Ухвала
від 05.05.2015 по справі 804/19478/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

05 травня 2015 рокусправа № 804/19478/14

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії: головуючого судді: Іванова С.М.

суддів: Чабаненко С.В. Шлай А.В.

за участю секретаря судового засідання: Лащенко Р.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО-ЛАЙН" на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 10 грудня 2014 року у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО-ЛАЙН" до Державної податкової інспекції в Амур-Нижньодніпровському районі м.Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області про визнання дій протиправними, зобов'язання вчинити певні дії, визнання протиправним та скасування рішення, -

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "АГРО-ЛАЙН" (далі - позивач) звернулось з адміністративним позовом до Державної податкової інспекції в Амур-Нижньодніпровському районі м.Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області (далі - відповідач), в якому просило:

- визнати протиправними дії відповідача у вигляді невизнання як податкової звітності податкової декларації з податку на додану вартість за липень 2014 року та (додатку 5) розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів за липень 2014 року, поданих ТОВ "АГРО-ЛАЙН" 20.08.2014 р.;

- визнати протиправним та скасувати рішення відповідача про невизнання податкової декларації від 22.08.2014р. №18431/10/04-61-18-02-20;

- зобов'язати відповідача визнати поданою 20.08.2014 р. податкову декларацію з податку на додану вартість за липень 2014 року та (додатку 5) розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів за липень 2014 року, поданих ТОВ "АГРО-ЛАЙН" 20.08.2014р.;

- зобов'язати відповідача відобразити показники (дані) податкової декларації ТОВ "АГРО-ЛАЙН" з податку на додану вартість за липень 2014 року з (додатком 5) розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів за липень 2014 року в електронних базах податкової звітності, у тому числі в картці особового рахунку ТОВ "АГРО-ЛАЙН".

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 10 грудня 2014 року в задоволенні адміністративного позову - відмовлено.

Не погоджуючись з прийнятим у справі судовим рішенням, позивач звернувся з апеляційною скаргою, в якій вказує на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи.

Представник позивача в судовому засіданні вимоги апеляційної скарги підтримав у повному обсязі, просив останню задовольнити на підставах, що в ній зазначені та скасувати рішення суду першої інстанції і прийняти нове - про задоволення позовних вимог.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце

розгляду справи повідомлений належним чином, що у відповідності до ч. 4 ст. 196 КАС України не перешкоджає розгляду справи за відсутністю останнього.

Заслухавши представника позивача, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права, юридичної оцінки обставин справи, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено, що ТОВ "АГРО-ЛАЙН" (код ЄДРПОУ 38361491) перебуває на обліку у ДПІ в АНД районі м. Дніпропетровська ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області, в тому числі і як платник податку на додану вартість, що підтверджується наявною у матеріалах справи копією Свідоцтва № 200109705 від 01.03.2013 року.

20.08.2014 року позивачем було подано до ДПІ в АНД районі м. Дніпропетровська податкову декларацію з податку на додану вартість за липень 2014 року та (додатку 5) розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів за липень 2014 року.

28.08.2014 року позивачем було отримано від податкового органу лист за вих. № 18431/10/04-61-18-02-20 від 22.08.2014 року, в якому ДПІ в АНД районі м. Дніпропетровська повідомило декларанта про те, що подана ТОВ "АГРО-ЛАЙН" податкова декларація з податку на додану вартість за липень 2014 року складена із порушенням вимог п. 48.3. та п. 48.4 ст. 48 Податкового кодексу України, а також вимог Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого Наказом Міндоходів України від 13.11.2013р. №678, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 11.12.2013р. за №2094/24626- у декларації зазначено недостовірний реквізит - податкова адреса, у зв'язку з чим подана декларація не вважається податковою.

Надаючи правову оцінку рішенню суду першої інстанції, колегія суддів апеляційного суду, виходить з наступного.

Відповідно до ст. ст. 15, 16 Податкового кодексу України платниками податків визнаються фізичні особи, юридичні особи та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операціях), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом. Платник податків зобов'язаний вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів, подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням та сплатою податків та зборів.

Згідно п.48.1, п.48.3, п.48.4, 48.7 ст. 48 Податкового кодексу України податкова декларація складається за формою, затвердженою в порядку, визначеному положеннями пункту 46.5 статті 46 цього Кодексу та чинному на час її подання. Форма податкової декларації повинна містити необхідні обов'язкові реквізити і відповідати нормам та змісту відповідних податку та збору. Податкова декларація повинна містити такі обов'язкові реквізити:

- тип документа (звітний, уточнюючий, звітний новий);

- звітний (податковий) період, за який подається податкова декларація;

- звітний (податковий) період, що уточнюється (для уточнюючого розрахунку);

- повне найменування (прізвище, ім'я, по батькові) платника податків згідно з реєстраційними документами;

- код платника податків згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України або податковий номер;

- реєстраційний номер облікової картки платника податків;

- місцезнаходження (місце проживання) платника податків;

- найменування органу державної податкової служби, до якого подається звітність;

- дата подання звіту (або дата заповнення - залежно від форми);

- ініціали, прізвища та реєстраційні номери облікових карток або інші відомості, визначені в абзаці сьомому цього пункту, посадових осіб платника податків;

- підписи платника податку - фізичної особи та/або посадових осіб платника податку, визначених цим Кодексом, засвідчені печаткою платника податку (за наявності).

У окремих випадках, коли це відповідає сутності податку або збору та є необхідним для його адміністрування, форма податкової декларації додатково може містити такі обов'язкові реквізити:

- відмітка про звітування за спеціальним режимом;

- код виду економічної діяльності (КВЕД);

- код органу місцевого самоврядування за КОПТУУ;

- індивідуальний податковий номер та номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість згідно з даними реєстру платників податку на додану вартість за звітний (податковий) період.

Податкова звітність, складена з порушенням норм цієї статті, не вважається податковою декларацією

Пунктами 49.8 та 49.9 ст. 49 Податкового кодексу України закріплено, що прийняття податкової декларації є обов'язком контролюючого органу. Під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов'язана перевірити наявність та достовірність заповнення всіх обов'язкових реквізитів, передбачених пунктами 48.3 та 48.4 статті 48 цього Кодексу. Інші показники, зазначені в податковій декларації платника податків, до її прийняття перевірці не підлягають. За умови дотримання платником податків вимог цієї статті посадова особа контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов'язана зареєструвати податкову декларацію платника датою її фактичного отримання контролюючим органом. За умови дотримання вимог, встановлених статтями 48 і 49 цього Кодексу податкова декларація, надана платником, також вважається прийнятою.

Відповідно до п. 49.10, 49.11 ст. 49 Податкового кодексу України відмова посадової особи контролюючого органу прийняти податкову декларацію з будь-яких причин, не визначених цією статтею, у тому числі висунення будь-яких не визначених цією статтею передумов щодо такого прийняття (включаючи зміну показників такої податкової декларації, зменшення або скасування від'ємного значення об'єктів оподаткування, сум бюджетних відшкодувань, незаконного збільшення податкових зобов'язань тощо) забороняється. У разі подання платником податків до контролюючого органу податкової декларації, заповненої з порушенням вимог пунктів 48.3 та 48.4 статті 48 цього Кодексу, такий контролюючий орган зобов'язаний надати такому платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови.

Так, з матеріалів справи вбачається, що підставою для винесення оскаржуваного рішення ДПІ в АНД районі м.Дніпропетровська про невизнання декларації з податку на додану вартість за липень 2014 року стала недостовірність інформації в обов'язковому реквізиті "місцезнаходження платника податків".

Згідно абз. 1 п. 45.2 ст. 45 Податкового кодексу України, податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

У відповідності до наявної у матеріалах справи копії податкової декларації ТОВ "АГРО-ЛАЙН" з податку на додану вартість за липень 2014 року полі "Податкова адреса" декларантом зазначено: "вул.Сподівань, буд.73, м.Дніпропетровськ, 49075".

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців місцезнаходження підприємства: "49000, Дніпропетровська обл. місто Дніпропетровськ, Амур-Нижньодніпровський район, вулиця Сподівань, будинок 73".

Таким чином, податкова декларація ТОВ "АГРО-ЛАЙН" з податку на додану вартість за липень 2014 року заповнена з порушенням вимог пунктів 48.3 та 48.4 статті 48 Податкового кодексу України.

Отже, враховуючи, що подана позивачем податкова декларація з податку на додану вартість за липень 2014 року заповнена з порушенням вимог пунктів 48.3 та 48.4 статті 48 Податкового кодексу України, дії ДПІ в АНД районі м. Дніпропетровська щодо невизнання як податкової звітності декларації ТОВ "АГРО-ЛАЙН" з податку на додану вартість за липень 2014 року є обґрунтованими та правомірними.

Таким чином, колегія суддів вважає, що доводи апеляційної скарги не спростовують правильності висновків суду першої інстанції і не дають підстав для висновку про помилкове застосування судом першої інстанції норм матеріального або процесуального права, яке призвело б до неправильного вирішення справи.

Відповідно до ст. 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Зважаючи на відсутність підстав для задоволення апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку про залишення оскаржуваного рішення суду першої інстанції без змін.

Керуючись ст. 195, п. 1 ч. 1 ст. 198, ст. 200 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО-ЛАЙН" - залишити без задоволення.

Постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 10 грудня 2014 року у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРО-ЛАЙН" до Державної податкової інспекції в Амур-Нижньодніпровському районі м.Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області про визнання дій протиправними, зобов'язання вчинити певні дії, визнання протиправним та скасування рішення - залишити без змін.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом 20 днів відповідно до ст. 212 та ч. 5 ст. 254 КАС України.

Головуючий: С.М. Іванов

Суддя: С.В. Чабаненко

Суддя: А.В. Шлай

Помічник судді Троянова Я.І.

Дата ухвалення рішення05.05.2015
Оприлюднено26.05.2015
Номер документу44289114
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними, зобов'язання вчинити певні дії, визнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —804/19478/14

Ухвала від 05.05.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Ухвала від 05.05.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Ухвала від 26.02.2015

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Іванов С.М.

Постанова від 10.12.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барановський Роман Анатолійович

Ухвала від 28.11.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барановський Роман Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні