Рішення
від 13.05.2015 по справі 908/982/15-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 24/37/15

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.05.2015 Справа № 908/982/15-г

м. Запоріжжя

За позовом Публічного акціонерного товариства «Кредобанк» ( 79026 , м. Львів , вулиця Сахарова ,78 ; код ЄДРПОУ 09807862).

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Крамтехзбут» ( 84331 , Донецька область , Краматорський район , м. Краматорськ , бульвар Краматорський , будинок 8 , квартира 117 ; код ЄДРПОУ 32879385).

Про стягнення суми .

Суддя Азізбекян Т.А.

Представники:

Від позивача - Невечера С.І. ( дов. № 7487 від 18.09.2014 р.).

Від відповідача - не прибув.

ВСТАНОВЛЕНО:

17.02.2015 р. на адресу Господарського суду Запорізької області від Публічного акціонерного товариства «Кредобанк» ( код ЄДРПОУ 09807862) надійшла позовна заява № 2015/02/10-1 з вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю «Крамтехзбут» ( код ЄДРПОУ 32879385) про стягнення суми 20 028 ,08 грн. , в тому числі : - 19 234 ,42 грн. - неповернута сума овердрафту ; - 793 ,54 грн. - прострочена заборгованість по відсоткам; - 0,12 грн. - прострочена сума комісії за адміністрування овердрафту.

Ухвалою від 17.02.2015 р. за поданими матеріалами порушено провадження № 24/37/15 , розгляд господарської справи № 908/982/15-г був призначений на 30.03.2015 р.

У зв'язку з чисельними клопотаннями відповідача про відкладення розгляду справи , слухання справи неодноразово відкладалось згідно із статтею 77 Господарського процесуального кодексу України , а термін вирішення спору продовжувався.

Крім того , з метою надання можливості відповідачу реалізувати своє процесуальне право на надання вмотивованого відзиву на позов ( будь - яким видом зв'язку ) , провадження у справі за ініціативою суду зупинялось.

Втім , станом на день вирішення спору по суті відповідач подав заяву про відкладення розгляду справи , посилаючись на неотримання позовної заяви та додатків до неї.

Перевіривши всі документальні докази , які надані позивачем у підтвердження факту направлення позовної заяви та доданих до неї документів на адресу відповідача , суд дійшов висновку , що ТОВ «Крамтехзбут» одержав позовну заяву від ПАТ «Кредобанк» про стягнення неповернутої суми овердрафту та належним чином повідомлений про дату і час розгляду господарської справи .

Представнику позивача роз'яснені права та обов'язки передбачені положеннями Господарського процесуального кодексу України .

Відводів складу суду не заявлено.

Позивач не наполягав на проведенні звукозапису судового процесу технічними засобами .

В судовому засіданні 13.05.2015 р. господарським судом відповідно до вимог статті 75 Господарського процесуального кодексу України прийнято рішення за наявними у справі матеріалами.

Позивач в обґрунтування позовних вимог посилається на наступні обставини. 26.07.2013 р. між ПАТ «Кредобанк» та ТОВ «Крамтехзбут» був укладений договір про надання овердрафту № 3МБ-288 , відповідно до умов якого позивач надав відповідачу у власність грошові кошти у національній валюті для оплати наданих ним розрахункових документів в разі недостатності коштів на його поточному рахунку в межах встановленого максимального ліміту заборгованості в розмірі та на умовах , обумовлених кредитним договором, на наступних умовах : - максимальний ліміт кредитування - 20 000,00 грн. ; - дата остаточного повернення овердрафту - 25.07.2014 р. Кредитний договір був укладений на умовах забезпеченості , поворотності , строковості , платності та цільового характеру використання грошових коштів , відповідно до яких відповідач зобов'язався повернути позивачу овердрафт в повному обсязі в порядку і терміни , передбачені договором , сплачувати комісію та проценти за користування овердрафтом. Пунктом 2.2 кредитного договору встановлено фіксовану проценту ставку в розмірі 25,% річних. Пунктом 3.2 кредитного договору передбачено , що проценти за користування овердрафтом нараховуються щоденно на суму заборгованості по овердрафту за методом «факт/360» (фактична кількість днів у місяці , але умовно 360 днів у році) , за ставкою , вказаною у п. 2.2 кредитного договору з урахуванням строку користування овердрафтом з моменту надання овердрафту до терміну , вказаного у пункті 2.4 кредитного договору .Згідно пункту 4.1 кредитного договору , відповідач зобов'язаний повернути позивачу овердрафт у повному обсязі в порядку і в терміни , передбачені кредитним договором та /або додатками до нього . Просить позовні вимоги задовольнити .

Відповідач на адресу господарського суду письмових пояснень , заперечень на позовну заяву не направив .

Розглянувши матеріали справи № 908/982/15-г , заслухавши пояснення представника позивача , суд -

В С Т А Н О В И В :

26.07.2013 р. між Публічним акціонерним товариством «Кредобанк» ( надалі - банк) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Крамтехзбут» ( надалі - позичальник) , укладений договір № ЗМБ - 288 , відповідно до предмету якого банк зобов'язується надати позичальнику овердрафт , тобто надати у його власність грошові кошти у національній валюті України для оплати наданих ним розрахункових документів в разі недостатності коштів на його поточному рахунку в межах встановленого максимального ліміту заборгованості в розмірі та на умовах , обумовлених цим договором , а позичальник зобов'язується повернути його і сплатити проценти та комісії за користування ним.

Згідно із положеннями договором про надання овердрафту № ЗМБ-288 від 26.07.2013 р., банк надає позичальнику овердрафт , а позичальник приймає його на наступних умовах : - максимальний ліміт заборгованості про овердрафту ( максимальна сума , в межах яких позичальник може здійснювати платежі протягом одного операційного дня зі свого поточного рахунку понад фактичний залишок коштів на ньому) - 20 000,00 грн. ; - процентна ставка - 25 % річних.

В разі невиконання вимог , передбачених у пункті 2.5.1 цього договору , процентна ставка за користування кредитними коштами встановлюється в розмірі 2,0% вище діючої , починаючи з 1-го числа наступного місяця в якому було не дотримано даної умови.

Пунктом 2.3 договору встановлені наступні комісії за надання овердрафту - за управління кредитом ( овердрафтом) - 0,05 % від суми платежів , здійснених за рахунок овердрафту протягом одного операційного дня , яка нараховується щоденно при закритті операційного дня і сплачується при поступленні коштів на поточний рахунок позичальника, але не пізніше останнього робочого дня місяця , за який вона нарахована.

Дата остаточного повернення кредиту - 25.07.2014 р.

Пунктом 2.8 договору передбачено , що підставою надання банком овердрафту є подання позичальником в банк розрахункових документів на суму , що перевищує залишок коштів на його поточному рахунку. Датою надання овердрафту вважається дата виникнення на поточному рахунку позичальника дебетового сальдо (проведення платежів понад залишок коштів на поточному рахунку).

Розділом 3 договору визначено , що за надання овердрафту позичальник сплачує банку комісії визначені пунктом 2.3 цього договору . Проценти за користування овердрафтом нараховуються щоденно на суму заборгованості по овердрафту за методом «факт/360» (фактична кількість днів у місяці , але умовно 360 днів у році) , за ставкою , вказаною у пункті 2.2 цього договору з урахуванням строку користування овердрафтом , з моменту надання овердрафту : - до терміну , вказаному в пункті 2.4 цього договору ; - до дати звернення банку із заявою до суду із вимогою про дострокове повернення суми овердрафту та сплати процентів , комісій та інших належних до сплати за цим договором платежів.

Пунктом 3.3 договору передбачено , що позичальник сплачує проценти /комісії при поступленні коштів на його поточний рахунок , але не пізніше останнього робочого дня місяця , за який нараховані ці проценти/ комісії.

У відповідності до розділу 4 договору , позичальник зобов'язаний повернути банку овердрафт у повному обсязі в порядку та терміни , передбачені цим договором та /або додатками до нього. Повернення овердрафту здійснюється за рахунок коштів , які надходять на поточний рахунок позичальника.

Банк списує з поточного рахунку позичальника кошти в сумі , яка необхідна для погашення заборгованості за цим договором та здійснення всіх витрат ( сплата комісій та інших платежів , передбачених чинним законодавством України та МВР України). Здійснення договірного списання та купівля / продаж , обмін валют , передбачені цим пунктом , є правом , а не обов'язком банку .

Погашення заборгованості за договором здійснюється у наступній черговості : - сума перевищення діючого ліміту заборгованості по овердрафту ; - прострочені платежі по сплаті комісій за користування овердрафтом ; - прострочені платежі по сплаті процентів за користування овердрафтом ; - строкові платежі по сплаті нарахованих комісій за користування овердрафтом , термін сплати яких наступає в поточному місяці ; - строкові платежі по сплаті нарахованих процентів за користування овердрафтом , термін сплати яких наступив в момент надходження коштів ; - проценти за користування овердрафтом , термін сплати яких наступає в поточному місяці ; - пеня , штрафи та інші види неустойки по овердрафту; - строкові платежі по поверненню овердрафту ( основного боргу).

Банк , у випадках , передбачених пунктом 2.10 договору , вправі вимагати дострокового повернення овердрафту , процентів , комісій та інших , належних до сплати платежів за цим договором , про що письмово повідомляє позичальника.

Пунктом 4.8 договору передбачено , що позичальник зобов'язаний протягом 10 робочих днів з моменту отримання письмові вимоги банку достроково повернути овердрафт, проценти , комісії та інші належні до сплати платежі.

Позивачем на адресу відповідача направлялись письмові вимоги № 2-1030-8/2014 -8 від 30.10.2014 р. та № 11/11/2014-1 від 11.11.2014 р. , про оплату боргу у розмірі 20 028 ,08 грн.

Оцінивши надані документальні докази , суд дійшов висновку про законність заявленого позову.

Відповідно до положень статті 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону , інших правових актів , договору , а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог , що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно із положеннями статті 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банка або інша фінансова установа ( кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти ( кредит) позичальникові у розмірі та на умовах , встановлених договором , а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

З матеріалів справи слідує , що позивач виконав договірні зобов'язання у повному обсязі , що підтверджується випискою про рух коштів по рахунку відповідача.

Кредитний договір був укладений на умовах забезпеченості , поворотності , строковості , платності та цільового характеру використання грошових коштів, відповідно до яких відповідач зобов'язався повернути позивачу овердрафт в повному обсязі в порядку і терміни , передбачені договором , а також сплачувати комісію та проценти за користування овердрафтом.

Умовами кредитного договору передбачено , що позивач зобов'язується надати відповідачу овердрафт , тобто у власність грошові кошти у національній валюті України для оплати наданих ним розрахункових документів , в разі недостатності коштів на його поточному рахунку в межах встановленого максимального ліміту заборгованості в розмірі та на умовах , обумовлених кредитним договором , а відповідач зобов'язується повернути його і сплатити проценти та комісії за користування ним.

Пунктом 2.1 кредитного договору встановлений максимальний ліміт заборгованості по овердрафту - 20 000 ,00 грн.

Згідно пункту 2.4 договору встановлено граничну дату повернення овердрафту - 25.07.2014 р. , а пунктом 2.2 кредитного договору встановлено фіксовану процентну ставку в розмірі 25 % річних.

Кредитним договором передбачено , що проценти за користування овердрафтом нараховуються щоденно на суму заборгованості по овердрафту за методом «факт/360» (фактична кількість днів у місяці , але умовно 360 днів у році) , за ставкою , вказаною у п. 2.2 кредитного договору з урахуванням строку користування овердрафтом з моменту надання овердрафту до терміну , вказаного у пункті 2.4 кредитного договору.

Згідно пункту 4.1 кредитного договору , відповідач зобов'язаний повернути позивачу овердрафт у повному обсязі , в порядку і в терміни , передбачені кредитним договором та /або додатками до нього .

Відповідно до пункту 2.4 дата остаточного повернення овердрафту - 25.07.2014 р.

Згідно із положеннями статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином у відповідності з умовами договору та вимогами законодавства .

Статтею 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання, а договір відповідно до статті 629 Цивільного кодексу України є обов'язковим для виконання сторонами.

Статтею 610 Цивільного кодексу України передбачено , що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов , визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

З матеріалів справи слідує , що відповідач свої зобов'язання за кредитним договором не виконав , овердрафт в порядку і терміни , передбачені кредитним договором не повернув , відсотки та комісію за користування овердрафтом в повному обсязі не сплатив , у зв'язку з чим у відповідача виникла заборгованість у розмірі 20 028 ,08 грн. , з яких : - 19 234,42 грн. - неповернута сума овердрафту ; - 793,54 грн. - прострочена заборгованість по відсоткам ; - 0,12 грн. - прострочена сума комісії за адміністрування овердрафту .

Враховуючи викладені обставини у їх сукупності , позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Стягнути з відповідача на користь позивача неповернуту суму овердрафту - 19 234,42 грн. , суму простроченої заборгованості по відсоткам - 793 , 54 грн. , прострочену суму комісії за адміністрування овердрафту - 0,12 грн.

Відповідно до положень статті 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір у розмірі 1827 ,00 грн. покладається на відповідача .

Керуючись ст. ст.49,75,82- 85 Господарського процесуального кодексу України, суд-

ВИРІШИВ :

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Крамтехзбут» ( 84331 , Донецька область , Краматорський район , м. Краматорськ , бульвар Краматорський , будинок 8 , квартира 117 ; код ЄДРПОУ 32879385) на користь Публічного акціонерного товариства «Кредобанк» ( 79026 , м. Львів , вулиця Сахарова ,78 ; код ЄДРПОУ 09807862) суму неповернутого овердрафту - 19 234 ( Дев'ятнадцять тисяч двісті тридцять чотири ) грн. 42 коп. , суму простроченої заборгованості по відсоткам - 793 ( Сімсот дев'яносто три) грн. 54 коп. , прострочену суму комісії за адміністрування овердрафту - 0,12 ( Нуль ) грн. 12 коп., суму судового збору у розмірі 1 827 ( Одна тисяча вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Суддя Т.А. Азізбекян

Рішення виготовлено у повному обсязі та підписано 27.05.2015 р.

Дата ухвалення рішення13.05.2015
Оприлюднено05.06.2015
Номер документу44482068
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/982/15-г

Ухвала від 06.07.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 24.06.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Судовий наказ від 08.06.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Рішення від 13.05.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 05.05.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 17.04.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 30.03.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 17.02.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні