 26.12.2014

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Лебедєва Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні