Ухвала
від 28.05.2015 по справі 127/12034/15-к
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/12034/15-к

Провадження №1-кс/127/5269/15

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 травня 2015 року Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС СУФР ГУ Міндоходів у Вінницькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС СУФР ГУ Міндоходів у Вінницькій області підполковник податкової міліції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів.

Клопотання мотивовано тим, що ОВС СУФР ГУ Міндоходів у Вінницькій області проводиться досудове розслідування кримінального провадження № 32015020000000043 від 30.04.2015 року.

ОВС СУФР ГУ Міндоходів у Вінницькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32015020000000043 за фактом створення невстановленими особами суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) з метою прикриття незаконної діяльності, по наданню можливості іншим платникам податків ухилятись від сплати податків, формуючи фіктивний податковий кредит та витрати за рахунок відображання у податковому обліку проведення господарських операцій з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у вересні 2014 року за пропозицією невстановлених осіб, бажаючи отримати грошову винагороду, без наміру здійснювати господарську діяльність безпосередньо прийняв участь у створенні названого суб`єкта підприємницької діяльності, підписав установчі та реєстраційні документи щодо реєстрації себе засновником, призначив себе єдиним керівником товариства. Після чого передав усі установчі, реєстраційні, банківські документи та печатку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » невстановленій особі, за що отримав грошову винагороду у розмірі 2000 грн.

Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення ч. 1 ст. 205 КК України.

Встановлено, що службові особи ПП « ОСОБА_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , податкова адреса: АДРЕСА_2 ) на протязі листопада 2014 року по березень 2015 року з метою прикриття незаконної господарської діяльності, безпідставного формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат підприємства, документально оформлювали неіснуючі операції на отримання (придбання) товарно-матеріальних цінностей, послуг та робіт шляхом використання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». Сума проведених взаєморозрахунків становить 58 462,32грн., в т.ч. ПДВ 9743,72 грн.

З метою вжиття заходів щодо швидкого, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального правопорушення, надання їм належної правової оцінки та прийняття законних процесуальних рішень у передбачені кримінальним процесуальним законодавством строки, виникла необхідність в ознайомленні, здійсненні вилучення та приєднанні до матеріалів кримінального провадження оригіналів документів первинного бухгалтерського обліку ПП « ОСОБА_5 » по проведеним господарським операціям із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (договорів, накладних, податкових накладних, банківських виписок, тощо).

Дані документи мають значення для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення та є доказами вчинення кримінального правопорушення, так як в них містяться відомості про придбаний товар, роботи (послуги), які не могло надавати ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та інші відомості необхідні для досудового розслідування та проведення слідчих дій.

Отримання тимчасового доступу до оригінали документів первинного бухгалтерського обліку ПП « ОСОБА_5 » та проведення її вилучення, крім вищеназваного надасть змогу провести почеркознавчу експертизу підписів виконаних від імені ОСОБА_4 на документах та встановити факт їх підроблення.

Єдиним можливим способом дослідити дані питання у ході досудового розслідування та отримати докази вчинення злочину є одержання тимчасового доступу до оригіналів документів первинного бухгалтерського обліку ПП « ОСОБА_5 » по взаєморозрахунках із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та проведення її вилучення.

Враховуючи, що кримінальне провадження розслідується за фактом вчинення фіктивного підприємництва, існує реальна загроза зміни або знищення названих вище документів, так як є підстави вважати, що службові особи ПП « ОСОБА_5 » використовували реквізити ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » для прикриття незаконної діяльності - збільшення витрат та податкового кредиту з метою ухилення від сплати податків, тому слідчий просив клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав за обставин, викладених у ньому.

Представник ПП « ОСОБА_5 » в судове засідання не з`явився, однак повідомлявся своєчасно та належним чином.

Суд вважає можливим розглянути клопотання у відсутності представника відповідно до вимог ст. 163 КПК України.

Суд, вислухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали кримінального провадження, клопотання слідчого, дійшов висновку, що клопотання є доведеним, а тому підлягає задоволенню.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Приймаючи до уваги викладене, суд вважає, що є достатні підстави для надання дозволу на тимчасовий доступ до документів ПП « ОСОБА_5 ».

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 159, 160, 161,162,163,164, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому з ОВС СУ ГУ ФР ДФС у Вінницькій області ОСОБА_3 , дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів документів, що перебувають у володінні ПП « ОСОБА_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 ) - які свідчать про придбання названим підприємством товарів, робіт, послуг у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) за період з грудня 2014 по березень 2015 включно, а саме: договорів з усіма додатками; додаткових угод; специфікацій; рахунків; податкових накладних; накладних; актів прийому передачі; платіжних документів (платіжних доручень, виписок банку, касових ордерів); товарно транспортних накладних, залізничних накладних; документів про якість отриманого від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » товару (сертифікатів відповідності, якісних посвідчень виробника, сертифікатів якості, висновків лабораторного дослідження зразків товарів здійснених лабораторією ТОВ Підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_4 »); службової переписки між підприємствами. Надати дозвіл на проведення вилучення (виїмки) перелічених документів в ПП « ОСОБА_5 » та можливості залишення їх в матеріалах кримінального провадження до розгляду його судом по суті.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді не підлягає апеляційному оскарженню, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Слідчий суддя:

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення28.05.2015
Оприлюднено20.03.2023
Номер документу44451185
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —127/12034/15-к

Ухвала від 28.05.2015

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні