Рішення
від 21.05.2015 по справі 904/41/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

13.05.15р. Справа № 904/41/15 За позовом ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ТВІЙ БІЗНЕС ПАРТНЕР", м. Кривий Ріг

до КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ, м. Кривий Ріг

про внесення змін до договору оренди землі

Головуючий колегії Ніколенко М.О.

Суддя Ліпинський О.В.

Суддя Мартинюк С.В.

Представники:

від позивача: не з'явився

від відповідача: Іванова Н.А. - дов. № 7/29-1120 від 30.12.2014

СУТЬ СПОРУ:

ТОВАРИСТВО ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ТВІЙ БІЗНЕС ПАРТНЕР" звернулося до господарського суду з позовом до КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ про внесення змін до п.7 договору оренди земельної ділянки, укладеного між відповідачем та позивачем, зареєстрованого від 20.10.14 за № 16610422, виклавши його в наступній редакції: «Річна орендна плата встановлюється у розмірі 36 920,20 грн. (3076,69 грн. на місяць) та вноситься Орендарем виключно у грошовій формі незалежно від результатів діяльності у розмірі земельного податку, що встановлюється Податковим кодексом України, з урахуванням рішення міської ради № 2088 від 26..06.13 13 «Про ставки податку за земельні ділянки на території м. Кривого Рогу» на рахунок Управління держказначейства у Жовтневому районі м. Кривого Рогу Дніпропетровської області №332112700022, у банку ГУДКСУ у Дніпропетровській області м. Дніпропетровськ, МФО 805012, код 38031627».

Ухвалою суду від 12.01.15 порушено провадження у справі та призначено її розгляд на 04.02.15.

Ухвалою суду від 04.02.15 розгляд справи відкладений до 03.03.15.

У судовому засіданні 03.03.15 по справі оголошено перерву до 23.03.15

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 23.03.15, у зв'язку зі складністю обставин спору, призначено колегіальний розгляд справи.

Розпорядженням голови господарського суду Дніпропетровської області Татарчука В.О. № 118 від 24.03.15, для розгляду даної справи, призначено колегію у складі трьох суддів: головуючий суддя - Ніколенко М.О., судді - Ліпинський О.В., Мартинюк С.В.

Ухвалою суду від 23.03.15 колегія прийняла справу № 904/41/15 до свого провадження та призначила її слухання на 14.04.15.

Ухвалою суду від 14.04.15 розгляд справи відкладений до 13.05.15.

Представник позивача в судове засідання не з'явився. Надав клопотання про розгляд справи без його участі, позов підтримує.

Представник відповідача у судове засідання з'явився, проти позову заперечив.

Згідно зі ст. 75 ГПК України, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

В порядку статті 85 ГПК України, у судовому засіданні 13.05.15 оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши надані документи і матеріали, з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги і заперечення, оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

В С Т А Н О В И В:

Між відповідачем (орендодавцем) та позивачем (орендарем) укладено договір оренди земельної ділянки №2013554 від 25.12.13 (договір). Згідно умов якого орендодавець на підставі рішення міської ради № 2339 від 27.11.13 надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку житлової та громадської забудови для розміщення готельного комплексу, яка знаходиться на вул. Кропивницького,21 б у Жовтневому районі м. Кривого рогу. В оренду передається земельна ділянка площею 0,3228 га(п.2). Кадастровий номер земельної ділянки : 1211000000:04:055:0009(п.4). Договір укладено на 2 роки. Після закінчення строку договору орендар, у разі належного виконання обов'язків відповідно до умов договору, має переважне право поновлення його на новий строк. Орендар зобов'язаний повідомити орендодавця про намір поновити договір оренди земельної ділянки за два місяці(але не пізніше ніж за місяць) до спливу строку договору оренди, додавши до листа - повідомлення проект додаткової угоди. Поновлення договору здійснюється на підставі ухваленого орендодавцем відповідного рішення (п.6). Річна орендна плата починаючи з 1 січня 2014 року вноситься орендарем виключно у грошовій формі незалежно від результатів діяльності орендаря у трикратному розмірі земельного податку, що встановлюється Податковим кодексом України з урахуванням рішення міської ради №2088 від 26.06.13 «Про ставки податку за земельні ділянки на території м. Кривого Рогу». Плата вноситься орендарем на на рахунок Управління держказначейства у Жовтневому районі м. Кривого Рогу Дніпропетровської області №332112700022 код 38031627, у банку ГУДКСУ у Дніпропетровській області м. Дніпропетровськ, МФО 805012 (п.7). Орендна плата вноситься щомісячно протягом 30-ти календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця. За неповний календарний місяць орендна плата сплачується за дні фактичного користування земельною ділянкою. Строки платежу не є сталими і можуть змінюватися відповідно до вимог чинного законодавства (п.9 ). Обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку здійснюється з урахуванням її цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, за затвердженою Кабінетом Міністрів формою, що заповнюється під час укладання або зміни умов договору чи продовження його дії (п. 11). Розмір та сума орендної плати переглядається без внесення змін до цього договору у разі: зміни умов господарювання; зміни( збільшення або зменшення за рішенням міської ради) розмірів річної орендної плати за землю, базової вартості 1кв.м. земель міста, розмірів земельного податку, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством; погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини Орендаря, що підтверджується документами(п.12).

Орендар самостійно обчислює суму орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 20 лютого поточного року подає відповідному органу державної податкової служби податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою центральним податковим органом з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями (п. 14 договору). Згідно п.45 договору він набирає чинності після підписання сторонами та його державної реєстрації.

Згідно ч.7 ст. 179 ГК України господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів.

Відповідно до ч.2 ст. 180 ГК України господарський договір вважається укладеним, якщо між сторонами у передбачених законом порядку та формі досягнуто згоди щодо усіх його істотних умов. Істотними є умови, визнані такими за законом чи необхідні для договорів даного виду, а також умови, щодо яких на вимогу однієї із сторін повинна бути досягнута згода.

Згідно ч. 1 ст. 640 ЦК України договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції.

Відповідно до ч.1 ст. 181 ГК України господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

Проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках (ч. 2 ст. 181 ГК України).

Так, позивач звернувся до відповідача з листом (а.с.21) щодо пропозиції внесення зміни до п.7 договору. Відповідач не погодився із пропозицією позивача.

Статтею 30 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку. Оскільки орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, то законодавча зміна граничного розміру цієї плати може бути підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору.

Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (ст. 126 Земельного кодексу України). Договір оренди земельної ділянки є правовстановлюючим документом, який посвідчує право орендаря користуватися наданою йому земельною ділянкою.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про оренду землі" оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Згідно ст. 632 ЦК України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У визначених законом випадках застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України) (ч. 2 ст. 21 Закону України "Про оренду землі").

Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності - обов'язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою (п.14.1.136. Податкового кодексу України).

Податковий період, порядок обчислення орендної плати, строк сплати та порядок її зарахування до бюджетів застосовується відповідно до вимог ст.ст.285-287 цього розділу (п.288.7. Податкового кодексу України).

Рішенням Криворізької міської ради від 27.11.13 № 2339 «Про розгляд звернення ТОВ «ТВІЙ БІЗНЕС ПАРТНЕР» поновлено договір оренди земельної ділянки №2013554 від 25.12.13 терміном на 2 роки та визначено розмір річної орендної плати за користування земельними ділянками в трикратному розмірі земельного податку, що встановлюється Податковим кодексом України.

Позивач надав розрахунок, який був виконаний на підставі Податкового кодексу України та рішення Криворізької міської ради № 2088 від 26.06.13 "Про ставки податку за земельні ділянки на території м. Кривого Рогу".

Згідно п.1 цього рішення затверджено та введено в дію з 01.01.14 ставки податку за земельні ділянки на території міста, визначені відповідно до вимог п. 1 ст. 275 Податкового кодексу України як для міста обласного значення з чисельністю населення від 500 до 1 000 тис. осіб. Розмір коефіцієнту диференціації ставки земельного податку за користування земельними ділянками певного функціонального використання та місцезнаходження в межах міста.

Рішення Криворізької міської ради № 2088 від 26.06.2013 року "Про ставки податку за земельні ділянки на території м. Кривого Рогу" на момент розгляду даної справи є чинним.

Разом з тим з 01.04.14 набрав чинності Закон України "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні" від 27.03.14, яким, зокрема, були внесені зміни до Податкового кодексу України.

Відповідно до ст. 271 Податкового кодексу України базою оподаткування є:

- нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого цим розділом (п.271.1.1. ст.271);

- площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено (п.271.1.2. ст.271).

Рішення рад щодо нормативної грошової оцінки земельних ділянок офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування нормативної грошової оцінки земель або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом (п. 271.2 ст.271).

Відповідно до ст. 288 Податкового кодексу України підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки (п. 288.1.).

Платником орендної плати є орендар земельної ділянки(п.288.2.). Об'єктом оподаткування є земельна ділянка, надана в оренду. Розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем (п.п.288.3,288.4.).

Відповідно до п. 288.5.1. ст. 288 Податкового кодексу України розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки.

Правові засади проведення оцінки земель, професійної оціночної діяльності у сфері оцінки земель в Україні та спрямовані на регулювання відносин, пов'язаних з процесом оцінки земель, забезпечення проведення оцінки земель, з метою захисту законних інтересів держави та інших суб'єктів правовідносин у питаннях оцінки земель, інформаційного забезпечення оподаткування та ринку земель, визначено Законом України "Про оцінку земель".

Відповідно до ст. 5 цього Закону нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку , державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, вартості земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, а також при розробці показників та механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель.

Порядок формування розміру орендної плати, запропонований позивачем, заснований на розміру земельного податку, що встановлюється Податковим кодексом України, з урахуванням рішення міської ради № 2088 від 26.06.13 "Про ставки податку на земельні ділянки на території м. Кривого Рогу".

Однак, такий порядок формування прямо суперечить ст.ст. 271, 288, 289 Податкового кодексу України, чинних станом на день розгляду справи.

Так, згідно положень ст. 288 Податкового кодексу України, в редакції, яка є чинною на час вирішення даного спору, розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки та не може перевищувати для інших земельних ділянок, наданих в оренду, - 12 відсотків нормативної грошової оцінки.

Отже, для визначення розміру орендної плати за землю, використовується виключно нормативна грошова оцінка земельних ділянок (підпункт 289.1. статті 289 Податкового кодексу України).

В ході розгляду даної справи як позивач так і відповідач підтвердили, що на 2014 рік відсутня нормативна грошова оцінка спірної земельної ділянки за договором. Належних та допустимих доказів на підтвердження проведення такої нормативної грошової оцінки, відповідного затвердження технічної документації та наявності витягу відповідач до суду не надав.

За таких обставин, відсутність відповідної нормативної грошової оцінки земельної ділянки, не надає підстави для внесення запропонованих позивачем змін до договору оренди землі, оскільки такі зміни, передбачають сплату орендної плати в розмірі, що не відповідає чинним приписам Податкового кодексу України. А тому в задоволенні позову слід відмовити.

Згідно зі ст. 49 ГПК України, судовий збір слід покласти на позивача.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. 179,181,181 Господарського Кодексу України, ст. 632, 640 Цивільного кодексу України, ст. ст. 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

В позові відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом. Рішення може бути оскаржено до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Дніпропетровської області протягом 10 днів з дня підписання повного рішення.

Повне рішення складено 18.05.14.

Головуючий колегії М.О.Ніколенко

Суддя О.В. Ліпинський

Суддя С.В. Мартинюк

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення21.05.2015
Оприлюднено26.05.2015
Номер документу44290671
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/41/15

Рішення від 21.05.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 14.04.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 23.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 24.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 03.03.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 04.02.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

Ухвала від 12.01.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ніколенко Михайло Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні