Постанова
від 27.05.2015 по справі 821/1440/15-а
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 травня 2015 р.м. ХерсонСправа № 821/1440/15-а Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Циганій С.І., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області до підприємства споживчої кооперації "Хлібокомбінат Скадовського Райст" про стягнення заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій,

встановив:

Управління Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області (надалі - позивач) звернулось до Херсонського окружного адміністративного суду із позовом до підприємства споживчої кооперації "Хлібокомбінат Скадовського райст" (надалі - відповідач, ПСК "Хлібокомбінат Скадовського райст"), у якому просить стягнути з відповідача заборгованість з відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій на пільгових умовах у сумі 531,20 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що підприємство споживчої кооперації "Хлібокомбінат Скадовського Райст" є платником податків і зборів (обов'язкових платежів), передбачених Законами України "Про систему оподаткування", "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", та зареєстровано платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування (страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування) в управлінні Пенсійного фонду України в Скадовському районі Херсонської області. Відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівником пенсійного віку установи та організації за рахунок власних коштів зобов'язані вносити до Пенсійного фонду України плату, що покриває витрати на виплату і доставку пенсій. Просить стягнути з відповідача витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за квітень 2015р. в розмірі 531,20 грн.

Представник відповідача надав заперечення на адміністративний позов, згідно якого вказує, що загальний пільговий стаж, набутий гр. ОСОБА_1 складає 12 років 7 місяців 18 днів. Стаж, який входить до розрахунку пільгової пенсії гр.ОСОБА_1 набув до набрання чинності постановою КМУ "Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці" №442 від 01.08.1992р., відтак, право на призначення та виплату пільгової пенсії за віком у нього виникає на підставі ч.1 ст.100 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Тому підстав для стягнення з ПСП "Хлібокомбінат Скадовського Райст" заборгованості по пільгових пенсіях в розмірі 531,20 грн. немає, оскільки вищевказана норма закону не створює обов'язку відповідача відшкодовувати витрати щодо виплати та доставки пільгової пенсії.

Представник позивача надав суду клопотання про розгляд справи за відсутності представника позивача.

Представник відповідача надав суду клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Відповідно до ч.4 ст.122 КАС України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Виходячи з вищевикладеного суд вважає за можливим розглядати справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив такі обставини.

Згідно відомостей, внесених до трудової книжки, та довідок ПСК «Хлібокомбінат Скадовського Райст» від 06.11.2011р. «Про підтвердження трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» та ПАТ «Райагробуд» №7 від 10.06.2011р., з 05 жовтня 1987 року по 31 липня 1992 року (т.б. 4 роки 9 місяців 27 днів) на підприємстві відповідача працював «електрозварник» ОСОБА_1

В період з 28.09.1979р. по 13.01.1987р. та з 19.03.1987р. по 25.09.1987р. (т.б. 7 років 9 місяців 23 дні) останній обіймав посаду «електрозварника» 4-го розряду на ПАТ"Райагробуд", а потім «електрозварника» 5-го розряду, зайнятого різанням та ручним зварюванням на обладнанні постійного та змінного струму ТМД-317; ВДУ - 200.

Таким чином, загальний трудовий стаж вказаного працівника на роботі зі шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2 складає 12 років 7 місяців 18 днів, що передбачає його право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

08.04.2015р. року Управлінням ПФУ на адресу відповідача було надіслано розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку ОСОБА_1 пенсії, призначеної відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «а, б-з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за квітень 2015р., відповідно до якого місячний розмір вказаних вище фактичних витрат становить 531,20 грн.

Відповідно до ч.2 ст.19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

А згідно із ст.67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку та розмірах, встановлених законом.

Відповідно до п.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року, пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через такі фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення». У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до ст.27 та з урахуванням норм ст.28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». При цьому, зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

До набрання чинності Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» питання про відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених, зокрема, відповідно до пунктів «б-з» ч.1 ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», було врегульовано Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», відповідно до положень якого відповідач входив до переліку платників збору на обов'язкове державне пенсійне забезпечення.

Згідно з абзацом 4 п.1 статті 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» для платників збору, визначених п.п.1,2 статті 1 цього Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б-з» статті 13 Закону України «про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Крім того, абзацом 3 п.1 статті 4 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» встановлено ставку на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абз.4 п.1 ст.2 цього Закону.

Стосовно ж законності нарахування Управлінням ПФУ підприємству відповідача сум, пов'язаних з відшкодуванням витрат з виплати та доставки пенсії, призначеної на підставі п.«б» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», то суд зазначає, що обов'язок відшкодовувати їх ґрунтується на абзаці 4 пп.1 п.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», відповідно до якого, підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до УПФУ плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 % з наступним збільшенням її щороку на 10% до 100% розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Отже, враховуючи вищезазначене, витрати на виплату та доставку пенсій, призначених особам відповідно до п.п.«а», «б-з» ч.1 статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за списком №1 та списком №2, покриваються підприємствами та організаціями, де працювали ці особи.

При цьому, обов'язок підприємств та організацій з відшкодування цих витрат, понесених УПФУ після 01 січня 2004 року не пов'язаний із датою призначення такої пенсії чи часом набуття необхідного для цього пільгового стажу (до чи після набрання чинності Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»).

Відповідно до приписів ст.ст.11,71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд, згідност.86 цього ж Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги УПФУ в Скадовському районі Херсонської області є обґрунтованими та заснованими на законі і відповідно, підлягають задоволенню у повному обсязі.

Судові витрати відповідно до ч.4 ст.94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.8, 9, 12, 19, 71, 94, 128, 158-163, 167 КАС України, суд -

постановив :

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з підприємства споживчої кооперації «Хлібокомбінат Скадовського Райст»(код ЄДРПОУ 01734253) на користь управління Пенсійного фонду в Скадовському районі Херсонської області (код ЄДРПОУ 21301964) заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за квітень 2015р. на загальну суму 531,20 грн.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Циганій С.І.

кат. 10.2.4

Дата ухвалення рішення27.05.2015
Оприлюднено03.06.2015
Номер документу44443177
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/1440/15-а

Постанова від 27.05.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Циганій С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні