Ухвала
від 25.05.2015 по справі 921/532/15-г/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"25" травня 2015 р.Справа № 921/532/15-г/15 УХВАЛА

про повернення позовної заяви

Суддя Галамай О.З. , розглянувши матеріали

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Фастпол", вул. Львівська, 11, м. Дубляни, Жовківський район, Львівська область

до відповідача: Тернопільський національний економічний університет в особі філії Навчально-дослідне виробниче господарство "Наука" ТНЕУ, вул. Бригадна, 46, м. Тернопіль

про стягнення заборгованості в розмірі 25 224,19 грн.

При підготовці до розгляду позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю ""Фастпол" до відповідача Тернопільський національний економічний університет в особі філії Навчально-дослідне виробниче господарство "Наука" ТНЕУ про стягнення заборгованості в розмірі 25 224,19 грн., суд встановив, що вона не може бути прийнята до розгляду, оскільки не відповідає вимогам ст. ст. 56, 57 ГПК України.

Відповідно до ст. 56 та п. 2 ч.1 ст. 57 ГПК України при поданні позову позивач зобов'язаний надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення, а до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Правилами надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009р. № 270 встановлено, що підтвердженням прийняття для пересилання поштового відправлення є розрахунковий документ, що підтверджує надання такої послуги (розрахункова квитанція тощо). Також надається опис вкладення, який заповнюється відправником у двох примірниках із зазначенням адреси одержувача, кількості предметів, вартості кожного з цих предметів. Працівник об'єкта поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису видається відправникові, другий вкладається до поштового відправлення (п. 61 Правил).

Із наведених норм вбачається, що належним доказом направлення копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідачеві у справі є бланк опису вкладення , завірений відповідним відділенням зв'язку, разом з фіcкальним чеком/квитанцією про відправлення. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

Як вбачається із позовної заяви відповідачем за даним позовом є Тернопільський національний економічний університет в особі філії Навчально-дослідне виробниче господарство "Наука" ТНЕУ.

Однак до позовної заяви, як доказ надіслання відповідачеві позовної заяви з додатками, позивачем долучено фіскальний чек від 18.05.2015р., в якому зазначено назву отримувача "НДВГ "Наука" ТНЕУ та опис вкладення, які свідчать про надіслання позовної заяви з додатками лише філії Навчально-дослідного виробничого господарства "Наука" ТНЕУ.

Отже, позивачем не надано доказів надіслання позовної заяви з додатками Тернопільському національному економічному університету, що є порушенням вимог ст. ст. 56, 57 ГПК України.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 63 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у позовній заяві не подано належних доказів відправлення сторонам копії заяви і доданих до неї документів.

Ст. 36 ГПК України встановлено, що письмовими доказами є документи і матеріали, які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Оригінали документів подаються, коли обставини справи відповідно до законодавства мають бути засвідчені тільки такими документами, а також в інших випадках на вимогу господарського суду.

Копії документів мають бути засвідчені згідно п. 5.27 Національного стандарту України "Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163-2003", відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів: "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії, засвідчуватись повинна кожна сторінка документа з відтиском печатки підприємства, установи, організації, іншої юридичної особи. (Див. Постанову Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 р. "Про деякі питання практики застосування ГПК України судами першої інстанції").

До позовних матеріалів заявником додано ксерокопії документів, які не засвідчені належним чином, зокрема в копіях претензії №174 від 18.09.2014р., повідомленні про вручення поштового відправлення, видаткових накладних, виписки з ЄДРПОУ позивача: не вказано назви посади, яка засвідчує копію, дати засвідчення копії. Тому додані до позовної заяви ксерокопії документів не можуть бути належними та допустимими доказами при розгляді даного спору.

У відповідності до п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі повернення позовної заяви.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 56, 57, п. 3, 6 ст. 63, ст. 86, ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ""Фастпол" до відповідача Тернопільський національний економічний університет в особі філії Навчально-дослідне виробниче господарство "Наука" ТНЕУ про стягнення заборгованості в розмірі 25 224,19 грн. і додані до неї документи повернути заявнику без розгляду.

2. Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю "Фастпол" (вул. Львівська, 11, м. Дубляни, Жовківський район, Львівська область, код ЄДРПОУ 36763031) з Державного бюджету України - 1827 (одну тисячу вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп. судового збору, сплаченого згідно платіжного доручення №395 від 29.04.2015р. за подання позовної заяви.

3. Повернення заяви без розгляду не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.

Додаток: - позовна заява та додані до неї документи, всього - на 58-ми аркушах, в тому числі конверт.

Суддя Галамай О.З.

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення25.05.2015
Оприлюднено29.05.2015
Номер документу44374440
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/532/15-г/15

Ухвала від 25.05.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Галамай О.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні