Рішення
від 21.05.2015 по справі 914/1076/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.05.2015 р. Справа№ 914/1076/15

За позовом: Заступника військового прокурора Львівського гарнізону Західного регіону в інтересах держави - Міністерства оборони України в ос. Матеріально-інвентарного складу КЕВ м. Львова, м. Львів

до відповідача: Приватного підприємства «Комплекс - Плюс», с. Бишків, Жовківський район, Львівська область

про стягнення 12000,00 грн.

Суддя Н.Мороз

При секретарі Н.Кривці

Представники:

Від прокуратури: Козлов А.І.

Від позивача: Улинець О.М.

Від відповідача: н/з

Суть спору:

Позовну заяву подано Заступником військового прокурора Львівського гарнізону Західного регіону в інтересах держави - Міністерства оборони України в ос. Матеріально-інвентарного складу КЕВ м. Львова, м. Львів до Приватного підприємства «Комплекс - Плюс», с. Бишків, Жовківський район, Львівська область про стягнення 12000,00 грн.

Ухвалою господарського суду від 06.04.2015р. порушено провадження у справі та призначено до розгляду на 28.04.2015р.

Для об"єктивного та всестороннього вирішення спору, 28.04.2015р. та 12.05.2015р. розгляд справи відкладався з підстав, викладених у відповідних ухвалах суду.

В судове засідання 21.05.2015р. прокурор та представник позивача з"явились, на виконання вимог ухвали суду 12.05.2015р. через канцелярію суду подали заяву про долучення документів до матеріалів справи. Позовні вимоги підтримали, позов просять задоволити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, причин неявки суду не повідомив, вимоги ухвали суду не виконав. Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, поданого позивачем на виконання вимог ухвали суду, приватне підприємство «Комлекс-Плюс» зареєстроване за адресою: Львівська область, Жовківський р-н., с.Бишків, вул. Центральна,будинок 17, кв. 28, куди і скеровувались ухвали господарського суду від рекомендованими листами з повідомленням про вручення, котрі повернуті з відмітками «за закінченням терміну зберігання», «за зазначеною адресою не проживає».

Таким чином, коли фактичне місцезнаходження юридичної особи - учасника судового процесу з якихось причин не відповідає її місцезнаходженню, визначеному згідно із законом, і дана особа своєчасно не довела про це до відома господарського суду, інших учасників процесу, то всі процесуальні наслідки такої невідповідності покладаються на цю юридичну особу. Відтак, суд вважає за можливе розглянути справу без участі відповідача або його представника та за відсутності його відзиву на позов, в порядку ст.75 ГПК України, за наявними у справі доказами.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, заслухавши пояснення повноважних представників, суд встановив:

Згідно ст. 509 ЦК України , зобов"язанням є правовідношення, в якому одна сторона зобов"язана вчинити на користь другої сторони певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов"язку.

Однією з підстав виникнення зобов"язань, згідно ст.11 ЦК України, зокрема є договори та інші правочини.

01.05.2012р. між Матеріально-інвентарним складом квартирно-експуатаційного відділу м. Львова (позивач, за договором- «охоронець») та приватним підприємством «Комплекс-Плюс» (відповідач, за договором - «поклажодавець») укладено договір зберігання № 12.

Відповідно до п. 1.1. договору, охоронець надає послуги по зберіганню майна поклажодавця та забезпечує його схоронність в нежитловому приміщенні площею 400 м.кв. в будівлі №355 військового містечка №58, розташованому за адресою: м. Львів, вул. Авіаційна,5.

Згідно п.2.1 договору, майно для зберігання передається поклажодавцем охоронцеві по акту прийому-передачі.

У відповідності до п. 3.1 договору, оплата визначається за домовленістю сторін і становить за базовий місяць розрахунку (01 отравня 2012р.) 4000 грн. без ПДВ. Оплата в розмірі 100% перераховується на спеціальний реєстраційний рахунок охоронця щомісячно не пізніше 5-го числа місяця, наступного за звітним.

Передача майна на зберігання та передача приміщення підтверджується актом прийому-передачі майна на зберігання від 01.05.2012р. та актом прийому-передачі приміщень від 01.05.2015р. ( в матеріалах справи).

У зв'язку з неналежним виконанням відповідачем умов договору №12 від 01.05.2015р. в частині оплати виникла заборгованість за період червень-серпень 2012р. в розмірі 12000 грн. Дана сума підтверджена актом звірки розрахунків станом на 31.08.2012р. та довідкою позивача №161 від 15.05.2015р.

Згідно з приписами статті 629 ЦК України, договір є обов'язковим для виконання сторонами. У відповідності до умов ст. 599 ЦК України, зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно зі статтею 936 ЦК України, за договором зберігання одна сторона (зберігач) зобов'язується зберігати річ, яка передана їй другою стороною (поклажодавцем), і повернути її поклажодавцеві у схоронності. Плата за договором зберігання та строки її внесення встановлюються договором зберігання (ст.946 ЦК України).

Відповідно до ст.526 ЦК України та ст.193 ГК України, зобов'язання повинні виконуватись належним чином згідно умов договору та актів цивільного законодавства, а при відсутності таких вказівок - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч.1 ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

У відповідності до ст. 218 ГК України, підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання. Учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе, що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення . Відсутність у боржника необхідних коштів, а також порушення зобов'язання контрагентами правопорушника не вважаються обставинами, які є підставою для звільнення боржника від господарсько-правової відповідальності.

Згідно ст. 121 Конституції України на органи прокуратури покладено представництво інтересів держави в суді у випадках, визначених законом.

У відповідності із ст.36-1 Закону України «Про прокуратуру», підставою представництва у суді інтересів держави є наявність порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

Згідно ст. 3 Закону України «Про Збройні Сили країни», п. 1 Указу Президента України № 406/201 1 від 6 квітня 2011р. «Про затвердження Положення про Міністерство оборони України» Міністерство оборони України є центральним органом виконавчої влади і органом військового управління, у підпорядкуванні якого перебувають Збройні Сили України.

Матеріально-інвентарний склад Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова є структурним підрозділом органу державної виконавчої влади - Міністерства оборони України.

Міністерство оборони України як центральний орган управління Збройних Сил України здійснює управління військовим майном, а кошти, одержані від здійснення військовими частинами, установами, організаціями, у тому числі, і Матеріально-інвентарним складом Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова, господарської діяльності, відповідно до ст.8 Закону України «Про господарську діяльність у Збройних Силах України», зараховуються до Державного бюджету України.

Оскільки Матеріально-інвентарний склад Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова є структурним підрозділом органу державної виконавчої влади - Міністерства оборони України невиконання відповідачем своїх зобов'язань за договором завдає істотної шкоди інтересам держави, що у відповідності до вимог законодавства покладає на прокуратуру України представництво інтересів держави в суді.

Відповідно ст.32 ГПК України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких грунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст.ст. 33, 38 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Сторона або прокурор у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування господарським судом доказів. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує необхідні докази.

Зазначені вище норми процесуального закону спрямовані на реалізацію статті 4 3 ГПК України. Згідно з положеннями цієї статті, судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами. Господарський суд створює сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства.

За таких обставин, розглянувши матеріали справи та здійснивши оцінку наданих доказів, суд дійшов висновку про те, що матеріалами справи підтверджено невиконання відповідачем своїх зобов'язань, а відтак, позовні вимоги підлягають до задоволення в повному обсязі.

З огляду на те, що спір виник з вини відповідача, судові витрати, відповідно до ст. 49 ГПК України, покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 11, 509, 526, 530, 599, 629, 936, 946 ЦК України, ст.ст.193, 216, 218 ГК України, ст.ст. 4 3 , 32, 33, 38, 49, 75, 82, 84, 85, 116, 117 ГПК України, господарський суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити повністю.

2. Стягнути з приватного підприємства «Комплекс-Плюс», Львівська область, Жовківський р-н., с. Бишків, вул. Центральна,17/28 (код ЄДРПОУ 33729595) на користь Матеріально-інвентарного складу квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова, м.Львів, вул.Авіаційна,5 (ЄДРПОУ 08118362) - 12000 грн. - основного боргу.

3. Стягнути з приватного підприємства «Комплекс-Плюс», Львівська область, Жовківський р-н., с. Бишків, вул. Центральна,17/28 (код ЄДРПОУ 33729595) в доход державного бюджету - 1827 грн. судового збору.

4. Накази видати згідно ст.116 ГПК України.

Рішення складено 25.05.2015р.

Суддя Мороз Н.В.

Дата ухвалення рішення21.05.2015
Оприлюднено29.05.2015
Номер документу44374041
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 12000,00 грн

Судовий реєстр по справі —914/1076/15

Рішення від 21.05.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 12.05.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 28.04.2015

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні