Постанова
від 07.07.2014 по справі 805/6763/14
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 липня 2014 р.                                                   Справа № 805/6763/14

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

Донецький окружний адміністративний суду у складі судді головуючого Хохленкова О. В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Новокаховської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Херсонської області до товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Українські продукти» про стягнення коштів за податковим боргом в сумі 14462,19 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Новокаховська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Херсонської області звернулась до Донецького окружного адміністративного суду із позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Українські продукти» про стягнення коштів за податковим боргом в сумі 14462,19 грн.

В обґрунтування заявлених вимог позивач зазначив, що за відповідачем обліковується сума податкового боргу з орендної плати за землю. Посилаючись на вимоги Податкового кодексу України, позивач просив суд стягнути з відповідача суму заборгованості у зазначеному вище розмірі.

Представник позивача в судове засідання не з'явився. Надав суду заяву про розгляд справи в його відсутність. Позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився. Надав суду заяву про розгляд справи в письмовому провадженні за наявними у справі документами.

Відповідно до ч.6 ст.128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд встановив наступне.

Позивач – Новокаховська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Херсонської області є юридичною особою код ЄДРПОУ 38740152 та суб'єктом владних повноважень

Відповідач – товариство з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Українські продукти» є юридичною особою код ЄДРПОУ 32061174 (а.с. 5-6).

          Як платник орендної плати за землю з юридичних осіб відповідач перебуває на обліку у Новокаховській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління Міндоходів у Херсонської області.

Пунктом 20.1.28 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України визначено, що органи державної податкової служби, окрім іншого, мають право стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом.

Таким чином, позивач є органом державної влади, уповноваженим здійснювати функцію контролю за визначенням та сплатою платником податків, повноваження якого на звернення до суду із позовом про стягнення податкового боргу прямо визначені законодавством України.

Облік платників податків і зборів (обов'язкових платежів) здійснюється органами державної податкової служби та іншими державними органами відповідно до законодавства.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулює Податковий кодекс України.

Обов'язок платника податків щодо здійснення своєчасної сплати суми податкових зобов'язань встановлений підпунктом 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України.

Порядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежів), нарахування і сплати пені та штрафних санкцій, що застосовуються до платників податків контролюючими органами, порядок оскарження дій органів стягнення визначені главою 9 Податкового кодексу України. Згідно змісту зазначеного нормативно-правового акту, стягненню з платника податків підлягає наявна в платника сума податкового боргу.

Відповідно до п.286.2 ст.286 Податкового кодексу України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

За відповідачем існує податковий борг з плати за землю у вигляді орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності на загальну суму 14462,19 грн.(а.с.4).

Заборгованість грошового зобов'язання з орендної плати з юридичних осіб (плати за землю) утворився внаслідок несплати самостійно узгоджених податкових зобов'язань згідно наданої податкової декларації за 2013 рік від 12.02.2013 р.:

4820,76 грн. за січень 2013 року;

4820,76 грн. за лютий 2013 року;

4820,76 грн. за березень 2013 року (а.с.9-10).

Узгоджена сума податкового боргу з орендної плати за землю підтверджується даними зворотного боку облікової картки платника податків ( а.с.8).

Відповідно до підпункту 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України, податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

З метою погашення податкового боргу позивачем платнику податків були відправлена рекомендованим листом податкова вимога № 63-19 від 17.05.2013 р. на суму 9524,64 грн. (а.с.7).

Таким чином, виходячи зі змісту заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно приписів частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

З огляду на зазначене, на підставі положень та керуючись, підпунктом 20.1.28 статті 20, статтею 95 Податкового кодексу України, ст.ст. 8 - 11, 40, 94, 112, 136, 158 – 163, 254 Кодексу адміністративного судочинства України суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Новокаховської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Херсонської області до товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Українські продукти» про стягнення коштів за податковим боргом в сумі 14462,19 грн., задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Українські продукти» (83086, Донецька область, м.Донецьк, пр.Лагутенко, буд.21, код ЄДРПОУ 32061174) податкову заборгованість по платежах з орендної плати з юридичних осіб (плати за землю) у розмірі 14462 (чотирнадцять тисяч чотириста шістдесят дві) гривні 19 копійок на користь місцевого бюджету м. Берислав на рахунок № 33211812700040 в ГУ ДКСУ в Херсонської області, код платежу 13050500, ОКПО 37858658, МФО 852010.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

          

Суддя                                                             Хохленков О.В.

Дата ухвалення рішення07.07.2014
Оприлюднено04.06.2015
Номер документу44441938
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/6763/14

Постанова від 07.07.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Хохленков О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні