Постанова
від 27.04.2009 по справі 2-а-1156/09/1970
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2 - а -1156/09/1970

ПОСТАНОВА

Іменем України

27 квітня 2009 року М.Тернопіль

Тернопільський окружний а дміністративний суд, в склад і

головуючого судді Осташа А .В.

при секретарі Твердохліб Н .В.

за участю:

представника прокуратури Тернопільської області - Сва чій М.І.;

представника позивача - Бал анової М.М.;

представника відповідача - не з»явився.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у в м.Тернополі адміністрати вну

справу

за позовом прокурора Тере бовлянського району в інтере сах держави в особі Управлін ня

Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі

до Теребовлянського міжго сподарського підприємства п о виробництву яловичини

про стягнення заборговано сті по сплаті страхових внес ків в сумі 1002,01 грн., -

ВСТАНОВИВ

Прокурор Теребовлянськог о району звернувся до суду в інтересах держави в особі Уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Теребовлянському рай оні з позовом про стягнення з відповідача 1002,01 грн. - заб оргованості (недоїмки) зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування.

В судовому засіданні проку рор та представник позивача позовні вимоги підтримали в повному обсязі з мотивів, вик ладених у позовній заяві

Відповідач в судове засіда ння не з»явився, хоча належни м чином був повідомлений про день та час слухання справи. З а таких обставин суд вважає, щ о слухання справи можливо пр оводити у відсутності відпов ідача, належним чином повідо мленого про день та час слуха ння справи.

Судом досліджені письмові докази, наявні у матеріалах с прави, а саме:

- копія довідки УПФУ в Тереб овлянському районі;

- копія картки особового рах унку страхувальника;

- розрахунок суми внесків на загальнообов»язкове держав не пенсійне страхування, що

підлягають сплаті;

- копія довідки управління с татистики про включення відп овідача та позивача до єдино го

державного реєстру.

Заслухавши пояснення пред ставника прокуратури та пред ставника позивача, повно і вс ебічно з'ясувавши всі обстав ини справи в їх сукупності на підставі чинного законодавс тва, перевіривши їх дослідже ними у судовому засіданні до казами, суд вважає, що позов пі длягає до задоволення з наст упних міркувань.

Судом встановлено, згідно д аних обліку позивача за відп овідачем, рахується заборгов аність по збору на обов'язков е державне пенсійне страхув ання до Управління Пенсійно го фонду України в Теребовля нському районі на суму 1002,01 гр н., що стверджено дослідженим и у судовому засіданні доказ ами: копіями розрахунків сум страхових внесків на загаль нообов»язкове державне пенс ійне страхування, що підляга ють сплаті, розрахунками заб оргованості перед ПФУ Відпов ідно до ст.ст. 14,17 Закону Україн и «Про загальнообов»язкове д ержавне пенсійне страхуванн я» від 09.07.2003 р. (з наступними змін ами), ст. 1 Закону України «Про з бір на обов»язкове державне пенсійне страхування» від 26.06 .1997 р. (з наступними змінами), п.2.1.1 Інструкції про порядок обчи слення і сплати страхувальни ками та застрахованими особа ми внесків на загальнообов»я зкове державне пенсійне стра хування до Пенсійного фонду України, затвердженої постан овою Управління Пенсійного ф онду України від 19.12.2003 р. №21-1 і з ареєстрованої в Мін»юсті Укр аїни 16.01.2004р. за №64/8663 (з наступними змінами), відповідач, як стра хувальник, являється платни ком внесків на загальнообов »язкове державне пенсійне с трахування і зобов»язаний на раховувати, обчислювати і сп лачувати їх у встановлені ст роки та в повному обсязі.

Статтею 1 Закону України "Про загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року №1058 встановлено, щ о страховими внесками є кошт и відрахувань на соціальне с трахування та збір на обов'яз кове державне пенсійне страх ування, сплачені згідно із за конодавством, що діяло раніш е; кошти, сплачені на загально обов'язкове державне пенсійн е страхування відповідно до цього Закону.

Згідно ч.б ст. 20 цього ж Закон у та п.5 вищезазначеної Інстру кції страхувальники зобов'яз ані сплачувати страхові внес ки, нараховані за відповідни й базовий звітний період, не п ізніше ніж через 20 календарни х днів із дня закінчення цьог о періоду.

У відповідності з вимогами ст. 106 Закону України "Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування", суми страх ових внесків своєчасно не на раховані та/або не сплачені с трахувальниками у строки, ви значені статтею 20 цього Закон у, в тому числі обчислені тери торіальними органами Пенсій ного фонду у випадках, передб ачених частиною третьою стат ті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованіст ю із сплати страхових внескі в (далі - недоїмка) і стягуютьс я з нарахуванням пені та заст осуванням фінансових санкці й. Цією ж статтею встановлено право органів Пенсійного фо нду звертатись до суду з позо вом про стягнення недоїмки.

Відповідно до ст.121 Конститу ції України та ст.36-1 Закону Укр аїни «Про прокуратуру» на ор гани прокуратури покладаєть ся представництво інтересів громадян і держави у судах. Вр аховуючи те, що УПФУ в Бучацьк ому районі є органом державн ої влади, а несплата страхови х внесків до Пенсійного фонд у України є істотним порушен ням законодавства і завдає ш коди державним інтересам, то му прокурор вправі звернутис я з позовною заявою до суду в і нтересах держави. Прокурор з дійснює представництво інте ресів громадянина або держав и в порядку, встановленому КА С України та іншими законами , і може здійснювати представ ництво на будь-якій стадії ад міністративного процесу.

За наведених обставин, позо вні вимоги підтверджені нале жними та допустимими доказам и і підлягають до задоволенн я повністю.

Судові витрати по справі зг ідно ч.4 ст.94 КАС України з відпо відача не стягуються.

Керуючись ст.121 Конституції України, ст.36-1 Закону України « Про прокуратуру», ст. 1 Закону України «Про збір на обов»яз кове державне пенсійне страх ування», ст. 14,17,20,106 Закону Україн и «Про загальнообов»язкове д ержавне пенсійне страхуванн я», п.5 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхува льниками та застрахованими о собами внесків на загальнооб ов»язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного ф онду України, затвердженої п остановою Управління Пенсій ного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1 і зареєстрованої в Мін»юст і України 16.01.2004р. за №64/8663, ст.ст. 94, 160-1 63 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ

1. Позов задовольнити.

2.Стягнути з Теребовлянсько го міжгосподарського підпри ємства по виробництву ялович ини (с.Кобиловолоки, Теребовл янського району, Тернопільсь кої області, і.к. 05397982) на користь управління Пенсійного фонду України в Теребовлянському районі (вул.22 Січня, 17, м.Теребов ля, р/р 25601343012 в Теребовлянському відділенні ВАТ «Державний о щадний банк України», МФО 338501) з аборгованість в сумі 1002,01 грн.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо заяву п ро апеляційне оскарження бул о подано, але апеляційна скар га не була подана у встановле ний строк, постанова набирає законної сили після закінче ння цього строку. У разі подан ня апеляційної скарги постан ова, якщо її не скасовано, наби рає законної сили після закі нчення апеляційного розгляд у справи.

Постанова може бути оскарж ена до Львівського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез суд першої інстанції, як ий ухвалив постанову. Заява п ро апеляційне оскарження под ається протягом 10 днів з дня ї ї проголошення, а в разі скчад ення постанови в повному обс язі - з дня скіадення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інста нції подається протягом 20-ти д нів після подання заяви про а пеляційне оскарження. Апеляц ійна скарга може бути подана без попереднього подання за яви про апеляційне оскарженн я, якщо скарга подасться у стр ок, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарж ення.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.04.2009
Оприлюднено06.11.2009
Номер документу4429465
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-1156/09/1970

Постанова від 27.04.2009

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташа А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні