Рішення
від 18.05.2015 по справі 914/1375/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.05.2015 р. Справа№ 914/1375/15

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Яворівбуд", м. Новояворівськ Львівської області

до відповідача: Департаменту соціального захисту населення Львівської обласної державної адміністрації, м. Львів

про розірвання договору купівлі-продажу квартири та визнання права власності.

Суддя Манюк П.Т.

При секретарі Підкостельній О.П.

Представники:

від позивача: Мартиник А. Г. - ген. директор

Коноваленко Т.С. - представник

від відповідача: Лозовський-Шах І.І. - представник

Буньо А.П. - представник

Зміст ст. 22 ГПК України представникам сторін роз'яснено.

Розглядається справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Яворівбуд" до Департаменту соціального захисту населення Львівської обласної державної адміністрації про розірвання договору купівлі-продажу квартири та визнання права власності.

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 29.04.2015 року порушено провадження у справі та призначено до розгляду в судовому засіданні на 18.05.2015 року.

В судовому засіданні представники позивача позовні вимоги підтримали, просили їх задоволити з підстав викладених у позовній заяві та усних поясненнях.

Представники відповідача в судове засідання з'явилися, позовні вимоги не заперечили.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Яворівбуд" (надалі - позивач) звернулося в господарський суд з позовом до Департаменту соціального захисту населення Львівської обласної державної адміністрації (надалі - відповідач) про розірвання договору купівлі-продажу квартири № 141 в будинку № 20 по вул. Вербицького в м. Новояворівськ Львівської області, загальною площею 63, 8 кв. м., що укладений 25.12.2013 р. та визнання за позивачем права власності на вказану квартиру.

В обґрунтування позовних вимог представники позивача вказують на те, що 25.12.2013 р. між позивачем та відповідачем укладено договір купівлі-продажу квартири, відповідно до умов якого позивач передає, а відповідач приймає у власність квартиру № 141 в будинку № 20 по вул. Вербицького в місті Новояворівськ Яворівського району Львівської області (надалі - договір) та зобов'язується сплатити вартість квартири повністю на рахунок позивача після підписання договору купівлі-продажу квартири до 31.12.2013 р.

Відповідно до п. 5 договору, за домовленістю між сторонами продаж вчинено за 299 860, 00 грн.

Згідно п. 18 договору право власності на квартиру, яка продається, виникає у відповідача з моменту державної реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Так, приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Кміть Л.І. 25.12.2013 р. було внесено запис щодо переходу права власності до відповідача на квартиру в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.

З огляду на невиконання відповідачем своїх зобов'язань щодо оплати за об'єкт купівлі-продажу, позивач просить спірний договір купівлі-продажу розірвати та визнати за ним право власності на вищевказану квартиру.

В судовому засіданні представники відповідача позовні вимоги визнали, повідомили про відсутність у них повноважень на розірвання договору купівлі-продажу за згодою сторін у зв'язку з неможливістю виконати зобов'язання за договором.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають до задоволення виходячи із наступних мотивів.

Згідно ч. 1 ст. 175 ГК України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до статті ст. 526 ЦК України, 193 Господарського кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору, актів цивільного законодавства, а при відсутності таких вказівок - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 655 ЦК України, за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Як встановлено судом, 25.12.2013 р. між сторонами укладено договір купівлі-продажу квартири, відповідно до умов якого позивач передає, а відповідач приймає у власність квартиру № 141 в будинку № 20 на вул. Вербицького в місті Новояворівськ Яворівського району Львівської області.

Приписами ст. 530 ЦК України передбачено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

В п. 6 договору зазначено про те, що відповідач зобов'язується сплатити вартість квартири повністю на рахунок позивача після підписання договору купівлі-продажу квартири до 31.12.2013 р.

Відповідач оплату вартості квартири в розмірі 299 860, 00 грн. у термін визначений договором та станом на час розгляду справи не здійснив, чим порушив умови вказаного договору купівлі-продажу.

Згідно ст. 188 ГК України зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором. Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду. Якщо судовим рішенням договір змінено або розірвано, договір вважається зміненим або розірваним з дня набрання чинності даним рішенням, якщо іншого строку набрання чинності не встановлено за рішенням суду.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач звертався до відповідача з листом від 17.04.2015 р. № 02/81 про розірвання договору у зв'язку з невиконанням його умов щодо оплати. У відповіді на вказаний лист, відповідач листом від 06.05.2015 р. повідомив позивача про неможливість розірвання спірного договору купівлі-продажу, у зв'язку з відсутністю в нього повноважень на розірвання вказаного договору, а право власності на квартиру залишається за відповідачем.

Згідно ч. 1, 2 ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

В п. 2.2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 29.05.2013 р. № 11 «Про деякі питання визнання правочинів (господарських договорів) недійсними» зазначено, що за загальним правилом невиконання чи неналежне виконання правочину не тягне за собою правових наслідків у вигляді визнання правочину недійсним. У такому разі заінтересована сторона має право вимагати розірвання договору або застосування інших передбачених законом наслідків, а не визнання правочину недійсним.

Частиною 3 ст. 652 ЦК України передбачено, що у разі розірвання договору внаслідок істотної зміни обставин суд, на вимогу будь-якої із сторін, визначає наслідки розірвання договору виходячи з необхідності справедливого розподілу між сторонами витрат, понесених ними у зв'язку з виконанням цього договору.

Відповідно до п. 18 договору право власності на квартиру, яка продається, виникає у відповідача з моменту державної реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

25.12.2013 р. приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Кміть Л.І. було внесено запис щодо права власності відповідача на квартиру в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Таким чином, відповідач не оплативши вартості квартири, набув право власності на неї.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи невиконання відповідачем умов договору та те, що позивач значною мірою позбавлений того, на що він розраховував при укладені вказаного договору, у зв'язку з чим позовні вимоги позивача про розірвання договору купівлі-продажу квартири від 25.12.2013 р. та визнання за позивачем права власності на неї, є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Зважаючи на те, що спір виник через неправомірні дії відповідача, судовий збір покладається на відповідача.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 49, 75, 82-85 ГПК України, суд ,-

в и р і ш и в:

1. Позов задоволити повністю.

2. Розірвати договір купівлі-продажу квартири № 141 в будинку № 20 на вул. Вербицького в м. Новояворівськ Львівської області, загальною площею 63, 8 кв. м., що укладений 25.12.2013 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "Яворівбуд" (81054, м. Новояворівськ Яворівського району Львівської області, вул. Шевченка, 8Д, код ЄДРПОУ 34978207) та Департаментом соціального захисту населення Львівської обласної державної адміністрації (79000, м. Львів, вул. Митрополита Андрея, 10, код ЄДРПОУ 25254902) та нотаріально посвідчений приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Кміть Л.І., про що здійснено запис у реєстрі № 2438.

3. Визнати право власності на квартиру № 141 в будинку № 20 на вул. Вербицького в м. Новояворівськ Львівської області, загальною площею 63, 8 кв. м., за Товариством з обмеженою відповідальністю "Яворівбуд" (81054, м. Новояворівськ Яворівського району Львівської області, вул. Шевченка, 8Д, код ЄДРПОУ 34978207).

4. Стягнути з Департаменту соціального захисту населення Львівської обласної державної адміністрації (79000, м. Львів, вул. Митрополита Андрея, 10, код ЄДРПОУ 25254902) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Яворівбуд" (81054, м. Новояворівськ Яворівського району Львівської області, вул. Шевченка, 8Д, код ЄДРПОУ 34978207) 7 215, 20 грн. судового збору.

5. Наказ видати відповідно ст. 116 ГПК України.

Повне рішення складено 25.05.2015 року.

Суддя Манюк П.Т.

Дата ухвалення рішення18.05.2015
Оприлюднено29.05.2015
Номер документу44373987
СудочинствоГосподарське
Сутьрозірвання договору купівлі-продажу квартири та визнання права власності

Судовий реєстр по справі —914/1375/15

Рішення від 18.05.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 29.04.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні